Contactează-ne

Actualitate

Generalul Ioan Niţică, condus pe ultimul drum

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ înmormântarea a avut loc duminică, 2 august ■ corpul neînsufleţit a fost depus la capela Bisericii Adormirea Maicii Domnului Vânători din Piatra Neamţ ■ rudele şi apropiaţii l-au condus pe ultimul drum ■ “exigent, direct, luptător, vertical, generos, dârz, demn, un om care şi-a venerat mama şi şi-a iubit familia”, aşa l-au caracterizat camarazii săi ■

Generalul de brigadă Ioan Niţică, comandant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava al judeţului Neamţ, a fost condus pe ultimul drum, duminică, 2 august. După ce trista veste a decesului fulgerător al şefului salvatorilor nemţeni a îndurerat comunitatea vineri seara, 31 iulie, corpul neînsufleţit a fost depus la capela Bisericii Adormirea Maicii Domnului Vânători din Piatra Neamţ, iar sluba de înmormântare a debutat în jurul orei 12.

Camarazii generalului doborât de o boală necruţătoare, leucemie, au transmis un emoţionant mesaj de adio: „36 de ani, 11 luni şi 7 zile în slujba Patriei! Vineri, 31 iulie 2020, comandantul nostru, generalul de brigadă Ioan Niţică, a plecat să ne vegheze de lângă stele. A fost primul comandant al instituţiei nou create în anul 2004, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava al judeţului Neamţ, instituţie care după 15 ani de existenţă, se apropie de obiectivul setat de leaderul său: vreau sa fim cea mai bună instituţie din judeţ!

Generalul Ioan Niţică a avut o sete de cunoaştere cum rar întâlneşti, fiind preocupat în mod continuu de autoperfecţionare. A croit această instituţie după principiile sale de viaţă, după felul său de a fi, solicitând în mod constant îmbunătăţirea calităţii serviciilor pe care ISU Neamţ le oferă cetăţenilor judeţului, neabdicând nici un moment de la principiul corectitudinii.

Exigent, direct, luptător, vertical, generos, dârz, demn, un om care şi-a venerat mama şi şi-a iubit familia, generalul nostru a reuşit să impună modestia şi discreţia care îl caracterizau inclusiv pentru ziua de astăzi. Dedicat trup şi suflet meseriei, a reuşit să imprime această atitudine şi organizaţiei, solicitându-ne să punem în permanenţă pe primul plan CETĂȚEANUL şi obligaţia noastră de a-i asigura securitatea în domeniul situaţiilor de urgenţă.

Generalul a fost un patriot. DA, a iubit ţara aceasta. Când vorbea despre simbolurile naţionale, despre drapel, imn sau ziua naţională, simţeai cum se înflăcărează şi aproape îi tremură vocea. L-aţi auzit rostind jurământul militar în faţa formaţiei? Jurământul nu era o simplă enumerare de cuvinte. Generalul trăia acest jurământ şi transmitea emoţia când îl rostea pentru că, din momentul în care dânsul l-a depus, nu a făcut altceva decât să se conformeze: Jur credinţă patriei mele, România! Jur să-mi apăr ţara, chiar cu preţul vieţii! Jur să respect constituţia, legile ţării şi regulamentele militare! Aşa să-mi ajute Dumnezeu! Acesta a fost generalul de brigadă Ioan Niţică. A fost întruchiparea jurământului militar!

 

Domnul general de brigadă Niţică Ioan s-a născut la data de 18 septembrie 1961, în municipiul Piatra Neamţ, urmând cursurile claselor I-VIII în oraşul natal.

 

Studii

 • în anul 1980 a absolvit Liceul militar ”Ştefan cel Mare”din Câmpulung Moldovenesc;
 • în anul 1983 a absolvit Şcoala Militară de ofiţeri activi de transmisiuni Sibiu;
 • în anul 1993 a absolvit Facultatea Arme –Secţia Apărare Civilă din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare Bucureşti;
 • în anul 2004 a absolvit cursurile de Master la Facultatea de Comunicare şi Relaţii publice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative;
 • în anul 2013 a obţinut titlul de doctor în domeniul Știinţelor Militare şi Informaţii la Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I” Bucureşti;

Funcţii ocupate:

 • 1983-1990 – comandant de pluton la Centrul de Instruire al Apărării Civile;
 • 1990-1993 – ofiţer III la Statul Major al Apărării Civile din Bucureşti;
 • 1993-1996 – şef de stat major la Comandamentul Militar Judeţean de Apărare Civilă Neamţ;
 • 1996-2004 – inspector şef al Inspectoratului de Protecţie Civilă Neamţ;
 • 2004-2020 – inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ” Petrodava” al judeţului Neamţ.

Grade:

 • locotenent – 23.08.1983
 • locotenent major – 23.08.1987
 • căpitan – 31.08.1992
 • maior – 31.07.1997
 • locotenent-colonel – 01.12.2001
 • colonel – 01.08.2006
 • general de brigadă cu o stea – 29.11.2018

Decoraţii:

 • Medalia ”Meritul Militar” clasa II – 1989
 • Ordinul ”Meritul Militar” clasa III – 1998
 • Ordinul ”Bărbăţie şi credinţă în grad de cavaler” – 2006
 • Semnul Onorific în serviciul Patriei pentru ofiţeri pentru 25 de activitate şi rezultate meritorii în îndeplinirea atribuţiei şi pregătirea profesional”.

Actualitate

De Florii şi de Paşte, iată cum va fi vremea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ nu va fi atît de cald pe cît ne-am dori ■ cu greu se vor atinge 12, respectiv 15 grade ■ nu sînt excluse nici ceva precipitaţii ■

Administraţia de Meteorologie a publicat estimarea valorilor termice şi a precipitaţiilor pînă pe 2 mai, iar conform previziunilor, nu trebuie să ne aşteptăm la vreme spactaculoasă. Specialiştii spun că în Moldova nu va fi prea cald de Florii, dar nici de Paşte, iar în Neamţ ne putem aştepta la 12, respectiv 16 grade.

„Vremea se va încălzi uşor în primele zile ale intervalului, pînă la 18 grade în 22 aprilie, însă spre finalul săptămînii se va reveni la o medie de 14 grade. Pentru sfîrşitul lunii aprilie şi început de mai, sînt estimate valori termice diurne apropiate de normele climatologice, la o medie de 18-20 de grade.

Minimele termice se vor situa între 4 şi 6 grade, valori mai ridicate urmînd a se înregistra spre finalul perioadei, cînd se vor atinge 8-10 grade. Probabilitatea pentru ploi temporare va fi ridicată“, conform ANM. La munte, pînă în 26 aprilie, vremea se va menţine rece, cu valori diurne ce vor oscila între 4 şi 7 şi minime cuprinse între -4 şi 0 grade. Spre sfîrşitul intervalului de prognoză, se va încălzi treptat, media maximelor urmînd să atingă 10-12 grade, iar minimele 2-4 grade.

Temporar vor fi precipitaţii în cea mai mare parte a intervalului, sub formă de ploaie, iar în zona înaltă şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Azi, 20 aprilie, nu va fi cald, dar măcar va fi cer variabil cu soare, iar la amiază se vor înregistra 11 grade. După amiază ar putea veni ceva stropi de ploaie. Noaptea aduce o minimă de 6 grade. Zărim soarele miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva furtuni cu toată suita de fenomene specifice, tunete şi fulgere.

Se ajunge la valori termice diurne de 13 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 4 grade. Joi, 22 aprilie, va fi cer variabil cu soare şi pare că prepitaţiile încetează. Va fi cea mai caldă zi din întreg intervalul, 16 grade. În schimb se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la o minimă de infarct pentru final de aprilie, doar 2 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer senin, dar vin ceva ploi în a doua parte a intervalului. Maxima zilei nu trece de 12 grade, iar minima nocturnă ajunge la 5 grade. Sîmbătă, 24 aprilie, va fi cer variabil cu soare, cel mult 11 grade peste zi şi 0 grade peste noapte. Duminica Floriilor, 25 aprilie, nu aduce ploi, dar cerul va fi acoperit, cu cel mult 12 grade.

Citește știrea

Actualitate

Notele de la simularea Evaluării din acest an, mai bune ca în alţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, promovabilitatea este de 65,53% ■ după primirea rezultatelor se va realiza o analiză şi se vor stabili măsurile remediale ■ cei 11 elevi de la Bîra, localitate aflată în carantină, la vremea simulării vor participa la o simulare, separat ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ a realizat o centralizare a rezultatelor obţinute la simularea examenului de Evaluare Naţională, în opinia inspectorului şcolar general, Mihai Obreja, rezultatele din 2021 fiind cele mai bune din ultimii cinci ani.

„La nivel de judeţ, procentul de promovabilitate la simulare este de 65,53%, aproximativ la acelaşi procent înregistrat la nivel naţional, care este de 65,6. Este un procent mai bun ca în alţi ani. La Limba română procentul este de 64,38%, ceea ce însemană mai mulţi elevi care au obţinut note peste 5. La Matematică procentul este de 59,81%.

Sînt, repet, rezultate mai bune ca în alţi ani. După ce vom primi rapoartele din şcoli vom face o analiză şi vom stabili un plan remedial pentru a vedea care sînt paşii ce trebuie urmaţi pînă la examenul propriu-zis. A rămas să mai luăm o decizie cu cei 11 elevi de la Bîra, localitate aflată la data simulării în carantină. Vom vedea dacă simularea va avea loc la aceeaşi dată cu ceilalţi elevi din ţară, care nu au susţinut din aceleaşi motive simularea sau dacă ni se va lăsa independenţa de a organiza în plan local“, a precizat Mihai Obreja, care insistă pe ideea că astfel de simulări pun elevii în situaţia concretă a unui examen şi este un exerciţiu care poate contribui la optimizarea rezultatelor din timpul examenului de Evaluare, propriu-zis.

Cele mai bune rezultate au fost obţinute în municipiul Bucureşti (82,1%) şi în judeţele Cluj (77,6%), Argeş (71,5%), Brăila (71,3%) şi Prahova (69,9%). Comparativ cu simulările din anii precedenţi, rezultatele indică o creştere substanţială a mediilor mai mari sau egale cu 5, după cum urmează: în 2016 – 44,05%, în 2017 – 51,47%, în 2018 – 47%, în 2019 – 53,1 %. În 2020 nu s-au organizat simulări, din cauza pandemiei.

Reamintim şi faptul că subiectele la Evaluarea Naţională 2021 sînt noi faţă de anii precedenţi, avînd ca model testele internaţionale, după o programă nouă, constînd într-o broşură cu 10 pagini care trebuie completată în două ore. Examenul de Evaluare Naţională se va desfăşura în perioda 22-25 iunie 2021.

Citește știrea

Actualitate

Bătălie pentru clienţi de energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost şi nu presupune întreruperea furnizării energiei sau a gazului metan ■ una dintre companii a emis un comunicat în care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul ■

De cîteva luni, distribuitorii de energie au ieşit la vînătoare de clienţi, folosindu-se de toate mijloacele de atragere a acestora: prin e-mail-uri, SMS, pe Facebook sau prin angajarea de personal care să bată din uşă în uşă, pentru a încheia noile contracte. Asta în condiţiile în care liberalizarea pieţei de energie înseamnă că preţurile la electricitate şi gaze nu mai sînt stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE), ci de fiecare furnizor.

Compania E-ON a remis un comunicat de presă prin care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul. În acest sens, firma spune că un consumator trebuie să verifice dacă se află sau nu în piaţa liberă. „Dacă pe prima pagină a facturii apare Produs de gaze naturale sau Elecricitate Serviciu Universal înseamnă că acel client nu a optat, încă, pentru o ofertă pe piaţa liberă, care se poate face oricînd.

În cazul furnizării gazelor naturale, termenul de 30 iunie înseamnă că, dacă un consumator va opta pentru ofertă concurenţială, pînă la această dată, clientul va fi trecut automat pe piaţa liberă, începînd cu 1 iulie, fiind notificat în acest sens în perioada următoare (în cazul E-ON – n.r.). În cazul furnizării de electricitate, dacă un client are un contract de serviciu universal, termenul de 30 iunie, se referă la data limită pînă la care se poate opta pentru piaţa concurenţială, situaţie în care poate şi să beneficieze de discountul oferit de furnizor, care reprezintă diferenţa între preţul pentru serviciul universal şi cel mai bun preţ din oferta concurenţială a companiei.

După această dată E-ON va aplica preţul de serviciu universal valabil de la 1 iulie 2021“. Un alt sfat dat de specialiştii companiei este legat de evaluarea nevoilor şi descoperirea ofertelor de pe piaţa liberă prin comparatorul de oferte-tip de furnizare afişat pe site-ul ANRE ( www. anre.ro). Clientul trebuie să fie atent la preţurile de furnizare publicate, la perioada de valabilitate a preţurilor (în condiţiile în care furnizorii noi de servicii se grăbesc să lanseze tot soiul de oferte mincinoase, unele n.r). O mare atenţie trebuie acordată şi condiţiilor în care pot fi modificate preţurile oferite. La E-ON, se mai spune în comunicat, se pot alege oferte cu preţ fix sau variabil, produse cu ambele utilitrăţi pe acelaşi contract, pachete cu asistenţă tehnică sau servicii tehnice incluse.

Trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost, nu presupune întreruperea furnizării energiei electrice sau a gazului metan, operatorul asigurînd intervenţiile tehnice pentru deranjamente şi incidente. O altă precizare se referă la verificarea capacităţii operaţionale şi financiare a furnizorului. Clienţii trebuie să citească cu mare atenţie şi să înţeleagă toate documentele referitoare la noile contracte, la transparenţa preţurilor, cu toate componentele incluse, la termenele de plată, durata contractului, valoarea termenlor de reziliere şi să fie atenţi să nu existe cîmpuri necompletate în noile contracte, care pot lăsa loc de modificări ulterioare. Compania E-ON a elaborat şi un „ABC al liberalizării“ în secţiunea eon.ro/liberalizare.

Citește știrea

Trending