Prima pagină
Geanina Mihăilă, prima femeie manager din istoria unui mare combinat – Petrotub. „Nu există femeie perfectă, așa cum nu există nici bărbat perfect“
■ inginera Geanina Mihăilă a acceptat, anul trecut, provocarea de a fi director general la Arcelor Mittal Steel Roman ■ asta după un lung șir de ani în care șefia combinatului a aparținut numai bărbaților ■ „Am considerat că trebuie să fac altceva decât făceau cei din generația mea“, declară inginerul care a absolvit Facultatea de inginerie electrică și echipamente navale din cadrul Universității Dunărea de Jos Galați ■
Ziua femeii este întotdeauna prilej pentru un jurnalist de a căuta persoane deosebite, realizate din punct de vedere profesional și personal. În această „cercetare“ de câteva zile, aveam să aflu că, din vara anului trecut, la conducerea companiei Arcelor Mittal Steel, fosta Petrotub Roman, societate înființată în anul 1956, este Geanina Mihăilă.
Acest amănunt l-am aflat tot de la o femeie, Doina Ghica, directorul economic al combinatului. Și am descoperit un interlocutor deschis, singurul manager post-privatizare dispus să vorbească despre problemele societății pe care o conduce, despre care în spațiul public au apărut, în ultimii ani, doar știri neliniștitoare despre involuție, crize economice care au afectat-o, plus altele de ordin social.
„Sunt mândră de faptul că sunt prima femeie manager din istoria companiei. Pe deasupra și româncă. M-am născut în anul 1981, în ziua de Sfânta Cuvioasă Parascheva, zi importantă pentru mine și familia mea, care este una de oameni credincioși. Sunt căsătorită și sunt mama unei adolescente de 14 ani, cu problemele și emoțiile vârstei, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Nr. 22 din Iași, care se pregătește de Evaluarea Națională.
Odată cu acceptarea funcției de răspundere am venit în Moldova, cu întreaga familie. Soțul meu este specialist în comunicare și lucrează la «Cartea românească educațională», o veche editură din România și din Iași. Se ocupă de gestionarea activității din cadrul acestei edituri. Eu am absolvit Facultatea de inginerie electrică și echipamente navale din cadrul Universității Dunărea de Jos Galați.
A fost și o primă provocare profesională, pentru că domeniul ingineriei era unul mai puțin populat cu femei. Am considerat că trebuie să fac altceva decât făceau cei din generația mea, în speță contabilitate, avocatură sau medicină și am crezut că ingineria este un domeniu în care mă pot dezvolta. Am început facultatea în anul 2000 și am absolvit-o în 2005. Am fost angajată la Arcelor Mittal Steel Galați, fostă Sidex, la Secția țevi sudate.
„Nu mi-a fost greu să accept, pentru că știam că mă pot baza pe un colectiv bine pregătit profesional“
Repartiția ca inginer a fost la Departamentul mentenanță, o poziție provocatoare pentru o femeie, într-o lumea a bărbaților, o lume a motoarelor”, a declarat inginer Geanina Mihăilă, care apreciază că a fost o perioadă de început profesional foartă importantă, o primă „cărămidă” la temelia carierei profesionale ulterioare. Marea satisfacție a actualului manager general de la Arcelor Mittal este că a descoperit la Roman o „familie“ profesionistă, un colectiv de la care a dobândit și ea alte experiențe.
„Am reușit să învăț din experiența colegilor mei de la Galați, dar și să lucrez într-un domeniu unde, bazându-mă pe expertiza profesională, am fost angajată. După mai bine de un an am mers mai departe spre noi oportunități de carieră. Mă refer la faptul că am fost repartizată la Departamentul planificare și apoi la Departamentul vânzări. Atunci m-am aflat în situația de a începe o carieră nouă și pentru mine foarte provocatoare, ținând cont de faptul că în 2008 a fost un an de criză economică majoră.
Se «alerga» după fiecare comandă, fie ea mică, sau mare. Criza aceea a reprezentat pentru mine o oportunitate de dezvoltare personală, în sensul de a mă adapta la elementele acesteia. La Galați am rămas până în 2014, când mi s-a oferit funcția de director vânzări și marketing în cadrul fabricii de la Roman. Am înlocuit atunci un director indian și a fost nevoie să mă mut cu familia aici.
Timp de 7 ani am îndeplinit aici, la Roman, funcția de director de marketing, după care anul trecut, în iulie, am fost numită în funcția de director general. Am acceptat această funcție grea, dar provocatoare și vă mărturisesc că nu mi-a fost greu să accept, pentru că știam că mă pot baza pe un colectiv bine pregătit profesional, pe care-l consider a face parte din familia mea”, a mai destăinuit managerul general Arcelor Mittal Steel Roman.
Războiul din Ucraina și Orientul Mijlociu, oportunități de dezvoltare a firmei
Pentru Arcelor Mittal Steel, conflictele din Ucraina și din Orientul Mijlociu au reprezentat, dincolo de ceea ce înseamnă un război, oportunități de dezvoltare a companiei. „Întregul mediu geopolitic cu războiul din Ucraina, cu o expansiune foarte aproape de granițele României, a avut un impact direct și asupra producătorului de țaglă din țara vecină, dar, în același timp și a unui producător de țeavă.
Acest context a putut fi transformat pentru noi într-o oportunitate, în sensul deschiderii posibilităților de derulare a unor proiecte importante în Europa. Asta a demonstrat că, până la urmă, o astfel de oportunitate a putut fi transformată în avantajul nostru. Din fericire, vizibilitatea noastră din punct de vedere al contractelor este bună și stabilă, pentru că ne bazăm pe clienți fideli, care fac parte dintre consumatorii de țevi din Europa și din afara acesteia.
Avem o foarte bună prezență în SUA și ne dezvoltăm și către alte zone geografice. Important este și faptul că noi, activând în domeniul energetic, petrolului și gazelor, am reușit să încorporăm în planul nostru de producție și fabricarea de țevi pentru transportul hidrogenului, unde vorbim de oțel verde, despre un mediu curat, lucru care a determinat ca și fabrica de la Roman să se îndrepte către această direcție spre care ne orientăm portofoliul de producție”, a adăugat managerul Mihăilă.
Unul dintre proiectele de anvergură despre care vorbește cu mare satisfacție directorul, de altfel o preocupare a întregului colectiv, a fost retehnologizarea fabricii, singura producătoare de țevi fără sudură din Europa, susținând că despre acest subiect ar trebui discutat câteva zile, ținând cont de complexitatea sa.
„Vreau să vă spun că, în luna august a anului trecut, am avut parte de un moment de mentenanță foarte complet și complex, pentru zona de laminoare. Este vorba despre o investiție consistentă, prin care căutăm stabilizarea fluxului de producție și eficientizarea, până la urmă, a întregului laminor. Pașii următori în domeniul retehnologizării se vor îndrepta către zona de finisare pentru că laminarea nu poate lucra disproporționat cu finisarea.
Avem planuri în direcția aceasta, de a merge mai departe și a face intervenții punctuale la utilajele pe care le avem în zona de finisajului și tratamentului, motiv pentru care avem o bază solidă și niște planuri ambițioase în direcția asta, pentru că, așa cum am pomenit mai devreme, un producător de talia companiei de la Romanului, care are experiență valoroasă și neîntreruptă din 1956 și până în prezent, este o expertiză ce nu poate fi știrbită de nimeni”, a mai spus Geanina Mihăilă.
Cu gândul la viitorul companiei și al familiei
A continuat, aducând în discuție și alte aspecte. „În contextul în care mare parte din angajații combinatului lucrează în condiții speciale, e firesc ca fabrica să se fie confruntată cu probleme ce țin de îmbătrânirea forței de muncă. Nu poate fi vorba de o lipsă punctuală de personal calificat, pentru că am reușit să rezolvăm o potențială criză, în intersul societății.
Mare parte dintre colegii noștri au foarte bună expertiză și așa am reușit să organizăm cursuri de ucenicie, pentru a-i instrui pe cei care vin din urmă. Am făcut o echipă de ucenici, bine pregătită, gata să preia ștafeta. Pe de altă parte avem discuții cu partenerul educațional local, Liceul «Vasile Sav», pentru a găsi formula potrivită de a atrage absolvenții valoroși ai acestei școli, care are o bază materială modernă. Ne dorim să transpunem în practică la noi ceea ce fac acești liceeni în laborator.
Studiem și posibilitatea organizării pe viitor și a unor clase de învățământ profesional dual. Ceea ce pot să vă spun este faptul că mă bucur că am putut demonstra că un producător de renume cum e acest grup industrial siderurgic are loc pe piață și se poate menține, atât pe cea internă, cât și pe cea internațională”. La întrebarea finală – dacă Geanina Mihăilă se consideră a fi femeia perfectă, interlocutoarea noastră a zâmbit și a răspuns direct, cu modestie și sinceritate:
„Nu există femeie perfectă, așa cum nu există nici bărbat perfect. Fiecare dintre cei doi membri ai cuplului trebuie să lucreze în așa fel încât versiunea sa de a doua zi să fie mai bună decât cea de astăzi. Astfel eu învăț mult, învăț din experiențele trăite, din experiențele colegilor mei de muncă, învăț din experiențele competitorilor mei pentru că este foarte important să acumulăm de peste tot, pentru că nu trăim izolați.
Astfel îmi doresc ca trendul meu profesional și uman să fie unul cât mai bun și mai complex posibil. Am învățat mult și de la fiica mea, pentru că sunt o mamă adaptată vremurilor noi, sunt o mamă înțelegătoare și destul de flexibilă în gândire”, mărturisește Geanina Mihăilă, care și-a educat fiica în a ști că lucrurile trebuie făcute cu pasiune și seriozitate, pentru ca nimic să nu ți se pară foarte greu. Speră ca fiica să urmeze cariera la care visează: avocat sau magistrat.
-
Actualitate20 de ore,
MARSAT SA Roman
-
Prima pagină2 săptămâni,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Actualitate2 săptămâni,
Impozitul auto 2025: la Neamț creșterea este zero %, conform calculweb.net
-
Actualitate2 săptămâni,
A ars casa unei femei de 93 de ani
-
Prima pagină2 săptămâni,
Monumentul arhitectonic incendiat de oamenii străzii va fi transformat în muzeu FOTO
-
Actualitate2 săptămâni,
Anunț de vânzare
-
Actualitate2 săptămâni,
Cabinet Medical Veterinar angajează
-
Actualitate2 săptămâni,
Anunț angajare