Contactează-ne

Actualitate

Gafă impardonabilă a DIICOT în cazul nemţeanului răpit în Burkina Faso

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o confuzie de nume a făcut ca Iulian Gherguţ, capturat de jihadişti acum 5 ani, să fie bănuit de trafic de droguri exact în perioada când era deţinut în Mali ■ DIICOT a chemat-o la audieri pe sora acestuia ■

Pe 4 aprilie 2015, Iulian Gherghuţ, din Săbăoani, Neamţ, era răpit, în Burkina Faso, de o grupare afiliată Al-Queda, într-un atac armat de la o mină de mangan, acolo unde era ofiţer de securitate la firma lui Frank Timiş, românul cu cetăţenie australiană, implicat în diverse proiecte miniere din lume.

Au trecut de atunci mai bine de 5 ani şi jumătate, demersurile făcute de autorităţi, în special Ministerul de Externe şi structuri de informaţii, nu au dat roade, iar peste caz s-a instalat uitarea. Totuşi, din când în când, dar asta numai după întrebările unor gazetari, care se interesează despre ce se mai ştie de soarta românului sau după ce răpitorii difuzează vreun filmuleţ, diverşi oficiali dau asigurări că duc tratative.

Zilele trecute, despre acest caz au relatat ziariştii de la „Libertatea“, dar nu era vorba de vreun detaliu esenţial în rezolvarea situaţiei, ci despre o gafă de proporţii a autorităţilor române. Concret, DIICOT a făcut o confuzie de nume, astfel că Iulian Gherguţ era bănuit de trafic de droguri, exact într-o perioadă când se afla în Mali, ca prizonier al jihadiştilor, iar pentru instrumentarea cazului a fost citată sora românului, Elvira, care de circa 20 de ani e stabilită în Italia.

Aceasta a detaliat în „Libertatea“ cum s-au petrecut lucrurile, afirmând că totul a plecat de la o petiţie transmisă online preşedintelui Klaus Iohannis, în ultima zi a anului trecut. „I-am urat Sărbători fericite şi i-am spus că noi, familia lui Iulian Gherguţ, răpit în 2015 în Burkina Faso, nu ne putem bucura de aceste sărbători, deoarece de patru ani şi opt luni nu s-a întâmplat nimic şi nu ştim nimic despre el. În petiţie am scris că vrem să ne întâlnim cu domnul preşedinte Klaus Iohannis pentru a-i prezenta situaţia“, a declarat, pentru „Libertatea“, Elvira Gherghuţ.

Pe 17 ianuarie 2020, a primit un mail de la Preşedinţia României, în care i se spunea că s-a luat la cunoştinţă de petiţia adresată preşedintelui, despre solicitarea ei şi că va fi trasnmisă Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Răspuns a primit şi de la IGPR – Direcţia de Investigaţii Criminale, comunicându-i-se că petiţia constituie obiectul unui dosar penal al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi că mai multe date poate afla de la această structură. Apoi, pe 12 februarie 2020, Elvira Gherguţ primeşte o citaţie de la DIICOT în care se precizeza că urmare a petiţiei înaintate în ultima zi a anului trecut Administraţiei Prezidenţiale, era chemată la Bucureşti, pe 20 februarie, în calitate de petentă.

A dat curs citaţiei, luând avionul de la Roma, acolo unde locuieşte, dar ce i-a fost dat să audă de la un procuror, pe care l-a descris ca „un domn tânăr şi rece“, a întrecut orice aşteptare. „«Aţi ştiut că fratele dumneavoastră a făcut trafic de droguri în 2016-2017?». Am rămas fără cuvinte. Cum se poate aşa ceva, când fratele meu este răpit din 2015?“, a mai povestit sora celui răpit. Şi a continuat spunând că a fost întrebată de data naşterii fratelui, cum se numeşte mama şi că în scurt timp povestea incredibilă s-a lămurit, procurorul realizând că este vorba despre altcineva, care se numea tot Iulian Gherguţ, dar cu domiciliul în altă localitate. Şi au urmat scuzele anchetatorului.

Aşa cum spuneam, de românul răpit nici familia nu ştie mare lucru, de când a fost luat ostatec fiind difuzate câteva filmuleţe în care el transmite mesaje către familie sau autorităţi. O astfel de înregistrare video a fost la un an şi jumătate de la răpire şi a fost dată publicităţii de către ziarul Le Monde. Iulian Gherguţ apărea purtând barbă, vorbea în franceză şi menţiona că a fost filmat în data de 21 septembrie 2016. Mesajul românului se îndreapta către familie, dar mai ales către oficialii guvernamentali pe care-i ruga să facă demersuri pentru eliberarea sa, precizînd că starea lui de sănătate era bună şi că se gândeşte la familia lui.

După acest film, celula de criză, din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN şi Administraţia Prezidenţială, convocată încă de la data răpirii, a precizat că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. Primul filmuleţ al grupării jihadiste, apărut în anul 2015, îl surprindea pe Gherguţ flancat de trei bărbaţi înarmaţi, ostaticul a vorbit tot în fraceză şi era primul semn că era în viaţă. Iulian Gherguţ a fost răpit sâmbătă, 4 aprilie 2015, de cinci persoane înarmate, după ce au atacat o patrulă de securitate pe care acesta o conducea, atacatorii, juhadişti din gruparea Al-Mourabitoune, reuşind să fugă din Burkina Faso în Mali.

Incidentul a avut loc la şantierul minei Tambao, care era administrat de Pan African Minerals, o subsidiară a companiei Timiş Corporation deţinute de Frank Timiş. Iulian Gherguţ se căsătorise în 2014, locuia în Bucureşti, iar de la terminarea liceului plecase înstrăinătate, cel mai mult lucrând în Anglia. Mama acestuia spunea că fiul îi spusese că serviciul din Burkina era ultima experienţă prin alte ţări, urmând ca apoi să se stabilească în România. De altfel, consătenii spuneau că el venise acasă, la Săbăoani, împreună cu soţia, prin martie 2015, căutând să cumpere o casă, pentru o reşedinţă de vară.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Zilele Orașului Piatra-Neamț 2021 Piatra Fest și Piatra Food Fest

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primăria Municipiului Piatra-Neamț organizează în perioada 23-27 iunie 2021 evenimentul „Piatra Fest”, prilejuit de Zilele Orașului Piatra-Neamț. Pe parcursul celor cinci zile de sărbătoare vor avea loc manifestări cultural-artistice, concerte, un festival gastronomic și evenimente religioase dedicate sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, patronul spiritual al orașului. Festivalul gastronomic Piatra Food Fest se va desfășura în Piața Ștefan cel Mare, zona din fața Parcului  Central, ce va fi transformată în acea perioadă în pietonal, iar spectacolele la scenă vor fi organizate în Piața Curtea Domnească.

Duminică, pe scena de la Curtea Domnească va avea loc Gala Generațiilor, eveniment în cadrul cărora vor fi premiați șefii de promoție din anii terminali de la unitățile de învățământ din municipiu, dar și cuplurile care în acest an au împlinit 50 de ani de la căsătorie.

Toate manifestările se vor organiza cu respectarea măsurilor de prevenire Covid în vigoare.

Pregătim  programul detaliat al evenimentului și vom face publice toate detaliile în zilele următoare!

Citește știrea

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Trending