Contactează-ne

Actualitate

Finalul unei temerare expediţii, la Antipozi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Radu Păltineanu şi Irina Repede au reuşit o mare performanţă, în Noua Zeelandă ■ ei au străbătut Insula de Nord şi Insula de Sud, călătoria lor însemnând circa 3.000 de km ■ pejos au străbătut 1.700 de km ■

„În după amiaza aceasta am ajuns la strâmtoarea Foveaux, terminând astfel traversarea Insulei de Sud a Noii Zeelande pe biciclete şi încheind astfel încă o etapă a aventurii noastre, asta după ce am reuşit să traversăm la pas şi cu canoele Insula de Nord, acum câteva luni în urmă.

Sunt super mândru de Irina că a reuşit să ducă la capăt o astfel de aventură şi super recunoscător celor mulţi care ne-au ajutat în acest lung drum. De acum ne uităm spre alte orizonturi şi ne facem deja alte planuri, dar până atunci vă dorim sărbători fericite şi un an nou mai bun!“.

Aceasta este postarea de pe Facebook din data de 27 decembrie 2020 a lui Radu Păltineanu, prin care temerarul român anunţa că, alături de prietena sa, Irina Repede, a reuşit să termine expediţia plănuită în Noua Zeelandă. Aventura lor în statul de la Antipozi a însemnat străbaterea pe jos a Insulei de Nord a ţării menţionate, lucru ce a presupus circa 1.700 de kilometri şi apoi pe bicicletă sau la pas a Insulei de Sud, preţ de alţi 1.300 de kilometri.

Fără să menţioneze explicit, se pare că Radu şi Irina şi-au permis astăzi, după extenuantul drum parcurs prin ţara insulară din Pacific, câteva momente de relaxare la malul Mării Tasmaniei, având parte şi de o surpriză, după cum menţionează în mesajul postat acum 2 ore:

„Am întâlnit-o azi pe pietrele de la malul marii. Se bucura şi ea de ziua însorită de azi. Se scărpina, se învârtea, mai alunga din muştele care îi dadeau târcoale… Kekeno (Arctophoca fosteri) o regăsim doar pe coasta Insulei de Sud şi unele parţi ale Insulei de Nord a Noii Zeelande cât şi pe coasta meridională a Australiei. Aşadar, s-au împlinit mai bine de 9 luni de zile de când hazardul a făcut ca Radu Păltineanu, de loc din Piatra Neamţ şi iubita lui, Irina Repede, din Bucureşti, să ajungă în călălalt capăt al planetei, unde- şi plănuiseră să rămână o scurtă perioadă, în vacanţă.

Numai că, sejurul de la Antipozi avea să le rezerve o mare surpriză, după ce au aterizat în capitala Auckland, via Australia şi începuseră ititerariul prin zone pe care le descria ca fiind unice, de basm. Pe 23 martie 2020, erau pe Insula de Nord, când au aflat că sunt „prizonieri“, din cauza pandemiei de coronavirus, autorităţile hotărând închiderea totală a porturilor şi anularea tuturor zborurilor.

„It’s so good to be back on the road!“

Decizia i-a surprins când erau într-un sat din Northland – Ţinutul de Nord (regiune ale ţării), situat în apropiere de un oraş cu 6.000 de locutori, Kerikeri, destinaţie turistică la 250 de kilometri nord de capitala Auckland). Vrând-nevrând, Radu şi Irina au trebuit să stea 5 săptămâni în izolare în Kerikeri şi alte două în zonă, exploarând locuri neînchipuit de sălbatice, pe jos sau în canoe, ori muncind la neozeelandezi, pentru alimente.

Şi pentru că tot nu aveau cum să părăsescă Noua Zeeleandă, celor doi le-a venit ideea unei călătorii inedite, ei fiind primii români care au străbătut pe jos, în canoe atunci când au avut de traversat lacuri şi mari râuri sau cu bicicleta statul insular, traseul lor însemnând aproximativ 3.000 de kilometri. cu canoea expediţii. Trebuie spus că pentru Radu Păltineanu experienţa nu era singulară, absolventul de „calculatoare“ la Universitatea McGill din Canada mai având una inedită. Pe 5 august 2015, pleca cu bicicleta din nordul Alaskăi şi ajungea după 3 ani, 2 luni şi 17 zile, pe 22 octombrie 2018, în Argentina, în Ţara de Foc, la Ushuaia, unind astfel cele două extreme ale Americilor, pe două roţi în prima aventură românească de acest gen. „Închei această expediţie cu 34.554 de km pedalaţi şi alţi 4.100 de km navigaţi pe cursul Amazonului, kilometri care m-au purtat prin toate ţările şi teritoriile continentale ale Americii de Nord şi Sud“, nota, cu ani în urmă, româno-canadianul. Iată ce posta Radu Păltineanu pe 17 mai 2020, zi care a însemnat debutul aventurii de la Antipozi.

„Câteodată în viaţă trebuie să te adaptezi situaţiei şi să ştii să profiţi de ceea ce-ţi oferă locul şi clipa. (…) Am decis să demarăm prima aventură mai de anvergură în doi: traversarea Noii Zeelande pe o rută de peste 3.000 de km. A fost o idee care ne-a venit cumva natural. Astăzi a fost prima zi. Prima bucată include kilometri de plajă dar şi de porţiuni de coastă împădurite. Să înceapă aventura! It’s so good to be back on the road! (Este atât de bine să fii din nou pe drum – n.r.). Haideţi împreună cu noi pentru următoarele luni să cunoaştem Noua Zeelandă aşa cum puţini reuşesc să o vadă“. De atunci au trecut 8 luni, timp în care români au avut parte de experienţe inedite şi fascinante.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending