Contactează-ne

Actualitate

Gala Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ evenimentul organizat de Asociaţia Ziariştilor de Turism din România este susţinut financiar de Consiliul Judeţean Neamţ ■ primarul Lucian Micu apreciază că pentru Roman gala reprezintă o oportunitate de a fi cunoscut municipiul şi judeţul ■

Cea de-a XXV-a ediţie a Galei Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România se va ţine în perioada 9-11 mai la Roman şi are ca scop promovarea turistică a Zonei de Est a judeţului, în special a municipiului Roman, dar şi a altor obiective turistice din judeţ. Acţiunea se va desfăşura sub genericul „Turismul, de la relaxare, act cultural şi social, la profit economic“ şi va fi finanţată de Consiliul Judeţean Neamţ, la solicitarea Primăriei Roman. Pentru a justifica alocarea de fonduri pentru acest eveniment, iniţiatorul proiectului de hotărîre, preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene, declara: „Evenimentul propus a se desfăşura în municipiul Roman este un proiect cultural, turistic, educaţional, care îşi propune să promoveze zona estică a judeţul Neamţ şi a municipoiului Roman prin turism, motivate de faptul că Romanul dispune de o impresionantă zestre materială şi spirituală, de o istorie veche şi rodnică, în decursul căreia regăsim personaje ilustre ale neamului românesc, de la Alexandru cel Bun şi Ştefan cel Mare, la Petru Rareş şi mulţi alţi urmaşi glorioşi, de la cărturari, scriitori şi muzicieni: Miron Costin, episcopul Melchisedec Ştefănescu, Mihail Sadoveanu, ori Sergiu Celibidache, la datini şi obiceiuri de o deosebită valoare cultural-etnografică. Totodată, cu ocazia vizitei de documentare a jurnaliştilor prezenţi la eveniment, pe traseul Roman- Hanul Ancuţei-Războieni-Tîrgu Neamţ, vor fi puse în evidenţă şi alte obiective turistice din judeţul Neamţ“, a justificat Ionel Arsene demersul său. Primarul Lucian Micu a ţinut şi el să sublinieze faptul că această gală este o oportunitate pentru Roman, Zona Metropolitană şi întreg judeţul de a fi promovat la un asemenea nivel, ţinînd cont de faptul că evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociaţia Ziariştilor de Turism din România, Primăria Roman şi Consiliul Local al municipiului Roman. Asociaţia Ziaristilor de Turism din Romania organizeaza de 25 de ani, o astfel de gală, menită să recompenseze activitatea deosebită a unor jurnalişti, scriitori, fotografi, cadre universitare, manageri din turism, dar şi să contribuie la promovarea ideii de turism cu componentele sale, si a regiunilor româneşti, prin sesiuni cultural-ştiinţiifice, prezentări de filme documentare şi acţiuni de documentare jurnalistică. La gală vor fi prezenţi jurnalişti de la: România Pitorească, TVR1, TVR Iaşi, TVR3, Radio Iaşi, presa de turism.ro, Agerpres, revista Vacanţe la ţară, Radio România Internaţional, fiind prezenţi peste 35 de jurnalişti. Consilul Judeţean va aloca 19.900 de lei, bani necesari pentru decontarea cazării şi a cheltuielilor cu masa pentru participanţi.

Actualitate

Piața Ștefan cel Mare din Piatra-Neamț – zonă de promenadă în fiecare weekend

Știre publicată în urmă cu

în data de

În această vară, strada din fața Parcului Central, între Teatrul Tineretului și sensul giratoriu de la Grand Hotel Ceahlău a fost transformată într-o zonă exclusiv pietonală pe durata weekend-urilor.

Această măsură s-a bucurat de foarte multă apreciere din partea dumneavoastră. Mai mult, faptul că în această perioadă este nevoie de zone pietonale mai mari pentru a se putea asigura distanțarea fizică, ne-a determinat să vă cerem părerea în ceea ce privește oprirea circulației în zona menționată în fiecare sfârșit de săptămână, indiferent de anotimp.

Primarul Andrei Carabelea: „Numărul foarte mare de opinii, fără echivoc majoritar, care au susținut această propunere ne-a ajutat să luăm decizia ca din această săptămână  circulația rutieră pe tronsonul stradal din fața Parcului Central să fie oprită începând de vineri seara, până duminică noaptea, iar partea carosabilă să fie transformată în loc de promenadă, mișcare în aer liber, plimbare cu bicicleta pentru copii și adulți, practicarea sporturilor sau a diferitor jocuri. Astfel, închiderea de circulație va fi valabilă pe toată durata anului viitor.  Invit cluburile sportive și asociațiile locale care derulează activități ce s-ar preta acestei zone pietonale, să propună evenimente sociale sau sportive, cu respectarea reglementărilor privind protecția sanitară a populației. Îi asigur de tot sprijinul municipalității pietrene!”

Citește știrea

Actualitate

Elevi, părinţi, directori şi primari, telefoane pentru consilierea lor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la nivel naţional şi judeţean au fost înfiinţate numere de telefon, în sistem telverde, pentru consiliere pedagogică şi psihologică

Conducerea Inspectoratului Şcolar este conştientă de necesitatea existenţei unei comunicări cît mai eficiente, pe probleme ce ţin de consilierea didactică sau psihologică, în perioada de criză pandemică, motiv pentru care la nivelul Ministerului Eucaţiei, cît şi în plan local, au fost deschise mai multe linii telefonice.

„Pentru comunicare în această perioadă de criză, legată de pandemia de coronavirus, există un Telverde la Ministerul Educaţiei – 0800.672.031, pentru părinţi şi elevi şi altul pentru directori şi conducerile unităţilor administrative -0800.672.032. La nivel judeţean există mai multe telefoane gratuite. Este vorba de un număr, 0800.816.233, care este afişat şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Neamţ, dar şi unul la Centrul Judeţean de Resurse Educaţionale (CJRAE) – 0371.092.511. Tot la această instituţie, la care am păstrat cele 69,62 norme didactice, se pot transmite solicitări şi pe adresa de e-mail consiliere@cjrae-neamt.ro. La toate telefoanele anunţate şi la adresa de poştă electronică elevii, părinţii, cadrele didactice sau primarii pot solicita informaţii de ordin metodologic, referitoare la şcoala on-line“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Ministerul precizează că la telefonul destinat directorilor de şcoli şi primarilor se poate acorda consultanţă privind achiziţia de tablete pentru uz şcolar, cu acces la internet sau pentru alte echipamente electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line.

Telefoanele amintite, gratuite, funcţionează de luni pînă vineri, între 08.00 şi 16.00. La telefonul destinat părinţilor şi elevilor se pot transmite plîngeri referitoare la relaţia elev-părinte-profesor. Am sunat la numărul de telefon afişat pe site-ul ISJ Neamţ, la care a răspuns o voce feminină. Am fost curioşi să aflăm cît de des este apelat acest număr de telefon şi vocea de la capătul firului a recunoscut că „nu prea des“.

Citește știrea

Actualitate

Maşini furate, permise false şi percheziţii DNA

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 67 de descinderi au avut loc la nouă instituţii publice, sediile unor firme şi persoane fizice ■ ancheta a pornit de la Suceava ■ este vorba de maşini înmatriculate ilegal şi permise de conducere obţinute tot ilegal ■ acestea din urmă ar fi „costat“ între 5.000 şi 7.000 de euro ■

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, au descins, pe 26 noiembrie, la mai multe instituţii publice, dar nu numai, din cîteva judeţe, inclusiv Neamţ. În cauză sînt acuze de săvîrşire a unor infracţiuni de corupţie, dar şi spălare de bani sau constituire a unui grup infracţional organizat. Faptele ar fi avut loc în perioada 2018 – 2020.

„Sînt efectuate percheziţii domiciliare în 67 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Suceava, Bistriţa – Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău, din care nouă sînt instituţii publice, restul reprezentînd domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi“, conform DNA.

Se pare că ar fi vorba de permise de conducere obţinute ilegal, precum şi de înmatricularea frauduloasă a unor autoturisme furate din ţări ale UE. Din aceste motive instituţiile publice vizate de anchetă ar fi serviciile de Permise şi Înmatriculări, dar şi RAR. Poliţia Română a anunţat că au fost puse în executare aproximativ 60 de mandate de percheziţie.

„Printre suspecţi sînt şi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, dar şi alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor şi înmatriculare a vehiculelor. Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunînd toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încît acestea să fie trase la răspundere. Probele administrate au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru un permis“, anunţa Monica Dajbog, purtătorul de cuvînt al MAI.

Neoficial, se pare că în timpul percheziţiilor, anchetatorii ar fi găsit la suspecţi sume impresionante, circa un milion de euro. Banii era ţinuţi în seifuri, pereţi, ligheane sau găleţi. Se pare că în Neamţ ancheta ar fi avut loc la RAR.

Citește știrea

Trending