Contactează-ne

Actualitate

GALERIE FOTO: Festivalul Zargidava Roman 2018 – cinstirea înaintaşilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ primăria, alături de organizatorii evenimentului, au adus romaşcanilor, vreme de trei zile, atmosfera timpurilor de odinioară ■ manifestarea este inclusă în calendarul Centenarului Marii Uniri ■ „Soarele a răsărit din nou deasupra Romanului, tocmai la fix pentru a le face loc celor peste 100 de luptători de la Festivalul Zargidava. Au putut fi urmărite prezentări şi demonstratii militare ale trupelor participante, lupte de gladiatori, dansuri antice, precum şi reconstituirea unei fărîme din lupta de la Oituz, între armata română şi cea germană“, a declarat primarul Lucian Micu ■

Mii de romaşcani s-au putut delecta, pe tot parcursul weekend-ului, cu o serie de evenimente inedite, menite să reaprindă flacăra patriotismului şi să evoce mîndria naţională, în Anul Centenarului, toate sub egida Festivalului Istoric al României – Zargidava, ediţia I. Astfel, în perioada 13-15 iulie, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Roman, în Parcul Zăvoi (fostul Kartodrom) şi nu numai au fost prezentate spectacole artistice de reconstituire istorică dacică şi romană, cuprinzînd recrearea unor fragmente din viata cotidiană, civilă şi militară a civilizatiilor amintite, parade, prezentări de arme, formaţiuni de luptă, tehnici militare, lupte între daci şi romani, ateliere interactive, precum şi reconstituirea unei lupte din Primul Război Mondial. Manifestările, programate iniţial cu o săptămînă înainte şi amînate din cauze obiective – vremea nefavorabilă, au fost aşteptate cu interes de către romaşcani dar şi de locuitorii din zona Metropolitană şi, în ciuda cîtorva stropi de ploaie, au fost apreciate unanim. „Soarele a răsărit din nou deasupra Romanului, tocmai la fix pentru a le face loc celor peste 100 de luptători de la Festivalul Zargidava. În kartodrom – Parcul Zăvoi au putut fi urmărite prezentări şi demonstratii militare ale trupelor participante, lupte de gladiatori, dansuri antice, precum şi reconstituirea unei fărîme din lupta de la Oituz, între armata română şi cea germană. De la ora 19, în fiecare seară, organizatorii festivalului au pregătit războaiele traco-romane din anii 61-59 î. Hr., ale regelui Burebista, ritual de alianţă sarmatic şi ritualul de incinerare a unui Tarabostes căzut în luptă (Rugul lui Zamolxe). Tot seara, au fost programate concerte“, a menţionat Lucian Micu, primarul municipiului Roman. Edilul a fost unul dintre principalii promotori ai acestui eveniment, alături de consilierii locali.

Bucurie pentru cei mici şi cei mari

Astfel, programul zilei de vineri a presupus, de la ora 20, spectacolul de deschidere, din care nu au lipsit dansurile nimfelor dace, dansul matroanelor de la Roma şi flacăra antică. A fost organizată şi o paradă cu torţe, pe traseul: Bogdan Dragoş – Soldat Porojan – Strada Cerbului – Strada Victoriei – Strada Bicaz – Strada Moldovei – Parc Zăvoi (zona kartodrom). Au participat Asociaţiile Geto-Dacii din Moldova, Garda Apulum, Asociaţia Terra Dacica Aeterna, Historia Renascita, Nimfele Daciei, Tradiţia Militară şi Deutsche Frei Corps. Au concertat, apoi, o serie de talente locale şi Ansamblul Flori de Mălini, din Suceava. Sîmbătă, 14 iulie, în cea mai aglomerată zi, de la ora 12 a avut loc din nou o paradă, care a cuprins şi prezentarea asociaţiilor, urmată de deschiderea taberelor civile şi militare (ateliere meşteşugăreşti, tir cu arcul, gastronomie antică etc). După-amiază au avut loc prezentări şi demonstratii militare ale trupelor participante – lupte de gladiatori, dansuri antice şi un inedit tîrg de… sclavi. Înainte de spectacole au fost puse în scenă bătăliile celor două epoci: ora 18.30 – Primul Război Mondial, reconstituirea unei fărîme din lupta de la Oituz, între armata română şi cea germană; la ora 19.00 au fost războaiele traco-romane din anii 61-59 îen, ale regelui Burebista, ritual de alianţă sarmatic, ritualul de incinerare a unui tarabostes căzut în luptă (Rugul lui Zamolxe). În închiderea programului primei zile, a concertat, după o serie de talente locale şi formaţia Focul Viu. Pe parcursul zilei de duminică, programul a fost cam acelaşi, pentru cei care nu au reuşit să ajungă sîmbătă, întreaga zonă a kartodromului, care se va transforma în viitor în Parcul Zăvoi, fiind animată de public. Seara, de la ora 19.30, Lorena şi Elena Gheorghe au încins atmosfera cu melodii îndrăgite de romaşcanii de toate vîrstele. Organizarea a fost considerată foarte bună, de către toţi participanţii, administraţia locală asigurînd locuri de parcare gratuită în incinta Bazarului Roman şi condiţii pentru protejarea mediului, prin punctele de colectare selectivă a deşeurilor, amplasate în perimetrul parcului.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Incendiu amplificat de vînt. Pagube imense

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un puternic incendiu a făcut prăpăd la Siliştea, Români ■ un bărbat de 43 de ani a suferit arsuri la faţă şi la mîini ■ intervenţia a fost de durată, din cauza vîntului ■ două case, anexe şi multe bunuri au fost distruse ■

Un puternic incendiu a afectat locuinţa unui sătean din localitatea Siliştea, comuna Români. Intervenţia a durat mai bine de 5 ore şi a fost dificilă din cauza vîntului puternic.

Proprietarul, un bărbat de 43 de ani, a suferit arsuri la nivelul feţei şi al mîinilor în încercarea de a-şi salva agoniseala. S-a întîmplat pe 18 ianuarie 2022, apelul pentru ajutor venind prin numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul ISU Neamţ în jurul orei 10:40, cînd s-a anunţat că arde o anexă gospodărescă din localitatea menţionată.

Incendiul se manifesta generalizat la nivelul unui adăpost pentru animale şi la un garaj. Pînă la sosirea forţelor de intervenţie, flăcările s-au extins la două locuinţe (lipite de anexele gospodăreşti) manifestîndu-se la acoperiş şi în interiorul acestora.

Din cauza vîntului puternic, exista posibilitatea propagării focului şi la alte case aflate în imediata apropiere. Pentru localizare şi lichidare au intervenit forţe şi mijloace de intervenţie din cadrul Detaşamentelor de pompieri Roman şi Piatra Neamţ, forţele profesioniste fiind sprijinite de voluntari de la Români şi Costişa, dar şi din judeţul Bacău, de la SVSU Buhuşi.

Au ars acoperişurile celor două case pe o suprafaţă de aproximativ 100 mp, bunuri materiale din interiorul celor două locuinţe (obiecte de mobilier, aparate electrocasnice, materiale textile, documente etc), adăpostul pentru animale, garajul, un buldoexcavator, două drujbe, aproximativ 7 tone de plante furajere, circa 2 tone de porumb şi 4 tone de grîu, o tonă de coceni şi alte bunuri depozitate în garaj.

„Proprietarul gospodăriei, un bărbat de aproximativ 43 de ani, a suferit arsuri la nivelul feţei şi a mîinilor. Aceasta a primit primul ajutor de la membrii echipajului SMURD la locul evenimentului, ulterior fiind transportat la Centrul Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Roman“, conform ISU Neamţ.

Specialiştii au ajuns la concluzia că focul deschis în spaţii deschise a fost cauza probabilă de producere a incendiului. Intervenţia pompierilor a fost îngreunată de vînt, a fost una dificilă şi a durat aproximativ 5 ore. Un alt incendiu a avut loc în aceeaşi zi la un operator economic de pe strada Muncii din Piatra Neamţ.

Pompierii pietreni au fost alertaţi în jurul orei 11:55 cînd s-a anunţat că arde vegetaţie uscată şi deşeuri . Totul a plecat de la o ţigară aruncată aiurea şi pînă la final au ars circa 5 mc de deşeuri. Militarii au fost alertaţi, din nou, în jurul orei 17:20 pentru un incendiu de vegetaţie în localitatea Şoimăreşti din comuna Drăgăneşti. Au fost mistuite de foc aproximativ 2 hectare din cauza focului deschis în spaţii deschise.

Citește știrea

Actualitate

Fetiţă violată repetat de către tatăl prietenei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un pietrean de 60 de ani a violat în trei rînduri prietena fiicei ■ prima dintre fapte a avut loc pe cînd victima avea numai 11 ani ■ recent copila i-a povestit mamei, iar aceasta a anunţat anchetatorii ■ autorul are antecedente penale ■

Un pietrean de 60 de ani a fost arestat preventiv pentru fapte reprobabile, fiind acuzat că a agresat sexual şi violat o minoră.

În sarcina inculpatului, anchetatorii au reţinut săvîrşirea unui număr de trei acte materiale de viol şi o infracţiune de agresiune sexuală. Victima, acum în vîrstă de 16 ani, se cunoştea cu agresorul, cei doi locuind în acelaşi bloc. Mai mult, partea vătămată era prietenă cu fiica inculpatului, iar nu de puţine ori se întîmpla ca peste noapte cele două să doarmă împreună.

Cele trei fapte au avut loc în perioada primăvara anului 2017 – decembrie 2021. Prima dată s-a întîmplat cînd partea vătămată avea doar 11 ani, conform actelor de urmărire penală neputîndu-se stabili cu certitudine data, ci doar faptul că agresiunea a avut loc în primăvara anului 2017.

Datorită vîrstei fragede, poate şi de ruşine, copilul nu a spus nimănui ce i s-a întîmplat. Inculpatul a recidivat şi anchetatorii spun că minora a fost violată din nou pe parcursul lunii martie 2021. La fel ca şi prima dată, victima a păstrat tăcerea. Ultimul act material al infracţiunii de viol ar fi fost săvîrşit în noaptea de 29/30 decembrie 2021. La circa două săptămîni distanţă, victima şi-a luat inima-n dinţi şi a povestit ce i s-a întîmplat.

„În luna ianuarie 2022, victima i-a spus atît prietenului ei dar şi mamei sale ce i s-a întîmplat, iar mama a anunţat organele de urmărire penală“, a declarat Mugurel Laurenţiu Darie, prim procuror al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ.

Imediat a început anchetarea faptelor, iar pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că a mai avut loc o altă infracţiune, de agresiune sexuală, asupra aceleiaşi victime, faptă care s-ar fi întîmplat undeva pe parcursul lunii august a anului trecut. Aşa stînd lucrurile anchetatorii au decis reţinerea inculpatului, ulterior acesta fiind prezentat în faţa unui magistrat de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ. După deliberări, s-a decis arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

„În temeiul art. 226 Cod procedură penală, raportat la art. 202 Cod procedură penală, art. 223 alin. (2) Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, avînd ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul …

Dispune arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 zile, începînd cu data de 18.01.2022 şi pînă la data 16.02.2022, inclusiv, a inculpatului …, cu antecedente penale, cercetat în dosarul penal nr. 234/P/2022 al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, pentru comiterea infracţiunilor de viol în formă continuată – 3 acte materiale, prev. şi ped. de art. 218 alin. 1, 2 si 3 lit. c Cod penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, şi de agresiune sexuală, prev. şi ped. de art. 219 alin. 1 si alin. 2 lit. c Cod penal, totul cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod penal.

În baza art. 230 Cod procedură penală dispune emiterea mandatului de arestare preventivă a inculpatului. În baza art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămîn în sarcina acestuia“, conform instanţei.

Inculpatul a uzat de beneficiul legii şi a contestat măsura privativă de libertate, urmînd ca o hotărîre definitivă în acest caz să dea magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Puţuri de apă afectate de… Autostrada Unirii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ au existat întîlniri cu reprezentanţii Institutului Naţional de Hidrologie în vederea depistării altor fronturi de captare ■ în timp ce primăria susţine că vor fi afectae şapte puţuri, compania ApaServ zice că e vorba de doar două ■

Conducerea Primăriei Roman a anunţat faptul că viitoarea Autostradă a Unirii va trece şi peste şapte puţuri de la captarea de apă de la Pildeşti.

„A avut loc o primă întîlnire de lucru la sediul Primăriei Roman cu reprezentanţii proiectanţilor şi cu cei ai companiei ApaServ, care ne-au asigurat că se vor face studii pentru identificarea altor fronturi de captare.

Conform proiectului de construcţie a autostrăzii ştim că acestea vor fi afectate de trecerea prin zona Pildeşti a autostrăzii. Am purtat discuţii atît cu Apele Române, cît şi cu reprezentanţii operatorului de apă.

Din cîte ştim, în urma prospecţilor geologice au fost deja identificate noi fronturi de captare. A fost consultat şi Institurul Naţional de Hidrologie în acest sens“, a declarat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloei.

Reamintim faptul că noul traseu al Autostrăzii Tîrgu Neamţ (DN 2) – Iaşi – Ungheni a dat naştere unor ample discuţii în rîndul locuitorilor din zonele prin care va trece. Vitoarea autostradă de mare viteză ar urma să fie şi prin mijlocul a cel puţin trei localităţi rurale, implicînd exproprieri şi demolări de case, dar şi cu secţionarea mai multor trasee de teren intravilan.

Încă din luna  mai 2021 se află în derulare un contract de 58,8 milioane lei cu proiectantul autostrăzii, firma Cositrans, în vederea revizuirii studiului de fezabilitae şi realizarea Proiectului tehnic pentru Autostrada Unirii de la Tîrgu Neamţ la Iaşi şi mai departe la Ungheni, cu un termen de realizare de 25 de luni.

Traseul autostrăzii a fost stabilit în urma unor indicatori de trafic, relief, obstacole, varianta din 2011 suferind cîteva modificări. Directorul companiei ApaServ, Bogdan Muşat, spune că e vorba de mai puţine puţuri:

„Eu ştiu că de fapt  e vorba de doar două puţuri care urmează a fi desfiinţate, iar CNAIR va fora, pe cheltuiala sa,  alte puţuri. Acum, la Roman, am rezolvat problemele de furnizare a apei. Vineri, 21 ianuarie, vom avea  o nouă întîlnire cu reprezentanţi primăriei pentru asumarea investiţiilor de anul acesta. Problema apei la Roman va fi rezolvată doar atunci cînd se vor face investiţii majore în infrastructură“.

Citește știrea

Trending