Contactează-ne

Actualitate

Generalul Ioan Niţică, condus pe ultimul drum

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ înmormântarea a avut loc duminică, 2 august ■ corpul neînsufleţit a fost depus la capela Bisericii Adormirea Maicii Domnului Vânători din Piatra Neamţ ■ rudele şi apropiaţii l-au condus pe ultimul drum ■ “exigent, direct, luptător, vertical, generos, dârz, demn, un om care şi-a venerat mama şi şi-a iubit familia”, aşa l-au caracterizat camarazii săi ■

Generalul de brigadă Ioan Niţică, comandant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava al judeţului Neamţ, a fost condus pe ultimul drum, duminică, 2 august. După ce trista veste a decesului fulgerător al şefului salvatorilor nemţeni a îndurerat comunitatea vineri seara, 31 iulie, corpul neînsufleţit a fost depus la capela Bisericii Adormirea Maicii Domnului Vânători din Piatra Neamţ, iar sluba de înmormântare a debutat în jurul orei 12.

Camarazii generalului doborât de o boală necruţătoare, leucemie, au transmis un emoţionant mesaj de adio: „36 de ani, 11 luni şi 7 zile în slujba Patriei! Vineri, 31 iulie 2020, comandantul nostru, generalul de brigadă Ioan Niţică, a plecat să ne vegheze de lângă stele. A fost primul comandant al instituţiei nou create în anul 2004, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava al judeţului Neamţ, instituţie care după 15 ani de existenţă, se apropie de obiectivul setat de leaderul său: vreau sa fim cea mai bună instituţie din judeţ!

Generalul Ioan Niţică a avut o sete de cunoaştere cum rar întâlneşti, fiind preocupat în mod continuu de autoperfecţionare. A croit această instituţie după principiile sale de viaţă, după felul său de a fi, solicitând în mod constant îmbunătăţirea calităţii serviciilor pe care ISU Neamţ le oferă cetăţenilor judeţului, neabdicând nici un moment de la principiul corectitudinii.

Exigent, direct, luptător, vertical, generos, dârz, demn, un om care şi-a venerat mama şi şi-a iubit familia, generalul nostru a reuşit să impună modestia şi discreţia care îl caracterizau inclusiv pentru ziua de astăzi. Dedicat trup şi suflet meseriei, a reuşit să imprime această atitudine şi organizaţiei, solicitându-ne să punem în permanenţă pe primul plan CETĂȚEANUL şi obligaţia noastră de a-i asigura securitatea în domeniul situaţiilor de urgenţă.

Generalul a fost un patriot. DA, a iubit ţara aceasta. Când vorbea despre simbolurile naţionale, despre drapel, imn sau ziua naţională, simţeai cum se înflăcărează şi aproape îi tremură vocea. L-aţi auzit rostind jurământul militar în faţa formaţiei? Jurământul nu era o simplă enumerare de cuvinte. Generalul trăia acest jurământ şi transmitea emoţia când îl rostea pentru că, din momentul în care dânsul l-a depus, nu a făcut altceva decât să se conformeze: Jur credinţă patriei mele, România! Jur să-mi apăr ţara, chiar cu preţul vieţii! Jur să respect constituţia, legile ţării şi regulamentele militare! Aşa să-mi ajute Dumnezeu! Acesta a fost generalul de brigadă Ioan Niţică. A fost întruchiparea jurământului militar!

 

Domnul general de brigadă Niţică Ioan s-a născut la data de 18 septembrie 1961, în municipiul Piatra Neamţ, urmând cursurile claselor I-VIII în oraşul natal.

 

Studii

 • în anul 1980 a absolvit Liceul militar ”Ştefan cel Mare”din Câmpulung Moldovenesc;
 • în anul 1983 a absolvit Şcoala Militară de ofiţeri activi de transmisiuni Sibiu;
 • în anul 1993 a absolvit Facultatea Arme –Secţia Apărare Civilă din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare Bucureşti;
 • în anul 2004 a absolvit cursurile de Master la Facultatea de Comunicare şi Relaţii publice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative;
 • în anul 2013 a obţinut titlul de doctor în domeniul Știinţelor Militare şi Informaţii la Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I” Bucureşti;

Funcţii ocupate:

 • 1983-1990 – comandant de pluton la Centrul de Instruire al Apărării Civile;
 • 1990-1993 – ofiţer III la Statul Major al Apărării Civile din Bucureşti;
 • 1993-1996 – şef de stat major la Comandamentul Militar Judeţean de Apărare Civilă Neamţ;
 • 1996-2004 – inspector şef al Inspectoratului de Protecţie Civilă Neamţ;
 • 2004-2020 – inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ” Petrodava” al judeţului Neamţ.

Grade:

 • locotenent – 23.08.1983
 • locotenent major – 23.08.1987
 • căpitan – 31.08.1992
 • maior – 31.07.1997
 • locotenent-colonel – 01.12.2001
 • colonel – 01.08.2006
 • general de brigadă cu o stea – 29.11.2018

Decoraţii:

 • Medalia ”Meritul Militar” clasa II – 1989
 • Ordinul ”Meritul Militar” clasa III – 1998
 • Ordinul ”Bărbăţie şi credinţă în grad de cavaler” – 2006
 • Semnul Onorific în serviciul Patriei pentru ofiţeri pentru 25 de activitate şi rezultate meritorii în îndeplinirea atribuţiei şi pregătirea profesional”.

Actualitate

Grajd incendiat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ proprietarul a suferit arsuri la mâini

Un bătrân în vârstă de 76 de ani a suferit arsuri la mâini în urma unui incendiu produs la grajd dintr-o gospodărie din comuna Borleşti, în noaptea de miercuri spre joi, 27 spre 28 ianuarie. Pompierii care au intervenit pentru stingerea flăcărilor au stabilit că focul a fost pus intenţionat.

“În jurul orei 23:19, prin apel la 112, am fost înștiințati despre producerea unui incendiu produs la un adăpost pentru animale din comuna Borlești. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

Incendiul se manifesta generalizat la nivelul unui adăpost pentru animale, cu posibilitatea propagării la locuință.

Pompierii au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite. Au ars adăpostul pentru animale cu o suprafață de aproximativ 70 mp și șapte tone de plante furajere. Din păcate în incendiu au fost surprinse trei bovine mari, două bovine mici și o cabalină, care nu au putut fi salvate.

Proprietarul în vârstă de 76 de ani a suferit arsuri la nivelul membrelor superioare.  Acesta a primit primul ajutor calificat de la paramedici, refuzând transportul la spital.

Acțiunea intenționată a fost cauza probabilă de producere a acestui incendiu”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

A reclamat că i-a dispărut cumnata

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi cei ai Poliţiei municipiului Roman continuă activităţile de căutare în vederea depistării unei femeie de 42 de ani, din oraşul de la malurile Moldovei şi Siretului, care a plecat de acasă şi nu a mai revenit.

Oamenii legii au fost sesizaţi pe 25 ianuarie, cînd la Poliţia municipiului Roman s-a prezentat un localnic de 57 de ani, care a reclamat faptul că în ziua anterioară, pe 24 ianuarie, cumnata sa, Dodoi Mihaela, de 42 de ani, din Roman, a părăsit în mod voluntar domiciliul şi nu a mai revenit acasă. Femeia are o înălţime de aproximativ 1,60 metri, o greutate de circa 80 de kilograme, păr brunet, lung, şi ochi căprui.

La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu o bluză de trening portocalie, haină de blană mov, pantaloni negri, fiind încălţată cu slapi. Poliţiştii au efectuat verificări pe raza municipiului Roman, în vederea depistării acesteia, dar pentru că nu au găsit-o, cer ajutorul populaţiei.

„Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea celei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Şi Poliţia Locală a „ars“ la buzunare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ odată cu apariţia epidemiei generate de noul coronavirus, atribuţiile structurii s-au mărit ■ pentru încălcarea ordonanţelor militare şi a Legii 55/2020 au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 497.975 lei ■

Criza sanitară prin care trece ţara a adus modificări nu numai în sistemul sanitar din ţară, care se confruntă cu o siruaţie nemaiîntîlnită, dar a adus atribuţii noi şi altor structuri. În această categorie intră şi poliţiştilor locali.

Astfel, începând cu luna martie a anului trecut, Poliţia Locală Piatra Neamţ s-a subordonat operaţional Ministerul Afacerilor Interne, respectiv Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ, acţionînd în comun cu mai multe instituţii, cum ar fi cadrele Poliţiei Municipiului Piatra Neamţ şi Instectoratul Judeţean de Jandarmi Neamţ, pentru prevenirea şi combaterea răspândirii epidemiei cauzate de noul coronavirus.

Astfel, Poliţia locală Piatra Neamţ a fost implicată în acţiunuile ce au presupus realizarea a 26.828 anchete epidemiologice (lucru ce a însemnat verificarea persoanlor aflate în izolare sau în carantinare la domiciliu), la 14.728 adrese/locaţii. De asemenea, au fost monitorizate în privinţa respectării măsurilor sanitare impuse de prevenirea infectării cu noul coronavirus, un număr de 7.611 unităţi comerciale şi de prestări servicii şi 8.523 de mijloace de transport public de călători, în acest context fiind legitimate 35.565 de persoane.

S-au aplicat 1.176 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea ordonanţelor militare şi a Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în valoare totală de 497.975 lei. În acelaşi context, poliţiştii locali din cadrul Poliţiei Locale Piatra Neamţ au participat la 73 de filtre şi acţiuni comune dispuse de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ împreună cu jandarmii nemţeni şi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Direcţia de sănătate Publică Neamţ, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ ori alte instituţii implicate în combaterea şi prevenirea răspândirii SARS CoV -2.

Citește știrea

Trending