Contactează-ne

Actualitate

Filierele hoţilor de limuzine din UE

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ tot mai multe limuzine sustrase din ţările Uniunii Europene ajung în Neamţ ■ ele sunt evaluate la zeci de mii de euro ■ ultima pe listă este un Porsche ■

Într-un scurt interval de timp, poliţiştii din Neamţ au dat de urma urma unor maşini de lux, care figurau ca sustrase din diverse ţări europene, ele fiind descoperite în câteva localităţi ale judeţului.

Persoanele la care au fost găsite mai multe limuzine nu par a fi autorii furturilor, fiind cercetate sub aspectul comiterii infracţiunii de tăinuire. Este posibil să fi ştiut cine şi de unde le-au furat. Două persoane aflate acum în această postură regretă „afacerea“, deoarece au cumpărat maşinile, probabil cu mult sub valoarea de piaţă, dar cum autovehiculele au fost puse sub sechestru, au rămas cu banii daţi, iar recuperarea sumei achitate este puţin probabil să se petreacă.

Un ultim caz cu un autoturism sustras din străinătate a ieşit la iveală în ultima zi a lunii trecute, când cadrele de la Serviciul de Investigaţii criminale din Neamţ, au efectuat o percheziţie. Descinderea la o adresă din oraşul Târgu Neamţ s-a soldat cu descoperirea unui Porsche, care figura ca fiind sustras dintr-o ţară a Uniunii Europene.

„Poliţiştii au descoperit şi ridicat, în vederea confiscării, un autoturism înmatriculat în Olanda, ce figura furat de pe teritoriul acesteia, din data de 20 aprilie a.c.

Totodată, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, mai multe documente şi înscrisuri referitoare la autoturismul în cauză. Două persoane au fost conduse la sediul IPJ Neamţ, în vederea audierii. Faţă de acestea, poliţiştii continuă cercetările, pentru tăinuire“, a comunicat Poliţia Neamţ.

Tot în Neamţ, un caz mai „spectaculos“ ieşea la iveală spre sfârşitul lunii octombrie a acestui an. Într-o hală a unei firme din Bârgăoani au fost descoperite mai multe limuzine, care se aflau în diferite stadii de dezmembrare. Despre două dintre ele, un BMW şi un Audi, existau indicii că erau sustrase din Anglia şi Spania, valoarea lor fiind de circa 100.00 de euro.

Maşină descoperită în România, la o zi după furtul din Italia

Urmează ca ancheta să stabilească care este provenienţa celorlalte maşini. În incintă au fost descoperite şi nenenumărate componente auto, iar ipoteza luată în calcul de anchetatori era că maşinile, sustrase fiind, nu puteau fi comercializate, astfel că erau dezmembrate, iar piesele erau vândute la bucată.

Poliţiştii au ridicat documente, reprezentând livrări de componente din ultimii ani, iar două persoane au fost reţinute. Cu pagube însemnate s-au ales doi nemţeni, plus că s-au ales şi cu dosare penale după ce au fost, involuntar, protagoniştii unei „poveşti“ petrecută într-un oraş de la graniţa României cu Ucraina.

Asta după ce, cadrele Poliţiei de Frontieră Siret, au descoperit şi indisponibilizat două autoturisme căutate de autorităţile din Italia. Se poate spune că nemţenii au avut şi oarece „ghinion“, ajungând în micuţul oraş sucevean pe data de 5 martie 2021, exact când poliţiştii de la structura menţionată menţionată desfăşurau o misiune din domeniul combaterii traficului internaţional cu autovehicule furate. Maşinile, în valoare de aproximativ 86.500 de lei, respectiv 91.200 lei, au fost indisponibilizate.

„În jurul orei 13.00, la ieşirea din oraşul Siret spre Suceava, colegii noştri au identificat două autoturisme aflate în incinta unei spălătorii auto, maşini despre care aveau suspiciuni ca prezintă nereguli. Cele două maşini, împreună cu şoferii acestora, au fost conduse la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret pentru verificări“, se arăta într-un comunicat al Poliţiei de Frontieră.

Anchetatorii au stabilit că unul dintre autoturisme, marca Toyota C-HR, figura ca fiind semnalată furată din Italia, o alertă în acest sens fiind emisă de autorităţile străine pe 4 martie. Este posibil ca nemţeanul să fi cumpărat limuzina, care a fost evaluată la circa 17.300 de euro, fără să ştie că era sustrasă.

Cel de-al doilea autoturism, un Mercedes Benz B, care ar costa aproximativ 18.200 de euro, era condus de către un bărbat, în vârstă de 30 de ani, tot din judeţul Neamţ şi în acest caz dovedindu-se că autovehiculul era în atenţia autorităţilor, fiind semnalată ca sustrasă din Italia. Şoferii celor două limuzine au fost puşi sub acuzare, infracţiunea vizată fiind tăinuire.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Eugen Țapu-Nazare (PNL): ”Măsuri concrete de sprijin pentru locuitorii din zonele montane”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Comisia pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României, a avizat favorabil o serie de măsuri pentru încurajarea înființării de centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui, fructelor de pădure, ciupercilor, plantelor medicinale și aromatice. Aceste măsuri au ca principale obiective dezvoltarea localităților rurale, crearea de noi locuri de muncă și stoparea migrației populației către zone mai dezvoltate. Promovarea unui lanț alimentar este, de asemenea, un alt obiectiv bine definit.

Termenul final până la care se aplică schema de ajutor este 31 decembrie 2022, iar plățile aferente vor fi efectuate până la 29 decembrie 2023.

Pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui, bugetul alocat schemei de ajutor, pentru anul 2022, este 60 de milioane euro. Beneficiarii programului pot primi maximum 40% din cheltuielile necesare înființării de centre de colectare, iar ajutorul poate ajunge la 50% în cazul înființării și componentei de prelucrare.

Pentru fermierii care doresc să înființeze centre de colectare și prelucrare primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice, bugetul total este 65,5 de milioane euro, iar valoarea ajutorului acordat este de maxim 40% din totalul cheltuielilor eligibilepentru înființarea de centre de colectare și de maxim 50% pentru prelucrarea primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice.

Valoarea ajutorului oferit poate crește până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile în cazul tinerilor fermieri, a investițiilor colective (asociative) și a investițiilor realizate în zone cu constrângeri naturale.

Eugen Țapu-Nazare, președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României

Citește știrea

Actualitate

Sistemul de management inteligent al traficului – de ce avem mai multe semafoare în oraş?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Piatra Neamţ se implementează un proiect de management adaptiv al traficului, care are o valoare de 35 de milioane de lei ■ până la finalizarea lui vor funcţiona vechile semafoare, iar la final vor rămâne doar cele noi ■

În vederea menţinerii unei fluenţe a circulaţiei pentru vehiculele private, asigurarea priorităţii pentru vehiculele de transport public la trecerea prin intersecţiile semaforizate, precum şi pentru creşterea siguranţei deplasărilor pentru toate tipurile de participanţi la trafic (şoferi, pietoni, biciclişti), se implementează un proiect de management adaptiv al traficului.

Acesta vine în completarea proiectelor de modernizare a principalelor artere din oraşul nostru şi asigură eficienţa lor. Valoarea totală a proiectului este de 35 de milioane de lei, iar implementarea lui se va realiza corelat cu celelalte proiecte de mobilitate urbană aflate în execuţie.

Străzile care sunt cuprinse în proiect sunt următoarele: Bd. Decebal, Piaţa Mihail Kogălniceanu, Bd. Traian, Bd. 9 Mai, str. Dimitrie Leonida, str. Mihai Viteazu, str. Petru Rareş, reprezentând un total de 53 intersecţii înfiinţate sau modernizate. Sistemul de gestiune inteligentă a traficului este implementat pentru a îndeplini următoarele funcţii importante:

  1. Asigurarea priorităţii pentru vehiculele de transport public în intersecţiile semaforizate şi a adaptării în timp real a ciclurilor de semaforizare în funcţie de informaţiile referitoare la poziţia vehiculelor de transport public.

  2. Asigurarea unui management adaptiv al traficului prin capacitatea de modificare a timpilor de semaforizare în funcţie de informaţiile în timp real asupra traficului; 3. Monitorizarea video în locaţiile semaforizate, în vederea creşterii siguranţei pentru toţi participanţii la trafic; 4. Oferirea de informaţii relevante pentru şoferi, cu efectul alegerii unor rute optime.

„În acest moment, sunt montate în paralel atât semafoarele vechi, cât şi cele noi. Până la finalizarea proiectului vor funcţiona vechile semafoare, iar la final vor rămâne în funcţiune doar cele noi, care fac parte din sistemul de management inteligent al traficului. Important de menţionat este şi că nu toţi stâlpii montaţi în prezent sunt pentru sistemul de semaforizare, ci pentru mai multe echipamente: camere, radare şi panouri de informare“, se arată într- un comunicat al Primăriei Piatra Neamţ.

Pentru asigurarea funcţionării optime a sistemului de management al traficului este necesară şi controlarea trecerilor de pietoni dintre intersecţiile semaforizate, astfel încât sistemul să poată calcula cu o predictibilitate suficientă corelarea semafoarelor din locaţii aflate în apropiere una de alta.

Trecerile de pietoni sunt prevăzute cu butoane de cerere pentru pietoni/biciclişti, după caz, astfel încât acestea să poată fi corelate cu diagramele de semaforizare din intersecţiile alăturate şi să asigure o perturbare cât mai mică a fluxului de vehicule, dar şi o traversare în condiţii de siguranţă de către pietoni.

În mod similar, pentru intersecţiile cu străzi laterale cu trafic redus, sistemul va asigura un timp de verde pentru ieşirea de pe străzile laterale doar în momentele în care sunt sesizate vehicule care vor să execute această mişcare. Prin aceste funcţionalităţi, fluxul de vehicule de pe direcţia principală va fi oprit în locaţiile respective doar dacă este sesizată o cerere din partea pietonilor sau a vehiculelor de pe străzile laterale.

Creşterea vitezei de circulaţie în special pentru transportul public şi respectarea graficelor de circulaţie sunt corelate cu alte măsuri de promovare a acestui mod de transport: achiziţia de vehicule ecologice şi implementarea de staţii inteligente de transport, care să permită planificarea călătoriei, comunicarea în timp real a momentului sosirii în staţie a vehiculelor de transport public, precum şi un confort sporit al aşteptării.

Toate acestea sunt măsuri care au rolul de a creşte gradul de utilizare a transportului public, prin renunţarea la deplasările cu vehicule personale. Scăderea traficului pe principalele artere rutiere ale municipiului şi implementarea sistemului adaptiv de management al traficului vor conduce la menţinerea unei fluenţe bune a circulaţiei pentru traficul general, conducând astfel la reducerea poluării, a gazelor cu efect de seră şi creşterea calităţii vieţii cetăţenilor municipiului.

Citește știrea

Actualitate

Investiții în rețeaua de apă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Roman se lucrează, de zor, la înlocuirea conductelor din str. Anton Pann ■ viceprimarul și-ar dori plecarea Romanului de la ApaServ ■ el critică lentoarea celorlate investiții asumate de municipalitate, făcînd supoziția că se vrea finalizarea lor înainte de viitoarea campanile electorală, din 2024 ■

După scandalul imens din această vară legat de avariile repetate care au lăsat Romanul fără apă zile întregi, după furnizarea în continuare a apei potabilie în regim de oprire a acesteia pe timp de noapte, la presiunile Primăriei Roman s-a trecut la programul de schimbare a rețelelor de apă, în zonele unde acestea au și cea mai mare vechime. Viceprimarul Radu Samson a anunțat că în aceste zile se lucrează la schimbarea conductelor de aducțiune în cartierul cel mai vechi al municipiului, pe strada Anton Pann.

”În octombrie 2021 am participat la o negociere între Primărie și ApaServ, unde am stabilit cine și ce își asumă dintr-o listă de probleme urgente. Noi, Primăria, ne-am asumat un proiect de sectorizare a rețelei de apă, adică să construim 8 cămine noi de sectorizare și să montăm debitmetre la cele 6, care deja există. Totodată, am agreat să reparăm rezervorul care este nefuncțional, respectiv cel de la autogară. Celelalte puncte din listă au fost asumate de ApaServ. Din primăvară, de cînd coordonez activitatea de furnizare a apei, am avut, periodic, discuții cu reprezentanții tehnici și conducerea companiei ApaServ, despre soluțiile optime și despre stadiul proiectelor”. “Contrar unor opinii, activitatea mea nu se rezumă la a-mi face poze lîngă gropile de la avarii”, spune viceprimarul Radu Samson, ca răspuns la admonestările unor romașcani, de pe paginile de socializare, cînd a fost ironizat că-i place să se fotografieze lîngă locurile în care se lucrează la remedierea avariilor.

Edilul șef adjunct trece apoi în revistă investițiile în rețeaua de apă a municipiului, cu referire la cele de la Stația de captare Pildești, de înlocuire în acestă vară a 360 metri de conductă în zona de captare pentru eliminarea pierderilor din acest sector. „Punctele 4 și 5 vizează înlocuirea conductelor de transport a apei, pe străzile Anton Pann și Libertății. Conductele mari de transport duc apa din rezervoare în diferite zone ale orașului, iar din acestea apa trece în conductele mai mici, de distribuție, la care sînt branșate casele noastre. Majoritatea conductelor de transport au între 30 și 100 de ani vechime și se sparg frecvent. Săptămîna trecută a început lucrarea de înlocuire a conductei de transport pe strada Anton Pann, cu foraj orizontal dirijat. Se fac găuri la distanță de 180 de metri, se execută forajul și apoi se introduce conducta. Curat, eficient și modern, fără să întoarcem strada pe dos. În maxim 3 săptămîni va fi gata lucrarea de pe Anton Pann (720 metri), după care utilajele se mută pe Libertății”, a mai spus viceprimarul Radu Samson.

Acesta nu ezită însă să critice lentoarea cu care se derulează celelalte investiții asumate de Primărie. ”Sub coordonarea domnului primar abia s-au montat 2 debitmetre și se lucrează la al 3-lea. Despre cămine pentru sectoare noi nu există nicio discuție. Pentru rezervor abia e gata studiul de fezabilitate și e aprobată finanțarea lucrării cu fonduri de la Guvern, mai urmează, proiect, avize, autorizație, licitație și apoi execuție. Adică o să-l termine domnul primar de reparat aproape de alegerile din 2024, numai bun de o inaugurare electorală. Sau poate domnul primar consideră că dacă dumnealui nu face mare lucru în legătură cu problema apei mă sabotează politic pe mine. Dacă aș avea ocazia să votez plecarea de la ApaServ, încă aș vota cu două mîini PENTRU. Părerea mea rămâne neschimbată pînă cînd o să avem apă non-stop, echipă de mentenanță și intervenții destinată doar municipiului Roman, nu întregii zone de operațiuni (Roman + 9 comune),” mai spune Radu Samson.

Citește știrea
Advertisement

Trending