Contactează-ne

Actualitate

Furt, ultraj, uz de armă. Este în control judiciar

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în aceeaşi cauză, un alt individ a fost prins după ce s-au tras 16 focuri de armă ■ în dosar sînt acuze de ultraj, tăieri ilegale şi furt de arbori ■

Ultrajul de la Bozieni, cînd un hoţ de lemne a fost prins după ce s- au tras 16 focuri de armă a mai făcut o „victimă“. Este vorba de un tînăr localnic de 24 de ani, care a fost prezentat, cu mandat de aducere, în faţa unui procuror de la Parchetul Roman.

În urma audierilor a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, după ce a fost pus sub acuzare pentru săvîrşirea infracţiunilor de ultraj, tăiere fără drept şi furt de arbori. Faptele au avut loc pe 26 martie 2021, cînd un bărbat de 52 de ani, din Bozieni, arestat pentru 30 de zile pentru aceleaşi fapte. S-a întîmplat în jurul orei 20:30, cînd oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Ion Creangă au fost sesizaţi de către un specialist silvic despre faptul că mai multe persoane au tăiat material lemnos din fondul forestier al localităţii Bozieni.

Imediat, echipajul de poliţie s-a deplasat la faţa locului, fiind descoperit atelajul hipo cu care era transportat materialul lemnos susceptibil a fi sustras, condus de un bărbat de 52 de ani, din Bozieni. La vederea poliţiştilor, cel în cauză, împreună cu mai multe persoane, ar fi devenit recalcitranţi şi avînd asupra lor obiecte contondente, ar fi adresat ameninţări cu acte de violenţă ambilor agenţi de poliţie, fiind somaţi să înceteze. „Avînd în vedere comportamentul violent al acestora, unul dintre poliţişti a folosit armamentul din dotare, fiind executate 16 focuri de armă, fără a rezulta rănirea vreunei persoane“, anunţă Poliţia Neamţ într- un comunicat.

Avînd în vedere aceste considerente, a fost solicitat sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale care au procedat la conducerea la sediul poliţiei a conducătorului atelajului hipo, celelalte persoane părăsind anterior locul faptei. În baza probatoriului administrat în cauză, bărbatul de 52 de ani a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior Judecătoria Roman dispunînd arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile. „Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lîngă Judecătoria Roman în dosarul de urmărire penala nr. 819/P/2021 şi, în consecinţă: În temeiul art. 223 alin. 2 din noul Cod de procedură penală (NCPP) şi art. 225 NCPP dispune arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, începînd cu data de 27 martie 2021 şi pînă la data de 25 aprilie 2021, inclusiv, a inculpatului Cîrmaciu Viorel, cercetat sub aspectul comiterii infracţiunilor concurente de ultraj, prevăzută de art. 257 alin. 1 şi 4 din noul Cod penal (NCP) raportat la art. 206 alin. 1 NCP, cu aplicarea art. 41 alin. 1 NCP şi art. 43 alin. 1 NCP, asupra persoanei vătămate Simiuc Ionel, şi ultraj, prevăzută de art. 257 alin. 1 si 4 NCP raportat la art. 206 alin. 1 NCP, cu aplicarea art. 41 alin. 1 NCP şi art. 43 alin. 1 NCP, asupra persoanei vătămate Moisă Cezar, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 2 NCP“, conform instanţei.

Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracţiunilor de ultraj, tăiere fără drept şi furt de arbori, sub coordonarea Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, pentru depistarea tuturor persoanelor implicate, stabilirea participaţiei şi, implicit, luarea măsurilor legale care se impun.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Notele de la simularea Evaluării din acest an, mai bune ca în alţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, promovabilitatea este de 65,53% ■ după primirea rezultatelor se va realiza o analiză şi se vor stabili măsurile remediale ■ cei 11 elevi de la Bîra, localitate aflată în carantină, la vremea simulării vor participa la o simulare, separat ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ a realizat o centralizare a rezultatelor obţinute la simularea examenului de Evaluare Naţională, în opinia inspectorului şcolar general, Mihai Obreja, rezultatele din 2021 fiind cele mai bune din ultimii cinci ani.

„La nivel de judeţ, procentul de promovabilitate la simulare este de 65,53%, aproximativ la acelaşi procent înregistrat la nivel naţional, care este de 65,6. Este un procent mai bun ca în alţi ani. La Limba română procentul este de 64,38%, ceea ce însemană mai mulţi elevi care au obţinut note peste 5. La Matematică procentul este de 59,81%.

Sînt, repet, rezultate mai bune ca în alţi ani. După ce vom primi rapoartele din şcoli vom face o analiză şi vom stabili un plan remedial pentru a vedea care sînt paşii ce trebuie urmaţi pînă la examenul propriu-zis. A rămas să mai luăm o decizie cu cei 11 elevi de la Bîra, localitate aflată la data simulării în carantină. Vom vedea dacă simularea va avea loc la aceeaşi dată cu ceilalţi elevi din ţară, care nu au susţinut din aceleaşi motive simularea sau dacă ni se va lăsa independenţa de a organiza în plan local“, a precizat Mihai Obreja, care insistă pe ideea că astfel de simulări pun elevii în situaţia concretă a unui examen şi este un exerciţiu care poate contribui la optimizarea rezultatelor din timpul examenului de Evaluare, propriu-zis.

Cele mai bune rezultate au fost obţinute în municipiul Bucureşti (82,1%) şi în judeţele Cluj (77,6%), Argeş (71,5%), Brăila (71,3%) şi Prahova (69,9%). Comparativ cu simulările din anii precedenţi, rezultatele indică o creştere substanţială a mediilor mai mari sau egale cu 5, după cum urmează: în 2016 – 44,05%, în 2017 – 51,47%, în 2018 – 47%, în 2019 – 53,1 %. În 2020 nu s-au organizat simulări, din cauza pandemiei.

Reamintim şi faptul că subiectele la Evaluarea Naţională 2021 sînt noi faţă de anii precedenţi, avînd ca model testele internaţionale, după o programă nouă, constînd într-o broşură cu 10 pagini care trebuie completată în două ore. Examenul de Evaluare Naţională se va desfăşura în perioda 22-25 iunie 2021.

Citește știrea

Actualitate

Bătălie pentru clienţi de energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost şi nu presupune întreruperea furnizării energiei sau a gazului metan ■ una dintre companii a emis un comunicat în care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul ■

De cîteva luni, distribuitorii de energie au ieşit la vînătoare de clienţi, folosindu-se de toate mijloacele de atragere a acestora: prin e-mail-uri, SMS, pe Facebook sau prin angajarea de personal care să bată din uşă în uşă, pentru a încheia noile contracte. Asta în condiţiile în care liberalizarea pieţei de energie înseamnă că preţurile la electricitate şi gaze nu mai sînt stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE), ci de fiecare furnizor.

Compania E-ON a remis un comunicat de presă prin care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul. În acest sens, firma spune că un consumator trebuie să verifice dacă se află sau nu în piaţa liberă. „Dacă pe prima pagină a facturii apare Produs de gaze naturale sau Elecricitate Serviciu Universal înseamnă că acel client nu a optat, încă, pentru o ofertă pe piaţa liberă, care se poate face oricînd.

În cazul furnizării gazelor naturale, termenul de 30 iunie înseamnă că, dacă un consumator va opta pentru ofertă concurenţială, pînă la această dată, clientul va fi trecut automat pe piaţa liberă, începînd cu 1 iulie, fiind notificat în acest sens în perioada următoare (în cazul E-ON – n.r.). În cazul furnizării de electricitate, dacă un client are un contract de serviciu universal, termenul de 30 iunie, se referă la data limită pînă la care se poate opta pentru piaţa concurenţială, situaţie în care poate şi să beneficieze de discountul oferit de furnizor, care reprezintă diferenţa între preţul pentru serviciul universal şi cel mai bun preţ din oferta concurenţială a companiei.

După această dată E-ON va aplica preţul de serviciu universal valabil de la 1 iulie 2021“. Un alt sfat dat de specialiştii companiei este legat de evaluarea nevoilor şi descoperirea ofertelor de pe piaţa liberă prin comparatorul de oferte-tip de furnizare afişat pe site-ul ANRE ( www. anre.ro). Clientul trebuie să fie atent la preţurile de furnizare publicate, la perioada de valabilitate a preţurilor (în condiţiile în care furnizorii noi de servicii se grăbesc să lanseze tot soiul de oferte mincinoase, unele n.r). O mare atenţie trebuie acordată şi condiţiilor în care pot fi modificate preţurile oferite. La E-ON, se mai spune în comunicat, se pot alege oferte cu preţ fix sau variabil, produse cu ambele utilitrăţi pe acelaşi contract, pachete cu asistenţă tehnică sau servicii tehnice incluse.

Trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost, nu presupune întreruperea furnizării energiei electrice sau a gazului metan, operatorul asigurînd intervenţiile tehnice pentru deranjamente şi incidente. O altă precizare se referă la verificarea capacităţii operaţionale şi financiare a furnizorului. Clienţii trebuie să citească cu mare atenţie şi să înţeleagă toate documentele referitoare la noile contracte, la transparenţa preţurilor, cu toate componentele incluse, la termenele de plată, durata contractului, valoarea termenlor de reziliere şi să fie atenţi să nu existe cîmpuri necompletate în noile contracte, care pot lăsa loc de modificări ulterioare. Compania E-ON a elaborat şi un „ABC al liberalizării“ în secţiunea eon.ro/liberalizare.

Citește știrea

Actualitate

Bursuc salvat dintr-un subsol

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor au avut o misiune mai puţin obişnuită, iar pe parcursul zilei de ieri, 19 aprilie 2021, au acţionat pentru salvarea unui bursuc. Sălbăticiunea a ajuns, nu se ştie cum, în subsolul unui bloc din Piatra Neamţ.

„Pe 19 aprilie, poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ au fost sesizaţi cu privire la faptul că la subsolul unui bloc din Piatra Neamţ se află un bursuc, ce poate constitui un pericol pentru locuitorii din zona respectivă“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. La scurt timp, echipa operativă formată din poliţişti şi jandarmi s-a deplasat la faţa locului, unde „a desfăşurat activităţi specifice necesare pentru salvarea acestuia“.

Poliţiştii au emis un ordin de plasare în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile, bursucul fiind preluat şi predat unui adăpost aparţinînd unei asociaţii de protecţie a animalelor.

Citește știrea

Trending