Contactează-ne

Eveniment

Frauda de la Liceul Asachi, nou proces

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ atît inculpata, cît şi unitatea de învăţămînt au atacat decizia primei instanţe ■ fostul administrator al liceului a fost judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi delapidare ■ de prima acuză a scăpat pentru că fapta s-a prescris ■ pentru delapidare a primit un an cu suspendare ■

Dosarul în care fostul administrator al Colegiului „Gheorghe Asachi“ a fost acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi delapidare intră în prelungiri. Atît inculpata, cît şi unitatea de învăţămînt au atacat decizia Judecătoriei Piatra Neamţ, iar cauza va ajunge pe rolul Curţii de Apel Bacău, care va da o hotărîre definitivă. Instanţa de fond a constatat că Maria Enache nu mai poate fi condamnată pentru fals, deoarece răspunderea penală s-a prescris, iar pentru delapidare s-a aplicat o pedeapsă de un an de închisoare, cu suspendare. Judecătorii au admis acţiunea civilă a unităţii de învăţămînt şi a obligat-o pe inculpată să achite şcolii 21.143 de lei cu titlu de daune materiale şi a respins celelalte pretenţii civile formulate de Colegiul „Gheorghe Asachi“. La aceasă sumă s-au adaugat cheltuieli de judecată de 14.770 de lei, care cad tot în sarcina acuzatei, plus 2.150 pentru plata unui expert. La urmărirea penală au fost dispuse mai multe expertize contabile, iar concluzia finală a fost că prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor era de circa 150.000. Toată povestea a debutat în vara anului 2011, cînd cei din conducerea unităţii de învăţămînt au constatat că din contabilitate lipseşte o sumă importantă de bani, respectiv 1,5 miliarde de lei vechi. Fiind vorba de un „prejudiciu“ substanţial, consiliul de administraţie al şcolii a dispus efectuarea unor verificări pentru a se stabili despre ce este vorba. La finalizarea anchetei interne s-a tras concluzia că banii respectivi nu se regăsesc în documente şi a fost sesizată Poliţia. Anterior, respectiv sfîrşitul anului 2010, o comisie a liceului constatase aceleaşi nereguli. Au fost audiaţi mai mulţi elevi care beneficiaseră de cazare şi masă şi s-a constatat că nu toţi banii au ajuns în casieria şcolii. Astfel, pentru anul şcolar 2009 – 2010 s-a stabilit o „gaură“ în gestiune de 96.642 de lei, iar pentru anul şcolar 2008 – 2009, o alta de 52.791 lei. Profesorii au reuşit să discute şi cu cîţiva dintre părinţii elevilor, găsind şi chitanţe care atestau încasarea unor sume de bani ce nu se regăseau în documentele de la liceu. Inculpata nu elibera chitanţe pentru sumele primite, sau sumele ce figurau pe chitanţele de la cotor erau mai mici decît cele date de plătitori. Aşu fost identificate 15 astfel de chitanţe în care sumele erau diferite. Fostul administrator a mai fost acuzat, în urma verificărilor dispuse de consiliul de administraţie, că ar fi ocupat funcţia ilegal şi că ar fi folosit maşina instituţiei în interes personal. Persoana acuzată a negat acuzaţiile, afirmînd că sînt nereale. La vremea respectivă, Maria Enache declara pentru cotidianul Monitorul că nu este vinovată. În apărarea sa a invocat, printre altele, faptul că întocmirea chitanţelor nu intra în atribuţiile sale şi că nu ea le-ar fi completat.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Apel nejustificat la 112, amendă de 6.000 de lei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un romaşcan a sunat la numărul unic de urgenţă 112 pentru că nu a fost primit la păcănele ■ "distracţia" l-a costat 6.000 de lei ■

Un romaşcan trebuie să scoată din buzunar suma de 6.000 după ce a vrut să meargă la păcănele, dar nu a putut, motiv pentru care a făcut scandal.

Nu i s-a permis accesul în local, drept pentru care a sunat în mod nejustificat la numărul unic de urgenţă 112. Totul s-a întîmplat pe parcursul zilei de miercuri, 26 ianuarie 2022. În jurul orei 17:00 individul în vîrstă de 40 de ani a sunat la 112 pentru a reclama faptul că nu îi este permis accesul în incinta unei săli de jocuri de noroc.

Au intervenit militarii din cadrul Detaşamentului 4 Jandarmi Roman care au constatat că aspectele reclamate se confirmă. Doar că romaşcanul nu era primit în sala de jocuri deoarece nu avea nici un document care să ateste rezultatul negative al unui test nu mai vechi de 72 de ore, nu a putut demonstra că este vaccinat şi nici că se află în perioada de 6 luni ulterioară confirmării infectării cu virusul ucigaş.

În aceste condiţii jandarmii i-au aplicat o amendă de 4.000 de lei pentru apelare nejustificată a numărului unic de urgenţă 112, la care s-a mai adăugat o amendă în valoare de 2.000 de lei pentru aderarea de injurii şi tulburarea liniştii şi ordinii publice.

De menţionat este faptul că pe parcursul anului trecut, 2021, jandarmii nemţeni au intervenit la 926 de solicitări ca urmare a apelurilor la 112, pentru aplanarea unor conflicte, agresiuni fizice, scandaluri de mică amploare, îndepărtarea urşilor sau căutarea unor persoane rătăcite.

Din cele aproape 1.000 de sesizări la 112, 63 au fost apeluri nejustificate, abusive sau neconfirmate pentru care au fost aplicate 44 de sancţiuni contraveneţionale ce au însumat amenzi de 21.000 lei. Apelarea  abuzivă sau nejustificată a numărului unic de urgenţă 112 se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.000 şi 4.000 de lei. Numărul de urgenţă trebuie folosit numai în cazul în care există un pericol la adresa vieţii, integrităţii ori sănătăţii, ordinii publice, proprietăţii publice sau private.

Citește știrea

Actualitate

EXERCIŢIU: Explozie la Petrom Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii nemţeni au anunţat pentru seara de 26 ianuarie, de la ora 19, un exerciţiu având drept temă o explozie urmată de un incendiu la un autoturism în staţia Petrom din Roman.

„În ziua de 26.01.2022, ora 19:00, prin sistemul S.N.U.A.U. „112” Neamţ, dispeceratul ISU primeşte un anunţ de la un angajat al Stației de distribuție carburanți Petrom despre producerea unei explozii urmată de un incendiu la un autoturism ce alimenta la una din pompele stației.

Din informațiile oferite de apelant în interiorul autoturismului incendiat a fost surprinsă o persoană, existând pericol de propagare al incendiului la pompele de carburanți învecinate cât și la sediul administrativ al stației”, anunţă reprezentanţii ISU Neamţ, referitor la scenariul exerciţiului.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Femeie decedată în urma unui incendiu provocat de jarul din sobă

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie în vârstă de 77 de ani a decedat în urma unui incendiu izbucnit pe 25 ianuarie la o locuinţă din localitatea Vădurele.

Pompierii au găsit corpul neînsufleţit pe un pat aflat în apropierea unei sobe şi au stabilit că incendiul a pornit de la jarul căzut din aceasta.

“În data de 25 ianuarie, în jurul orei 07:36, prin apel la 112, Dispeceratul integrat ISU – SAJ Neamț a fost înștiințat despre decesul unei persoane, survenit în urma unui incendiu produs în interiorul unei locuințe din localitatea Vădurele  comuna Cândești. Apelantul ne-a informat că incendiul a fost stins.

La locul evenimentului s-a deplasat un echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială complexă pentru intervenție pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu.

Ajunși la locul solicitării, pompierii au găsit o femeie, de 77 de ani ce nu prezenta semne vitale, pe un pat amplasat în imediata apropierea unei sobe.

Incendiul s-a manifestat într-o cameră, la nivelul unui pat, în care se afla o persoană.

Jarul căzut din sistemele de încălzire pe materiale combustibile a fost cauza probabilă de producere a incendiului”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending