Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Gazul amorseazã avalansa scumpirilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

• pretul gazelor naturale va fi mai mare cu 17%, de la 1 ianuarie • Guvernul va majora compensatiile acordate familiilor cu venituri reduse •

Autoritatea Nationalã de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a anuntat, miercuri, noile preturi la gazele naturale livrate consumatorilor captivi (populatie, institutii si firme care nu au statut de consumator eligibil), valabile de la 1 ianuarie 2006, valorile comunicate fiind în crestere cu 17%.

Astfel, consumatorii casnici din prima categorie de tarifare (n.r – un consum de pînã la 2.400 metri cubi pe an) vor plãti 806,56 de lei pentru o mie de metri cubi dacã sînt clienti ai Distrigaz Sud si 795,91 de lei pentru aceeasi cantitate dacã furnizorul este Distrigaz Nord, potrivit unui comunicat al ANRGN.

Tarifele nu includ TVA si sînt cu mai mult de un ban (o mie de lei vechi) mai mari pe metru cub fatã de cele practicate în intervalul octombrie-decembrie din acest an.

Potrivit calculelor ANRGN, pentru un apartament sau o garsonierã în care gazele sînt folosite doar pentru gãtit, factura va creste anul viitor cu 1,76 de lei (17.600 de lei), la un consum mediu lunar de 15 metri cubi.

Surse din piata distributiei de gaze precizeazã, însã, cã majoritatea aparamentelor care utilizeazã gazele doar în acest scop înregistreazã un consum lunar de 25-30 de metri cubi.

Pentru un apartament cu o centralã termicã si aragaz, la un consum mediu lunar de 220 metri cubi, factura de pe luna ianuarie va fi mai mare cu 25,79 de lei (257.900 lei vechi), estimeazã ANRGN.

În cazul unei case de dimensiuni mai mari, cu un consum anual de peste 2.400 de metri cubi si 400 de metri cubi într-o lunã de iarnã, cheltuielile cresc cu 50,22 de lei (502.200 de lei vechi).

Consumul anual de peste 2.400 metri cubi an este facturat la un pret ceva mai mic, fiind încadrat în altã categorie de tarifare.

ANRGN enumerã printre factorii care au determinat scumpirea si majorarea cheltuielilor pentru achizitiile din import de la 252 dolari pe o mie de metri cubi la 285 de dolari pentru aceeasi cantitate. Importurile acoperã circa 38% din necesarul de consum al României, însã autoritatea de reglementare subliniazã cã acestea au avut o pondere de 42% în ultimul trimestru al acestui an.

În ceea ce priveste pretul productiei interne, al cãrei cost va trebui sã creascã anul viitor conform angajamentelor asumate de România în negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeanã, Guvernul a hotãrît sã îl mentinã la nivelul actual, de 110 dolari la o mie de metri cubi, cel putin de la 1 ianuarie.

„Aceastã decizie a fost discutatã si agreatã de expertii UE“, se mai aratã în comunicatul ANRGN.

Autoritatea mai aratã cã majorarea are la bazã si necesitatea respectãrii unei metodologii de tarifare elaboratã în 2003, care prevede recunoasterea costurilor operatorilor licentiati, precum si respectarea clauzelor din contractele de privatizare a societãtilor Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, preluate de E.ON Ruhrgas, respectiv Gaz de France.

Majorare si a compensatiilor pentru sãraci

Guvernul a decis miercuri majorarea compensatiilor pentru familiile cu venituri reduse de la 1 ianuarie 2006, odatã cu cresterea pretului la gaze naturale, a anuntat premierul Cãlin Popescu-Tãriceanu. Primul-ministru a spus cã aceste compensatii vor fi majorate cu acelasi procent cu care se va scumpi pretul gazelor, respectiv 17%. „Aceste ajutoare vor fi distribuite persoanelor cu venituri reduse, si anume cei cu venituri în plaja 1.100.000 -3.100.000 de lei vechi pe membru de familie“, a precizat seful Executivului.

Cãlin Popescu-Tãriceanu a adãugat cã ajutoarele vor fi descrescãtoare astfel încît pentru cei cu venituri de pînã la 1.100.000 lei vechi pe membru de familie ajutorul va fi de 1.900.000 lei vechi, iar pentru cei cu venituri de 3.100.000 lei vechi pe membru de familie, ajutorul va fi de 240.000 lei vechi pe lunã.

Premierul Tãriceanu a spus cã suma totalã alocatã în 2006 pentru acordarea de ajutoare pentru încãlzire depãseste 3.000 miliarde lei vechi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending