Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Fonduri suplimentare pentru sãnãtate

Știre publicată în urmă cu

în data de

• farmaciile aflate în relatie contractualã cu CAS Neamt vor primi sume în plus pentru tratamentele cu medicamente în ambulatoriu • „cu foarte mare satisfactie pot sã spun cã Neamt este unul dintre putinele judete care se poate bucura de sansa de a mai primi fonduri, în scopul satisfacerii doleantelor asiguratilor nostri“ a declarat directorul CAS Neamt, jurist Daniela Soroceanu •

Fondurile destinate tratamentelor în ambulatoriu cu medicamente gratuite si compensate vor fi suplimentate, astfel încît pînã la sfîrsitul anului nemtenii sã îsi poatã procura medicatia de care au nevoie. Conform precizãrilor fãcute de cãtre jurist Daniela Soroceanu, presedinte director general al Casei de Asigurãri de Sãnãtate (CAS) Neamt, în urmãtoarele zile, farmaciile care si-au terminat fondurile pe luna decembrie din cauza adresabilitãtii foarte mari a pacientilor, vor primi sume în plus, astfel încît toate unitãtile aflate în relatie contractualã cu CAS Neamt sã poatã elibera, fãrã probleme, medicamente cu si fãrã contributie personalã.

„Cu foarte mare satisfactie pot sã spun cã Neamt este unul dintre putinele judete din tarã care se poate bucura de sansa de a mai primi fonduri, în scopul satisfacerii doleantelor asiguratilor nostri, mai ales la acest important capitol al asistentei cu medicamente“ a declarat sefa CAS Neamt, jurist Daniela Soroceanu.

Începînd de anul viitor, fondurile destinate tratamentelor cu medicamente gratuite si compensate vor fi repartizate medicilor de familie. Acestora le vor fi alocate si fondurile destinate investigatiilor paraclinice.

Contractul-cadru pe 2006 privind conditiile acordãrii asistentei medicale în interiorul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, prevede ca bugetul pentru medicamente si investigatii paraclinice sã fie alocat medicilor de familie si medicilor specialisti din ambulatoriu. Astfel, fiecare medic va putea dispune de propriul fond pentru prescrierea de medicamente compensate si gratuite, precum si pentru efectuarea analizelor de laborator.

„Prin normele de aplicare a contractului-cadru va fi stabilit costul mediu anual pe asigurat, în functie de grupa de vîrstã în care se încadreazã acesta. Bugetul fiecãrui medic de familie va fi calculat pornindu-se de la acest cost mediu, în functie de numãrul asiguratilor de pe lista sa si de vîrsta acestora. Pentru unele categorii de boli cronice vor fi alocate, medicilor de familie, alte fonduri, pe acelasi principiu, dar tinîndu-se cont de costul mediu al îngrijirilor pentru fiecare boalã în parte. Similar, medicii specialisti din ambulatoriu vor avea alocat un buget în functie de numãrul de pacienti, precum si de costul mediu al tratamentului si investigatiilor paraclinice în respectiva specialitate. Medicii de familie si specialisti din ambulatoriu vor fi plãtiti mai mult pentru consultatiile efectiv acordate si mai putin pentru numãrul de pacienti înscrisi în evidente“, a declarat economist Gabriela Zamfir, director executiv al Directiei Planificare Dezvoltare si Relatii cu furnizorii.

Apare posibilitatea coplãtilor în sistem, nivelul acestora urmînd sã fie stabilit pe baza unei metodologii unitare la nivel national. Familiile care au venitul mediu pe membru de familie mai mic decît salariul minim pe economie vor fi scutite de coplãti.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending