Contactează-ne

Prima pagină

„Figuri cazone – de la soldat la general“. O expoziție unicat, care ilustrează povestea evoluției militare și a curajului uman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ manifestarea a fost vernisată marți, 11 iulie, fiind dublată de un simpozion cu aceeași temă ■ pot fi văzute brevete, medalii, piese de armament și obiecte personale care au aparținut combatanților din marile conflagrații ■ mai sunt expuse corespondențe de pe front și fotografii ■

Consecvent acțiunilor de mare calibru științific, colectivul de la Muzeul de Istorie din Roman a vernisat o interesantă expoziție tematică, care va fi deschisă publicului, în perioada 11 iulie – 26 august 2023. Este intitulată sugestiv „Figuri cazone – de la soldat la general”, fiind amenajată în corpul B al instituției, în Casa Fălcoianu , din strada Cuza Vodă.

Vernisarea a avut loc marţi, 11 iulie, la ora 14.30 și a fost dublată de organizarea unui simpozion cu aceeaşi temă, fiind abordate câteva subiecte extrem  de interesante: „Profiluri militare în Garnizoana Roman“, de către istoricul militar Sorin Grumuş, membru al Asociaţiei Cultural Ştiinţifice Urbana. Viorel Nicolau și Constantin Pațilea au vorbit despre „Chipuri cazone – de la copil de trupă la mareşal”.

Apoi, profesor doctor Ovidiu Trifan a susținut referatul științific „Date inedite referitoare la muzica militară din Garnizoana Roman“. Deschiderea manifestării a fost făcută de către muzeograful Adrian Ciobanu, şef secţie muzeală IV a Complexului Muzeal Naţional Neamţ. „Sufletul” evenimentului au fost muzeografii Iulia și Relu Butnariu.

Expoziția a urmărit ilustrarea unor pagini din istoria militară a Romanului, pe parcursul secolelor XIX-XX, prin contribuția unor figuri reprezentative de oameni în uniformă, valorificând patrimoniul Muzeului de Istorie Roman. Este „cazul“ comandorului Constantin Popa, Vasile Nădejde, general Gheorghe Constantinescu și mulți alții.

În vitrine  pot fi văzute brevete, medalii, piese de armament sau obiecte personale care au aparținut combatanților din marile conflagrații ale secolului XX, dar și corespondență de pe front, fotografii. La realizarea acestei expoziții au contribuit cu piese autentice și colecționarii particulari Sorin Grumuș, autor al lucrării „Istoria militară a orașului Roman (1831-1947)“ și doctorul Florin Pavelescu.

Prezent la manifestare, primarul Leonard Achiriloaei a consemnat: „Această expoziție deosebită ne poartă pe drumul eroilor noștri, de la începuturile lor ca simpli soldați până la pozițiile înalte de comandanți militari. Apreciez munca deosebită a muzeografilor noștri, în special a doamnei Iulia și a domnului Relu Butnariu, cei care au organizat acest eveniment. Au făcut posibilă aducerea în fața noastră a acestei expoziții, una care ilustrează povestea evoluției militare și a curajului uman.

Expoziția este o incursiune în lumea militară, unde puteți descoperi obiecte autentice, uniforme, decorații și multe altele. Fiecare exponat aduce cu sine o poveste captivantă și deschide o fereastră către trecutul nostru de glorie și sacrificiu. Cu siguranță, tinerii vor înțelege evoluția tacticilor și tehnologiilor militare, precum și influența acestora asupra cursului istoriei noastre, dacă vor vizita expoziția. Vă invite să treceți pragul muzeului și să faceți parte din această călătorie fascinantă în trecut”.

 

 

.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending