Contactează-ne

Actualitate

Gheorghe Ştefan, eliberat din detenţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ fostul primar al municipiului Piatra Neamţ a execut doar 50 de zile dintr-o condamnare de 4 ani şi 6 luni de închisoare ■ zilele trecute el a părăsit Penitenciarul Tîrgu Mureş ■ el a solicitat eliberarea condiţionată, iar magistraţii i-au admis cererea ■ sentinţa menţionată fusese dispusă în dosarul Giga TV ■

Gheorghe Ştefan, acum în vârstă de 68 de ani, fost primar vreme de mai multe mandate la Piatra Neamţ, cunoscut ca şi „Pinalti“ din perioada când era preşedintele clubului de fotbal Ceahlăul, este un om liber, zilele trecute părăsind Penitenciarul Târgu Mureş.

Fusese condamnat definitiv în dosarul Giga TV la o sentinţă de 4 ani şi 6 luni de închisoare. A solicitat eliberarea condiţionată la judecătoria din oraşul unde era încarcerat, lucru care a fost admis de magistraţi pe data de 3 noiembrie a acestui an. El se afla în stare de detenţie de pe 14 septembrie 2021, când sentinţa a devenit definitivă şi irevocabilă, un calcul simplu arătând că a fost privat de libertate exact 50 de zile.

„În temeiul art. 587 Cod de procedură penală, admite cererile de liberare condiţionată formulate de persoana condamnată S.G., deţinut în Penitenciarul Târgu Mureş în executarea pedepsei de 4 ani şi 6 luni închisoare, aplicată prin sentinţa (…) Tribunalului Bucureşti (…), modificată şi definitivă prin decizia (…) Curţii de Apel Bucureşti. Raportat la art. 60 alin. 2, alin. 6 Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 5 Cod penal, dispune liberarea condiţionata a persoanei condamnate de sub puterea mandatului de executare a pedepsei“, se arată în hotărârea JudecătorieiTârgu Mureş.

Articolele menţionate în sentinţa din 29 octombrie 2021 se referă la liberarea condiţionată, regimul închisorii şi aplicarea legii mai favorabile. Lui Gheorghe Ştefan i s-a pus în vedere că săvârşirea de infracţiuni în termenul de definitivare a libărării conditionate poate atrage revocarea măsurii şi executarea restului de pedeapsă.

După numeroase amânări, pe 14 septembrie 2021, Curtea de Apel Bucureşti se pronunţa definitiv în dosarul Giga TV, iar fostul primar de la Piatra Neamţ era condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare. Sentinţa era mărită, în primă instanţă Tribunalul Bucureşti stabilind 3 ani şi 9 luni de detenţie.

În acelaşi dosar, fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, fosta şefă a Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, are 4 ani şi 4 luni de detenţie, iar colega ei, Narcisa Iorga, este singura care a primit o pedeapsă cu suspendare, de 3 ani.

Conform actelor de urmărire penală, Gheorghe Ştefan, în calitate de persoană ce controla postul Giga TV, a fost acuzat de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid. Laura Georgescu a fost acuzată de abuz în serviciu şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale, alături de Narcisa Iorga şi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc.

Procurorii au stabilit că pe 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, CNA a decis retragerea licenţei audiovizuale pentru postul Giga TV, pe motiv că nu a difuzat programe mai mult de 96 de ore. Ulterior, Narcisa Iorga a fost cea care l-a îndrumat pe Ştefan să apeleze la cunoştinţele din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care Giga TV intenţiona să o formuleze.

„Ca urmare a indicaţiilor primite, inculpatul Ştefan Gheorghe i-a solicitat sprijin inculpatului Hrebenciuc Viorel, astfel încât acesta să se implice nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului ca instituţia să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv“, se preciza într-un comunicat DNA.

Hrebenciuc a răspuns prompt şi s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a o determina pe Laura Georgescu să-i facă pe plac lui Pinalti. Ca urmare a acestor acţiuni, după numai două săptămîni, pe 1 octombrie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a emis o altă decizie care o revoca pe prima, şi prin care se arăta că argumentele conţinute în contestaţia depusă de postul de televiziune al lui Pinalti au fost admise, fără a se mai realiza o analiză tehnică şi fără un punct de vedere al specialiştilor din CNA dacă susţinerile din contestaţie sînt legale şi temeinice.

Procurorii anticorupţie au stabilit că prin atitudinea sa, preşedinta Consiliul Naţional al Audiovizualului şi-a exercitat necorespunzător atribuţiile de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul audiovizualului, permiţînd funcţionarea, în continuare, a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licenţa, afectînd astfel şi ceilalţi operatori de televiziune.

În aceeaşi cauză, Laura Georgescu a mai fost acuzată că a instigat la întocmirea a 25 de sesizări false care s-au finalizat cu sancţionarea nedreaptă a 11 posturi tv, unele de mai multe ori. În ultimii ani, procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie s-au ţinut scai de fostul primar de Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan fiind inculpat în mai multe dosare. În unele dintre ele a fost condamnat definitiv, iar altele se află în diferite stadii.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending