Contactează-ne

Actualitate

Greu cu procurarea lemnelor de foc

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Direcția Silvică Neamț a reușit să vîndă de la începutul anului și pînă la 1 septembrie 73 mii metri cubi de lemn de foc ■ cele 13 ocoale silvice au primit între 1 iulie-1 septembrie 1880 de cereri, din care au putut onora 840 pentru un volum de 5562 metri cubi ■

În condițile în care meteorologii vorbesc despre o iarnă grea, oamenii sînt îngrijorați  în sensul că aprovizionarea cu lemne se face din ce în ce mai greu și la prețuri din ce în ce mai mari, în funcție de calitatea lemnului tăiat. Solicitările  de lemn de foc la nivelul Direcției Silvice Neamț sînt destul de mari și greu de onorat.

Purtătorul de cuvînd al Direcției Silvice Neamț, Viorel Timișescu, a declarat pentru ”Monitorul” că în perioada 1 iulie-1 septembrie,  la cele 13 ocoale silvice din județ au fost depuse 1889 cereri,  pentru 15.500 metri cubi lemn de foc. ”Am reușit să onorăm doar 840 cereri pentru un volum de 5562 metri cubi. Pentru zona Romanului pînă la sfîrșitul lunii septembrie vom avea un disponibil de 1900 metri cubi. Prețurile pentru acest lemn de foc variază între 60 lei și 390 lei metru cub, în funcție de specie, sortiment și condiția de livrare, în sensul în care livrarea se face la drum auto sau în depozit și în funcție de specie: rășinoase sau foioase de esență moale sau tare. De la începutul anului și pînă în prezent Direcția Silvică Neamț a vîndut către persoane fizice un volum important de masă lemnoasă, respectiv 73 mii metri cubi de lemn de foc”, a precizat Viorel Timișescu.

Direcția Silvică Neamț publică pe pagina sa de Internet, din două în două săptămîni,  disponibilul de masă lemnoasă, livrată populației și prețurile de vînzare. În medie o sobă, spun specialiștii, consumă într-o iarnă 10 metri cubi, la o casă cu o sprafață de 60-100  metri pătrați. Locuințele care au centrale termice pe lemn și o suprafață de 150 metri construiți, consumă într-o iarnă normală 5 metri cubi de lemn, de esență tare. O sobă poate consuma minim 2000 metri cubi și maxim 4000 mii, în funcție de calitatea lemnului și de calitatea construcției, dacă aceasta este izolată sau nu. Un metru cub de lemne este echivalent 700-800 kg. lemn uscat și 1000 kg. lemn verde.

Conform informațiilor furnizate de directorul Direcției de Statistică Neamț, Claudiu Harabagiu,  în județul Neamț, la recensămîntul din 2011 existau 218.108 locuințe, din care foloseau lemn de foc 134.502 și 750 combustibil lichid. Potrivit sursei citate numărul de locuințe încălzite în prezent cu lemne de foc va fi cunoscut la finalizarea recensămîntului de anul acesta, pentru că în formularul de recensămînt  a existat o întrebare referitoare la modul de încălzire a locuinței.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending