Contactează-ne

Actualitate

Firmele de electricitate şi gaze, „arse“ la buzunare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ANRE a aplicat, pentru diverse nereguli, 167 de sancţiuni ce au totalizat 2.456.000 lei ■ verificările la mai mulţi furnizori au avut loc în perioada noiembrie - decembrie 2021 ■

După liberalizarea pieţei la gaze naturale şi energie electrică, ANRE stă cu ochii pe furnizori.

În mai multe rînduri au fost aplicate amenzi usturătoare la mai multe firme de profil, iar recent instituţia a anunţat verificări în urma cărora au fost depistate nereguli ce au fost aspru sancţionate.

„În perioada noiembrie – decembrie 2021, ANRE a aplicat un număr de 167 amenzi contravenţionale în valoare totală de 2.456.000 lei, ca urmare a finalizării unor acţiuni de control efectuate în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale“, conform unui comunicat al ANRE din 20 decembrie.

Una din cele mai mari amenzi, de 585.000 lei a fost dată firmei Distribuţie Energie Electrică România, pentru nerespectarea termenului de 90 de zile de la data încheierii contractului de racordare pentru proiectarea, obţinerea acordului/autorizaţiei pentru branşament, execuţia şi recepţia punerii în funcţiune a branşamentului; nerespectarea termenului de 18 zile de la data notificării terminării lucrărilor transmisă operatorului de reţea de către executant, pentru recepţia şi punerea în funcţiune a branşamentului; nerespectarea condiţiilor de valabilitate asociate licenţelor/autorizaţiilor emise de ANRE; nerespectarea reglementărilor tehnice şi/sau comerciale emise de ANRE, inclusiv pe cele privind furnizarea energiei electrice la clienţii finali; nerespectarea prevederilor clauzelor obligatorii din contractele-cadru emise de ANRE.

Hidroelectrica a „încasat“ 410.000 lei pentru nerespectarea termenului de 5 zile pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice; nefurnizarea datelor şi informaţiilor solicitate de ANRE.

Distribuţie Energie Oltenia are sancţiuni de 400.000 lei, pentru nerespectarea obligaţiei de a citi, în vederea emiterii facturii pe baza consumului de energie efectiv realizat, indexul contorului de energie electrică astfel încît intervalul de citire sa nu depăşească 6 luni şi nerespectarea obligaţiei de a alege, de comun acord cu clientul, metoda de determinare a consumului de energie electrică stabilit în sistem pauşal, ca urmare a înlocuirii contorului de energie electrică defect.

Enel Energie Muntenia – 445.000 lei pentru nerespectarea termenului de 15 zile de răspuns la solicitările/plîngerile clienţilor finali referitoare la facturi, a termenului de 5 zile pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice, a termenului de 15 zile de răspuns la solicitările clienţilor finali referitoare la activitatea de furnizare şi a termenului de 42 de zile de la data schimbării efective a furnizorului, pentru transmiterea facturii cu decontul final de lichidare.

E – Distribuţie Muntenia a fost penalizată cu 180.000 lei pentru nerespectarea termenului de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de racordare sau a cererii de actualizare a avizului tehnic de racordare/certificatului de racordare, pentru verificarea documentaţiei depuse; a obligaţiei de regularizare a consumului de energie electrică corespunzător valorilor citite, în prima factură emisa după citirea indexului grupului de măsurare; întîrzierea nejustificată în racordarea/alimentarea cu energie electrică a clienţilor sau în realimentarea acestora dupa întrerupere; nerespectarea termenului indicat pentru transmiterea către ANRE a datelor solicitate; nerespectarea prevederilor standardelor de performanţă referitoare la serviciile publice de transport şi distributie, precum şi la activitatea de furnizare din sectorul energiei electrice; nerespectarea termenului de 2 zile lucrătoare de la data înregistrării documentaţiei complete, pentru transmiterea către solicitant a facturii de plată a tarifului pentru emiterea avizului tehnic de racordare; neasigurarea calităţii tehnice a energiei electrice.

E-Distribuţie Banat are o amendă de 130.000 lei, Mehedinţi Gaz a primit 120.000 lei, iar CEZ Vînzare, 50.000 lei. E.ON Energie România a fost amendată cu 30.000 de lei pentru nerespectarea termenului de 21 de zile de la data notificării, pentru schimbarea efectivă a furnizorului; nefurnizarea datelor şi informaţiilor solicitate de ANRE. În ordine descrescătoare, Premier Energy, Distrigaz Sud Reţele şi Design Proiect au cîte 20.000 lei., iar Electrica Furnizare, doar 10.000 lei. Şi Del Gaz Grid a fost amendată de ANRE cu 10.000 pentru nerespectarea termenului de maximum 45 de zile pentru transmiterea către dezvoltator a propunerii de contract pentru realizarea reţelei electrice de interes public necesare pentru racordarea utilizatorilor individuali din ansamblul rezidenţial.

Enel Energie s-a ales cu o sancţiune pecuniară de 5.000 lei pentru nerespectarea termenului indicat pentru transmiterea către ANRE a datelor şi informaţiilor solicitate. Au mai fost aplicate amenzi în valoare de 21.000 lei între care menţionăm: Electricom SA cu 10.000 lei, Clar Gaz Instal SRL cu 5.000 lei, CSP Proiect Line SRL cu 5.000 lei sau Florian D. Călin ÎI cu 1.000 lei. „ANRE va continua monitorizarea activităţii operatorilor economici din piaţă, în vederea verificării respectării de către aceştia a tuturor prevederilor legale în vigoare. Facem precizarea că amenzile contravenţionale aplicate de ANRE se constituite integral ca venit la bugetul de stat“, a arătat ANRE într-un comunicat.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. CETATEAN

    7 ianuarie 2022 at 10:50 PM

    ÎN CE LUME TRĂIM? Persoana care se ocupă de citirea contoarelor de energie electrică E.ON solicită clienților un scaun pentru a putea ajunge să citească indexul. Angajata SC MSC OPERATIONAL SA, având maxim 1,60 înălțime se suie încălțată pe scaunele clienților și citește contorul. Niciodată nu respectă programul afișat, vine cu o intârziere chiar și de 2 ore – nici macar nu are bunul simt să își ceară scuze, dimpotrivă are impresia că este ceva normal.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending