Contactează-ne

Actualitate

Garda Forestieră, despre tăieri ilegale şi confiscări

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de la începutul anului, în Neamţ s-au tăiat ilegal circa 1.800 metri cubi de lemn ■ Garda Forestieră a întocmit 17 sesizări către Poliţie şi Parchetule ■ au fost confiscaţi 2.300 mc, pentru care nu existau documente ■

Comisarul şef al Gărzii Forestiere, Vlad Vieru, a detaliat care sînt acţiunile desfăşurate în perioada de criză pandemică, în vederea limitării defrişărilor ilegale din pădurile Neamţului, susţinînd că în judeţ fenomenul tăierilor ilegale nu este atît de extins ca în alte zone ale ţării.

În ciuda câtorva cazuri de infectare că virusul SARS Cov 2 apărute şi la Garda Forestieră Neamţ, activităţile de control ale modului în care se desfăşoară exploatările silvice au fost aproape de ceea ce înseamnă normalitate.

„Nu am fost limitaţi în activitatea noastră decît de dou-trei cazuri de colegi bolnavi de SARS Cov 2, care au avut forme uşoare dar, conform legii au fost nevoiţi să stea în izolare la domiciliu, timp de două săptămîni. În rest, aşa cum spuneam, ne-am desfăşurat activitatea normal şi în 2020. Principalele acţiuni au fost acelea de control a modului în care este administrat fondul forestier în judeţul Neamţ.

Cu această ocazie aş vrea să punctez cîteva din consatările noastre. În 2020 s- a stabilit, în urma acţiunilor de control, un volum al arborilor tăiaţi ilegal de 1.800 metri cubi. Trebuie menţionat şi faptul că 17 dintre actele de control au fost transmise către autorităţile competente teritorial (Poliţie şi Parchete – n.r.), din cauza faptului că prejudiciul a depăşit anumite praguri şi cele constatate au constituit fapte ce pot fi încadrate ca infracţiuni la regimul silvic.

Ca un element de noutate pentru anul 2020, în baza modificărilor produse în legislaţia silvică, am decis retragerea atestatelor de exploatare pentru o perioadă de 3 ani, pentru cinci operatori economici, ca urmare a consatării de tăieri ilegale în parchetele exploatate de acestea. Aceeaşi măsură a fost aplicată şi unui Ocol Silvic de pe raza judeţului Neamţ“, a declarat Vlad Vieru (foto).

Acesta a mai adăugat că au fost desfăşurate acţiuni de control şi la depozitele care valorifică lemn pentru încălzirea locuinţelor, de unde au fost confiscată cantitatea de 2.300 metri cubi material lemnos, pentru care deţinătorii nu au putut dovedi provenienţa legală. În cazul tăierii mai multor copaci seculari de pe marginea drumului comunal care duce spre biserica satului din Gîdinţi, care au avut loc toamna trecută, constatările Gărzii Forestiere au fost acelea că arborii au fost tăiaţi ilegal, comisarii sesizînd Parchetul de pe lîngă Judecătoria Roman, care a continuat cercetările în vederea depistării autorilor şi a trimiterii făptaşilor în judecată.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

 1. FLORIN

  5 noiembrie 2020 at 5:58 AM

  ”Garda Forestiera” este o inventie a mafiei padurilor pentru a taia ilegal padurile acestei tari.
  De cand a fost infiintata nu a facut absolut nimic,masinile acestei institutii GOGOMANE stau in fata sediului non stop.Nu am vazut o singura masina in zonele muntoase unde se defriseaza ilegal si unde zi de zi sute de camioane pline cu lemne trec nestingherite de nimeni.
  Nici de IPJ,nici de Jandarmerie,nici de nimeni.
  NICIODATA.
  Aceasta mafie a lemnului este protejata la nivel statal de institutiile statului mafiot iar Garada Forestiera este o gluma costisitoare pentru a acoperi acest jaf.
  Aceasta ”agentie”trebuie desfiintata cat mai repede pentru supravetuirea padurilor din aceasta tara.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Sfîrşitul lui Brumar a ofilit piaţa muncii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în ultima săptămînă din noiembrie sînt disponibile doar 247 de locuri de muncă în tot judeţul ■ la Roman, se caută 127 de noi salariaţi, iar la Tîrgu Neamţ este nevoie doar de 22 ■

Ultima săptămînă din luna lui Brumar a ofilit piaţa muncii, iar cu puţin timp înainte de debutul toamnei calendaristice nici 250 de nemţeni nu au şanse de găsire a unui nou loc de muncă. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ raportează ca fiind disponibile numai 247 de job-uri, din care cele mai multe şanse le au cei din Roman şi comunele limitrofe care pot alege unul din cele 127 de posturi disponibile.

La polul opus se află cei de la Tîrgu Neamţ care nu au la dispoziţie decît 22 de job-uri, în timp ce patronii din zona reşedinţei de judeţ au nevoie numai de 98 de noi salariaţi. La fel ca şi în săptămînile anterioare personalul de înaltă calificare nu are prea mari şanse, pentru ei posturile fiind puţine, în timp ce angajatorii au nevoie, în principal, de salariaţi cu studii medii. Defalcat, la Piatra Neamţ cererea de licenţiaţi este diversă, şi-ar putea găsi de lucru 6 persoane cu diverse calificări.

Se recrutează un economist, un contabil cu studii superioare, dar ar mai fi nevoie de uin inginer chimist şi un inginer zootehnist. Se mai caută un medic veterinar dar şi un psihopedagog. La polul opus, pentru cei fără nici un fel de calificare sînt libere 27 de locuri de muncă pentru necalificaţi în mai multe domenii, de la silvicultură la panificaţie. În restul ocupaţiilor sînt cereri mai puţine, lista completă putînd fi studiată la sediul Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Piatra Neamţ.

Chiar dacă la Roman este cea mai mare cerere de personal, nimeni nu are nevoie de licenţiaţi, iar pentru aceştia nu este nici un loc de muncă disponibil. Cel mai mult este de lucru în industria uşoară unde se recrutează 10 operatori confecţii şi 24 de confecţioneri – asamblori articole din textile. La nivel de zonă, ce include şi comunele limitrofe, ar mai fi nevoie de agent situaţii de urgenţă, dulgheri, electricieni, faianţari, frezori universali, precum şi lucrători comerciali sau electricieni auto.

La Tîrgu Neamţ ar fi nevoie de doi licenţiaţi, un inginer silvic şi un consultant proiect. În reste este de lucru pentru cei care pot presta în ocupaţii cum ar fi vînzător, tractorist, şofer, mecanic întreţinere, sau confecţioner textilist.

Citește știrea

Actualitate

Agoniseala de-o viaţă, mistuită într-un incendiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un puternic incendiu s-a produs la Ghindăoani ■ o bătrînă de 65 de ani a fost scoasă din casa în flăcări de către pompieri ■ din fericire, a avut răni uşoare ■

Un puternic incendiu ce a avut loc în zorii zilei de ieri, 23 noiembrie 2020, a lăsat o femeie din Ghindăoani fără acoperiş deasupra capului, în prag de iarnă.

O femeie de 65 de ani a fost scoasă din foc de pompieri, dar a avut noroc, pentru că s-a ales cu arsuri uşoare. Apelul pentru ajutor a venit prin numărul unic de urgenţă 112, iar militarii au fost anunţaţi că arde o locuinţă particulară din localitatea Ghindăoani.

La locul solicitarii s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului Tîrgu Neamţ, cu două autospeciale pentru stingere şi o ambulanţă SMURD. Forţele profesioniste au fost sprijinite de pompierii voluntari din cadrul SVSU Ghindăoani. Cînd militarii au ajuns la locul indicat, incendiul se manifesta generalizat la nivelul unei locuinţe.

„Pompierii au scos din locuinţa cuprinsă de flăcări o femeie de aproximativ 65 de ani, cu uşoare arsuri şi atac de panică“, se arată într-un comunicat al ISU Neamţ. Victima a primit primul ajutor la locul evenimentului de la paramedicii SMURD, după care a fost transportată la Centrul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Tîrgu Neamţ.

După localizarea şi lichidarea incendiului, pompierii au stabilit că „vinovat“ de producerea nenorocirii a fost coşul de fum deteriorat. Alte două intervenţii ale pompierilor nemţeni au avut loc pe parcursul zilei de duminică, 22 noiembrie 2020.

Primul apel pentru ajutor, tot prin numărul unic de urgenţă 112, a fost înregistrat în dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ în jurul orei 18:40. Militarii au fost chmeţi la o locuinţă din Roman, pe strada Mihai Viteazu.

Focul se manifesta în interiorul unei camere, existînd posibilitatea propagării la întreaga locuinţă. Pînă la final, flăcările au transformat în scrum bunurile materiale din camera afectată şi au ars obiecte de mobilier, îmbrăcăminte şi aparate electrocasnice. Cauza probabilă de producere a fost stabilită ca fiind efectul termic produs de amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile faţă de sobă.

Din fericire acest incident nu s-a soldat cu victime. Un alt incendiu s-a produs pe strada Păstrăvului din Piatra Neamţ, în aceeaşi zi, cînd s-au aprins mai multe resturi menajere, existînd posibilitatea propagării focului la cîteva clădiri, care se aflau la o distanţă de aproximativ 20 de metri. Incendiul în care au ars circa 600 kilograme de deşeuri a fost lichidat de pompierii pietreni. La final specialiştii au ajuns la concluzia că totul a fost provocat de focul deschis în spaţii deschise.

Citește știrea

Actualitate

Nemţean de 32 de ani, sarabandă infracţională

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un tînăr a lovit cu portiera un pieton, apoi l-a luat la bătaie ■ anterior, băut fiind, a intrat cu maşina într-un gard de beton şi-a continuat drumul şi s-a oprit într-un şanţ ■

Un tînăr de 32 de ani, din Bîra, s-a ales cu nu mai puţin de trei acuze penale, după un întreg şir de nereguli. A lovit o persoană cu portiera de la maşină, apoi s-a dat jos şi i-a aplicat o corecţie mai serioasă. Cercetînd acest incident, oamenii legii au constatat că era băut la volan, iar ceva mai devreme fusese implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.

Totul s-a întîmplat duminică, 22 noiembrie, cînd oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Sagna l-au identificat şi reţinut pe un nemţean din Bîra pe care l-au pus sub acuzare pentru săvîrşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi distrugere.

Din investigaţiile efectuate de poliţişti a reieşit că, în timp ce acesta conducea un autoturism pe DJ 280, în satul Negreşti, ar fi oprit vehiculul în apropierea unei societăţi comerciale şi ar fi deschis portiera în dreptul unui bărbat de 55 de ani, moment în care l-ar fi lovit pe cel din urmă. Totodată, pe fondul unor neînţelegeri, ar fi coborît din autoturism şi ar fi exercitat acte de violenţă asupra acestuia.

„În cursul aceleiaşi zile, bărbatul ar fi condus un autoturism pe o stradă din Staniţa, iar pe un sector de drum în curbă la stînga, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, intrînd în coliziune cu gard din beton, pe care l-a distrus. Nu s-a oprit, ci şi-a continuat drumul dar la scurt timp s-a oprit într- un şanţ. Din fericire, în urma evenimentului rutier au rezultat doar pagube materiale, nefiind înregistrate victime.

Întrucît emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd o concentraţie de peste 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la spital, unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Individul a fost condus la sediul poliţiei, iar în baza probatoriului administrat, a fost reţinut pentru 24 de ore. El va fi prezentat în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending