Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Firme în vizorul Oficiului pentru Spãlarea Banilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

• o lege obligã functionarii bancari, notarii, lucrãtorii de la fondurile de acumulare, de investitii etc, sã raporteze Oficiului pentru Spãlarea Banilor orice tranzactie mai mare de 10.000 de euro • asa se face cã o firmã sau un patron poate sã fie cercetat fãrã sã stie acest lucru • verificãrile implicã scotocirea conturilor, viata privatã, mergîndu-se pînã la „filaje“ • si din Neamt au fost agenti economici cercetati • unii patroni habar nu aveau cã se aflã pe lista OSP •

Dezvãluirea în ziarul „Ziua“ a unei liste uriase cu nume de firme si de persoane din România care au fost sau sînt cercetate de cãtre Oficiul pentru Spãlarea Banilor ar putea amorsa un scandal de proportii întrucît documentele ce au intrat în posesia jurnalistilor bucuresteni poartã mentiunea „secret de serviciu“. Trecînd peste eventualele implicatii, citirea listei cu numele celor aflati în baza de date a OSB dã fiori multor români, aducînd aminte de vremurile nu demult apuse cînd Securitatea era în tot si în toate si exista riscul ca, oricînd, o persoanã sã fie trecutã pe o asa-zisã „listã neagrã“ si sã disparã brusc. Poate comparatia pare fortatã, dar cei aflati pe listele respective simt cã le-a fost încãlcatã intimitatea, cã pot deveni oricînd obiectul unui santaj sau se simt trãdati de prieteni si cunostinte.

În evidenta OSB apar mii de persoane fizice si mii de firme, iar marea majoritate a celor aflati pe liste habar nu au avut vreodatã cã au fãcut obiectul unor verificãri. Acestora li s-au rãscolit conturile bancare, conturile personale, au fost stigmatizati, urmãriti sau chiar santajati. Pe aceste liste nu au apãrut, asa cum ar crede unii, firme sau nume ale unor persoane proeminente politic sau economic, ci se regãsesc numele multor cetãteni absolut obisnuiti, care au ajuns întîmplãtor sau din exces de zel în evidentele institutiei cu nume pompos. Orice om care a vîndut sau a cumpãrat un apartament, o casã sau o masinã scumpã poate ajunge pe acea listã întrucît valoarea tranzactiei fiind de peste 10.000 de euro este obligatoriu raportatã de notarul la care s-au încheiat actele. O lege emisã în urmã cu cîtiva ani obliga functionarii bãncilor, notarii, lucrãtorii de la fondurile de acumulare, de investitii, de la societãtile de asigurare, precum si functionarii din cadrul diverselor institutii publice sã raporteze la Oficiul pentru Spãlarea Banilor orice tranzactie mai mare de 10.000 de euro sau chiar si sub acest plafon dacã tranzactia prezenta suspiciuni. În ciuda acestor mãsuri drastice care se apropie foarte mult de limita abuzului, raportarea tranzactiilor nu a împiedicat statul sã ramburseze ilegal în timp milioane sau zeci de milioane de euro, nu au fost prevenite cazuri spectaculoase de evaziune fiscalã, iar afacerile ilegale în orice domeniu nu au fost timorate de aparitia pe listele negre. Din pãcate, unor persoane fizice sau unor firme care se zbat sã facã fatã tranzitiei care nu se mai sfîrseste sau fiscalitãtii excesive dispuse de stat, aparitia în baza de date a OSB le-a schimbat viata, întrucît s-au trezit nu de putine ori refuzati de bãnci la solicitarea unor credite sau si-au pierdut credibilitatea în fata partenerilor.

Firme din Neamt pe listele OSB Potrivit documentelor publicate de cotidianul central de care se fãcea vorbire la începutul textului, pe listã apar si numeroase firme din Neamt. Numãrul exact al acestora nu poate fi stiut clar întrucît în baza de date a OSB nu se precizeazã judetul sau localitatea în care firma are înregistrat sediul social, dar spicuind dupã numele unor societãti cunoscute am avut surpriza sã descoperim numerosi agenti economici. Astfel, printre acestia se aflã Transmoldavia SA, Paul & Alexandra Impex, New Star SRL, Romanceram SA, Elva Cont SRL, Comcereal, Caremil Impex SRL, Karel Conf SA, etc. Multi habar nu au avut cã au fost vreodatã cercetati, altii stiau dar sustin cã au ajuns pe acea listã ca urmare a unor litigii. „Am stiut despre faptul cã sîntem în evidentele Oficiului pentru Spãlarea Banilor pentru cã am avut de-a lungul timpului zeci de controale de la Finante, Gardã, Politie, etc. Practic, noi am ajuns pe acea listã zic eu în urma unor sicane fãcute de o societate de asigurãri cu care sîntem în litigiu. Totul a plecat de la un depozit al firmei noastre care a ars în urmã cu cîtiva ani. Eram asigurati, dar societatea de asigurare a refuzat constant sã ne plãteascã despãgubirile, invocînd tot felul de chichite doar pentru a nu plãti banii. De la aceste neîntelegeri ne-am ales cu numeroase plîngeri si astfel am intrat si în atentia Oficiului pentru Spãlarea Banilor care, de altfel, a venit si a fãcut la firma noastrã o verificare, dar rezultatele au arãtat cã nu a fost gãsit nimic ilegal. În acest moment noi sîntem în proces cu societatea de asigurare si, desi aici instanta de judecatã ne-a dat cîstig de cauzã, s-a fãcut recurs si urmeazã sã fie ultimul termen. Ne asteptãm în continuare la sicane si tot în urma unor astfel de manevre am ajuns în atentia celor de la Spãlarea Banilor“, a precizat Gheorghe Cretu, administratorul socvietãtii Paul & Alexandra SRL. O altã firmã apãrutã pe lista neagrã este Elva Cont SRL Piatra Neamt. Directorul acestei societãti nu stia nimic despre faptul cã apãrea în respectiva bazã de date. „Am aflat dupã ce am vorbit cu dumneavoastrã cã sîntem pe acea listã a OSB. Anterior habar nu am avut si nici nimeni nu ne-a înstiintat vreodatã sau nu ne-a controlat cîndva. Avînd în vedere cã pe lista respectivã numele societãtii noastre apare alãturi de firma Fodor Viarom SRL credem cã are o legãturã în acest sens. Societatea respectivã a fost cercetatã de cãtre DNA în legãturã cu niste credite luate ilegal, iar la un moment dat firma a intrat sub incidenta Legii Falimentului si noi am devenit lichidatorii judiciari. Probabil din acest motiv am intrat în atentia Spãlãrii Banilor, desi nu am avut nici o legãturã cu afacerile firmei respective. Într-adevãr este neplãcut sã stii cã poti fi verificat oricînd de cineva fãrã sã stii, dar, cel putin deocamdatã, noi nu am avut nici neplãcere referitor la acest lucru“, a precizat consilier juridic Bogdan Pitis, directorul firmei Elva Cont SRL.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending