Actualitate
General prof. univ. dr. Vasile Cândea, o personalitate a chirurgiei cardiovasculare româneşti, a plecat dintre noi

Ziua de 14 ianuarie 2020 a fost una tristă pentru medicina românească, o zi în care ne-a părăsit una din marile ei personalităţi – prof. univ. dr. Vasile C+NDEA, general cu patru stele, pionier al chirurgiei cardiovasculare în ţară, un om înzestrat de Dumnezeu cu multiple calităţi: cercetător de elită, chirurg de excepţie, profesor cu har, conducător angajat, lucid şi vizionar, luptător pentru binele ţării şi al semenilor săi.
Vasile Cândea s-a născut la 24 mai 1932 la Lisa-Vânători, Teleorman, a urmat şcoala elementară în Viişoara, liceul în Turnu Măgurele, Facultatea de medicină generală a UMF Bucureşti şi a obţinut în 1975 titlul de doctor în medicină cu lucrarea intitulată “Contribuţii la participarea sistemului limfatic în şoc”.
A ocupat diverse funcţii: medic de medicină generală, medic militar de unitate, medic secundar de Chirurgie generală la Spitalul Militar Central Bucureşti, medic principal la Serviciul de Chirurgie şi apoi şeful Secţiei de Chirurgie-Cardiovasculară al aceluiaşi spital, Director al Institutului de Boli cardiovasculare Prof. C.C. Iliescu din Bucureşti, profesor universitar al UMF Carol Davila şi al Universităţii Titu Maiorescu Bucureşti, conducător de doctorat. În aceeaşi măsură a înaintat în grad şi ca medic militar, de la gradul de locotenent major la cel de general de armată (cu patru stele) în 2004 şi a fost şi deputat.
A adus contribuţii originale la: studiul sistemului limfatic în stările de şoc traumatic; a dezvoltat conceptul “celulă de şoc” prin investigaţii clinice în chirurgia cordului deschis, sub circulaţie extracorporală prin analiza suferinţei miocardului în by-pass-ul cardio-pulmonar; studiul biologiei ficatului, pulmonului, pancreasului şi aparatului urinar în by-pass-ul cardio-pulmonar; studiul tulburărilor imune în circulaţia extracorporală; a introdus procedee şi tehnici noi în chirurgia cardiovasculară; etc.
Activitatea ştiinţifică a profesorului Vasile Cândea s-a concretizat în peste 750 de articole şi comunicări ştiinţifice în ţară şi străinătate, în publicarea unor monografii şi tratate medicale importante, între care menţionăm: “Insuficienţa cardiacă”; “Sistemul arterial aortic”; “Sistemul limfatic în şocul traumatic”; “Patologie chirurgicală”; “Chirurgie vasculară – bolile arterelor”; “Bolile venelor şi limfaticelor”; “Tratat de Cardiologie”; “Tratamentul chirurgical al valvulopatiilor”; “Ecocardiografie perioperatorie” etc.
De-a lungul carierei a organizat şi a participat la sute de reuniuni ştiinţifice în ţară şi peste graniţă. A beneficiat de stagii de documentare şi schimburi de experienţă la: Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Viena (1988); Spitalul Lariboisiere din Paris; Academia de Medicină Militară din Praga şi din St Petersburg; Spitalul Wilford, San Antonio, Texas; Laboratoarele Carbomedics- Sulzer San Diego, SUA; Spitalul Saint Luc din Bruxelles – unde în colaborare cu prof. Noirhomme a efectuat implantarea primei inimi artificiale autonome de tip Novocar din sud-estul Europei, etc. Profesorul a fost membru al unor prestigioase societăţi ştiinţifice româneşti şi străine, precum: Societatea Balcanică de Chirurgie Vasculară şi Angiologie, Societatea Europeană de Chirurgie Cardiovasculară, Societatea Internaţională de Angiologie, Societatea Medicilor şi Farmaciştilor Militari, Colegiul Francez de Chirurgie Vasculară, a fost Secretar General al Antantei Medicale Mediteraneene, etc. A fost membru titular fondator şi preşedinte al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, al Academiei de Ştiinţe Naturale din Rusia şi al Academiei de Ştiinţe Ecologice din Moldova.
Doctorul Cândea a aşezat România între ţările avansate în chirurgia inimii, domeniu în care a colaborat cu însuşi celebrul chirurg sud-african Marius Barnard, a fost creatorul Centrului de Boli Cardiovasculare al Armatei din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central din Bucureşti, instituţie de prestigiu a sistemului de sănătate românesc, pe care a slujit-o cu abnegaţie, competenţă şi devotament decenii în şir, reuşind să formeze aici o şcoală de elită de medici şi chirurgi.
Activitatea prodigioasă a profesorului Cândea pe tărâm ştiinţific, didactic, medical şi managerial a fost onorată de-a lungul vieţii cu numeroase titluri, ordine şi premii, între care enumerăm: titlul de Doctor Honoris Causa acordat de zece universităţi din ţară şi din Moldova; Premiul Gh. Marinescu al Academiei Române şi Premiul Nicolae Teodorescu al AOSR; Cetăţean de Onoare al comunei natale Viişoara şi al oraşului Mioveni; Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Cavaler şi Ordinul “Meritul Militar” clasele 3,2,1 etc.
Profesorul Vasile Cândea a fost cel care, prin Legea 31/2007, a reuşit să readucă Asociaţia Oamenilor de Ştiinţă din România la statutul de Academie pe care l-a avut la înfiinţare, în 1935, instituţie pe care a reprezentat-o cu cinste şi a slujit-o cu abnegaţie şi devotament timp de două decenii în calitate de preşedinte. A fost totodată cel care a apreciat activitatea Centrului AOSR din Piatra Neamţ (înfiinţat în 1985 pe lângă Filiala din Iaşi), consimţind ca el să devină filială de sine stătătoare, singura care nu se află într-un centru universitar. A susţinut permanent această filială, a avut o relaţie specială cu doctorul Costache Andone, preşedintele ei timp de mai mulţi ani, a fost prezent în numeroase ocazii la reuniunile ştiinţifice organizate de membrii filialei în oraşul Piatra Neamţ şi în judeţul Neamţ.
Prin dispariţia profesorului Vasile Cândea, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, Corpul medical românesc, Filiala AOSR Piatra Neamţ, noi toţi, pierdem o mare personalitate a medicinei şi chirurgiei cardiovasculare, un savant şi practician de reputaţie naţională şi internaţională, un model de implicare şi profesionalism, OMUL care şi-a dedicat întreaga existenţă salvării semenilor, un iscusit conducător, un bun coleg şi un mare prieten. Drum bun printre stele Domnule Preşedinte! Fie-vă viaţa astrală la fel de rodnică precum cea pământească!
(Prof. univ. dr. Gogu GHIORGHIŢĂ, preşedintele Filialei AOSR din
Piatra Neamţ)

-
Prima paginăo zi,
Tanti auguri, Ionel Arsene, come stai?
-
Actualitateo săptămână,
George Lazăr, președinte PNL Neamț: „103 miloane de euro vor fi alocate prin PNRR pentru sistemul de educație timpurie!
-
Actualitate2 săptămâni,
Cătuşe pentru că a incendiat casa vecinului. Doi bărbaţi au suferit arsuri
-
Actualitate5 zile,
Coliziune între un autoturism şi un TIR. Victimă o tânără de 25 de ani
-
Actualitate5 zile,
Conferinţă de presă „apă de ploaie” la PSD Neamţ. S-a comunicat tot, dar nu s-a zis nimic
-
Actualitate2 săptămâni,
Arsene, condamnat definitiv, căutat de poliţişti. Conform unor informaţii neoficiale a fugit în Italia
-
Actualitateo săptămână,
Condamnarea și fuga lui Arsene, ce zic pesediştii nemţeni. Şeful interimar, chemat la Bucureşti. Unii iritaţi, alţii… nostalgici
-
Actualitate2 săptămâni,
UPDATE: Preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene – 6,8 ani de puşcărie