Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Furtunile nu mai contesc în judet

Știre publicată în urmă cu

în data de

• marti searã, localitatea Bicaz Chei a fost din nou afectatã de ploi abundente • la fel si Dãmuc, unde 150 de case au fost izolate • în Bodesti au cãzut 42 de litri/ metru pãtrat

Vremea capricioasã din ultimele zile continuã sã dea bãtãi de cap nemtenilor, care sînt obligati sã suporte temperaturi caniculare si ploi torentiale. Dupã ce luni, 26 iunie, s-a abãtut potopul asupra mai multor localitãti de pe Valea Muntelui, o zi mai tîrziu, furtuni de scurtã duratã, dar de intensitate destul de mare, au lovit în localitãti din zona Tîrgu Neamt. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre meteorogul Ioan Rancea, seful Statiei Meteo Piatra Neamt, marti searã, a plouat torential în Bodesti si Grumãzesti. Desi, în fiecare dintre localitãti, ploaia nu a tinut mai mult de 40 de minute, au fost înregistrate cantitãti mari de precipitatii – în Bodesti, 42 de litri pe metru pãtrat, iar în Grumãzesti, 21 de litri de metru pãtrat. Ploaia a fost însotitã si de grindinã, dar de mãrime micã, însã în nici una dintre cele douã comune apa în exces nu a inundat locuinte, anexe sau suprafete de teren cultivate. Dacã precipitatiile abundente si grindina nu au provocat pagube sau neplãceri, rafalele de vînt si descãrcãrile electrice au stîrnit panicã în rîndul nemtenilor. Conform mãsurãtorilor fãcute de instrumentele de la statiile meteo din judet, în zona Tîrgu Neamt si Roman vîntul a înregistrat viteze de 40-50 de kilometri pe orã, iar în zona Piatra Neamt a atins 36 de kilometri pe orã. În satul Cãciulesti, din comuna Girov, un trãsnet a lovit un copac de pe marginea drumului. Acesta s-a despicat si a cãzut de-a latul drumului, blocînd accesul mijloacelor de transport. Din fericire, nu s-a prãvãlit peste vreo persoanã sau masinã si nu a provocat victime sau pagube materiale. Conform prognozelor meteorologilor nemteni, vremea se va mentine caldã atît astãzi, cît si mîine. Începînd din aceastã searã, ploile vor fi mai dese si se vor extinde, treptat, în judet. Pe alocuri, va ploua abundent, înregistrîndu-se cantitãti semnificative de precipitatii. Izolat se va semnala grindinã, iar în zona de munte se vor înregistra intensificãri ale vîntului.

Rupere de nori la Dãmuc Potopul ce dã ocol Vãii Muntelui de mai multe zile s-a abãtut marti seara si asupra comunei Dãmuc. Copie parcã la indigo a fenomenului meteorologic de luni seara, ce a bãgat în sperieti lumea din Bicaz Chei, ruperea de nori de pe cerul Dãmucului a distrus mai cu seamã infrastructura. „Practic toate drumurile comunale ni-s praf. Si asta ca urmare a ruperii de nori de luni, si mai cu seamã de marti, care au condus la formarea unor torenti puternici si cresterea peste mãsurã a apei pîraielor Fruntii, Strãjii si Bãtului. Acestea au antrenat cantitãti imense de pietris pe care l-au dislocat în cãile de acces ale satului“, a declarat Ioan Trifan, primarul comunei Dãmuc. În urma discutiei purtate, ieri, cu acesta, am înteles cã în urma catastrofei naturale abãtute asupra Dãmucului, au rãmas izolate de lume peste 150 de gospodãrii, iar pentru refacerea grabnicã a infrastructuri afectate sînt necesare fonduri de care primãria nu dispune. „Ca urmare a dezastrului abãtut asupra noastrã, au rãmas izolate peste 150 de gospodãrii. Practic, drumurile comunale ce deserveau o bunã parte a comunei nu mai sînt practicabile. Ploi s-au abãtut asupra comunei noastre si-n prima parte a lunii iunie si luni seara, dar prãpãdul mare a fost marti“, a afirmat primarul Trifan. Din spusele sale a reiesit faptul cã necazurile dãmucenilor se tin lant de cîteva sãptãmîni încoace. Cã are dreptate am constatat si noi, prin prezenta în zonã a unor utilaje ale firmei General Construct, care lucreazã la remedierea distrugerilor ce au afectat aceeasi înfrastructurã ca urmare a ploilor torentiale din zilele de 10-11 iunie. „Dupã viiturile din 10-11 iunie am fãcut contract cu firma Generalconstruct Piatra Neamt, care a deplasat utilaje în zonã pentru realizarea de lucrãri de reabilitare a drumurilor comunale distruse de apã. Si cînd credeam cã am rezolvat problema, încã o pacoste pe capul nostru. Numai cã acum nu mai aven nici utilaje suficente si nici bani în bugetul comunei pentru calamitãti“, a spus primarul. Aflat în zona calamitatã, alesul localnicilor asteaptã specialisti ai Consiliului Judetean, pentru inventarierea distrugerilor, evaluarea pagubelor si înaintarea cãtre Guvern a unui plan de situatie, care sã fie luat în calcul în eventualitatea unui sprijin financiar.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending