Contactează-ne

Actualitate

Galerie foto: Delegaţie basarabeană în ospeţie la Primăria Gîrcina

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ grupul este format din 27 de persoane, elevi, profesori şi un reprezentant al raionului Teleneşti ■ Gîrcina urmează să se înfrăţească cu o localitate din Republica Moldova ■ „Activităţile sociale, culturale sau sportive ale administraţiei aduc beneficii comunităţii. În cazul în care depunem proiecte europene pentru finanţarea unor investiţii, simpla enumerare a acestor activităţi aduce puncte în plus documentaţiei“, a declarat primarul Mihai Gontaru ■

Elevi, cadre didactice şi un reprezentatnt al raionului Teleneşti, Republica Moldova, sînt oaspeţii comunei Gîrcina în aceste zile. Ei au poposit în frumoasa localitate nemţeană graţie implicării Asociaţiei Cultural Ştiinţifice Pleiadis, din Iaşi, care facilitează proiecte bilaterale şi vizite în România ale fraţilor basarabeni şi invers, totul pentru întărirea relaţiilor dintre diverse comunităţi de pe ambele maluri ale Prutului. De fapt, este prima acţiune programată în judeţul Neamţ de către asociaţia ieşeană condusă de Daniela Dorin. „Am auzit de activitatea Asociaţiei Pleiadis şi am contactat-o pe doamna Dorin, aflînd că avea organizată o grupă de elevi cu care să vină în România. Discuţia s-a concretizat în luna iunie, prin sosirea acesteia la Şcoala Melchisedec Ştefănescu Gîrcina, unde ne-a prezentat scrisorile de intenţie ale copiilor basarabeni, care doreau să ajungă în comuna noastră. Sînt emoţionante cele scrise de elevii de la Teleneşti. Trebuie să spun că în demersul nostru s- au implicat directoarea Şcolii Gîrcina, Elena Ionaşcu şi învătoarea unei clase a IV-a, Raluca Mînzăţanu“, a declarat Mihai Gavril Gontaru, primarul comunei. Între timp au fost făcute toate formalităţile pentru ca 22 de elevi din Moldova, însoţiţi de cadre didactice, să petreacă cîteva zile la Gîrcina, urmînd ca o vizită a copiilor localităţii nemţene să fie efectuată în Basarabia, în luna septembrie sau octombrie 2018. „Colaborez de mult cu copiii din Teleneşti şi m-am gîndit să le fac o surpriză. Este prima vizită pe care o fac în judeţul Neamţ. Va fi un grup de 27 de persoane, copii de clasele I-IV, cadre didactice şi doamna Adela Bologan, de la Consiliul Raional Teleneşti“, a menţionat Daniela Dorin, preşedinta Asociaţiei Pleiadis. Şi pentru că tot este prima sosire la Gîrcina a unei delegaţii din Republica Moldova cu sprijinul Asociaţiei Pleiadis, gazdele s-au pregătit pentru ca aceasta să fie „ca la carte“. Oaspeţii au fost primiţi la sediul administraţiei locale joi, 26 iulie, în jurul orei 16, de către primarul Mihai Gontaru, viceprimarul Constantin Toma, consilieri şi funcţionarii instituţiei. Ei au fost cazaţi la o pensiune din Gîrcina, urmînd ca astăzi să meargă la lacul Cuiejdel. Aici va fi organizat un atelier de pictură în aer liber, în mirificul loc creat de natură. Această activitate este posibilă şi graţie implicării Ocolului Silvic Gîrcina, pentru că nu oricine poate poposi la Cuiejdel, zona fiind declarată arie protejată. Tot joi, înainte de a ajunge la Gîrcina, delegaţia din Republica Moldova au poposit la Piatra Neamţ, unde au „survolat“ oraşul cu telegondola, cu un popas pe culmea Cozla.

„Ne-am preocupat ca oaspeţii basarabeni să se simtă bine la noi, la Gîrcina“

Sîmbătă se va merge la Casa Memerială a marelui povestitor Ion Creangă de la Humuleşti, la Cetatea Neamţ, Mănăstirea Neamţ şi la sediul Administraţiei Parcului Natural Vînători, la Zimbrăria Dragoş Vodă. „Ne-am preocupat ca oaspeţii basarabeni să se simtă bine la noi, la Gîrcina şi să rămînă cu amintiri frumoase de pe aceste meleaguri. Sperăm ca vremea să ţină cu noi, pentru că şi localitatea noastră a fost afectată de precipitaţiile care nu mai contenesc. Chiar dacă va ploua, am plănuit lucrurile în aşa fel încît delegaţia din Teleneşti să poată spune că a fost «ca acas㻓, ne-a spus viceprimarul Constantin Toma. Dincolo de vizita copiilor basarabeni, administraţia Gîrcinei a făcut demersuri pentru înfrăţirea cu o localitate din raionul Teleneşti în viitorul apropiat, probabil prin octombrie. Astfel, Consiliul Local Gîrcina a votat, recent, un proiect în acest sens, acordul urmînd să fie semnat cu autorităţile din Nucăreni. Aşezarea este situată la aproximativ 80 de kilometri de Chişinău şi la 25 de oraşul Teleneşti, iar numele îi vine de la livezile de nuci din zonă. De altfel, prin curţile localnicilor sînt foarte mulţi astfel de arbori, miezul de nucă aducînd beneficii materiale. În zonă se spune că cine nu are în bătătură măcar un astfel de arbore nu-i gospodar. De la primarul Mihai Gontaru am mai aflat că astfel de manifestări, care au fost sprijinite de consilieri şi funcţionarii administraţiei, fac parte din cele dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. În altă ordine de idei, Primăria Gîrcina s-a implicat şi în organizarea unei competiţii de paintball, Contact 3, împreună cu asociaţia sportivă A.T.A.C, pe dealul Balaurul. Şi această iniţiativă a avut girul CL Gîrcina, întrecerea avînd competitori din Piatra Neamţ şi din ţară, dar şi din Polonia sau Republica Moldova. Iniţiativa de a se implica în astfel de evenimente a fost explicată de primarul Gontaru prin aceea că ele nu sînt simple mofturi sau vreo dorinţă de a bifa manifestări ale administraţiei, ci au un scop precis. „Toate aceste activităţi, fie de natură socială, culturală – cum e vizita delegaţiei din Basarabia sau sportivă – competiţia de paintball, aduc beneficii comunităţii. În cazul în care vom depune proiecte europene pentru finanţarea unor investiţii în Gîrcina, lucru pe care-l vom face, simpla enumerare a acestor activităţi aduce puncte în plus documentaţiei prin care se solicită fonduri. Altfel spus, dosarul are mult mai multe şanse să fie eligibil, primind finanţarea“, a conchis primarul Mihai Gontaru.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending