Contactează-ne

Eveniment

GALERIE FOTO: Potop şi necazuri peste nemţeni. Plouă, da’ cît o să mai plouă?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă aseară, judeţul s-a aflat sub avertizare de cod galben de ploi abundente ■ din păcate, acesta a fost prelungit şi pentru astăzi ■ precipitaţiile din ultimele zile au creat iarăşi numeroase probleme în diverse zone ale judeţului ■

Precipitaţiile au continuat să facă necazuri în judeţul Neamţ, în ultimele 48 de ore, dar ca ieri, cel puţin în zona Piatra Neamţ, parcă nu a mai plouat aşa de mult de ceva vreme. Dacă dimineaţă era destul de senin şi erau speranţe că se anunţă, în sfîrşit, o zi cu soare, lucrurile au început să se schimbe de pe la ora 11. Nebulozitatea a crescut încet şi sigur, iar tunetele s-au intensificat, vreme de aproximativ o oră şi ceva un vuiet continuu abătîndu-se peste oraş. Iar de pe la ora 12.30 a început ploaia, aşa cum anunţaseră şi meteorologii. În scurt timp, mari cantităţi de apă au luat în stăpînire străzi, trotuare şi zonele verzi. Asta spre disperarea tuturor, pentru că de zile în şir tot curge din cer. Şi de precipitaţii nu scăpăm. Marţi, Administraţia Naţională de Meteorologie anunţa cod galben de ploi abundente în 36 de judeţe, pînă aseară, la ora 21. Apoi, meteorologii au prelungit codul galben de ploi torenţiale pentru de 22 judeţe din sudul, nord-estul şi sud-estul ţării, pînă în această seară. Astfel, începînd de miercuri, ora 12.30 pînă joi la ora 23.00, îndeosebi în regiunile estice şi sud-estice, în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali, mai ales în cursul după-amiezilor şi la începutul nopţilor, vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua izolat aspect de vijelie. Se vor înregistra cantităţi de apă de peste 20 -25 l/mp şi pe arii restrînse de 40 -50 l/mp. De codul galben sînt vizate judeţele Bistriţa Năsăud, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Harghita, Mureş, Bacău, Vaslui, Galaţi, Vrancea, Covasna, Braşov, Sibiu, Vîlcea, Argeş, Dîmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Ilfov şi Călăraşi. În aceste condiţii vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pîraie, viituri rapide pe rîurile mici cu posibile efecte de inundatii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele rîuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Ce-a fost ieri

Ploile torenţiale căzute marţi, în ultima zi a lunii lui Cuptor, au creat alte probleme în judeţul Neamţ. La ora 13.30, pompierii au fost solicitaţi să intervină în satul Siliştea, din comuna Români, pentru a salva două femei în vîrstă care nu puteau ieşi din case din cauza apelor care inundase curţile şi au pătruns în locuinţe. Echipajele din cadrul Detaşamentului Roman s-au deplasat cu două autospeciale de intervenţie cu două motopompe, dar cînd au ajuns la faţa locului au constatat că batrînele au reuşit să se autoevacueze din locuinţe. „Femeile au fost preluate de pompieri şi duse într-o zonă de siguranţă”, au comunicat ulterior cei de la ISU Neamţ. Necazuri au fost şi în alte două zone ale judeţului. La orele prînzului, DN 15 a fost blocat pe ambele sensuri de circulaţie, în localitatea Buhalniţa, comuna Hangu, după ce pe carosabil au căzut trei arbori. La locul intervenţiei s-au deplasat o autospecială cu patru subofiţeri din cadrul Gărzii II Poiana Teiului, un echipaj de la drumuri naţionale şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din comuna Hangu. La ora 12.50 traficul a fost reluat în urma intervenţiei echipajului de la Drumuri Naţionale. După prînz, solicitările au venit din zona satului Vădurele, comuna Alexandru cel Bun, acolo unde mai multe curţi au fost inundate. Iniţial s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de intervenţie şi un autoturism de serviciu cu două motopompe din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ, precum şi voluntarii de la SVSU Alexandru cel Bun, cu un buldoexcavator. Întrucît numărul curţilor inundate creştea, la ora 15.30 s-a luat decizia de a suplimenta forţele de intervenţie cu încă un autocamion de intervenţie.

Ce-a fost zilele trecute

În urma manifestării fenomenelor meteo periculoase, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Tîrgu Neamţ – Garda II Poiana Teiului au intervenit pe 30 iulie pentru degajarea unui copac căzut pe drumul naţional din comuna Hangu, sat Chiriţeni. De asemenea, un arbore a căzut pe carosabil în comuna Poiana Teiului, sat Poiana Largului, un caz similar fiind întîlnit şi în satul Roşeni. Pompierii au fost chemaţi şi să scoată apa dintr-un beci în satul Ruseni, comuna Borleşti. Pe lîngă acestea, a fost efectuată şi o misiune de stingere a unui incendiu produs la un utilaj forestier în oraşul Roznov. Un Ifron a luat foc în curtea unui operator economic de pe Strada Tineretului. La locul indicat de apelant s-au deplasat două echipaje de pompieri militari cu o autospecială şi o ambulanţă SMURD de prim ajutor din cadrul Detaşamentului de pompieri Piatra Neamţ, fiind solicitat în sprijin şi un pompier voluntar cu o autospecială de stingere din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Roznov. Ca urmare a producerii incendiului, au ars instalaţia electrică, furtunuri de la instalaţia hidraulică şi s-a degradat cabina utilajului. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost un scurtcircuit la un conductor electric defect. Reamintim că autorităţile nemţene au făcut un bilanţ al pagubelor provocate în judeţ de inundaţiile care au avut loc la sfîrşitul lunii iunie şi început de iulie. Suma calculată pentru înlăturarea efectelor la nivelul judeţului Neamţ este de 16.976.800 lei. În cazul oraşelor, sumele sînt destul de mici: 154.000 lei pentru Piatra Neamţ, 33.510 lei pentru Roman, 218.110 lei pentru Bicaz, 15.600 lei pentru Roznov şi 224.840 lei pentru Tîrgu Neamţ. Sume mult mai mari sînt pentru comunele: Farcaşa – 3.390.130 lei, Hangu – 1.510.600 lei, Borca – 1.252.300 lei, Poiana Teiului – 1.187.700 lei, Dămuc – 808.260 lei, Grinţieş – 753.200 lei, Crăcăoani – 571.700 lei şi Icuşeşti – 484.540. Infrastructura ce este în administrarea judeţului a suferit pagube ce necesită pentru refacere suma de 1.099.840 lei, iar restul comunelor au înregistrate pagube mai mici, de ordinul sutelor de mii sau zecilor de mii de lei. În Neamţ s-au înregistrat în intervalul 28 iunie – două iulie inundaţii catastrofale, principalele probleme fiind înregistrate pe Valea Bistriţei, dar şi în zona Roman.

Actualitate

Incendiu amplificat de vînt. Pagube imense

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un puternic incendiu a făcut prăpăd la Siliştea, Români ■ un bărbat de 43 de ani a suferit arsuri la faţă şi la mîini ■ intervenţia a fost de durată, din cauza vîntului ■ două case, anexe şi multe bunuri au fost distruse ■

Un puternic incendiu a afectat locuinţa unui sătean din localitatea Siliştea, comuna Români. Intervenţia a durat mai bine de 5 ore şi a fost dificilă din cauza vîntului puternic.

Proprietarul, un bărbat de 43 de ani, a suferit arsuri la nivelul feţei şi al mîinilor în încercarea de a-şi salva agoniseala. S-a întîmplat pe 18 ianuarie 2022, apelul pentru ajutor venind prin numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul ISU Neamţ în jurul orei 10:40, cînd s-a anunţat că arde o anexă gospodărescă din localitatea menţionată.

Incendiul se manifesta generalizat la nivelul unui adăpost pentru animale şi la un garaj. Pînă la sosirea forţelor de intervenţie, flăcările s-au extins la două locuinţe (lipite de anexele gospodăreşti) manifestîndu-se la acoperiş şi în interiorul acestora.

Din cauza vîntului puternic, exista posibilitatea propagării focului şi la alte case aflate în imediata apropiere. Pentru localizare şi lichidare au intervenit forţe şi mijloace de intervenţie din cadrul Detaşamentelor de pompieri Roman şi Piatra Neamţ, forţele profesioniste fiind sprijinite de voluntari de la Români şi Costişa, dar şi din judeţul Bacău, de la SVSU Buhuşi.

Au ars acoperişurile celor două case pe o suprafaţă de aproximativ 100 mp, bunuri materiale din interiorul celor două locuinţe (obiecte de mobilier, aparate electrocasnice, materiale textile, documente etc), adăpostul pentru animale, garajul, un buldoexcavator, două drujbe, aproximativ 7 tone de plante furajere, circa 2 tone de porumb şi 4 tone de grîu, o tonă de coceni şi alte bunuri depozitate în garaj.

„Proprietarul gospodăriei, un bărbat de aproximativ 43 de ani, a suferit arsuri la nivelul feţei şi a mîinilor. Aceasta a primit primul ajutor de la membrii echipajului SMURD la locul evenimentului, ulterior fiind transportat la Centrul Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Roman“, conform ISU Neamţ.

Specialiştii au ajuns la concluzia că focul deschis în spaţii deschise a fost cauza probabilă de producere a incendiului. Intervenţia pompierilor a fost îngreunată de vînt, a fost una dificilă şi a durat aproximativ 5 ore. Un alt incendiu a avut loc în aceeaşi zi la un operator economic de pe strada Muncii din Piatra Neamţ.

Pompierii pietreni au fost alertaţi în jurul orei 11:55 cînd s-a anunţat că arde vegetaţie uscată şi deşeuri . Totul a plecat de la o ţigară aruncată aiurea şi pînă la final au ars circa 5 mc de deşeuri. Militarii au fost alertaţi, din nou, în jurul orei 17:20 pentru un incendiu de vegetaţie în localitatea Şoimăreşti din comuna Drăgăneşti. Au fost mistuite de foc aproximativ 2 hectare din cauza focului deschis în spaţii deschise.

Citește știrea

Actualitate

Fetiţă violată repetat de către tatăl prietenei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un pietrean de 60 de ani a violat în trei rînduri prietena fiicei ■ prima dintre fapte a avut loc pe cînd victima avea numai 11 ani ■ recent copila i-a povestit mamei, iar aceasta a anunţat anchetatorii ■ autorul are antecedente penale ■

Un pietrean de 60 de ani a fost arestat preventiv pentru fapte reprobabile, fiind acuzat că a agresat sexual şi violat o minoră.

În sarcina inculpatului, anchetatorii au reţinut săvîrşirea unui număr de trei acte materiale de viol şi o infracţiune de agresiune sexuală. Victima, acum în vîrstă de 16 ani, se cunoştea cu agresorul, cei doi locuind în acelaşi bloc. Mai mult, partea vătămată era prietenă cu fiica inculpatului, iar nu de puţine ori se întîmpla ca peste noapte cele două să doarmă împreună.

Cele trei fapte au avut loc în perioada primăvara anului 2017 – decembrie 2021. Prima dată s-a întîmplat cînd partea vătămată avea doar 11 ani, conform actelor de urmărire penală neputîndu-se stabili cu certitudine data, ci doar faptul că agresiunea a avut loc în primăvara anului 2017.

Datorită vîrstei fragede, poate şi de ruşine, copilul nu a spus nimănui ce i s-a întîmplat. Inculpatul a recidivat şi anchetatorii spun că minora a fost violată din nou pe parcursul lunii martie 2021. La fel ca şi prima dată, victima a păstrat tăcerea. Ultimul act material al infracţiunii de viol ar fi fost săvîrşit în noaptea de 29/30 decembrie 2021. La circa două săptămîni distanţă, victima şi-a luat inima-n dinţi şi a povestit ce i s-a întîmplat.

„În luna ianuarie 2022, victima i-a spus atît prietenului ei dar şi mamei sale ce i s-a întîmplat, iar mama a anunţat organele de urmărire penală“, a declarat Mugurel Laurenţiu Darie, prim procuror al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ.

Imediat a început anchetarea faptelor, iar pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că a mai avut loc o altă infracţiune, de agresiune sexuală, asupra aceleiaşi victime, faptă care s-ar fi întîmplat undeva pe parcursul lunii august a anului trecut. Aşa stînd lucrurile anchetatorii au decis reţinerea inculpatului, ulterior acesta fiind prezentat în faţa unui magistrat de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ. După deliberări, s-a decis arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

„În temeiul art. 226 Cod procedură penală, raportat la art. 202 Cod procedură penală, art. 223 alin. (2) Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, avînd ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul …

Dispune arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 zile, începînd cu data de 18.01.2022 şi pînă la data 16.02.2022, inclusiv, a inculpatului …, cu antecedente penale, cercetat în dosarul penal nr. 234/P/2022 al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, pentru comiterea infracţiunilor de viol în formă continuată – 3 acte materiale, prev. şi ped. de art. 218 alin. 1, 2 si 3 lit. c Cod penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, şi de agresiune sexuală, prev. şi ped. de art. 219 alin. 1 si alin. 2 lit. c Cod penal, totul cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod penal.

În baza art. 230 Cod procedură penală dispune emiterea mandatului de arestare preventivă a inculpatului. În baza art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămîn în sarcina acestuia“, conform instanţei.

Inculpatul a uzat de beneficiul legii şi a contestat măsura privativă de libertate, urmînd ca o hotărîre definitivă în acest caz să dea magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Hoţi fără Dumnezeu! Au vrut să prade două biserici

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un major şi un minor au intrat să fure în două biserici, în sediul unei firme şi în două locuinţe ■ la ultima dintre case au fost prinşi în flagrant, dar au reuşit să fugă ■ în scurt timp au fost identificaţi şi încătuşaţi ■

Un minor şi un major au făcut un adevărat tur de forţă într-o singură noapte, încercînd, iar în unele cazuri chiar au reuşit, să prade nu mai puţin de cinci obiective între care două biserici, două locuinţe particulare şi un bar.

În una din case au fost prinşi în flagrant de proprietar, însă au reuşit să fugă. Au fost sesizaţi oamenii legii, care la scurt timp au dat de spărgătorii de 15, respectiv 18 ani şi i-au încătuşat. Prada a fost modică, fiind recuperată şi restituită victimelor.

Totul a ieşit la iveală în zorii zilei de luni, 17 ianuarie 2022. În jurul orei 06:30 poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti au fost sesizaţi cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns într-un lăcaş de cult, din localitatea Zăneşti.

„În baza activităţilor investigative realizate în cauză, poliţiştii au reuşit identificarea şi depistarea persoanelor bănuite de comiterea faptei, un minor în vîrstă de 15 ani şi un tînăr, de 18 ani, ambii din localitatea Zăneşti, care în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în interiorul lăcaşului de cult“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

În urma anchetei efectuate a reieşit că, în cursul aceleiaşi nopţi, cei doi ar fi pătruns în incinta unei societăţi comerciale din Zăneşti, de unde ar fi sustras mai multe sticle de băuturi alcoolice şi alte bunuri, fiind creat un prejudiciu de aproximativ 2.000 de lei.

Totodată, în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, persoanele în cauză ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în incinta unui alt lăcaş de cult din localitatea de baştină. De asemenea, prin escaladarea gardului, cei doi ar fi pătruns în curtea a două imobile din aceeaşi localitate şi ulterior în incinta locuinţelor, unde ar fi răvăşit mai multe bunuri, moment în care au fost surprinşi de persoanele vătămate, aceştia părăsind locul faptei.

Bunurile sustrase au fost recuperate de anchetatori, fiind restituite persoanelor vătămate. Pe 17 ianuarie, în baza probatoriului administrat, cei doi spărgători au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind bănuiţi de comiterea infracţiunilor de tentativă de furt calificat şi furt calificat. Ambii urmează a fi prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

Citește știrea

Trending