Contactează-ne

Actualitate

Fost mare combinat, perspective sumbre

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de cîteva luni, cei aproximativ 500 de angajaţi de la Arcelor Mittal Steel se află în şomaj tehnic ■ sindicaliştii sînt revoltaţi pentru că guvernanţii n-au făcut nimic pentru sprijinirea industriei metalurgice autohtone ■ ţeava folosită la construirea magistralei Ardeal - Moldova se cumpără din Turcia ■ se spune că fabrica de la Roman se va închide, în cel mai scurt timp, fiind de multă vreme pe pierderi ■

Sindicatele din industria metalurgică sînt, din ce în ce mai îngrijorate în ceea ce priveşte soarta societăţilor în care mai lucrează un număr infim de oameni şi acuză dezinteresul guvernanţilor faţă de industria românească , ce se îndreaptă spre un faliment sigur.

În această situaţie se află şi Arcelor Mittal Steel, unde angajaţii, de cîteva luni bune sînt în şomaj tehnic, din lipsă de comenzi.

„La Arcelor Mittal Steel Roman, societate în care se mai produce doar ţeavă laminată de 168 – 500 milimetri nu se mai lucrează, momentan activitatea de laminare fiind oprită de cîteva luni.

Deocamdată, muncitorii se află în şomaj tehnic, dar ni se tot promite că s-ar încerca să se obţină ceva comenzi în luna martie, pentru a se mai redeschide, pentru o perioadă, fabrica. Din cauza cererii scăzute de pe piaţă ne confruntăm cu o lipsă acută de comenzi.

Deocamdată, noi de aflăm sub incidenţa vechiului contract colectiv de muncă, pe care va trebui să-l renegociem anul acesta, cînd vom vedea ce se mai poate face pentru păstrarea locurilor de muncă. Ne confruntăm cu o situaţie deosebit de grea, angajaţii sînt disperaţi din cauza acestui şomaj tehnic şi din cauza faptului că banii nu le mai ajung să-şi plătească datoriile la bănci, utilităţile, cheltuielile cu întreţinerea copiilor în şcoală.

Este demoralizat să vezi că după o viaţă de muncă, în condiţii deosebit de grele, te vezi în situaţia de a nu mai putea să-ţi întreţii familia“, a declarat, pentru Monitorul, Gheorghe Coroban, liderul Sindicatului Liber Petrotub.

Liderul de sindicat spune că din cauza a ceea ce se întîmplă în metalurgia românescă, reprezentanţii structurii pe care o conduce au participat la toate mişcările de protest din luna ianuarie, pentru a-şi exprima revolta faţă de pasivitatea guvernanţilor, care şi- au dat concursul, de-a lungul ultimelor decenii, la punerea pe chituci a economiei româneşti, tăiată şi vîndută la fier vechi.

„Anul trecut, în 2020, la Arcelor Mittal au fost tăiate şi vîndute la fier vechi halele de la Trăgătorie şi Laminorul Stossbank, de 4, cuplat cu un reductor alungitor cu o capacitate de 70.000 tone de ţevi, secţii care nu mai funcţionau din anul 2000.

Ulterior s-au tăiat şi vîndut şi laminoarele de 6 ţoli, care au mai funcţionat o vreme. S-a motivat că aceste capacităţi nu mai făceau faţă productivităţii, ceea ce nu poate fi contestat.

De contestat rămîne faptul că în toată perioada post-privatizare nu s-a făcut nici o investiţie în retehnologizarea combinatului, unic în Europa de Est, pentru producerea ţevilor fără sudură“, a mai spus liderul de sindicat, îngrijorat la maximum de iminenta închidere a ultimelor capacităţi de producţie, în condiţiile în care societatea se află pe pierdere.

Petrotubul moare, dar se cumpără ţeavă de la turci

Revolta sindicaliştilor este cu atît mai mare cu cît guvernanţii acceptă ca firmele ce construiesc conducta de aducţiune a gazului metan, ce uneşte Moldova de Ardeal, să cumpere ţeavă doar din Turcia, ţeavă care ar putea fi produsă la noi, pecetluind astfel soarta metalurgiei româneşti, ca şi a altor industrii.

„Guvernanţii noştri nu au făcut nimic pentru a sprijini industria românesacă, pentru a deveni competitivă. După cum se ştie se află în curs de construcţie magistrala de transport a gazului metan Moldova – Ardeal şi au acceptat să nu se cumpere nici o ţeavă din România. Totul se importă din Turcia, cu toate că s-ar putea produce şi la noi, măcar o parte din componentele necesare, chiar în condiţiile actuale“, a mai spus liderul de sindicat.

„Plămînul“ de altădată al Romanului, aşa cum era numită compania de la confluenţa Moldovei cu Siretul, realiza ţevi fără sudură folosite în industria petrolului, în industriua chimică, în industria energetică clasică şi nucleară, în industria construcţiilor de maşini şi în industria ingineriei civile. În anii de „glorie“ ai companiei se exporta masiv în SUA, Arabia Saudită, India, Grecia, Italia, Iran, Indonezia, Egypt, Iraq, Olanda, Rusia sau Spania, pieţe pe care le-a pierdut, rînd pe rînd, de-a lungul trecerii anilor, fabrica adîncindu-se, de la o etapă la alta, în marasmul economic şi în jocul de interse post-privatizare, cînd societatea a fost căpuşată de oameni plecaţi din fabrică, prin diverse scheme guvernamentale de cointeresare a celor care plecau de bună voie în şomaj.

O privire retrospectivă a istoriei Petrotubului arată că de la înfiinţare, în 1959, în fabrica de la Roman s-au produs peste 16 milioane ţeavă. O altă cifră statistică înscrisă în istoria societăţii, relevă faptul că numai pentru diametrul de ţeavă produs la Roman de 219 – 8 mm, cu kilometrajul de 400.000 s-ar fi putut face ocolul Pămîntului de peste nouă ori. Pentru transportul acestor dimensiuni ar fi fost necesară o garnitură de tren în lungime de 5.500 de kilometri.La data de 1 ianuarie 1958, în Fabrica de Ţevi Roman îşi desfăşurau activitatea 1.638 de angajaţi şi în 50 de ani de activitate au lucrat 24 mii de angajaţi. Astăzi, la Arcelor Mittal Stel mai lucrează doar vreo 500 de salariaţi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Noua „ordine” din Prefectura Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Neamț vor funcționa două posturi de subprefect, care revin, politic, Alianței USR-PLUS ■ George Lazăr va ocupa, în continuare, postul de prefect din partea PNL ■ prefectul și subprefecții devin demnitari ■ se înființează și un post de secretar general ■

Prefectura Neamț a înaintat în cursul zilei de vineri, 26 februarie, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la Ministerul Administrației și Internelor schema de reorganizare, în conformitate cu prevederile unui proiect de Hotărîre de Guvern, aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Interne.

În baza acestui act normativ se trece la reașezarea celor 43 de posturi din instituție, deja ocupate, la care se adaugă 5 posturi vacante, blocate. În principal noua organigramă va avea și cel puțin două posturi noi: e vorba de un nou subprefect și de un secretar general.

Ca element de noutate, prefectul și cei doi subprefecți devin demnitari și nu vor mai fi înalți funcționari publici, ca pînă acum. Noua reorganizare înlătură ipocrizia politică actuală, conform căreia, deși erau numiți de formațiunile politice aflate la guvernare, prefectul și subprefectul erau considerați apolitici.

”E vorba de o modificare de structură a prefecturilor din întreaga țară. În cursul zilei de vineri, 26 februarie am trimis la București, pentru viza de legalitate, la Agenția Funcționarilor Publici și la Ministerul Afacerilor Interne, spre aprobare, noua organigramă. Ca noutate apare în noua organigramă un al doilea post de subprefect. Ca urmare a prevederilor unei Hotărîri de Guvern din mai-iunie 2020 se înființează și un post de secretar general, cu rol de contrasemnare a ordinelor de prefect.

Posturile de prefect și subprefect devin posturi de demnitari și nu de înalți funcționari publici, ca pînă acum. În rest, nu se modifică structura de personal existentă în actuala organigramă. La Neamț nu am găsit oportună reînființarea Oficiului Prefectural, care a funcționat la Roman, în perioada anilor 2000-2009, serviciu care avea rolul de a prelua petițiile cetățenilor din cele 28 de comune ale zonei metropolitane”, a precizat, pentru ”Monitorul”, prefectul George Lazăr.

La ora actuală în Prefectura Neamț sînt ocupate 43 de posturi și sînt vacante alte cinci, care, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de guver,n sînt blocate, din cauza restricțiilor economice pandemice, ce nu mai permit angajarea de personal în instituțiile bugetare, pînă la noi decizii.

Prefectul George Lazăr a mai declarat că în conformitate cu algoritmul politic, la Neamț, postul de prefect va rămîne PNL-ului și cele de subprefect vor fi ale Alianței USR-PLUS.

Citește știrea

Actualitate

Vine primăvara! Cum va fi vremea zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice peste media perioadei ■ ceva mai rece va fi în week-end, cînd sînt aşteptate şi precipitaţii ■ arareori vor mai fi valori termice nocturne negative ■

Vremea e schimbătoare şi după ce vreo două săptămîni ne-a chinuit gerul s-a încălzit nesperat de mult. A reapărut soarele, astfel că cea mai călduroasă zi din ultima perioadă de timp a fost cea de ieri, dar tot aşa vor sta lucrurile şi astăzi.

Va fi o scurtă sincopă în week-end, cînd temperaturile scad cu vreo 10 grade, fiind anunţate şi ploi. Mai apoi, săptămîna viitoare, la început de Mărţişor, se încălzeşte din nou şi sînt anunţate valori termice diurne de pînă la 13 grade. Minimele nocturne vor fi pe la limita îngheţului şi vor fi cuprinse săptămîna viitoare între -1 şi cel mult 3 grade.

Pînă atunci trebuie spus că ziua de ieri, 25 februarie, a fost spectaculoasă din punct de vedere termic, iar la ora 13:00 termometrele indicau 16 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, cu promisiunea unei maxime diurne de 18 grade, în timp ce la Roman erau 15 grade.

Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, unde erau 5 grade. Doar acolo mai este zăpadă, un strat consistent de 54 de centimetri. O vorbă din popor spune că nu vine primăvara decît atunci cînd nu mai este zăpadă pe munte, deci nu e cazul să ne amăgim. Cam la fel va fi vremea şi azi, 26 februarie, cînd se anunţă cer degajat şi o maximă de 18 grade, în timp ce peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 4 grade. Sîmbătă, 27 februarie, se răceşte brusc, cu vreo 10 grade, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 8 grade.

Simultan, se adună norii şi sînt aşteptate ploi. Minima scade la 2 grade. Duminică, 28 februarie, se face şi mai rece şi chiar dacă vedem soarele, nu vor fi mai mult de 6 grade. Peste noapte vor fi temperaturi la limita îngheţului. Prima zi a lui Mărţişor, luni 1 martie, va fi urîtă, cu cer acoperit, ploaie şi cel mult 5 grade. Valorile termice se dublează marţi, 2 martie, cînd reapare soarele şi se vor înregistra 10 grade. Cu toate acestea, urmează cea mai rece noapte cu o minimă negativă, de -1 grad.

Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de miercuri, 3 martie, cînd vor fi 13 grade, iar dacă meteorologii nu dau greş şi joi, 4 martie, va fi bine la o maximă de 12 grade. Minima nocturnă mai creşte niţel şi ajunge la valori pozitive, dar modeste, 2 grade. Cer variabil cu soare este anunţat şi pentru vineri, 5 martie, dar valorile termice intră în declin, astfel că la amiază vor fi numai 10 grade.

Noaptea aduce o minimă de 3 grade, cu plus. Se readună norii pe parcursul zilei de sîmbătă, 6 martie, dar nu vor fi şi precipitaţii. Maxima diurnă va fi de 9 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 1 grad. Fix pe acelaşi model va fi şi ziua de duminică, 7 martie.

Citește știrea

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Trending