Contactează-ne

Eveniment

Frauda de la Liceul Asachi, nou proces

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ atît inculpata, cît şi unitatea de învăţămînt au atacat decizia primei instanţe ■ fostul administrator al liceului a fost judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi delapidare ■ de prima acuză a scăpat pentru că fapta s-a prescris ■ pentru delapidare a primit un an cu suspendare ■

Dosarul în care fostul administrator al Colegiului „Gheorghe Asachi“ a fost acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi delapidare intră în prelungiri. Atît inculpata, cît şi unitatea de învăţămînt au atacat decizia Judecătoriei Piatra Neamţ, iar cauza va ajunge pe rolul Curţii de Apel Bacău, care va da o hotărîre definitivă. Instanţa de fond a constatat că Maria Enache nu mai poate fi condamnată pentru fals, deoarece răspunderea penală s-a prescris, iar pentru delapidare s-a aplicat o pedeapsă de un an de închisoare, cu suspendare. Judecătorii au admis acţiunea civilă a unităţii de învăţămînt şi a obligat-o pe inculpată să achite şcolii 21.143 de lei cu titlu de daune materiale şi a respins celelalte pretenţii civile formulate de Colegiul „Gheorghe Asachi“. La aceasă sumă s-au adaugat cheltuieli de judecată de 14.770 de lei, care cad tot în sarcina acuzatei, plus 2.150 pentru plata unui expert. La urmărirea penală au fost dispuse mai multe expertize contabile, iar concluzia finală a fost că prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor era de circa 150.000. Toată povestea a debutat în vara anului 2011, cînd cei din conducerea unităţii de învăţămînt au constatat că din contabilitate lipseşte o sumă importantă de bani, respectiv 1,5 miliarde de lei vechi. Fiind vorba de un „prejudiciu“ substanţial, consiliul de administraţie al şcolii a dispus efectuarea unor verificări pentru a se stabili despre ce este vorba. La finalizarea anchetei interne s-a tras concluzia că banii respectivi nu se regăsesc în documente şi a fost sesizată Poliţia. Anterior, respectiv sfîrşitul anului 2010, o comisie a liceului constatase aceleaşi nereguli. Au fost audiaţi mai mulţi elevi care beneficiaseră de cazare şi masă şi s-a constatat că nu toţi banii au ajuns în casieria şcolii. Astfel, pentru anul şcolar 2009 – 2010 s-a stabilit o „gaură“ în gestiune de 96.642 de lei, iar pentru anul şcolar 2008 – 2009, o alta de 52.791 lei. Profesorii au reuşit să discute şi cu cîţiva dintre părinţii elevilor, găsind şi chitanţe care atestau încasarea unor sume de bani ce nu se regăseau în documentele de la liceu. Inculpata nu elibera chitanţe pentru sumele primite, sau sumele ce figurau pe chitanţele de la cotor erau mai mici decît cele date de plătitori. Aşu fost identificate 15 astfel de chitanţe în care sumele erau diferite. Fostul administrator a mai fost acuzat, în urma verificărilor dispuse de consiliul de administraţie, că ar fi ocupat funcţia ilegal şi că ar fi folosit maşina instituţiei în interes personal. Persoana acuzată a negat acuzaţiile, afirmînd că sînt nereale. La vremea respectivă, Maria Enache declara pentru cotidianul Monitorul că nu este vinovată. În apărarea sa a invocat, printre altele, faptul că întocmirea chitanţelor nu intra în atribuţiile sale şi că nu ea le-ar fi completat.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Accident cu două victime pe artera ocolitoare a Romanului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier provocat de o neacordare de prioritate s-a soldat cu două victime, marţi, 27 septembrie, pe artera ocolitoare a municipiului Roman.

“Astăzi, 27 septembrie, în jurul orei 11:00, polițiștii Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier pe artera ocolitoare vest,  în municipiul Roman.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 38 de ani, din  județul Galați, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi efectuat manevra de schimbare a direcției de deplasare, intrând în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat de 64 de ani, din  București.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea conducătorului auto de 64 de ani și a unui pasager de 54 de ani, din același autoturism.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Biciclist băut, a accidentat o femeie pe trecerea pentru pietoni

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un biciclist care a consumat alcool înainte de a porni la drum a accidentat o femeie care traversa o stradă din Târgu Neamţ, pe o trecere pentru pietoni.

Nedoritul eveniment s-a produs luni, 26 septembrie, în oraşul de la poalele Cetăţii Neamţului.

“La data de 26 septembrie a.c., în jurul orei 16:00, polițiștii din cadrul Poliției orașului Târgu-Neamț au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 53 de ani, din Târgu-Neamț, se deplasa pe bicicletă, pe strada Ștefan cel Mare, în Târgu-Neamț, ar fi surprins și accidentat o femeie, de 62 ani, din aceeași localitate, care era angajată în traversarea străzii prin loc cu marcaj pietonal.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea femeii de 62 de ani.

Ambele persoane implicate în evenimentul rutier au fost testate cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o valoare de 0,34 mg/l alcool pur în aerul expirat, în cazul biciclistului.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Nemţeanul dispărut în Ungaria a fost victima unui accident mortal

Știre publicată în urmă cu

în data de

Deznodământ tragic, din păcate, în cazul nemţeanului dispărut în Ungaria la mijlocul acestei luni. Conform autorităţilor din ţara vecină, acesta a fost victima unui accident mortal produs pe 16 septembrie pe teritoriul Ungariei.

“La data de 26 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au fost informați de către autoritățile din Ungaria, că persoana în cauză a fost victima unui eveniment rutier, petrecut la data de 16 septembrie a.c., pe teritoriul Ungariei, în urma căruia a rezultat decesul acesteia”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

Remintim că Ioan Aanei împreună cu fiul său au plecat cu un autocar spre Anglia, pe 14 septembrie. Ajuns în Ungaria, bărbatului de 56 de ani i s-a făcut rău şi a fost internat într-un spital din ţara vecină, pe 15 septembrie. A fost externat în aceeaşi zi şi de atunci familia nu a mai putut lua legătura cu el, motiv pentru au sesizat poliţiştii în legătură cu dispariţia sa.

Citește știrea
Advertisement

Trending