Contactează-ne

Actualitate

Gavroche al nostru ne cântă „De vină e doar Putin“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Analistul politic, Ion Cristoiu, ne reaminteşte că scriitorul francez, Victor Hugo, în romanul „Mizerabilii“, a zugrăvit simbolul eroismului francez, luându-l ca model pe Gavroche, un ştrengar al unui cartier, în vârstă de 11 ani, care participă la revolta din Parisul baricadat, în anul 1832. Gavroche moare eroic, cântând un şlagăr al zilei adaptat momentului „De-am căzut, nu-i un mister, De vină e doar Voltaire“.

Voltaire, istoric şi scriitor prolific francez (1694-1778) a fost unul dintre iniţiatorii Revoluţiei franceze de la 1789. Întâmplându-se a fi preşedintele unor români, condamnaţi de câţiva ani la o viaţă, pentru care „mizerabilii” lui Hugo nu ne-ar invidia, Klaus Iohannis s-a cocoţat pe baricada de la Cotroceni, după ce s-a izolat eroic de România.

Dorind să iasă din anonimat zilele acestea, s-a trezit mânat de dorinţa de a ne explica ca la proşti, de ce inflaţia creşte alarmant, de ce cresc preţurile, de ce România este campioană la datoria externă şi la dobânzile plătite, de ce nu au fost buni Orban şi Cîţu, de ce a fost nevoie de PSD la guvernare şi la multe alte astfel de întrebări.

Vădit deranjat, că nu suntem capabili să ne reprimăm întrebări de genul acesta sub mandatul său, Iohannis s-a urcat pe baricadă şi a interpretat rolul unui Gavroche frustrat, cântând în viziune proprie despre cauzele dezastrului naţional, condensată într-o exprimare laconică, „Vinovat e doar Putin“. Motivarea domniei sale a fost simplă, ca şi mandatul său, atât de simplă, că nu şi-a putut masca mirarea că suntem atât de proşti, de ne tot întrebăm de unde ni se trage şi cine se face vinovat?

În înţelepciunea sa didacticistă, Klaus Iohannis a explicat, ca la clasa ajutătoare, că „Vinovat este Putin, care a declanşat acest război împotriva Ucrainei“. Ce noroc pe PSD, că Putin a atacat la timp Ucraina, că până nu demult, pentru toate calamităţile din România, Iohannis ne explica doct că „Vinovat e PeSeDe-ul!“. Norocos a fost şi Iohannis, că în toate mandatele sale a existat permanent un „vinovat de serviciu“, pe care l-a scos în fata naţiunii, în toate ocaziile, pentru ca să-l scuipe românii în obraz.

La început a fost PeSeDe-ul, acum este Putin. Un Putin care are şanse să iasă la pensie din postul de „vinovat de serviciu“ şi pe care Klaus Iohannis nu şi-ar dori să-l vadă expirat, măcar până în 2024. Există semnale suficiente că pasând responsabilităþile sale lui Putin, Iohannis îşi maximizează şansele de a prinde, după 2024, un post mare la Bruxelles, de unde să apuce ieşirea la pensie a lui Putin.

De acolo, trecând la alt nivel, va putea declara că „Rusia e de vină“, pentru inflaţia din Statele Unite. Că preşedintele Iohannis ne ia de fraieri, nu este niciun dubiu, deoarece logica sa presupune, că dacă Putin nu intervenea în Ucraina, românii ar fi buicit de atâta bine, iar PSD-ul nu ar fi ajuns la guvernare, pentru îndeplinirea obiectivelor Parteneriatului strategic cu SUA.

România, plasată pe graniţa dintre interesele SUA şi ale Rusiei

Pentru avântul dezvoltării SUA după 1945, a fost necesar ca americanii să trăiască permanent cu marota pericolului comunist, întruchipat de URSS până în 1991. Ulterior, „pericolul sovietic“ a fost reprofilat în „pericolul rus“, pe care SUA l-a transplantat în doctrina NATO. Începând cu momentul destrămării URSS în 1991, Federaţia Rusă nu a provocat mai multe grozăvii în lume, decât au provocat SUA şi NATO în Irak, Libia, Serbia sau Afganistan.

Toate aceste grozăvii sunt identic condamnabile, dar selectiv condamnate, din raþiuni ideologice. Aflaţi sub umbrela NATO, românii au fost obligaţi să vadă numai faptele reprobabile ale ruşilor, pe care bineînţeles le condamnă. Dacă în România există „putinism“, acesta este un curent care presupune aplicarea unui tratament nediferenţiat tuturor agresorilor. În materie de agresori, nu pot exista naţiuni privilegiate, care să beneficieze de tratamente diferentiate, dictate de oportunism.

Aceasta este definiţia „putinismului“, inventat de susţinătorii dictonului „americanii pot, ruşii nu au voie“. Interdicţia trebuie să fie totală, pentru a fi unanim susţinută condamnarea lui Putin. În data de 3 mai a.c., la masa Parlamentului nostru s-a jucat o nouă rundă privind soarta României, aprobându-se pe repede înainte un proiect de lege privind „Întărirea Flancului Estic al NATO“. Proiect menit să atragă o dată în plus atenţia Rusiei, că România există.

Proiectul a fost susţinut şi motivat de Klaus Iohannis prin trei informări înaintate Parlamentului, privind îndeplinirea unor obiective NATO şi ale Parteneriatului Strategic cu SUA. Prima informare viza aprobarea pentru anul 2022 ca Forţele Armatei Române şi ale Ministerului de Interne să fie puse la dispoziþia NATO, pentru a participa la misiuni în afara teritoriului naţional.

Nu ne putem reprima nedumerirea cu privire la participarea României la alte misiuni în afara teritoriului, precum cele din Irak şi Afganistan, după care nu am aflat nici acum pentru ce interese reale am făcut-o, trimiţând la moarte nişte militari români. Ştim în schimb că există în Tratatul Alianţei transatlantice un articol 5, care reglementează clar în ce cazuri Armata României trece peste graniţe.

A doua informare, în susţinerea proiectului, vizează aprobarea intrării, staţionării şi operării în România a Batalionului STRYKER al SUA, destinat apărării NATO. Acest batalion nu este sub comanda NATO, ci a SUA şi nu poate fi înţeleasă necesitatea prezenþei sale pe teritoriul României, cu atât mai mult, cu cât NATO nu este atacată de nimeni.

A treia informare, vizează susþinerea aprobării cererii NATO, ca pe teritoriul României sa fie dislocate forţe armate străine, dar să intre, să staţioneze şi să opereze şi detaşamentul F-35 al SUA. Şi în cazul acestui detaşament, care rămâne strict sub comanda SUA, nu a NATO, se ridică serioase probleme privind plasarea pe teritoriul României a unor baze militare ale SUA, nu ale NATO. Până acum, Bulgaria, Polonia, Ungaria şi Cehia au refuzat înfiinţarea de baze strict americane pe teritoriile lor.

Prezenţa bazelor militare americane în România, demonstrează că pe lângă efectivele militare ale NATO, trebuie să acceptăm şi efective militare americane, independente de NATO, ca urmare a Parteneriatului Strategic cu SUA. Aceste noi provocări, transformă România într-o ţintă predilectă pentru Rusia, în cazul dezvoltării unui conflict al acesteia cu SUA.

Ruşii nu se tem de NATO, cât se tem de SUA, iar ei percep de pe acum România, ca şi Polonia şi Ţările baltice, ca fiind teritorii aflate sub comandă americană. Ştim astăzi că soarta Ucrainei nu se stabileşte la Kiev, ci la Washington şi Londra. Este firesc să ne întrebăm de ce se tot zăngăne armele, iar SUA şi Marea Britanie nu se aşează la masa negocierilor cu Rusia, pentru a scuti această parte de Europă de a trăi sub spectrul războiului.

Ba mai mult, SUA şi Marea Britanie, care sunt implicate decisiv în Alianţa Nord – Atlantică, au deschis recent un nou front al unei Alianţe în Pacific, punând bazele înfiinţării AUKUS, în care este atrasă şi Australia. Dacă Alianţa NATO este dedicată blocării ascensiunii Rusiei, AUKUS este dedicată blocării ascensiunii Chinei.

În ambele cazuri, componenta economică fiind dominantă, sunt demascate astfel interesele. Cu ocazia înfiinţării AUKUS, reacţia cea mai dură a venit din partea Franţei, condusă de Macron, care îşi vede afectate sever interesele comerciale. Intenţiile SUA sunt vădit dirijate în scopul perpetuării Războiului Rece, sub pretextul prejudecăţilor ideologice. Nici un efort notabil din partea SUA, de a pune la lucru diplomaţia americană, ci doar de a da de lucru industriei de război.

România, între Parteneriatul Strategic cu SUA şi NATO

La 11 iulie 1997, cu ocazia vizitei la Bucureşti a preşedintelui SUA, Bill Clinton, s-a lansat parteneriatul Strategic dintre SUA şi România. România a primit asigurări din partea SUA, că acesta este parcursul premergător al aderării la NATO, dar s-a dovedit că a fost doar o păcăleală. Ca urmare a atacului terorist asupra SUA, din 11 septembrie 2001, România s-a angajat să se alăture cu trupe alături de americani, în războaiele, insuficient justificate, din Irak şi Afganistan.

Abia la 29 martie 2004, sub preşedenţia lui Ion Iliescu, România a aderat la NATO. Scopul războaielor din Irak şi Afganistan s-a dovedit un eşec răsunător pentru SUA şi nici astăzi nu se înţelege ce au căutat românii acolo. La 6 decembrie 2005 a fost semnat Acordul de acces şi staţionare a trupelor americane pe teritoriul României, deşi Rusia a protestat vehement şi ameninţător, iar pe noi ne-a durut în bască.

Preşedintele României, Traian Băsescu, încă din primele zile ale mandatului său din 2004, ne-a anunþat că busola lui, ca şi a României, este orientată pe axa Bucureşti – Londra – Washington. La 13 septembrie 2011, Traian Băsescu semna la Washington Acordul prin care se permitea SUA să-şi amplaseze pe teritoriul României sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice destinate altor state, bineînţeles SUA. Tot la aceeaşi dată a fost adoptată Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI, între România şi SUA.

La 12 mai 2016, a fost certificată capacitatea operaţională a sitemului de apărare antirachetă de la Baza Militară de la Deveselu, care a fost trecută sub comanda NATO cu acest prilej. Tot atunci, Baza Deveselu a devenit ţintă predilectă pentru forţele operaţionale ale Federaţiei Ruse. Lucrurile se complică şi mai mult, când la Strasbourg, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a lansat proiectul înfiinţării Confederaţiei Europei, structură cu caracter politic, care să aibă şi armată proprie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Calvarul va mai dura. Cozi de kilometri pe E-85, din cauza lucrărilor de la podul de Horia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ neexistînd rută alternativă, cozile de maşini se întind pe 6-7 kilometri în ambele sensuri ■ problema descongestionării traficului nu are soluţie ■ lucrările ar trebui să fie terminate la finalul lunii august ■

Direcţia Regională de Drumuri Iaşi a început reparaţii la mai multe poduri din raza sa de responsabilitate, printre acestea numărîndu- se şi lucrarea de la cel de Horia, care asigură accesul prin Roman, pe E-85, spre Suceava, Iaşi sau Bacău. Numai că, pe ambele sensuri, zilnic, aglomeraţia depăşeşte limitele normalului.

Se formează cozi de 6-7 kilometri pe ambele sensuri, lucru care irită la maxim conducătorii auto, sau pe cei care tranzitează zona, fiind în concediu. Florin Marius Sima, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Pentinenciare, filiala Bacău, care face naveta, are de fiecare dată probleme, fiind nevoit să plece că cel puţin o oră înainte, pentru a nu întîrzia la serviciu.

„Traficul este îngreunat şi la modul glumeţ aş spune că ar trebui să se aducă un bac care să folosească la traversarea rîului Moldova. Fac naveta de la Roman la Bacău şi de la începutul lunii am mari probleme, pentru că trebuie să iau în calcul un timp suficient pentru a nu întîrzia la serviciu. Luni, 8 august, am stat în trafic 3 ore pentru a ajunge la Bacău, iar astăzi, cînd m-am întors de la Bacău am aşteptat două ore şi jumătate să intru în Roman.

Coada era pînă la Secuieni. În acest timp, la pod nu lucra nimeni. Vreo patru muncitori stăteau în staţia de benzină de la intrarea pe pod, la o cafea şi o ţigară. În coloană erau maşini cu numere din toate judeţele ţării şi foarte multe TIR-uri cu număr de Ucraina. Lumea e nervoasă, iese din maşină, înjură, dar nu are pe cine întreba ce se întîmplă, pentru că nu există cineva care să dirijeze traficul“, a declarat Florin Sima.

Purtătorul de cuvînt al DRDP Iaşi, Neculai Popovici, a declarat că lucrarea are ca termen de execuţie sfîrşitul lunii august: „Operaţiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea şi realizarea găurilor, montarea rosturilor noi. Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilataţie are termen de finalizare de cel puţin 5 zile/fir.

Termenul nu poate fi devansat, deoarece sînt folosite în procesul tehnologic betoane speciale, cu timp strict de întărire şi protecţie. Avînd în vedere complexitatea operaţiunii şi instalaţiile folosite, activitatea nu se poate desfăşura pe timpul nopţii, ci doar ziua. Totodată, în procesul tehnologic există şi pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operaţiuni şi nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul de finalizare a lucrării este sfârşitul lunii august“.

Poliţia Neamţ cunoaşte problema, dar nu are nici o pîrghie de rezolvare, ţinînd cont că nu există variantă ocolitoare. „În acest moment, valorile de trafic sînt foarte ridicate şi din cauza TIR-urilor din Ucraina, care transportă cereale spre Constanţa. Constructorul are un anumit termen de execuţie şi ne dorim respectarea lui.

Dacă lucrarea se prelungeşte, în septembrie începe şcoala şi traficului existent i se va adăuga cel specific transportului şcolar. E adevărat că nu există poliţişti care să dirijeze traficul, dar vorbind de situaţia complicată. Noi verificăm permanent valorile de trafic, pentru a nu exista incidente, dar nu ajută cu nimic“, a declarat Ramona Ciofu, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

VIDEO: Turist din Iaşi, accidentat de o stâncă desprinsă din Chei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din judeţul Iaşi, a fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă dintr-un versant muntos din Bicaz-Chei.

“Astăzi, 10 august, în jurul orei 15.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz au fost sesizați cu privire la faptul că, o bucată de stâncă din zona Bicaz-Chei s-a desprins, accidentând o persoană.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 34 de ani, din județul Iași, se afla împreună cu mai multe persoane în zona turistică Bicaz-Chei, ar fi fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă din versantul muntos.

Polițiștii efectuează verificări pentru a stabili, cu exactitate, cum s-a produs acest eveniment”, a declarat subinspector Ciofu Ramona, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Conform unor surse neoficiale, în momentul în care s-a produs nedoritul incident, bărbatul era cu soţia şi cei doi copii.

Vom reveni.

UPDATE: Bărbatul a fost preluat de un echipaj medical şi transportat la spital. A fost solicitat un elicopter SMURD pentru a fi transportat la un spital din Iaşi.

UPDATE 2: Victima a suferit traumatisme la nivelul capului și se află într-o stare gravă – sursa ISU Neamţ

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Greu cu proiectele de dotare a cabinetelor medicilor de familie. Mail-uri care nu mai vin de la minister

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ doctorii se plîng că, din cauza unui e-mail, ar putea pierde finanţarea prin PNRR a unui proiect de modernizare a cabinetelor ■ e vorba de fonduri de 45.000 de euro pentru aparatură şi 15.000 de euro pentru renovare ■ sînt înscrişi în proiect 64 de medici de familie din Neamţ ■

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se află în curs de implementare a unui proiect pentru obţinerea de fonduri necesare dotării cabinetelor medicilor de familie, a cărui valoare este de 45.000 de euro pentru dotări în aparatură medicală şi 15.000 de euro pentru renovări.

Dar, în buna tradiţie românescă, la fel ca în nenumărate alte situaţii de prin ţară, un proiect nu se poate derula la noi fără mici inadvertenţe. Doctorul Angela Bica, vicepreşedintă a Patronatului Medicilor de Familie Neamţ, ea însăşi candidată pentru a obţine o finanţare, a detaliat despre despre birocraţia din sistemul sanitar.

„Există în curs de implementare un proiect prin PNRR pentru domeniul sanitar, prin care se finanţează 3.000 de cabinete ale medicilor de familie în ceea ce priveşte dotarea cu aparatură şi renovare. 225 cabinete se află pe o listă de preselecţie, realizată de Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Casa Naţională de Asigurări.

Sînt cabinete din mediul rural şi oraşele mici de pînă în 10.000 de locuitori. 750 cabinete sînt incluse prin apel necompetitiv, pe principiul «Primul venit, primul servit». Eu mă aflu pe lista de proiecte preselectate şi aştept doar un e-mail de confirmare a înregistrării dosarului, de la minister. În Monitorul Oficial a apărut lista cu iniţialele medicului şi cu localitatea unde funcţionează cabinetul.

Trebuia să primesc mesajul de confirmare în urmă cu două săptămîni, dar judeţul Neamţ nu a transmis la minister adresele de contact ale celor 64 medici de familie incluşi în program. Astă noapte (10 august – n.r.) m-a contactat o colegă care mi-a confirmat şi ea că nu găseşte adresa de e-mail pe site-ul ministerului şi nici o altă adresă a colegilor din Neamţ.

Cineva încearcă să bage beţe în roate şi acestui proiect, aşa cum se întîmplă în România cu toate proiectele majore, ca apoi să dea vina pe medicii de familie şi să-i acuze că n-au fost în stare să acceseze banii“, a declarat doctorul Angela Bica. Acesta spune că o lună a alergat pentru a avea toate hîrtiile în regulă.

A găsit şiconstructor, în condiţiile în care se ştie criza de forţă de muncă şi apreciază că blocarea unui asemenea proiect, din cauza sistemului birocratic, e o mare problemă. Purtătorul de cuvînt al DSP Neamţ, Elena Sterpu, apreciază că lucrurile stau cu totul altfel, în condiţiile în care reprezentanţii ministerului au pus mare accent pe acest subiect:

„Medicii de familie vor primi înştiinţări cu privire la PNRR şi depunerea documentelor, prin e-mail. Au fost trimise o serie de mesaje de către minister încă de săptămîna trecută şi vor mai fi trimise şi săptămîna aceasta. Adresele de e-mail ale medicilor de familie au fost preluate de la CNAS şi actulizate de către noi, la DSP. În cazul în care vor mai apărea erori acestea vor fi corectate, din mers, pentru a ajunge la cabinetele beneficiarilor, fără a exista probleme majore. Toate instituţiile implicate în proiect vor avea grijă ca medicii să fie în cunoştinţă de cauză şi să poată trimite, la timp, documentaţia“.

Toate documentele privind PNRR se găsesc pe site-ul ministerului, iar în ceea ce priveşte termenele de implementare ale proiectului există două referiri: una legată de depunerea documentelor, care trebuie făcută în termen de o lună de la data înştinţării candidatului, prin acel e-mail, iar dacă se face referire la termenul de finalizare a proiectului, acesta este anul 2026.

Citește știrea
AdvertisementTrending