Contactează-ne

Actualitate

Finalul unei temerare expediţii, la Antipozi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Radu Păltineanu şi Irina Repede au reuşit o mare performanţă, în Noua Zeelandă ■ ei au străbătut Insula de Nord şi Insula de Sud, călătoria lor însemnând circa 3.000 de km ■ pejos au străbătut 1.700 de km ■

„În după amiaza aceasta am ajuns la strâmtoarea Foveaux, terminând astfel traversarea Insulei de Sud a Noii Zeelande pe biciclete şi încheind astfel încă o etapă a aventurii noastre, asta după ce am reuşit să traversăm la pas şi cu canoele Insula de Nord, acum câteva luni în urmă.

Sunt super mândru de Irina că a reuşit să ducă la capăt o astfel de aventură şi super recunoscător celor mulţi care ne-au ajutat în acest lung drum. De acum ne uităm spre alte orizonturi şi ne facem deja alte planuri, dar până atunci vă dorim sărbători fericite şi un an nou mai bun!“.

Aceasta este postarea de pe Facebook din data de 27 decembrie 2020 a lui Radu Păltineanu, prin care temerarul român anunţa că, alături de prietena sa, Irina Repede, a reuşit să termine expediţia plănuită în Noua Zeelandă. Aventura lor în statul de la Antipozi a însemnat străbaterea pe jos a Insulei de Nord a ţării menţionate, lucru ce a presupus circa 1.700 de kilometri şi apoi pe bicicletă sau la pas a Insulei de Sud, preţ de alţi 1.300 de kilometri.

Fără să menţioneze explicit, se pare că Radu şi Irina şi-au permis astăzi, după extenuantul drum parcurs prin ţara insulară din Pacific, câteva momente de relaxare la malul Mării Tasmaniei, având parte şi de o surpriză, după cum menţionează în mesajul postat acum 2 ore:

„Am întâlnit-o azi pe pietrele de la malul marii. Se bucura şi ea de ziua însorită de azi. Se scărpina, se învârtea, mai alunga din muştele care îi dadeau târcoale… Kekeno (Arctophoca fosteri) o regăsim doar pe coasta Insulei de Sud şi unele parţi ale Insulei de Nord a Noii Zeelande cât şi pe coasta meridională a Australiei. Aşadar, s-au împlinit mai bine de 9 luni de zile de când hazardul a făcut ca Radu Păltineanu, de loc din Piatra Neamţ şi iubita lui, Irina Repede, din Bucureşti, să ajungă în călălalt capăt al planetei, unde- şi plănuiseră să rămână o scurtă perioadă, în vacanţă.

Numai că, sejurul de la Antipozi avea să le rezerve o mare surpriză, după ce au aterizat în capitala Auckland, via Australia şi începuseră ititerariul prin zone pe care le descria ca fiind unice, de basm. Pe 23 martie 2020, erau pe Insula de Nord, când au aflat că sunt „prizonieri“, din cauza pandemiei de coronavirus, autorităţile hotărând închiderea totală a porturilor şi anularea tuturor zborurilor.

„It’s so good to be back on the road!“

Decizia i-a surprins când erau într-un sat din Northland – Ţinutul de Nord (regiune ale ţării), situat în apropiere de un oraş cu 6.000 de locutori, Kerikeri, destinaţie turistică la 250 de kilometri nord de capitala Auckland). Vrând-nevrând, Radu şi Irina au trebuit să stea 5 săptămâni în izolare în Kerikeri şi alte două în zonă, exploarând locuri neînchipuit de sălbatice, pe jos sau în canoe, ori muncind la neozeelandezi, pentru alimente.

Şi pentru că tot nu aveau cum să părăsescă Noua Zeeleandă, celor doi le-a venit ideea unei călătorii inedite, ei fiind primii români care au străbătut pe jos, în canoe atunci când au avut de traversat lacuri şi mari râuri sau cu bicicleta statul insular, traseul lor însemnând aproximativ 3.000 de kilometri. cu canoea expediţii. Trebuie spus că pentru Radu Păltineanu experienţa nu era singulară, absolventul de „calculatoare“ la Universitatea McGill din Canada mai având una inedită. Pe 5 august 2015, pleca cu bicicleta din nordul Alaskăi şi ajungea după 3 ani, 2 luni şi 17 zile, pe 22 octombrie 2018, în Argentina, în Ţara de Foc, la Ushuaia, unind astfel cele două extreme ale Americilor, pe două roţi în prima aventură românească de acest gen. „Închei această expediţie cu 34.554 de km pedalaţi şi alţi 4.100 de km navigaţi pe cursul Amazonului, kilometri care m-au purtat prin toate ţările şi teritoriile continentale ale Americii de Nord şi Sud“, nota, cu ani în urmă, româno-canadianul. Iată ce posta Radu Păltineanu pe 17 mai 2020, zi care a însemnat debutul aventurii de la Antipozi.

„Câteodată în viaţă trebuie să te adaptezi situaţiei şi să ştii să profiţi de ceea ce-ţi oferă locul şi clipa. (…) Am decis să demarăm prima aventură mai de anvergură în doi: traversarea Noii Zeelande pe o rută de peste 3.000 de km. A fost o idee care ne-a venit cumva natural. Astăzi a fost prima zi. Prima bucată include kilometri de plajă dar şi de porţiuni de coastă împădurite. Să înceapă aventura! It’s so good to be back on the road! (Este atât de bine să fii din nou pe drum – n.r.). Haideţi împreună cu noi pentru următoarele luni să cunoaştem Noua Zeelandă aşa cum puţini reuşesc să o vadă“. De atunci au trecut 8 luni, timp în care români au avut parte de experienţe inedite şi fascinante.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Magazia unui gater, în flăcări de la un polizor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Magazia unui gater din Hangu a fost curprinsă de flăcări, miercuri, 20 ianuarie, din cauza scânteilor produse de un polizor.

“Prin apel la 112, în jurul orei 10:20, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o magazie de la un gater din localitatea Boboteni, comuna Hangu.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii de la Garda 2 de Intervenție Poiana Teiului cu două autospeciale de stingere și pompieri voluntari din cadrul SVSU Hangu.

Incendiul se manifesta generalizat la o magazie a unui operator economic,  cu posibilitatea propagării la hala gater din imediata apropiere.

Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în urma căruia a ars magazia din lemn cu o suprafață de aproximativ 25 mp cu bunurile materiale aflate în interior (scule specifice activității).

Cauza probabilă de producere a incendiului: scânteile mecanice produse de un aparat de taiere electric (polizor)”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 58 de cazuri noi. Naţional – 3.000 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este de 1,42 la mia de locuitori ■ la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost raportate 116 decese ■

Până pe 20 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 700.898 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 

635.871 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.000 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 857 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 17.485 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 19.01.2021 (10:00) – 20.01.2021 (10:00) au fost raportate 116 decese (71 bărbați și 45 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor,  Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș,  Neamț, Olt, Prahova, Sibiu,  Satu Mare, Suceava, Teleorman,  Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 2 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 14 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 32 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 35 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 32 decese la categoria de peste 80 de ani.

113 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.240. Dintre acestea, 1.054 sunt internate la ATI.  

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.220.200 de teste RT-PCR și 57.634 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.768 de teste RT-PCR (18.424 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.344 la cerere) și 6.026 de teste rapide antigenice.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 15 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 20 ianuarie a.c.

Pe teritoriul României, 48.894 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.691 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 69.947 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 157 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.132 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 848 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 19 ianuarie, 4.532 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 754.020 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost întocmit, ieri, un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 7.587 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.991 în Italia, 1.570 în Spania, 173 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.110 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia,  131 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 36 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 2 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 12 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 137 în Irlanda și câte unul în Argentina, Tunisia, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Singapore, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 136 de cetățeni români aflați în străinătate, 33 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 4 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Citește știrea

Actualitate

Iată cît de frig ne-a fost în cea mai geroasă noapte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ noaptea de 18/19 ianuarie a fost cea mai friguroasă din aceast sezon ■ mercurul din termometre a ajuns la aproape -20 de grade ■ ieri, la prînz, erau valori termice de -12 grade ■ de astăzi scăpăm de ger şi temperaturile cresc spectaculos ■

Meteorologii dau asigurări că începînd de aastăzi, 20 decembrie 2021, am scăpat de vremea geroasă. Valorile termice cresc spectaculos, iar în week-end ne putem aştepta la 9 grade, cu plus. Pînă atunci trebuie spus faptul că noaptea de 18/19 ianuarie 2021 a fost cea mai rece din acest sezon şi mercurul din termometre a coborît pînă spre -20 de grade.

De menţionat este faptul că în teritoriu a fost aproape la fel de frig ca în vîrf de munte, pe Toaca. Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie în noaptea de 18/19 ianuarie cel mai „cald“ a fost la Piatra Neamţ unde minima s-a oprit la -17,1 grade, la Tîrgu Neamţ s-au înregistrat -19,1 grade, în timp ce la Roman s-a ajuns la -19,6 grade, comparabil cu minima de la staţia Ceahlău – Toaca unde s- au înregistrat -20,7 grade.

Acolo a bătut vîntul în zori, cauză din care temperatura resimţită a ajuns la -41 de grade. Ger a fost şi peste zi, iar la ora 12:00 termometrele indicau -10 grade la Piatra, – 11 grade erau la Tîrg, -12 grade se înregistrau la Roman, iar pe munte erau -17 grade în miezul zilei. Era vînt la Roman unde se resimţeau -15 grade, iar pe munte indicele de răcire era la acelaşi moment de -37 de grade.

Chiar de azi se încălzeşte spactaculos. Cel puţin aşa rezultă din estimarea evoluţiai valorilor termice şi a precipitaţiilor în Moldova, pînă la final de ianuarie. „La începutul intervalului vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales dimineaţa şi noaptea, dar pînă la data de 23 ianuarie valorile termice vor creşte semnificativ.

Maximele termice vor creşte de la medii de -8 …-6 grade, la medii în jurul valorii de 10 grade, iar cele minime, de la medii de -16…-14 grade, la medii de 1…2 grade. În ce-a de-a doua săptămînă, temperatura aerului va marca o scădere treptată spre medii ale maximelor de 4…5 grade şi ale minimelor, de la -3…-2 grade. La începutul intervalului vor fi ninsori slabe, izolate, dar probabilitatea pentru precipitaţii mai importante cantitativ şi pe arii extinse va fi în creştere după data de 23 ianuarie“, conform ANM.

Cu începere de azi, 20 ianuarie, vremea schimbă foaia şi se încălzeşte destul de brusc şi nefiresc, astfel că ziua ajungem la o maximă pozitivă 2 grade. Noaptea va fi cu mult mai blîndă decît precedenta şi minima se opreşte la -5 grade. Joi, 21 ianuarie, revedem soarele şi se face deosebit de cald, iar specialiştii au prognozat în zona noastră 5 grade. Şi minima nocturnă saltă spectaculos pînă la -1 grad. Şi mai cald va fi pe vineri, 22 ianuarie, cînd se anunţă cer variabil cu soare şi valori termice de pînă la 7 grade.

Noaptea scăpăm de temperaturile negative şi minima trece la valori pozitive, de 1 grad. Cea mai caldă zi va fi însă cea de sîmbătă, 23 ianuarie, cînd meteorologii promit 9 grade în zona noastră, iar după lăsarea întunericului vor fi 2 grade.

Citește știrea

Trending