Contactează-ne

Actualitate

Ghid de protocol și bune maniere pentru o conviețuire fericită cu ursul

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primăria Poiana Teiului a postat pe pagina de Facebook un ghid al conviețuirii omului cu ursul. O serie de cetățeni, îndeosebi cei care se așteaptă să le apară în orice moment ursul în bătătură și să atace vreo vacă, un purcel sau pe ei personal, au reușit să se enerveze de-a binelea. Dar ce ar putea face efectiv primăria în afară de a da sfaturi înțelepte?!

Căci Guvernul, la care rămâne rezolvarea reală a problemei, este certamente ocupat. Noi taxe, noi impozite. Din peste 140 de modificări anunțate, 96 vizează Codul Fiscal și se referă la impozitul pe profit. Între timp, ne bucurăm. Am aflat că „ Austria nu cu România are o problemă”, după cum ar fi zis ministrul de interne Karner, care l-a informat pe omologul român, pe domnul Predoiu, că Austria se opune extinderii spațiului Schengen și că România, naiva de ea, s-a nimerit pur și simplu în cale. Sistemul Schengen ca întreg nu funcționează, a zis ministrul austriac, de aceea nu este oportună pentru extinderea acestuia.

Iată o lecție Schengen elegantă de la austrieci. Ar trebui să luăm lecții și despre cum să tratăm urșii dar, ups!, Agent Green, ong-ul care ne-a explicat toate standardele în baza cărora cetățenii neatenți pot fi uciși iar urșii protejați –mai jos,  un ”schimb de impresii” revelator –  scria prin 2016 că Austria și Germania nu mai au nici un urs, au fost omorâți toți.

Ministrul care a semnat în ultima zi de lucru un document privind recoltarea a 426 de exemplare de urs, Tanczos Barna, preciza membrilor Parlamentului European veniți în România (16 mai 2023) că „Nu putem accepta sfaturi de la state membre care refuză de ani de zile să primească urşi în habitatele naturale” și că, în România, „numai omul este ucis, nu şi animalele sălbatice”. Ordinul ministrului a fost anulat de Academia Română. Nimeni altcineva nu pare să aibă șira necesară pentru a lua decizii care nu vor fi arătând cool, dar sunt necesare comunităților. Local, Prefectura de Neamț s-a adresat ministerului Mediului și Guvernului. Asta este ce am aflat neoficial, deoarece Prefectura nu a răspuns nici până azi la întrebarea Monitorului.

Ce a rămas de făcut? Să aplici Ghidul de protocol și bune maniere în relația cu ursul. Dacă scapi cu viață, căci, cităm din Agent Green, ”un urs care a luat cu inocență o viață va fi executat fără proces”, așa că e bine să ai grijă. De urs.

Sfaturi pentru cetățeni

Trăind într-o zonă în care pot apărea urși, este important să luăm măsuri de precauție pentru a minimiza potențialele conflicte dintre oameni și animale sălbatice. Iată câteva sfaturi importante:

Depozitarea alimentelor în siguranță: Urșii sunt atrași de mirosurile de alimente. Asigură-te că depozitezi hrana și gunoiul în recipiente rezistente la urși și închise ermetic. Păstrează alimentele în interiorul casei sau într-un depozit sigur.

Nu hrăni urșii: Hrănirea urșilor duce la dependența lor de sursele umane de hrană, crescând riscul de a se apropia de zonele locuite. Evită să hrănești intenționat urșii sau alte animale sălbatice.

Ferestre și uși sigure: Asigură-te că ferestrele și ușile sunt închise corespunzător, pentru a preveni intrarea urșilor în casa ta.

Izolarea depozitelor: Dacă ai un garaj, o șopron sau un depozit în aer liber, asigură-te că acestea sunt bine închise și nu conțin alimente sau alte atracții pentru animale sălbatice.

Illuminare: Instalează iluminare exterioară în apropierea casei, deoarece urșii pot fi descurajați de lumina puternică.

Zgomote: Poți să ajuți la îndepărtarea urșilor din apropierea casei prin producerea de zgomote, cum ar fi strigături sau batai în obiecte metalice.

Gradina: Dacă ai o grădină, alege plante care nu atrag animalele sălbatice și asigură-te că vegetația este bine întreținută și nu oferă adăpost urșilor.

Folosirea corectă a gunoiului: Asigură-te că gunoiul este depozitat în containere cu capac etanș. Evită aruncarea de resturi alimentare în compost sau gunoi, dacă nu ești sigur că acestea sunt depozitate într-un mod sigur pentru a preveni atragerea animalelor.

Cunoștințe despre urși: Învață despre comportamentul și biologia urșilor. Înțelegerea modului în care se comportă urșii și ce îi atrage poate ajuta în luarea deciziilor corecte pentru a evita conflictele.

Apelarea autorităților: Dacă observi un comportament neobișnuit al urșilor sau situații periculoase, contactează autoritățile competente în gestionarea animalelor sălbatice.

Este important să reții că urșii sunt animale sălbatice și pot deveni imprevizibile. Respectul față de natură și luarea măsurilor corecte pentru a minimiza interacțiunile cu urșii sunt esențiale pentru siguranța ta și a animalelor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending