Contactează-ne

Actualitate

Fostul primar a devenit ad-hoc… analist politic

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acesta este foarte activ pe paginile de socializare de unde comentează ceea ce se întîmplă, după alegeri, în instituţia pe care a părăsit-o pe motiv de incompatibilitate ■ în încercarea eşuată de a candida pentru un nou mandat, respinsă de Justiţie, l-a determinat pe Lucian Micu să sară în „barca PSD“, ceea ce pe mulţi i-a făcut să-l considere traseist politic ■

Aflat în afara scenei politice, undeva la peluza acesteia, fostul primar Lucian Micu a devenit extrem de activ pe reţelele de socializare, de unde comentează tot ceea ce se întîmplă în instituţia pe care a condus-o pînă în urmă cu cîteva luni, făcînd chiar profeţii privind alianţele locale.

Unii comentatori ai postărilor sale l-au numit traseist politic, ceea ce l-a determinat pe Lucian Micu să lămurească cam cum devine chestiunea. „Aş vrea, sper eu, ca pentru ultima dată să lămuresc şi povestea cu traseismul politic. Am intrat în politică în PSD, alături de o echipă tînără căreia i s-a dat o şansă de a face ceva.

Nu a mers atunci, cum nu a mers nici acum cu PNL, motivele sînt puţin diferite, dar ţin tot de nişte principii. Sînt sigur că şi atunci, şi acum, cei care citesc aceste rînduri vor recunoaşte că dorinţa mea de a lăsa, cu adevărat, ceva în urmă, era şi este corectă.

Dorinţele celorlalţi erau să deţină ei puterea şi pe hîrtie. Şi de la asta mi s-au tras celelalte. Din PSD am fost exclus în 2010. Independent – dar susţinut de o alianţă politică (APEL) – am ajuns în CL, apoi viceprimar. În 2015, m-am înscris în PNL şi am continuat să fiu viceprimar. În 2020, am plecat din PNL şi am revenit în PSD, alt PSD decît cel din 2010. Cum şi PNL-ul fără cel care stă la cîrmă dintr-odată nu mai e acelaşi PNL, nu credeţi?

Traseismul politic e valabil pentru cei care pleacă dintr-un partid în altul pentru folosul propriu, la un partid aflat la putere. Eu am plecat de la putere în opoziţie“, a scris Lucian Micu.Avînd acum un „dinte“ împotriva fostului său şef politic, Dan Laurenţiu Leoreanu, despre care la demisia din PNL a afirmat că „l-a cam dus cu zăhărelul“, fostul primar trece la atac, susţinînd că în campania electorală i-au fost furate proiectele.

„S-a văzut în campanie că PNL a venit cam cu aceleaşi idei. E o aberaţie să creadă cineva că proiectele din Primărie erau proiectele PNL. Au mai pus şi cîteva în plus, ca să pară «mai cu moţ», dar principalele proiecte pe care PNL şi le-a asumat să le ducă la bun final în aceşti patru ani sînt cele ale PSD. Şi mi-e teamă că în acest mandat se va face mai multă politică, pentru că nu mai are cine să facă administraţie“, mai „filosofează“ Lucian Micu.

Apoi calculează viitoarele scenarii referitoare la majorităţile din Consiliu Local. „Romanul are un primar, un viceprimar ce este şi consilier local, 21 de consilieri locali şi cinci partide în Consiliul Local. Vă daţi seama nu cîte guri sînt de hrănit, ci cîte compromisuri se pot face pentru ca toată lumea să fie mulţumită?

Cea mai logică mişcare pentru a obţine majoritatea este ca PNL să facă alianţă cu PSD. Candidatul USR şi-a făcut campanie anti PNL timp de mai bine de trei ani. Spre finalul liniei de sosire a început, timid este drept, să vină şi cu nişte proiecte sau soluţii la problemele oraşului. E bine să nu te mărgineşti să arăţi toată viaţa cu degetul.

Nici eu nu voi comenta proiectele propuse de candidaţi, mai ales că de-acum e tardiv, dar poate vor conta la următoarele alegeri. Radu Samson a fost convins că va cîştiga funcţia de primar. A obţinut patru locuri de consilier local“, susţine Lucian Micu. Acesta vorbeşte despre succesul Partidului Impreună pentru Moldova la aceste alegeri, cînd a obţinut direct două locuri în CL Roman, dar şi despre surpriza ca Pro România să fi obţinut un loc în CL, practic stînd acasă, în timp ce vestitul Sorin Cazan a făcut circ în toată campania şi nu a primit nimic. Victor Barcan, consilier PRO România va fi «balamaua» în Consiliul local.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Zilele Orașului Piatra-Neamț 2021 Piatra Fest și Piatra Food Fest

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primăria Municipiului Piatra-Neamț organizează în perioada 23-27 iunie 2021 evenimentul „Piatra Fest”, prilejuit de Zilele Orașului Piatra-Neamț. Pe parcursul celor cinci zile de sărbătoare vor avea loc manifestări cultural-artistice, concerte, un festival gastronomic și evenimente religioase dedicate sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, patronul spiritual al orașului. Festivalul gastronomic Piatra Food Fest se va desfășura în Piața Ștefan cel Mare, zona din fața Parcului  Central, ce va fi transformată în acea perioadă în pietonal, iar spectacolele la scenă vor fi organizate în Piața Curtea Domnească.

Duminică, pe scena de la Curtea Domnească va avea loc Gala Generațiilor, eveniment în cadrul cărora vor fi premiați șefii de promoție din anii terminali de la unitățile de învățământ din municipiu, dar și cuplurile care în acest an au împlinit 50 de ani de la căsătorie.

Toate manifestările se vor organiza cu respectarea măsurilor de prevenire Covid în vigoare.

Pregătim  programul detaliat al evenimentului și vom face publice toate detaliile în zilele următoare!

Citește știrea

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Trending