Contactează-ne

Prima pagină

Găsirea unui pat la ATI, ce calvar

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o asistentă medicală s-a luptat zile în şir pentru a obţine un pat, într-o secţie ATI, pentru tatăl său ■ acesta a stat, alături de soţie, într-un container medical la un spital din Galaţi ■ asistenta vorbeşte, fără menajamente, despre dezumanizarea cadrelor care lucrează în sistemul medical ■

Ştefania Costea, asistent medical cu zeci de ani vechime la o unitate sanitară din Roman, a ajuns după o experienţă personală incredibilă să fie revoltată de ceea ce se întîmplă în sistem.

Unul aflat, în opinia ei, în pragul colapsului, cu oameni îmbrăcaţi în halate albe, care, se pare, au ajuns să uite jurămîntul lui Hipocrate, s-au dezumanizat, făcîndu-şi, în ultima vreme, meseria ca nişte roboţi, lipsiţi de orice empatie faţă de bolnavi.

Povestea trăită de asistentă a ajuns să fie cunoscută de întrega ţară prin intermediul reţelelor de socializare şi al televiziunilor, după ce a făcut apel pentru a găsi un loc într-o secţie ATI, pentru tatăl său, un bătrîn în vîrstă de aproximativ 80 de ani, bolnav de Covid şi internat într-un container, la un spital Galaţi.

„Fac un apel disperat, dacă mă poate ajuta cineva cu un loc la ATI Covid! Tatăl meu stă de 3 zile într-un container cu saturatie f. mică şi nu i se găseşte nici-un pat de ATI. Este la Spitalul Judeţean Galaţi!“, posta, pe 19 noiembrie, pe Facebook, cadrul medical.

Pentru necesităţile fiziologice părinţii săi, „cazaţi“ în acelaşi pat, trebuiau să meargă la o toaletă exterioară, timp în care infirmiera le striga să se grăbească pentru că îi este frig. „Problema mea a apărut în urmă cu cîteva zile, cînd părinţii mei mi-au spus la telefon că se simt rău. Mi-am dat seama că s-au infectat cu SARSC COV2 şi am vorbit cu medicul lor de familie, care le-a recomandat un tratament antiviral. Situaţia s-a complicat, a apărut febra şi respiraţia îngreunată. Le-am spus să sune la 112 şi ambulanţa i-a transportat la un container sanitar. Fiind găsiţi în baza de date nu a mai fost nevoie să refacă testul.

Tata era mai grav, pentru că depindea de oxigen. După ce i-au pus mască a fost lăsat tot în container, în aceleaşi condiţii cumplite. După vreo două zile, în care părinţii îmi spuneau la telefon că le este frig, le este sete şi foame am insistat pe lîngă asistenta de serviciu să le dea un pahar cu apă, pentru că din cauza medicamentelor aveau gura uscată. Cînd starea lor de sănătate a devenit din ce în ce mai gravă, am început să sun în dreapta şi în stînga, la spitale, pentru a să cauta un loc la ATI. În final am găsit un loc la un spital din Ilfov. Am revenit cu un telefon la Galaţi, pentru a i se face transferul. Aici m-am lovit de alt impediment. Medicul curant nu mai era de găsit. Asistenta a refuzat să-mi comunice numărul său de telefon. A fost nevoie, din nou, de intervenţia jurnaliştilor, pentru a i se face formele de transfer care au durat de la ora 16.00 la 18.30“, a declarat Ştefania Costea.

Mamei sale, care nu depindea de oxigen i s-a găsit un loc în Spitalul TBC Galaţi. „Situaţia de la Galaţi m-a făcut să înţeleg că nu mai există şanse de salvare a sistemului. Nu trebuia eu, ca aparţinător, să caut un pat liber. Toate Direcţiile de Sănătate Publică primesc diagrame din spitale, în care li se comunică paturile libere de la ATI. Cînd am sunat la Iaşi, la doamna doctor Dorobăţ, mi-a recomandat să sun la Leţcani, că ar fi locuri libere. Medicul de gardă de acolo mi-a spus că există două paturi libere dar că sînt rezervate. Oricum nu puteam fi de accord să transport un muribund într-un pat în cortul de la Leţcani“, a mai spus asistenta.

Deşi este cadru medical, Ştefania Costea a ajuns să mărturisească faptul că-i este ruşine de ceea ce se întîmplă în sistemul medical românesc, corupt, în opinia sa, pînă în măduva oaselor. Îi este ruşine şi de lipsa de profesionalism a unor cadre medicale cu studii medii, cu şcoli sanitare absolvite într-un apartament de bloc. Lista acuzaţiilor aduse unui sistem medical, după părerea sa, în descompunere, este lungă şi greu de reprodus. „Şi unui animal în agonie îi cauţi un loc într-o clinică veterinară pentru a-i uşura suferinţa.

Nu este admis ca un om, care a plătit o viaţă întreagă asigurări de sănătate, să fie tratat astfel. Am convingerea că unele cadre medicale au ajuns la un soi de cinism şi că la noi dacă nu eşti cineva cunoscut, cu relaţii, eşti tratat aşa cum vă spuneam“, a mai spus Ştefania Costea, fiind conştientă că declaraţiile sale vor deranja.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

  1. Stefan

    24 noiembrie 2020 at 4:30 PM

    Asa este, doamna asistenta are dreptate!Insa, ar putea vedea astfel de aspecte chiar in spitalul de la Roman, nu doar la Galati!

  2. ADI

    25 noiembrie 2020 at 8:29 AM

    Se gandeste cineva la folosirea salilor de sport,ca locatii pentru bolnavii de covid !?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Daune enorme pentru finanţarea ilegală a Ceahlăului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ fosta conducere a judeţului şi a municipiului a finanţat ilegal clubul de fotbal Ceahlăul ■ cinci persoane de la vîrful ierarhiei au fost găsite vinovate de abuz în serviciu ■ sînt buni de plată cu vreo 11 milioane de lei ■ toţi au primit pedepse cu suspendare şi au cazier ■ decizia Curţii de Apel Bacău este definitivă ■

Magistraţii din cadrul Curţii de Apel Bacău s-au pronunţat definitiv în dosarul în care cinci persoane din fosta conducere a judeţului şi a municipiului Piatra Neamţ au fost acuzate că ar fi finanţat ilegal echipa de fotbal Ceahlăul.

Prima instanţă, Tribunalul Neamţ, aplicase pedepse cu suspendare pentru inculpaţii din fosta conducere a Consiliului Judeţean şi a Primăriei Piatra Neamţ. Decizia a fost atacată atît de acuzaţi, cît şi de procurorii anticorupţie. Prin sentinţa de ieri, 15 aprilie 2021, au fost admise numai două apeluri prin care s-a schimbat doar încadrarea juridică a inculpaţilor, însă în esenţă decizia instanţei de fond a rămas neschimbată.

Astfel, Vasile Pruteanu, la data faptei preşedinte al Consiliului Judeţean, precum şi Cristina Mititelu, fost director executiv al Direcţiei juridice din cadrul CJ şi Mihaela Ignatovici Lazăr, la data faptei secretar al judeţului, au pedepse definitive de 2 ani şi 6 luni de închisoare, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Aceştia au fost inculpaţi pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave. În acelaşi dosar, Ana Monda, la data faptelor viceprimar al municipiului Piatra Neamţ, precum şi Vasile Vişan, la acel moment secretar al municipiului Piatra Neamţ, au primit pedepse mai mari, 3 ani de detenţie, tot fără executare.

Ei au obţinut în apel doar modificarea încadrării juridice a faptei, nu şi schimbarea cuantumului pedepsei sau a modului de executare. Monda şi Vişan au fost acuzaţi de săvîrşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. S-au acordat daune enorme, iar Vasile Pruteanu, Cristina Mititelu şi Mihaela Ignatovici trebuie să achite către CJ Neamţ suma de 5.416,097,62, iar Ana Monda şi Vasile Vişan sînt buni de plată cu 5.495.000 lei, către Primăria Piatra Neamţ.

„Atrage atentia inculpaţilor asupra consecinţelor nerespectării dispoziţiilor art. 864 Cod penal anterior, cu privire la revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei“, conform Curţii de Apel. Trebuie spus faptul că dosarul a ajuns în instanţă la finalul anului 2018, iar sentiţa definitivă a venit pe 15 aprilie 2021, pentru fapte ce au avut loc în urmă cu mai bine de un deceniu, în 2008. Acum toţi cei cinci inculpaţi sînt buni de plată cu prejudiciul enorm, dar au şi cazier.

Fapte vechi de 13 ani

„În cursul anului 2008, inculpatul Pruteanu Vasile, în calitatea menţionată mai sus, în îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu şi cu încălcarea prevederilor legale, a întocmit şi semnat mai multe documente avînd ca obiect aprobarea asocierii dintre Consiliul Judeţean (CJ) Neamţ şi o societate comercială ce deţinea o echipă de fotbal, în vederea finanţării şi realizarii în comun a unor activităţi de interes judeţean“, conform unui comunicat al DNA.

În acelaşi context, Mititelu şi Ignatovici au întocmit şi semnat documente, care în final au determinat adoptarea unei hotărîri prin care s-a aprobat încheierea, cu încălcarea prevederilor legale, a unui contract de asociere între CJ Neamţ şi societatea respectivă.

„Contractul s-a încheiat pe o durată de 5 ani şi prevedea printre altele alocarea sumei de 108.000 lei/lună pînă la 31.12.2008 şi 90.000 lei/lună începînd cu 01.01.2009 în vederea sprijinirii echipei. Prin aceste demersuri s-a cauzat o pagubă CJ Neamţ în sumă de 5.416.097,62 lei, reprezentînd totalul sumelor de bani transferate societăţii respective, în perioada 12.09.2008 – 31.12.2013, în baza contractului de asociere“, mai arătau procurorii.

Într-un context asemănător şi în acelaşi scop, în cursul anilor 2008 şi 2010, Ana Monda şi Vasile Vişan, în calitate de viceprimar şi secretar la Primăria Piatra Neamţ, ar fi întocmit şi semnat mai multe documente care au stat la baza adoptării unor hotărîri ale CL prin care s-a aprobat încheierea, cu încălcarea prevederilor legale, tot pe 5 ani a două contracte de asociere între CL Piatra Neamţ şi aceeaşi societate comercială.

Prin aceste demersuri s-a cauzat o pagubă Primăriei Piatra Neamţ în sumă de 5.495.000 lei, reprezentînd totalul sumelor de bani transferate firmei cu pricina în perioada 12.09.2008 – 31.12.2013, în baza contractului de asociere. Astfel, echipa de fotbal a judeţului a beneficiat de finanţări ilegale de aproape 11 milioane de lei.

„Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Piatra Neamţ s-au constituit părţi civile în procesul penal cu sumele de 5.416.097,62 lei respectiv 5.495.000 lei“, conform aceluiaşi comunicat. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor Pruteanu, Mititelu, Vişan şi Monda. Pentru recuperarea pagubei procurorii s- au „luat“ de pensia lui Ignatovici. Astfel, s-a dispus poprirea de către Casa Naţională de Pensii Publice Neamţ, a veniturilor Mihaelei Ignatovici, în limitele prevăzute de lege, respectiv o treime din venitul lunar net, pînă la concurenţa sumei de 5.416.097,62 lei.

Citește știrea

Actualitate

Atac la pedeapsa pentru uciderea şi tranşarea fiului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Septuagenarul care şi-a ucis şi tranşat fiul apoi i-a aruncat părţile din cadavru în Siret, nu se împacă cu pedeapsa de peste un deceniu de închisoare. Vasile Croitoru, de 73 de ani, din localitatea Cotu Vameş, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru omor, iar pentru profanare de cadavre pedeapsa a fost de 2 ani.

Cele două sancţiuni au fost contopite, în final inculpatul avînd de executat 10 ani şi 8 luni de detenţie. Croitoru a fost singurul care a contestat sentinţa iar o hotărîrea definitivă în acest caz vor da magistraţii din cadrul Curţii de Apel Bacău. Nimeni nu a cerut bani de la tatăl ucigaş, acesta fiind bun de plată, deocamdată, cu suma de 1.300 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.

Cercetările au început pe data de 6 august 2020, cînd un pescar de 29 de ani, care-şi „omora“ timpul pe malul Siretului, la Horia, a descoperit în apă un braţ uman, secţionat de la cot. Anchetatorii au constatat că fragmentul uman prezenta urme de „amputare“ şi nu din cele care apar după ce un cadavru stă mult în apă, în cazuri de înec, conturîndu-se astfel ipoteza unei crime.

Criminaliştii au decis să se „folosească“ de singurul indiciu avut, efectuîndu-se o experiză dactiloscopică. Şi ceea ce sperau s-a adeverit, amprentele degetelor din restul de braţ aparţinînd unei persoane de 45 de ani, din Roman, care avea antecedente panale. A fost o formalitate să se ajungă la tatăl acestuia, un bătrîn de 72 de ani, care avea să recunoască săvîrşirea oribilei crime şi ce l-a determinat să-şi ucidă fiul. Omorul ar fi avut loc la început de august, pe fondul unei stări conflictuale şi a consumului de alcool.

În familia celor doi, lucrurile nu erau tocmai armonioase, o stare conflictuală fiind întreţinută de fiu, care căzuse în patima beţiei şi nici nu era „uşă de biserică“, avînd antecedente penale. Aşa se face că, pe fondul consumului de alcool, viitoarea victimă îşi bătea tatăl, acest lucru petrecîndu-se mai des în ultimii ani, mai ales după moartea mamei. Cercetările au mai stabilit că ultimul conflict între cei doi a avut loc pe 5 august. Cel mai probabil, fiul a venit iar beat acasă, şi-a agresat tatăl, iar acesta, sătul de tratamentul aplicat, a reuşit să pună mîna pe un cuţit, sfîrşind pentru totdeauna conflictele în familie.

Ancheta a mai stabilit că, după crimă, septuagenarul s-a folosit de un cuţit, o pînză de bomfaier şi o secure pentru tranşarea cadavrului. Apoi, părţile corpului au fost puse într-o pătură, iar cu o maşină au fost transportate şi aruncate în rîul Siret. După arestare, Vasile Croitoru a cerut ca măsura privării de libertate să fie înlocuită cu una mai blîndă, arestul la domiciliu, dar instanţele de la Tribunalul Neamţ şi de Curtea de Apel Bacău au respins acţiunile septuagenarului.

Citește știrea

Actualitate

Instalaţiile electrice din şcoli sînt un real pericol

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 97 dintre tablourile electrice vor fi înlocuite în regim de urgenţă ■ costurile materialelor se ridică la 250.000 de lei ■ înlocuirea acestora va fi făcută cu electricienii primăriei ■

Una dintre problemele pe care le întîmpină primăriile din toate localităţile este cea legată de infrastructura învechită a instituţiilor publice, fie că e vorba despre şcoli, spitale sau altele, care datează din anii Epocii de aur, unele chiar şi dintre cele două războaie mondiale, în cazul clădirilor de patrimoniu.

Viceprimarul Radu Samson, la vizitele făcute în şcoli a făcut aceste consatări pe care le-a adus la cunoştinţa primarului, în vederea rezolvării lor. „La vizitele pe care le-am făcut la începutul anului în mai multe unităţi de învăţămînt am constatat că una din problemele majore este vechimea tablourilor electrice din majoritatea şcolilor, construite în anii 1960 – 1970 – 1980.

Din cauza vechimii lor, multe din acestea prezintă un potenţial risc de izbucnire a unor incendii. În acest sens am discutat cu domnul primar şi cu salariaţii de la serviciile de investiţii şi s-a decis trecerea, urgentă, la înlocuirea a acestor tablouri electrice. Am făcut un calcul preliminar şi am stabilit că trebuie înlocuite 97 tablouri electrice din 14 şcoli. S-a estimat că e nevoie de 250.000 de lei numai pentru materiale, urmînd ca înlocuirea tablourilor să se facă de către electricienii Direcţiei de Servicii Edilitare din Primăria Roman, ceea ce va duce la diminuarea costurilor cu manopera“, a precizat viceprimarul Radu Samson.

Numai că, după incendiul de Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ s-a constatat că nu toţi electricienii din instituţile bugetare sînt autorizaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei. Contactat telefonic primarul Leonard Achiriloaei a declarat că administraţia are angajaţi cîţiva electricieni, iar şeful de formaţie, Valentin Mocanu, deţine acest document din partea ANRE, care să-i permită coordonarea lucrărilor de înlocuire a tablourilor electrice din şcoli.

Citește știrea

Trending