Contactează-ne

Actualitate

GALERIE FOTO: Ziua Tămăşenilor – manifestare de suflet închinată Centenarului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ primarul Ştefan Lucaci şi Consiliul Local Tămăşeni au pus bazele unei veritabile tradiţii ■ localitatea din lunca Siretului este vatră de civilizaţie pe meleagurile de lîngă Roman ■

Una dintre cele mai dezvoltate unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Neamţ, comuna Tămăşeni, care mai are în componenţă şi satul Adjudeni şi-a celebrat duminică, 21 octombrie, în premieră, ziua. Data nu a fost aleasă întîmplător de către primarul Ştefan Lucaci şi Consiliul Local, mai ales că am intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru celebrarea Centenarului – 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Fii ai satelor amintite şi-au lăsat trupurile pe cîmpurile de luptă, fiind martizizaţi pentru neatîrnarea ţării şi împlinirea idealului naţional. Astfel, începînd de la primele ore ale dimineţii, suflarea din comuna Tămăşeni a mers, aşa cum face de fiecare dată în zilele de duminică şi nu numai, la biserică, pentru a asista la ceremonialul religios oficiat de către preoţii romano- catolici. Liderii administraţiei publice locale şi invitaţii lor au fost, de asemenea, prezenţi în rîndurile credincioşilor, ascultînd rugile şi cuvintele de învăţătură ale preoţilor, în ziua în care întreaga suflare a localităţii de pe malul Siretului, nu de puţine ori încercată din greu de vicisitudinile naturii, a celebrat Divinitatea, România şi, nu în ultimul rînd, pe cei care au trudit în a face din aceste sate o mîndră comunitate. Pe treptele din faţa Sfîntului Altar a fost aşezat tricolorul, însoţit de candele ale căror lumină au adus aminte de jertfele înaintaşilor. Ceremonialul religios s-a terminat la orele amiezei, cand creştinii care au ieşit din sfîntul lăcaş au rămas în zona centrală a satului, acolo unde primarul Ştefan Lucaci şi membrii Consiliului Local Tămăşeni, alături de preoţi, au oferit jertfă pentru martirii satelor, la monumentul eroilor. Cu acelaşi prilej, au fost omagiaţi şi cei care, prin exemplul lor de viaţă, au întemeiat familii şi au contribuit la dezvoltarea întregii zone. „Sîntem în faţa unui moment emoţionant, care, deopotrivă, ne leagă de istoria acestor locuri şi de cei care s-au jertfit pentru România. Dorim ca această zi să rămînă în memoria colectivă, ca un început al unei tradiţii a comunei Tămăşeni. În fiecare toamnă, de acum încolo, dorim să ne aducem aminte de cei care nu mai sînt printre noi dar şi de cei care, prin exemplul viu, ne fac mîndri că sîntem parte a acestor locuri. Le doresc tuturor locuitorilor comunei Tămăşeni un sincer «La mulţi ani!» şi să îi ţină Dumnezeu sănătoşi, alături de familiile lor şi de Biserică“, a menţionat primarul localităţii celebrate. Sărbătoarea a continuat, după sfinţirea monumentului eroilor din Tămăşeni, cu o depunere de coroane, după care au avut loc momente artistice susţinute de către elevii şcolilor din Tămăşeni şi Adjudeni. Un moment cu totul aparte a fost hora satului, în zona părculeţului care înconjoară biserica satului, în aceasta prinzîndu-se deopotrivă localnicii şi oaspeţii lor din comunele învecinate sau municipiile Roman ori Piatra Neamţ.

Un început de tradiţie

Evenimentele de la Tămăşeni nu au fost lipsite de prezenţa unor personalităţi ale vieţii politice din judeţul Neamţ, o dovadă în plus a faptului că această comunitate are parte de respectul şi susţinerea cuvenite. Nu au lipsit deputatul Mugur Cozmanciuc, şeful PNL Neamţ dar nici deputatul USR, fiu al satului, Iulian Bulai. Au venit cu drag alături de primarul Ştefan Lucaci şi consilierii locali ai Tămăşenilor edilul de la Cordun, Adrian Ciobanu, primarul comunei Gherăeşti, Pavel Bereşoae, viceprimarul Ioan Tiron, de la Cordun, consilierii judeţeni Mihaela Isciuc, Gabriel Lucaci, Marius Nechita, Valentin Stavarache, Dumitru Acatrinei, Dionisie Dumitraşcu, consilierul local Graţian Iacob sau consilierii locali din Tămăşeni. A mai fost în sînul comunităţii pe care o respectă prim vicepreşedintele PNL Neamţ, George Lazăr, precum şi Daniel Cucu, de la Dulceşti, Roxana Lohan şi Monica Anton. Ambii deputaţi prezenţi au luat, de asemenea, cuvîntul în cadrul emoţionantului moment care a avut loc la Monumentul Eroilor, vorbind despre jertfa înaintaşilor. Petrecerea a continuat, apoi, pînă după lăsarea întunericului, pe scena special amenajată evoluînd Mioara Velicu şi Viorica Macovei, alături de talentele locale. Seara, a fost organizat un frumos foc de artificii. De precizat că prima menţiune documentară a comunei Tămăşeni apare încă din Letopiseţul Ţării Moldovei scris de Grigore Ureche. Satul a intrat în istoria României prin lupta ce s-a dat aici, în ziua de 12 octombrie 1449, între urmaşii lui Alexandru cel Bun, Alexandrel, susţinut de polonezi şi Bogdan, fiul nelegitim al aceluiaşi domn, susţinut de Iancu de Hunedoara. Lupta s-aîncheiat cu înfrangerea lui Alexandrel, Bogdan devenind domn al Moldovei sub numele de Bogdan al II-lea, acesta fiind tatăl lui Ştefan cel Mare. Încă din primele menţiuni documentare, satul purta numele de Tămăşeni, ori alte variante care sînt uşor de recunoscut şi se pot reduce la acelaşi nume de bază. Dicţionarul onomastic, editat de Academia Română în anul 1963 deriva denumirea localităţii Tămăşeni de la numele unguresc de Toma-Tamaş, iar academicianul Iorgu Iordan în Toponimia românească, dădea aceeasi derivaţie. Vatra veche a satului a fost spre apus, pe locul numit popular Cânepişte. Bătrînii afirmă că străbunii lor au întemeiat satul sub dealul Traianului înainte de anul 1700. Astfel se explică faptul că vatra comunei este situată în zona inundabilă a Siretului. Încă din secolul al XVI-lea satul a fost proprietatea mănăstirii Galata din Iaşi, dăruit acesteia la 22 februarie 1578 de către domnul Moldovei, Petru Şchiopul.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Elevi, părinţi, directori şi primari, telefoane pentru consilierea lor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la nivel naţional şi judeţean au fost înfiinţate numere de telefon, în sistem telverde, pentru consiliere pedagogică şi psihologică

Conducerea Inspectoratului Şcolar este conştientă de necesitatea existenţei unei comunicări cît mai eficiente, pe probleme ce ţin de consilierea didactică sau psihologică, în perioada de criză pandemică, motiv pentru care la nivelul Ministerului Eucaţiei, cît şi în plan local, au fost deschise mai multe linii telefonice.

„Pentru comunicare în această perioadă de criză, legată de pandemia de coronavirus, există un Telverde la Ministerul Educaţiei – 0800.672.031, pentru părinţi şi elevi şi altul pentru directori şi conducerile unităţilor administrative -0800.672.032. La nivel judeţean există mai multe telefoane gratuite. Este vorba de un număr, 0800.816.233, care este afişat şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Neamţ, dar şi unul la Centrul Judeţean de Resurse Educaţionale (CJRAE) – 0371.092.511. Tot la această instituţie, la care am păstrat cele 69,62 norme didactice, se pot transmite solicitări şi pe adresa de e-mail consiliere@cjrae-neamt.ro. La toate telefoanele anunţate şi la adresa de poştă electronică elevii, părinţii, cadrele didactice sau primarii pot solicita informaţii de ordin metodologic, referitoare la şcoala on-line“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Ministerul precizează că la telefonul destinat directorilor de şcoli şi primarilor se poate acorda consultanţă privind achiziţia de tablete pentru uz şcolar, cu acces la internet sau pentru alte echipamente electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line.

Telefoanele amintite, gratuite, funcţionează de luni pînă vineri, între 08.00 şi 16.00. La telefonul destinat părinţilor şi elevilor se pot transmite plîngeri referitoare la relaţia elev-părinte-profesor. Am sunat la numărul de telefon afişat pe site-ul ISJ Neamţ, la care a răspuns o voce feminină. Am fost curioşi să aflăm cît de des este apelat acest număr de telefon şi vocea de la capătul firului a recunoscut că „nu prea des“.

Citește știrea

Actualitate

Maşini furate, permise false şi percheziţii DNA

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 67 de descinderi au avut loc la nouă instituţii publice, sediile unor firme şi persoane fizice ■ ancheta a pornit de la Suceava ■ este vorba de maşini înmatriculate ilegal şi permise de conducere obţinute tot ilegal ■ acestea din urmă ar fi „costat“ între 5.000 şi 7.000 de euro ■

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, au descins, pe 26 noiembrie, la mai multe instituţii publice, dar nu numai, din cîteva judeţe, inclusiv Neamţ. În cauză sînt acuze de săvîrşire a unor infracţiuni de corupţie, dar şi spălare de bani sau constituire a unui grup infracţional organizat. Faptele ar fi avut loc în perioada 2018 – 2020.

„Sînt efectuate percheziţii domiciliare în 67 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Suceava, Bistriţa – Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău, din care nouă sînt instituţii publice, restul reprezentînd domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi“, conform DNA.

Se pare că ar fi vorba de permise de conducere obţinute ilegal, precum şi de înmatricularea frauduloasă a unor autoturisme furate din ţări ale UE. Din aceste motive instituţiile publice vizate de anchetă ar fi serviciile de Permise şi Înmatriculări, dar şi RAR. Poliţia Română a anunţat că au fost puse în executare aproximativ 60 de mandate de percheziţie.

„Printre suspecţi sînt şi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, dar şi alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor şi înmatriculare a vehiculelor. Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunînd toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încît acestea să fie trase la răspundere. Probele administrate au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru un permis“, anunţa Monica Dajbog, purtătorul de cuvînt al MAI.

Neoficial, se pare că în timpul percheziţiilor, anchetatorii ar fi găsit la suspecţi sume impresionante, circa un milion de euro. Banii era ţinuţi în seifuri, pereţi, ligheane sau găleţi. Se pare că în Neamţ ancheta ar fi avut loc la RAR.

Citește știrea

Actualitate

Un moş pervers a vrut ca să fie în arest la domiciliu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 61 de ani a fost arestat pentru perversiuni cu o minoră de 10 ani ■ a cerut înlocuirea detenţiei, dar nu a avut succes ■

„Bunicul“ de 61 de ani, dintr-o comună de lîngă Piatra Neamţ, arestat preventiv după perversiuni cu o minoră de 10 ani, nu-i prieşte detenţia. După ce a ajuns după gratii, inculpatul a cerut judecătorilor înlocuirea cătuşelor cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Nu a avut succes, iar acţiunea a fost respinsă va nefondată. „În temeiul art. 242 alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art. 223 şi art. 202 Cod procedură penală, respinge ca nefondată cererea formulată de inculpatul C. Ion, aflat în stare de reţinere în Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, cercetat în dosarul penal nr. 368/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de viol în formă continuată, prev. şi ped. de art. 218 alin.1 şi alin. 3 lit. c) Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, de a se înlocui măsura arestării preventive luată faţă de acesta cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, menţinînd ca fiind legală şi temeinică măsura arestării preventive dispusă faţă de acesta“, conform instanţei.

Inculpatul a contestat decizia la Tribunalul Neamţ, dar în zadar. Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc într-o perioadă mai mare de timp, între 2019 – 2020. Profitînd de vulnerabilitatea părţii vătămate, de naivitatea specifică vîrstei, dar şi stărea materială precare a familiei din care făcea parte, individul a ademenit copila cu sume modice de bani şi ar fi întreţinut cu aceasta relaţii sexuale orale.

Totul a ieşit la iveală, iar în urma anchetei, sexagenarul a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat în faţa magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii nu au avut nici o reţinere şi au dispus încătuşarea în şedinţa de pe 10 noiembrie. Imediat după pronunţare inculpatul a contestat decizia instanţei de fond, însă la Tribunal demersul a fost respins ca nefondat.

Citește știrea

Trending