Contactează-ne

Actualitate

Floricele pe câmpii cu… condoleanţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

Nu, nu intraţi în panică! Iadul are încă vetre de foc gata pregătite. Are cine să le aprindă.

Au fost Apusenii, „Colectivul“, Caracalul, lacul Siutghiol, Săpoca, Giuleştii, Vasluiul, Piatra Neamţ, „Balş“ şi vor urma şi altele. Fiindcă nu au cum să nu urmeze. Fiindcă nimic nu s-a schimbat şi nici n-o să se schimbe. Atâta vreme cât vom fi conduşi de hoţomani, impostori, analfabeţi, mincinoşi, interlopi şi politicieni veroşi şi de întreaga lor spiţă, mare cât să acopere o ţară întreagă, nici că se vor termina.

Vom fi meşteri întotdeauna în a evoca nişte condiţii meteo, artificii, nefericite, siringi automate, aeroterme şi alte scurt circuite. Fiindcă nici scânteile şi electricitatea, gazul şi toate celelalte, care ar trebui să ne asigure confortul şi viaţa mai uşoară, nu s-au terminat.

Nu vă îmbătaţi cu apă de ploaie. Asemenea bombe, fără ceas sau cu ceasul de pe urmă pornit pentru unii, există la tot pasul : în fiecare salon de spital, sală de operaţie, clasă de şcoală sau spaţii obişnuite de cazare, locuinţe, magazine, metrou şi aşa mai departe.

Numai bunul Dumnezeu are grijă de noi şi ne fereşte de necazuri. Sănătatea noastră, a tuturor? Ideal organizată şi susţinută, cu spitale aidoma bolniţelor de altădată de pe lângă sfintele mănăstiri, fără perspective şi programe, fără fabrici de medicamente şi de vaccinuri, fără cercetare şi susţinere materială şi strategii, cu improvizaţii şi temelii de azi pe mâine, vechituri pe care le porţi la nesfârşit, nu are cum să nu-şi dea duhul în orice clipă.

Te cutremuri când vezi atâta fermitate afişată de preşedintele nostru jucător, care scoate dintr-un buzunar condoleanţe, din altul felicitări pentru ce au făcut unii ca să limiteze dezastrul, rezolvă dintr-un foc situţia medicinii româneşti: „I-am cerut ministrului Sănătăţii un proiect de reformă. Trebuie rapid soluţii“ şi grăbeşte către pârtia de ski.

Nu vă îngrijoraţi, români, vom avea. Soluţiile rapide sunt la tot pasul. A început Florin cel năzdrăvan către mai marii sănătăţii: „cine nu-şi face treaba să plece acasă!“. Un soi de… floricele pe câmpii… După el, toţi ceilalţi îşi cântă partitura decolorată de atâta limbă de lemn: vom face, vom drege, vom… şi vom… Da, vom risipi benzina pe corpuri de control, menite să aibă de unde veni, pe vânare de vinovaţi, pe dosare niciodată finalizate, amenzi aiuritoare şi aşa mai departe. Ne vom grăbi să aprindem lumânări şi să depunem coroane la locurile tragediilor „naţionale“. Iar de mâine, ne vom întoarce la aceleaşi spaime şi bombe, la aceleaşi cârpeli de dorul lelii dintotdeauna, să ne trecem zilele încărcate de grija de azi şi de fiecare zi.

La vremea nenorocirii de la Piatra Neamţ, unii s-au grăbit să eticheteze spitalul ca unul „al morţii“. Am fost afectat fiindcă l-am socotit întotdeauna dedicat vieţii şi îngrijirii celor în suferinţă. Nu era drept ca memoria celor care şi-au jertfit energia şi viaţa, ca şi a celor care continuă să lupte împotriva bolilor şi a morţii să fie întinate. Încerc aceeaşi nemulţumire pentru cei care-şi dau prea repede drumul la gură şi aruncă vorbe de ocară, inacceptabile, asupra Institutului „Matei Balş“, ba sufăr pentru amintirea profesorului, pe care am avut cinstea să-l cunosc personal, om de o delicateţe cu totul particulară.

Cât despre vremea în profesia pe care am practicat-o aproape jumătate de secol, pot spune, cu toată sinceritatea de care mă simt capabil, că niciodată, nici înainte, nici după revoluţie, nu ne- am bucurat de condiţii de lucru fireşti, normale. Să mai amintesc de confort? Pentru bolnavi şi pentru cei care îi îngrijesc? Nici vorbă, ne-am aflat mereu într-un soi de medicină de război, de campanie, în raport cu colegii din Vest, fără să pot spune că eram rămaşi de căruţă faţă de ei. Fiindcă nu ne-am lăsat doborâţi, am ştiut că este de datoria noastră se ne îngrijim aproapele şi am suplinit neajunsurile cu pasiune şi dragoste pentru tot ce aveam de făcut. Dar… fără îndoială că vine o vreme în care nu se mai poate. Nici măcar să rămâi pe loc.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Sporurile dascălilor, probabil la judecată

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ premierul a promis că anul acesta nu vor fi tăiate sporurile ■ sindicaliştii spun că unele dintre el nu sînt sporuri, ci gradaţia de merit, dirigenţia, sporul de şcoală specială şi sporul pentru drepturi salariale ■ tăierea acestora ar putea aduce o avalanşă de acţiuni în instanţă ■

La recenta întîlnire a premierului Florin Cîţu şi a factorilor de decizie din învăţămînt cu liderii principalelor confederaţii au fost aduse în discuţie intenţiile Guvernului de a „umbla“ la sporurile dascălilor, care, în opinia oamenilor din sistem, nu prea ar fi sporuri ci drepturi.

E vorba de gradaţiile didactice, de indemnizaţiile de dirigenţie, conducere şi de sporul pentru şcolile speciale. Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt Neamţ, Gabriel Ploscă, aduce o serie de lămuriri privitoare la chestiunile ridicate de sindicate faţă de nemulţumirile de ordin salarial ale cadrelor didactice.

„Săptămîna trecută a avut loc la sediul Guvernului o întîlnire a federaţiilor reprezentive din învăţămînt, cu prim-ministrul, Florin Cîţu, cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, , la care a fost de faţă şi secretarul de stat în MEN, Gigel Paraschiv şi directorul Direcţiei Financiare, Mihai Păunică, întrunire la care s-au discutat mai multe probleme importante din sistemul de educaţie din România.

Printre altele s-a discutat despre sporurile din învăţămînt care, categoric, nu sînt atît de multe şi atît de mari precum se vehiculează în presă. Referitor la aceste sporuri, aşa cum a anunţat premierul, nu va fi o tăiere a acestora. A fost luat în discuţie modul de calcul a drepturilor salariale, care este unul incorect, aşa cum am subliniat noi, reprezentanţii sindicatelor.

E vorba de gradaţia de merit, dirigenţia, sporul de şcoală specială şi sporul pentru învăţămîntul simultan, care, repet nu sînt sporuri, ci sînt drepturi salariale. Totul se calculează la nivelul salariului mediu în plată. Liderii noştri au atras atenţia factorilor guvernamentali că tăierea acestor drepturi va aduce o avalanşă de acţiuni în instanţe, situaţie în care statul va trebui să plătească mai mult, ulterior.

Preşedintele FSLI, Simion Hîncescu, a ţinut să atragă atenţia că aceste sume ar trebui prinse în proiectul de buget de anul acesta. Din păcate, premierul a spus că acest lucru nu mai poate fi făcut, pentru că proiectul a intrat pe fluxul aprobării legislative. În aceste condiţii, partea sindicală a mai spus că ar fi nevoie de circa 375 milioane lei, din rezerva bugetului educaţiei, sumă care ar trebui folosită pentru cheltuielile de personal, ca acestea să acopere calculul corect al salariilor“, a precizat Gabriel Ploscă, liderul FSLI Neamţ.

Premierul a promis sindicatelor că va lua în calcul varinta propusă, la rectificările bugetare din vară şi toamnă. A mai fost adusă în discuţie şi necesitatea urgentării procesului de imunizare a personalului, dar şi susţinerea unor măsuri de reformă a sistemului prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Reprezentanţii Guvernului au subliniat faptul că finanţarea şi reforma sistemului de educaţie reprezintă o prioritate şi toate măsurile ce urmează să fie luate sînt în concordanţă cu interesul comun pentru rezolvarea problemelor cronice de la nivelul sistemului de educaţie.

O nouă întîlnire de lucru cu premierul va avea loc în data de 10 martie 2021, dată la care se va constitui un grup de lucru format din reprezentanţi ai guvernului şi ai federaţiilor sindicale reprezentative, urmînd a se stabili şi calendarul de soluţionare a principalelor probleme din sistem.

La întîlnirea în discuţie au luat parte şi reprezentanţi ai elevilor, care au ridicat probleme legate de decontarea transportului, accesul egal la educaţie şi implicarea lor în evaluarea cadrelor didactice, nevoia de investiţii în infrastructura şcolară, de revizuire a costului standar per elev şi a cuantumului burselor.

Citește știrea

Actualitate

Bani în plus la mîncarea din spital, n-a fost să fie, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ consilieri PSD şi unul de la Pro România au iniţiat un proiect pentru majorarea alocaţiei de hrană a bolnavilor din spital ■ li s-au alăturat şi doi aleşi de la IPM ■ şedinţa nu s-a putut desfăşura pentru că din sală au lipsit ceilalţi consilieri ■

Grupul celor şase consilieri locali PSD, format din George Bălan, Andreea Broască, Ionuţ Ciocoiu, Radu Curpăn, Iulia Havrici – Tomşa şi Dragoş Moroşanu, la care s-a alăturat şi George Barcă, Pro România, a solicitat convocarea de îndată a CL Roman pentru data de 26 februarie, la sediul primăriei, pentru a dezbate un proiect de hotărîre, iniţiat de aceştia.

Se dorea majorarea alocaţiei de hrană pentru consumul colectiv din cadrul Spitalului de Urgenţă de la 10 lei/zi, la 15 lei, începînd cu 1 martie 2021. Conform unui comunicat de presă, iniţiatorii au apreciat că majorarea alocaţiei de hrană este posibilă, „ţinînd cont de faptul că România a închis anul 2020 cu o inflaţie de 2,1%, după scumpirea alimentelor cu 3,2% şi a serviciilor cu 2,7%, conform unor date INS, majorarea alocaţiei de hrană reprezentînd nu doar un act reparator firesc şi moral, ci şi o reală necesitate care influenţează direct actul medical, iar grija pentru pacienţi, pentru semenii noştri aflaţi în suferinţă ar trebui tratată cu prioritate.

Suma necesară este de 350.000 lei. Pe cale de consecinţă, propunem majorarea nivelului alocaţiei de hrană (…) de la valoarea de 10 lei/zi, reperul «Alţi bolnavi adulţi», la valoarea de 15 lei/zi, începînd cu 1 martie 2021. Sumele necesare acoperirii costurilor suplimentare generate de majorare vor fi asigurate din bugetul local al Municipiului Roman, prin bugetul Spitalului de Urgenţă“, se preciza în comunicatul de presă al PSD. Iniţiatorilor li s-au alăturat şi cei doi consilieri ai Partidului Împreună pentru Moldova, Bogdan Roman şi Teo Baciu.

La şedinţă nu au participat nici primarul Leonard Achiriloaei şi nici viceprimarul Radu Samson. Secretarul municipiului, Gheorghe Carnariu, a explicat că pentru a trece un asemenea proiect ar fi fost necesară prezenţa a 11 consilierii, dar în sală au fost doar opt. În raportul de specialitate întocmit de directorul economic al Primăriei Roman, Ciprian Alexandru, se preciza că proiectul nu întrunea condiţiile de legalitate: „Pînă la aprobarea bugetului local nu se pot aproba cheltuieli ce nu se încadrează în limita de 1/12 din bugetul anului 2020.

Cheltuielile cu suplimentarea alocaţiei de hrană trebuie înscrise în bugetul local, neaprobat la această dată. În 2020, potrivit execuţiei bugetare, nu au fost alocate în bugetul local sume la acest capitol, drept pentru care nu se poate aloca o cotă de 1/12 din bugetul anului 2020 la titlul de cheltuială care nu a fost cuprins în bugetul anului precedent“.

Citește știrea

Actualitate

Condamnări grele în dosarul Udrea – Băsescu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ e vorba despre dosarul finanţării campaniei electorale din 2009 a fostului preşedinte Traian Băsescu ■ Elena Udrea a primit 8 ani de detenţie, iar Ioana Băsescu cu 3 mai puţin ■

Ziua de marţi, 2 martie, a fost iar una neagră pentru fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, ex-deputat de Neamţ în Colegiul uninominal Roman – Ion Creangă, care a fost judecată, alături de Ioana Băsescu şi alte cîteva nume grele în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009. Cauza s-a judecat la Curtea de Apel Bucureşti şi s-au pronunţat sentinţe grele.

Elena Udrea a primit 8 ani de închisoare, fiind acuzată de instigare la luare de mită şi spălare a banilor, Ioana Băsescu, fiica cea mare a ex-preşedintelui Traian Băsescu, a primt o pedeapsă mai mică, de 5 ani închisoare. Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, a primit 6 ani de închisoare pentru luare de mită. În acelaşi dosar, Victor Tarhon, fost preşedinte al CJ Tulcea a primit 4 ani de închisoare pentru luare de mită. Jurnalistul Dan Cătălin Andronic a fost achitat pentru acuzaţiile de mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă.

„Pentru mine a fost un şoc. M-am întors în ţară cu convingerea că ceva s-a schimbat în Justiţie şi că poţi să te aperi, ceea ce eu nu am făcut în dosarul Gala Bute. Am avut convingerea că ceva s-a schimbat şi că poţi să te aperi, că poţi să aduci probe, că acuzaţiile procurorilor doamnei Kovesi sînt nelegale, nedovedite.

Am probat în acest dosar absolut totul. Nu ştiu ce să mai fac. Am făcut tot ce se putea face. Am adus toate probele care se puteau aduce să demonstrez că acuzaţiile erau rupte de realitate“, a spus Elena Udrea după aflarea sentinţei.

Reamintim faptul că „blonda de la Cotroceni“, cum e încă numită ex-deputata Elena Udrea, a revenit în România în 8 iulie 2019, la aproape un an şi jumătate de la fuga sa în Costa Rica. Atunci şi-a anunţat revenirea în ţară pe Facebook, spunînd că a renunţat de bunăvoie la statutul de refugiat, pentru că vrea să îşi crească fetiţa acasă. Prima sa apariţie publică după întoarcerea în ţară a fost pe 12 septembrie 2019, la Curtea de Apel Bucureşti, în acest proces.

La aflarea veştii privind noua condamnare, evident deznădăjduită, Udrea a mai afirmat public că: „Laura Codruţa Kovesi nu iartă şi nu uită“. Sentinţa va putea fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Citește știrea

Trending