Contactează-ne

Prima pagină

“Ghid” de falimentat ţăranul român? Bate vîntul prin tîrguri şi oboare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost organizate 45 de controale în tîrguri şi oboare şi 179 pe drumurile publice ■ şi în perioada următoare rămîne valabilă restricţia

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor menţine în Neamţ interdicţia comercializării în tîrguri şi oboare a tuturor animalelor vii, ca măsură de prevenţie a apariţiei cazurilor de pestă porcină africană. Împreună cu Poliţia au fost efectuate controale riguroase în tîrguri şi oboare şi în perimetrul acestora, pentru a preîntîmpina transportul de animale vii, în special de porci. Deşi recunoaşte că instituţia este deficitară în ceea ce priveşte numărul de personal, la Neamţ a existat o preocupare pentru instaurarea unor măsuri menite să preîntîmpine posibilitatea intrării în judeţ a virusului pestei porcine. „Nu sîntem mai catolici decît Papa, dar pentru a întări măsurile de prevenire a intrării în judeţ a virusului pestei porcine africane, în tîrgurile şi oboarele din judeţ oamenii trebuie să înţeleagă că, ţinînd cont de evoluţia focarelor de pestă porcină africană, nu se comercializează nici un fel de animale, tocmai pentru a avea o circulaţie a acestora pusă la punct. Tocmai pentru a întări disciplina s-a interzis comercializarea de animale în tîrguri şi oboare, ca măsură complementară de prevenţie“, a declarat doctorul Sorin Ulea, directorul DSVSA Neamţ. Acesta recunoaşte că în afara perimetrului acestor locuri destinate comercializării animalelor vii mai există situaţii în care se mai vînd vaci, viţei, oi, capre şi că inspectorii instituţiei nu au sancţionat aceste fapte de comerţ, fiind interesaţi doar să nu se vîndă în aceste locuri porci. Prefectul Daniela Soroceanu a anunţat că printre măsurile luate de Comitetul Local de Combatere a Bolilor, au fost cele legate de controale mixte ale unor echipe formate din inspectori ai DSVSA şi poliţişti. „Din evidenţele noastre vă putem spune că s-au realizat 45 de controale în tîrguri şi oboare şi 179 controale pe drumurile naţionale, care tranzitează judeţul, precum şi pe cele judeţene şi comunale. Au fost vizate toate maşinile care transportau animale“, a declarat prefectul judeţului. Interdicţia vînzării animalelor vii în tîrguri şi oboare va fi menţinută şi în perioada următoare, tot ca o măsură de prevenire a răspîndirii virusului pestei porcine, considerîndu-se că se impune controlul strict al circulaţiei animalelor de orice fel. De menţionat că prezentei virusului pestei porcine africane în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Conform ultimului raport prezentat de ANSVSA, la aceasta dată, pesta porcină africană evoluează în 227 de localitaţi din 13 judeţe, cu un numar de 927 de focare (11 în exploataţii comerciale) şi 62 de cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 311.869 de porci afectaţi de boală.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Soţ ucigaş, 9 ani de închisoare şi daune enorme

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sexagenarul a contestat în zadar sentinţa, pedeapsa devenind definitivă ■ el trebuie să achite despăgubiri de 153.000 lei ■

Ilie Ţoţan, în vîrstă de 61 de ani, din Ţibucani, a fost găsit vinovat de uciderea soţiei, iar prin sentinţă definitivă a fost condamnat la 9 ani de închisoare. În fapt, aceasta este hotărîrea instanţei de fond, pe care inculpatul a atacat-o la Curtea de Apel Bacău. Nu a avut cîştig de cauză, acţiunea fiind respinsă ca nefondată.

„În temeiul art.421 pct. 1 lit.b Cod procedură penală respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Ţoţan Ilie împotriva sentinţei penale nr.102/P din 12.10.2020, pronunţată de Tribunalul Neamţ în solutionarea dosarului penal nr.1482/103/2020. Conform art.422 şi art.424 alin.3 Cod procedură penală raportat la art.72 Cod penal, deduce în continuare din pedeapsa aplicată de instanţa de fond inculpatului Ţoţan Ilie perioada arestării preventive începînd cu data pronunţării sentinţei atacate, 12.10.2020, şi pînă la zi. În temeiul art.272 alin.2 Cod procedura penală, obligă apelantul inculpat la plata către stat a sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate pentru soluţionarea apelului. Definitivă“, conform Curţii de Apel Bacău.

În plus, trei părţi civile în proces au de primit de la inculpat 3.000 de lei, cu titlu de daune materiale, precum şi cîte 50.000 de lei, cu titlu de daune morale. La aceşti bani se mai adaugă cheltuielil cu transportul victimei la spital şi îngrijirea acesteia pînă la deces precum şi cheltuielile judiciare. La final inculpatul ar fi bun de plată cu aproape 160.000 de lei.

S-a mai dispus prelevarea probelor biologice de la inculpat, în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare. Fapta a avut loc pe 19 mai 2020, iar a doua zi inculpatul a fost arestat preventiv, şi la acest moment aflîndu-se după gratii.

„Admite propunerea de arestare preventivă formulată de către Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ şi în consecinţă: În temeiul art. 226 raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului Ţoţan Ilie, cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de loviri sau vătămari cauzatoare de moarte, prevăzută de art.195 Cod penal, raportat la art.199 alin. 1 Cod penal, pentru o perioadă de 30 zile, începînd cu data de 21.05.2020, pînă la 19.05.2020, inclusiv“, conform instanţei.

Ulterior măsura a tot fost prelungită. Anchetatorii au arătat faptul că între victimă şi agresor erau relaţii tensionate, totul degenerînd pe 19 mai. Într-un acces de furie, incupatul s-a înarmat cu un par cu o lungime de 80 de centimetri cu care şi-a altoit consoarta de mai multe ori, cele mai multe dintre lovituri vizînd capul.

Ulterior agresiunile au continuat, victima fiind lovită cu pumnii şi picioarele. Femeia a fost transportată la Spitalul Tîrgu Neamt, apoi a ajuns la Piatra Neamţ. Din cauza stării grave, a fost transferată la Clinca de Neurochirurgie din Iaşi, dar nu a mai putut fi salvată.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Autoturisme în flăcări de la un scurtcircuit

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii pietreni au intervenit, joi, 3 decembrie, pentru a stinge un incendiu ce a făcut scrum un autoturism pe o stradă din municipiul Piatra Neamţ. Flăcările s-au extins şi la o altă maşină parcată în vecinătatea primului.

„Ca urmare a unui apel la 112, pompierii pietreni au intervenit cu o autospecială pentru stingere apă și spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un autoturism în municipiul Piatra-Neamț.

La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta generalizat la nivelul unui autoturism parcat pe strada Nicolae Iorga. Acesta a ars in totalitate.

Incendiul s-a propagat și la un autoturism parcat in imediata vecinătate. Proprietarul acestuia, cu ajutorul stingătorului din dotare a stins incendiul care se manifesta la partea din spate a autoturismului ( aripă dreapta,  spoiler dreapta, stop dreapta).

Scurtcircuitul electric a fost cauza probabilă de producere a acestui incendiu”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între un autoturism şi un TIR. O victimă încarcerată

Știre publicată în urmă cu

în data de

O coliziune între un TIR şi un autoturism, produsă miercuri, 2 decembrie, în comuna Răuceşti, s-a soldat cu o victimă încarcerată. Aceasta a fost extrasă de pompieri dintre fiarele contorsionate şi a fost transportată la spital.

„Prin apel la 112, pompierii nemțeni au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DN 15 C pe raza comunei Răucești. Ca urmare a accidentului rutier produs între un autotren și un autoturism a rezultat o victimă încarcerată. In urma accidentului autoturismul a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un șanț.

La locul evenimentului s-au deplasat pompierii târgnemțeni cu o  autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare,  o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD și un echipaj cu o ambulanță de la SAJ Târgu Neamț.

Pompierii au extras victima încarcerată, șoferul autoturismului, în stare de inconștiență.  Aceasta a fost preluat de echipajul de la SAJ și transportat la spital.

În autoturism se mai afla  o persoană care s-a autoevacuat până la sosirea forțelor de intervenție.

Pompierii au asigurat și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor,  deconectând bornele bateriilor de la autoturism și au curățat/degajat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending