Contactează-ne

Actualitate

Fiul unui fost deputat, jefuit. Pedeapsa judecătorilor!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ fiecare din cei doi inculpaţi a primit cîte 3 ani şi 6 luni de detenţie ■ mare parte din prejudiciul de 900 de milioane de lei vechi a fost recuperat ■ condamnaţii mai au la activ furturi la Spitalul Judeţean, Prefectură, Registrul Comerţului, Oficiul de Cadastru şi la două cabinete parlamentare ■

Cei doi tineri acuzaţi de un furt din locuinţă de 90.000 de lei (900 milioane de lei vechi), au fost condamnaţi la un total de 7 ani de închisoare. Petru Bojean, în vîrstă de 26 de ani, din Piatra Neamţ şi Octavian Constantin Chisariu, în vîrstă de 29 de ani, din Roznov, au fost condamnaţi de magistraţii de la Judecătoria Piatra Neamţ la cîte 3 ani şi 6 luni de închisoare, fiind găsiţi vinovaţi de săvîrşirea infracţiunii de furt calificat. Cea mai mare parte din prejudiciu a fost recuperată, astfel că cei doi trebuie să mai acopere diferenţa de 7.000 şi mai sînt datori cu cîte 1.000 de lei, cheltuieli judiciare. Sentinţa primei instanţe nu este definitivă şi ar putea fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Reamintim că Bojean şi Chisariu au fost acuzaţi de oamenii legii că ar fi prădat un apartament din oraş, în care locuiesc fiul şi nora unui fost parlamentar nemţean, de unde au luat bunuri în valoare de circa 90.000 de lei. Fapta a avut loc pe 8 noiembrie 2017. Cel mai probabil, totul s-a întîmplat la pont, la un apartament de la parter, în el intrîndu-se prin forţarea geamului de la baie. După ce au scotocit în locuinţă, cei doi acuzaţi au plecat cu lănţişoare, inele, alte bijuterii şi un laptop. Cînd proprietarii au revenit la domiciliu şi-au dat seama că au avut musafiri nepoftiţi şi au anunţat autorităţile. Anchetatorii au pus cap la cap toate informaţiile, i-au identificat pe hoţi, iar pe 15 noiembrie suspecţii au ajuns la audieri. „Sînt bănuiţi de săvîrşirea infracţiunii de furt în seara de 8.11.2017, cînd ar fi sustras mai multe bijuterii dintr-o locuinţă din Piatra Neamţ. Poliţiştii au reuşit recuperarea prejudiciului în proporţie de 95%. Cei doi tineri au fost reţinuţi 24 de ore, urmînd a fi prezentaţi parchetului cu propunere de arestare preventivă“, declara Elena Bulgărea, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ.

Furturi la Prefectură, Registrul Comerţului şi cabinete parlamentare

Chisariu şi Bojean sînt amici de fărădelegi, avînd la activ mai multe fapte similare în urmă cu cîţiva ani. Atunci, însoţiţi de alţi amici au furat ce le-a căzut în mînă din mai multe locaţii. În februarie 2012, patru tineri, printre care şi Bojean şi Chisariu, au fost condamnaţi la un deceniu de închisoare după ce au adunat în palmares nu mai puţin de 15 fapte. Ionuţ B., de 23 de ani, din Ştefan cel Mare, Petru Bojean, din Piatra Neamţ şi Octavian Constantin Chisariu au primit cîte trei ani de detenţie, iar Constantin P., de 17 ani, din Ştefan cel Mare, care la data faptei era elev, a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare. În cîteva luni aceştia au prădat de cîte ori au avut ocazia şi nu s-au sfiit să atace cabinete parlamentare, Spitalul Judeţean, sediul Registrului Comerţului, ori simpli călători în mijloace de transport în comun. Cu mici excepţii, prada a fost modică. Faptele au avut loc în intervalul 27 iunie – 30 noiembrie 2010. În noaptea de 18/19 august 2010, Ionuţ B. şi Chisariu şi-au făcut veacul pe o bancă de lîngă sediul PDL Neamţ, iar primul dintre ei a avut ideea de a intra în incintă, dar prietenul nu a vrut. A forţat un geam termopan şi a fost în „vizită“ la cabinetele parlamentarilor Mihaela Stoica şi Stelian Ghiţă. A plecat cu doar 23 de lei, gonit de sistemul de alarmă. Pe 23 iunie 2010, adolescentul de 17 ani a plecat singur după pradă. A observat la parterul Spitalului Judeţean un geam deschis, l-a forţat şi a intrat în vestiarul medicilor de la UPU. Acolo a găsit poşeta unei doctoriţe, pe care a lăsat-o fără 3 milioane de lei vechi, 8 bonuri de masă, un pachet de ţigări şi o brichetă. Constantin P., pe 10 iulie, a plecat de la şcoala specială din Ştefan cel Mare la Piatra Neamţ, înarmat cu cinci chei. A stat în oraş pînă la lăsarea întunericului după care a atacat o frizerie, unde una din chei se potrivea. Oamenii legii au fost alertaţi de un trecător şi l-au găsit pe minor pitit după uşă. La cîteva zile după, Bojean s-a asociat cu tînărul de 17 ani şi au prădat sediul unei firme pietrene, luînd un iphone şi un set de chei. S-au întîlnit toţi patru, bunurile de 700 de euro au ajuns la unul din ei, dar au fost prinşi în scurt timp, iar victima şi-a recuperat paguba. Pe 15 iulie, Bojean şi elevul au prădat bagajele unui călător care se deplasa cu autobuzul de la Roman la Piatra. Au aşteptat ca acesta să adoarmă după care i-au şterpelit din rucsac un laptop, ochelarii de soare, încărcătorul pentru mobil şi căştile hands-free. Pe 9 august, Ionuţ B. nu a ezitat şi a intrat pe un geam de la parterul Prefecturii de unde a furat timbre pentru corespondenţă de 180 de lei. Angajata instituţiei al cărei birou a fost prădat a susţinut că erau timbrele ei şi nu ale Prefecturii. Ionuţ B. împreună cu Bojean au intrat şi la Registrul Comerţului, de unde s-au ales cu un telefon mobil şi cîteva dulciuri. Ulterior au mai fost inculpaţi pentru fapte similare, „victime“ fiind din nou fostul sediu PDL sau Oficiul de Cadastru..

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Din nou, doar… explicaţiii la nemulţumirile pacienţilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ o nouă nemulţumire a unei paciente din Piatra Neamţ a apărut în spaţiul public ■ ea este legată de faptul că în cazul unor traumatisme produse în urma unui accident rutier a aşteptat, în condiţii greu de suportat, 16 ore ■

De la o săptămînă la alta, pacienţii care sînt aduşi la Roman, din diverse colţuri ale judeţului, pentru a fi trataţi în urgenţă, se arată tot mai nemulţumiţi cu privire la timpii lungi de aşteptare, dar mai ales la lipsa totală a condiţiilor de aşteptare şi de lipsa de empatie a personalului faţă de nevoile bolnavilor.

De fiecare dată conducerea spitalului vine doar cu explicaţii, fără a se întreprinde, se pare, mai nimic, pentru remedierea situaţiei care aduce, în permanenţă, un deficit uriaş de imagine instituţiei sanitare romaşcane, unde chiar se munceşte, dar unde există şi destule greşeli de comunicare. Unitatea parcă chiar s-ar afla într-o permanentă stare de defensivă. Iată răspunsul oferit de Serviciul de comunicare, după ultimul incident, în care o pacientă din Piatra Neamţ, victima unui accident rutier, pretinde că ar fi stat la unitatea sanitară 16 ore.

„Avînd în vedere postările din mediul on-line, cu privire la timpii lungi de aşteptare la CPU Roman vreau să lămurim următoarele aspecte, legate de pacienta în vîrstă de 37 de ani, care a fost transferată de la Piatra Neamţ, la CPU Roman, în ziua de 16 ianuarie, la ora 21.10, policontuzionată, în urma unui accident rutier. La ora 22.00, a fost consultată de către medicul de gardă din CPU. I-au fost recoltate analizele, s-a efectuat EKG, radiografie şi CT. S-a respectat timpul de aşteptare, cazul fiind încadrat în cod verde de urgenţă, timpul maxim de aşteptare fiind de pînă la 60 de minute.

În jurul orei 23.30 s-a efectuat examen radiologic, rezultînd că pacienta nu prezintă fracturi, nici semne de pneumotorax ( acumulare de aer în spaţiul dintre plămîni şi peretele toracic – n.red.) şi că pacienta nu avea leziuni post traumatice. Ca în orice instituţie şi la CPU există un Regulament, cu protocoale bine stabilite, chiar dacă acestea nu plac tuturor. Ele trebuie însă respectate. Foia de la CPU este valabilă 24 de ore, astfel încît pacientul rămîne aici, în acest timp, pentru observaţii şi investigaţii. Trebuie înţeles faptul că nu are nimeni intersul să ţină pacienţii mai mult decît e necesar“, a precizat purtătorul de cuvînt al SMU Roman, Andreea Trifan, care a recunoscut că aceşti timpi se mai pot prelungi şi din cauza faptului că ambulanţele care duc şi aduc bolnavii, nu se pot întotdeuna încadra, mai ales pe imp de iarnă, în programul stabilit.

Dincolo de limbajul acesta, se aşteaptă de la conducerea unităţii şi o discuţie sinceră, în ceea ce priveşte preocuparea de a asigura condiţii, cît de cît omeneşti, de aşteptare la CPU a acestor pacienţi, care au nevoie şi de o minimă empatie faţă de suferinţa lor şi de preocupare în vederea asigurării unui ceai cald, a unei mese calde, a unor condiţii minime de cazare pe timpul orelor lungi de aşteptare, în condiţiile în care în sala de aşteptare nu pot rămîne decît maxim doi pacienţi. Se impune şi o analiză pertinentă în Consiliul de Administraţie al Spitalului municipal de Urgenţă din Roman faţă de astfel de situaţii, dar mai ales este necesar să se găsească şi soluţii concrete, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de aşteptare.

De certitudine este şi faptul că unii pacienţi nu înţeleg că la centrele de primiri urgenţe sunt stabilite protocoale de preluare a pacienţilor, avînd prioritate cei cu afecţiuni grave şi a căror viaţă este în pericol.

Citește știrea

Actualitate

Şantajul cu poze deocheate a ajuns pe masa judecătorilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 19 ani a ameninţat o femeie de 41 de ani că publică poze compromiţătoare cu aceasta ■ inculpatul a fost prins în flagrant şi a fost arestat ■ ulterior a fost plasat în arest la domiciliu ■

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ au finalizat urmărirea penală şi au trimis la instanţă dosarul şantajului cu poze deocheate. Inculpat în cauză este un tînăr în vîrstă de 19 ani, din localitatea Rădeni, comuna Păstrăveni, acesta escrocînd o femeie ce ar fi trebuit să fie coaptă la minte. Victima de 41 de ani este de loc din Piatra Şoimului.

Este un caz tipic de escroc sentimental, unul cunoscut pe reţelele de socializare – probabil că victima nici nu ştia că este mult mai mic ca ea. Tînărul a convins-o să îi trimită fotografii în ipostaze intime, asta pentru a „consolida“ idila începută pe internet, şi-a arătat adevăratele intenţii. De cum a intrat în posesia pozelor, inculpatul a decis să facă bani, şantajînd femeia. I-a cerut diverse sume de bani, ameninţând-o că, în caz contrar, publică pe reţelele de socializare imaginile, astfel că victima infracţiunii a plătit.

„Din investigaţiile efectuate de poliţişti a reieşit că, în perioada iunie – decembrie 2020, un tânăr, de 19 de ani, din Rădeni, ar fi determinat femeia în cauză să îi trimită, prin intermediul unei reţele de socializare, imagini foto compromiţătoare cu aceasta“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. Cazul a intrat în atenţia anchetatorilor pe 8 decembrie 2020, cînd cadrele de la Secţiei de Poliţie Rurală Borleşti au fost sesizate de victimă că este şantajată de o altă persoană, remiţîndu-i, în total, suma de 1.800 de lei, pentru ca respectivele imagini să nu fie publicate. Plîngerea penală a fost depusă după ce tînărul de 19 ani a mai pretins 1.200 de lei, moment în care femeia a trecut peste reţinerile determinate de ipostaza jenantă în care se afla şi l-a reclamat.

În aceeaşi zi au fost puse la cap detaliile unui flagrant, cele două părţi întîlnindu-se la locul convenit pentru plată. Autorul a fost lăsat să plece, fiind oprit la scurt timp, în trafic, descoperindu-se asupra lui suma de bani pretinsă de la persoana vătămată. Nu a putut să nege infracţiunea, deoarece bancnotele fuseseră inscripţionate cu o substanţă fluorescentă, fiind scris cuvîntul „ŞANTAJ“. Verificările efectuate de anchetatori au relevat faptul că individul fără scrupule a mai comis o infracţiune în timp ce venea să ia banii pretinşi, el avînd suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice.

În baza probatoriului administrat, tînărul a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi şantaj, iar propunerea de arestare preventivă a fost admisă la Judecătoria Piatra Neamţ. La o vreme a solicitat judecătorilor înlocuirea măsurii privative de libertate cu una mai blîndă.

A avut noroc şi a fost plasat în arest la domiciliu, avînd de respectat o serie întreagă de obligaţii. În caz contrar, ar putea fi încarcerat din nou. Recent, a plusat şi a solicitat înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar, dar fără folos.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Tînără pericol public, va începe judecata

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ fata de 20 de ani a ajuns după gratii pentru că a tîlhărit un bărbat de două ori în aceeaşi zi ■ ea este arestată preventiv din septembrie anul trecut ■ cu ani în urmă a fost bătută de ex-şeful Poliţiei Neamţ, în sediul instituţiei ■ scandalul iscat a pus punct carierei comisarului şef Cezar Filip ■

Magistraţii din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ au finalizat procedura de Cameră prliminară şi au dispus începerea procesului unei tinere pericol public. Este vorba de pietreanca Ana Maria Tănasa, acum în vîrstă de 20 de ani, acuzată că a tîlhărit acelaşi bărbat, de două ori într-o singură zi.

Tînăra are o carieră infracţională consacrată, iar „vîrful“ îl constituie scandalul în urma căruia fostul şef al Poliţiei Piatra Neamţ, comisarul Cezar Filip, şi-a încheiat cariera. Revenind la faptele de tîlhărie, acestea au avut loc pe 18 septembrie 2020, cînd anchetatorii au fost sesizaţi de către o persoană care a reclamat că a auzit cum vecinul său a fost agresat în proximitatea blocului.

A mers la locul agresiunii şi a văzut că vecinul prezenta multiple leziuni, acesta spunîndu-i că a fost lovit şi deposedat de telefonul mobil. Totul s-a întîmplat în jurul orei 16:30, cînd victima de 43 de ani se deplasa pe o alee dintre blocuri. Bărbatul a fost urmărit de Tănasa care i-a luat prin violenţă portofelul pe care îl avea în buzunarul drept din spate al pantalonilor. „Pentru a-şi asigura scăparea, tînăra s-a luptat cu bărbatul şi s-a smucit, eliberîndu-se din prinsoare, moment în care cel din urmă şi-a recuperat portofelul.

Ulterior, tînăra a urmărit-o din nou pe persoana vătămată, iar în momentul în care aceasta a ajuns pe o alee din proximitatea locuinţei sale, prin exercitarea de acte de violenţă şi împingîndu-l din spate, bărbatul a căzut la sol şi s-a accidentat, moment în care a fost deposedat de telefonul mobil. În urma examinării medico-legale, leziunile fizice suferite necesită 7-8 zile de îngrijiri medicale“, anunţa Poliţia Neamţ. A doua zi, pe 19 septembrie, în baza unor informaţii primite din partea unui poliţist aflat în timpul liber, tînăra de 20 de ani a fost depistată în oraş, fiind condusă la sediu pentru audieri.

A fost reţinută pentru două acte materiale de tîlhărie, ulterior fiind privată de libertate. Măsura preventivă a fost prelungită succesiv şi în acest moment tînăra fiind arestată. Ea a devenit celebră tot în minoritate, în urma unui scandal are l-a costat funcţia pe fostul şef al Poliţiei pietrene, comisarul şef Cezar Filip. Totul a devenit public pe 19 martie 2014, dată la care fata avea 14 ani.

Atunci a apătut pe YouTube un filmuleţ în care şeful de atunci al Poliţiei Piatra Neamţ o bătea pe minoră chiar în sala de aşteptare a instituţiei pe care o conducea. Se întîmplase pe 8 martie, cînd comisarul ar fi prins minora în oraş, se pare în urma unei tîlhării. Au ajuns la sediu şi Cezar Filip a luat-o la bătaie, totul fiind înregistrat de camerele de supraveghere din incintă. Ulterior filmul a ajuns pe YouTube. În urma scandalului comisarul şef Filip a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, care l-au acuzat de săvîrşirea infracţiunilor de purtare abuzivă şi alterarea integrităţii datelor informatice, ultima acuză venind de la faptul că a dispus ştergerea imaginilor compromiţătoare din sistemul infoirmatic al instituţiei.

La proces, Filip a recunoscut faptele pentru o pedeapsă mai blîndă şi a fost condamnat la 5 luni şi 17 zile de închisoare cu amînarea aplicării pe un termen de 2 ani. În cauză a mai fost un inculpat, ofiţerul Relu Baciu, acuzat de transfer neautorizat de date informatice. Acesta nu a recunoscut faptele, fiind achitat definitiv, deci exonerat de răspundere penală. În ce o priveşte pe Tănasa, aceasta are la activ multe tîlhării, pentru cea mai mare parte dintre fapte neputînd fi trasă la răspundere penală, fiind prea mică. A paricipat şi la două fapte de violenţă extremă, dar tot din cauza vîrstei nu a putut fi inculpatăă. Una dintre fapte l-a avut ca victimă pe actorul Constantin Ghenescu. Acesta a sfîrşit în mod violent, în 2013, în casă, după ce a fost urmărit de la bancomat de pietreanul Ştefan Vasile Botezatu.

Fata ar fi intrat în casă cu ucigaşul, dar se pare că nu ar fi participat la fapta de violenţă, ci a căutat prin casă bunuri de valoare, dar a plecat cu ceva mărunţiş. La acel moment avea doar 13 ani. Anterior, împreună cu alţi tineri, doi minori şi un major, ar fi intrat în casa unui pietrean de 81 de ani, cu intenţia clară de a-l jefui. Victima a fost bătută groaznic, iar în urma leziunilor suferite a decedat.

Citește știrea

Trending