Contactează-ne

Actualitate

FMC Agro Operational România şi-a prezentat oferta la Ziua Sfeclei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ societatea Almos şi partenerii săi au organizat sărbătoarea anuală a sfeclei de zahăr ■ organizatorii au subliniat faptul că în condiţii de pandemie e foarte dificil de interacţionat cu mare parte dintre clienţi ■ prezent la manifestare a fost şi reprezentantul firmei americane FMC Agro Operational ■

Pe cîmpurile experimentale ale companiei Almos Neamţ, pe 3 septembrie, un grup de firme din domeniul agricol au organizat tradiţionala Zi a sfeclei, la care specialişti în domeniul cultivării acestei plante s-au întîlnit la o nouă ediţie a unei importante manifestări ştiinţifice şi comerciale.

Inginerul Alexadru Molodoi a explicat măsurile luate în vederea bunei desfăşurări a manifestării: „Bine aţi venit la Sărbătoarea sfeclei de zahăr. Avem aici o colecţie de 31 soiuri de la toate cele patru firme care furnizează seminţe pentru fabrica Agrana. Sînt prezenţi toţi directorii companiei, dar şi reprezentanţii altor firme importante, care au colaborat cu noi la organizarea evenimentului.

Vom vizita culturile şi vom vedea ce înseamnă programul de protecţie a plantelor, realizat cu suportul mai multor firme de specialitate“, a declarat inginerul Alexandru Molodoi, director executiv Almos Neamţ. Reprezentantul fabricii Agrana, principalul producător de zahăr din zonă, inginer Mihai Dimitriu, director producţie, a subliniat dificultăţile de organizare, în aceste vremuri, a unor astfel de evenimente.

„Am dorit să ne întîlnim din cel puţin două motive, acum cînd trăim aceste vremuri dramatice şi din punct de vedere sanitar, dar şi economic. Important e pentru noi să marcăm şi anul acesta Ziua sfeclei de zahăr. După atîtea luni de izolare, ne simţin cu toţii frustraţi şi e necesar să ne revedem, să împărtăşim experienţele fiecăruia în domeniul cutivării sfeclei, dar şi al prelucrării acesteia. De aceea am organizat evenimentul. Vă invităm să treceţi pe la standurile fiecărei firme participante pentru a vedea ofertele“, a spus Mihai Dimitriu, director Agrana.

Apoi, inginerul Răzvan Cărbune, reprezentant vînzări al companiei FMC Agro Operational România, a vorbit despre oferta societăţii de produse pentru protecţia plantelor.

„FMC România e şi va fi alături de partenerii săi, livrînd, în cel mai scurt timp posibil, produsele de protecţie şi nutriţie a plantelor, precum şi suport tehnic în cîmp“

„FMC Agro Operational este o companie americană, fondată în 1883, aflată în topul mondial al firmelor din domeniu protecţiei plantelor, cu investiţii anuale în cercetare şi dezvoltare de circa 8% din cifra de afaceri, pentru furnizarea de produse şi tehnologii inovatoare şi eficiente, care să răspundă provocărilor cu care se confruntă fermierii din întreaga lume.

Portofoliul FMC cuprinde o paletă diversă de produse pentru protecţia şi nutriţia plantelor, respectiv erbicide, fungicide, insecticide, tratamente sămînţă, biostimulatori şi ferilizanţi foliari, pentru majoritatea culturilor de cereale păioase, rapiţă, floarea soarelui, porumb, soia, sfeclă de zahăr, legume, viţă de vie şi pomi fructiferi“, a precizat Răzvan Cărbune.

Acesta a reamintit că există produse de ultimă generaţie, dezvoltate de cercetarea FMC, dintre care trebuie amintit Omnera, un performant erbicid folosit la protejarea culturilor de cereale păioase. A mai fost menţionat şi gama de insecticide „fanion“: Coragen, Verimark şi Beneviacare, produse extrem de eficiente, „prietenoase“ cu entomo fauna utilă, cu mediul înconjurător şi sigure pentru utilizator.

„Chiar dacă la această manifestare discutăm despre cultura sfeclei de zahăr, FMC e prezent în fermă cu o paletă diversă de produse pentru toate culturile. Pentru sfecla de zahăr, în tehnologie au fost incluse două erbicide şi un fungicid din portofoliul FMC. E vorba despre erbicidul Safari, triflusulfaron-metil, care a fost aplicat în doză de 30 gr/ha, în două treceri.

La prima erbicidare produsul a fost aplicat singur, iar la cea de a doua, împreună cu Venzar 500 SC, în doză de 0,5 lt/ ha, pentru a creşte paleta de buruieni cu frunză lată combătută. Pentru controlul agenţilor patogeni, (Cercosporioza – Cercospora beticola şi făinarea – Erysiphe betae), în programul de protecţie al culturii sfeclei de zahăr, an de an, e inclus fungicidul Impact 125 SC, în doză de 0,5 litri/ha, cu unul sau două tratamente, în funcţie de presiunea de atac“ a explicat Răzvan Cărbune.

Acesta a dat asigurări participanţilor şi potenţialilor clienţi că FMC România e şi va fi alături de partenerii săi, fermieri şi distribuitori, în această perioadă dificilă, livrînd, în cel mai scurt timp posibil, produsele de protecţie şi nutriţie a plantelor, precum şi suport tehnic în cîmp, ori de cîte ori reprezentanţii firmei sînt solicitaţi, pentru a stabili împreună, furnizor şi fermier, cele mai potrivite tratamente ce trebuie aplicate culturilor.

Actualitate

Accident cu patru victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat cu patru victime s-a produs pe 8 noiembrie în localitatea Păstrăveni. Un tânăr care încerca să întoarcă un autoturism a intrat în coliziune cu un altul, iar patru persoane au suferit leziuni.

“La data de 8 noiembrie, în jurul orei 13:30, polițiștii din cadrul Poliției orașului Târgu-Neamț au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, în localitatea Păstrăveni.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un tânăr, de 25 de ani, din Păstrăveni, ar fi efectuat manevre pentru întoarcerea autoturismului pe care îl conducea, ar fi intrat în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat de 58 de ani, din Târgu-Neamț.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea conducătorului auto de 58 de ani și a altor 3 persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani, din Păstrăveni, pasageri în ultimul autoturism.

Ambii conducători au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Reacţie fermă a Ministerului Afacerilor Externe după votul ruşinos al Austriei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ministerul Afacerilor Externe a avut o reacţie fermă după ce Austria a votat împotriva aderării României la Spaţiul Schengen. Ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată joi seară la sediul MAE pentru a i se face cunoscut protestul României faţă de votul exprimat de Austria.

“Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm ca total inadmisibilă poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen astăzi, 8 decembrie 2022, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Austria s-a singularizat și autoizolat în cadrul Uniunii Europene.

MAE consideră că acest rezultat este complet injust și lipsit de orice motivare obiectivă, mai ales în condițiile în care România a acționat cu deschidere și transparență în relația cu toți partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a țării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experții UE și ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie și noiembrie 2022.

Din păcate, Austria a decis să ignore toate aceste elemente prin votul negativ exprimat astăzi, în contradicție flagrantă cu poziția favorabilă exprimată de celelalte state membre și în pofida demersurilor politico-diplomatice intense derulate pe lângă partea austriacă, la toate nivelurile, prin care partea română a prezentat ministerului de interne și celorlalte autorități din Austria argumente convingătoare, realiste și pertinente, atât privind nivelul de pregătire tehnică, cât și elemente concrete privind protejarea frontierei externe a UE.

Poziția Austriei este cu atât mai inadmisibilă cu cât această poziție de neacceptare a României a fost exprimată pentru prima dată pe 18 noiembrie 2022, în condițiile în care cu numai două zile înainte, pe 16 noiembrie 2022, Austria exprima sprijin deplin pentru aderarea României în mod formal și oficial la reuniunea de la București a Forumului Salzburg, prin Declarația Comună a miniștrilor de interne adoptată cu acel prilej, inclusiv de Austria, text care menționează ,,sprijinul, prezentat în acest format, pentru o decizie pozitivă legată de aderarea României, Bulgariei și Croației în decembrie 2022”.

Invocarea de către partea austriacă a problemei creșterii fluxului migraționist, ca justificare a opoziției față de aderarea României la Schengen, este inacceptabilă, incorectă și injustă, având în vedere că toate datele furnizate oficial de Agenția Frontex a UE indică cu claritate faptul că România nu este pe ruta migratorie a Balcanilor de Vest, nu se confruntă cu o presiune migraționistă și nu este o sursă de mișcări secundare migraționiste. Dimpotrivă, România contribuie activ la gestionarea riscului de migraţie ilegală, iar modul exemplar în care a gestionat fluxul de refugiați ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o dovadă în plus în acest sens, apreciată de toți partenerii europeni și euroatlantici.

MAE regretă consecințele nedorite pe care votul negativ  exprimat astăzi de Austria le are asupra unității și coeziunii europene. Cu deosebire în actualul context geostrategic complicat, marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de încercările persistente ale Rusiei de a fractura unitatea europeană, conduita Austriei reprezintă un semnal politic nedorit privind capacitatea UE de a acționa în direcția consolidării construcției europene, mai ales în condițiile în care România a dovedit angajamentul său clar de a contribui activ la consolidarea acțiunii și integrării europene în baza principiilor solidarității și unității.

Din dispoziția ministrului afacerilor externe, ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată în această seară la sediul MAE pentru a i se comunica poziția României expusă mai sus și protestul MAE față de atitudinea nejustificată și inamicală a Austriei, care va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale. Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenței unor relații diplomatice îndelungate, cu o tradiție de peste 100 de ani, între țările noastre, precum și al cooperării bilaterale substanțiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanți ai României și al doilea investitor străin pe piața românească. În egală măsură, colaborarea româno-austriacă în plan regional și european, precum și coordonarea strânsă în dosare de interes comun în plan internațional ar fi trebuit să cântărească considerabil în decizia de vot a Austriei. De asemenea, i s-a transmis ambasadoarei protestul ferm față de acuzațiile exprimate de autoritățile austriece cu privire la așa-zise presiuni asupra firmelor austriece, afirmații care sunt inadmisibile, nefiind în conformitate cu realitatea.

În continuare, MAE va rămâne deplin angajat, alături de Ministerul Afacerilor Interne și celelalte instituții românești implicate, pentru realizarea obiectivului aderării României la spațiul Schengen, ca parte esențială a consolidării securității interne a Uniunii Europene în ansamblul său.

MAE reamintește faptul că în toată această perioadă partea română a acționat ferm, prin demersuri concrete și complexe, reușind cu succes înlăturarea obiecțiilor Regatului Țărilor de Jos și Suediei. În acest context, trebuie subliniat că votul Olandei din Consiliul JAI din 8 decembrie nu a fost dat împotriva României, așa cum a fost clar menționat de partea olandeză în cadrul reuniunii.

MAE își exprimă aprecierea deosebită pentru sprijinul de care România a beneficiat din partea Președinției cehe a Consiliului UE, a Comisiei Europene și a Parlamentului European, a tuturor partenerilor europeni, precum și a partenerilor de cooperare din țara noastră care au sprijinit demersul României”, se precizează în comunicatul emis de MAE.

Citește știrea

Actualitate

Moş Crăciun a revenit acasă, la Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Moş Crăciun a revenit acasă, la Piatra Neamţ, joi, 8 decembrie, fiind primit de câteva sute de pietreni prezenţi în centrul oraşului, alături de oficialităţile locale.

Evenimentul, evident unul simbolic, dar încărcat de emoţie, s-a produs joi în centrul oraşului, fiind marcat inclusiv prin aprinderea instalaţiei ornamentale din bradul înalt de 20 de metri, achiziţionat de Primăria Piatra Neamţ, dar şi a iluminatului ornamental din oraş.

”Acum 600 de ani, oraşul nostru se numea Piatra lui Crăciun. Se zice că pe atunci, Moș Crăciun avea o casă la Piatra Neamţ. Eu zic că de anul acesta, trebuie să-l chemăm pe Moș Crăciun din nou acasă, să ştie că îl aşteaptă din nou aici o casă, în centrul oraşului, în foişorul nostru, o casă în care îi urăm bun venit, poate chiar își dorește să-și facă buletin de Piatra Neamț (… ) Împreună cu voi în seara asta, m-am convins de un lucru. Eu cred că Piatra Neamţ este un oraș minunat, că Piatra Neamț este un colț de rai”, a declarat Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra Neamţ.

Nu au lipsit un joc de artificii, dar şi proiecţiile laser pe Turnul lui Ştefan şi pe clădirile de pe platoul Curţii Domneşti. Centrul oraşului s-a transformat în mod real în oraşul lui Moş Crăciun, dovezi fiind personajele din poveştile specifice sărbătorilor de iarnă, dar mai ales căsuţa lui Moş Crăciun, în foişorul din Parcul Central, acolo unde copiii vor putea să-l întâlnească, să stea de vorbă cu el și să-i vadă pe spiriduși în acțiune, împachetând cadouri. Moș Crăciun îi va aștepta cu câte o surpriză în fiecare zi pe cei mici de la ora 14, până seara târziu la ora 20.

O invitaţie inedită a fost făcută de viceprimarul Marius Irimia, care i-a rugat pe pietreni să vină cu o cutie, frumos împachetată, pe care să o lase sub bradul de Crăciun din centrul oraşului, urmând ca aceasta să fie folosită pentru a împodobi impresionatul pom.

„A fost o cursă contra-cronomentru cu pregătirea acestui Târg de Crăciun. Pomul de Crăciun trebuie să fie ornat de cei dragi din familie, iar noi pietrenii suntem o mare familie şi vin cu o propunere, cu o rugăminte, ca fiecare să aducă o cutie ornată cu un ceolofan rezistent la apă şi să o lăsăm la baza bradului. Vreau ca acest pom să fie împodobit de toţi pietrenii. Va fi primul brad din ţară împodobit de cetăţenii urbei. Cutia trebuie să fie uşoară, goală, rezistentă la apă iar colegii vor urca cutiile în pom. Sper ca până în seara de Crăciun să avem bradul împodobit cu sute de cutii”, a declarat viceprimarul Marius Irimia.

Citește știrea
Advertisement
Trending