Contactează-ne

Prima pagină

„Figaro” – frizerul patriot. La taifas cu Gheorghe Sârcu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ bărbierul devenit celebru la Roman, pentru că și-a vopsit chioșcul în culorile drapelului național, definește patriotismul ca fiind un lucru simplu, firesc, pornit din suflet ■ au trecut aproape 25 de ani de când, printr-o întâmplare anecdotică a ales să-și spoiască chioșcul în roșu, galben și albastru ■ liberal în convingeri, Gheorghe Sârcu este îngrijorat despre direcția în care încearcă unii să îndrepte România ■

Ca în fiecare an, de Ziua Națională a României, încerc să aflu ce mai face și ce mai gândește, Gheorghe Sârcu, devenit celebru pentru că și-a vopsit frizeria în cele trei culori ale drapelului național: roșu, galben și albastru, frizerul „Cu tricolorul în suflet”, despre care am mai scris. Și anul acesta i-am trecut pragul micuței incinte din strada Bogdan Dragoș, așezată în fața Școlii de Arte „Sergiu Celibidache”, pentru a vedea ce face bătrânul bărbier, pe care regretatul doctor Octav Clocotici l-a poreclit „Figaro Romașcanul“.

L-am găsit tocmai când, după un ritual care ține de aproape un sfert de secol, își revopsea sediul firmei, înaintea Zilei Naționale. Și ca de fiecare dată ne reamintește întâmplarea prin care a ajuns să spoiască micuța frizerie în culorile drapelului. Este o întâmplare pe care o repetă, amuzat, dar cu aceeași plăcere pentru că a devenit anecdotică. Și ne spune că anul acesta se împlinesc 24 de ani, de când primar fusese ales cel care era alintat de romașcani „Tataia”, Dumnezeu să-l ierte!.

Își amintește de el că și înainte de Revoluție, între 1985-1987, a mai fost primar. Fără a fi nostalgic, recunoaște că era un om aspru, dar foarte drept, omenos și un bun gospodar. Acesta este și motivul pentru care romașcanii l-au reales primar pentru mandatul 1996-2000. Consiliul local dăduse o hotărâre prin care toată lumea trebuia, de Ziua Natională, să arboreze steagul. ”Eu, ca român patriot dintotdeauna, m-am grăbit și am cumpărat un steag tricolor, pe care l-am arborat lângă ușa salonului, cu vreo trei zile înainte de 1 decembrie.

Mare mi-a fost mâhnirea când am venit a doua zi de dimineață și n-am mai găsit  steagul, că mi-l furase cineva. M-am dus atunci la domnul Vlad să-mi aprobe vopsirea chioșcului în culorile tricolorului.V-am povestit și altădată că era un om hâtru. A zâmbit amuzat despre soluția antifurt la care m-am gândit și mi-a aprobat. Și de atunci, la anul se fac 25 de ani de când chioșcul meu este vopsit în culorile steagului național“, ne-a rerepovestit întâmplarea frizerul patriot.

Anul acesta l-am găsit însă îngrijorat de ceea ce se întâmplă în țară în aceste zile tulburi în care diverși politicieni împing România în haos și învrăjbesc pe români, dezbinându-i. „Așa cum mă cunoaște toată lumea, eu sunt un om obișnuit. Am 75 de ani și trec în al 76-lea. Nu sunt politician, dar judec lucrurile ca un om normal, cu scaun la cap. Și sunt îngrijorat de ceea ce se întâmplă acum în țară. Mă pune pe gânduri ce se petrece. E o perioadă mai periculoasă ca niciodată pentru viitorul țării noastre.

Sunt vremuri mai grele mai tulburi ca niciodată. Nu știu ce înseamnă a fi patriot pentru politicienii acestei țări, care, recunosc, și-au văzut cam de interesele partidelor lor și mai puțin de cele ale țării. Și lumea s-a cam săturat și vor schimbare, cu orice preț, chiar cu prețul de a modifica direcția României, ceea ce este foarte, foarte, periculos”, mărturisește sfătosul „Figaro Romașcanul”, cel care nu s-a sfiit să critice patriotismul afișat în fiecare an doar la 1 Decembrie.

„Eu sunt, așa cum mă cunosc romașcanii, un român dintre cei obișnuiți, care-și iubește țara. Îmi iubesc patria în care m-am născut eu, copiii mei, nepoții mei. O iubesc cu bune, cu rele. Îi iubesc poporul risipit în lumea largă. Acel popor format din oameni muncitori, care acolo unde au ajuns în lume au demonstrat că sunt buni specialiști, care au pus umărul la dezvoltarea țărilor respective. Din păcate acasă au lăsat să muncească amărâții din Bangladesh (țară asiatică, vecină cu India -n.r) și Stri Lanka (țară insulară asiatică – n.r).

Eu nu mai sunt tânăr și nici copiii mei nu mai sunt tineri. Unii sunt aici, alții și-au luat lumea în cap, ca mulți alți români, care au părăsit țara pentru o bucată de pâine mai albă, cum se spune în popor. Nu e prima dată când spun că un patriot trebuie să iubească această țară nu doar la 1 Decembrie, Ziua Națională. Trebuie s-o iubească în fiecare zi și acum mai mult ca oricând, pentru că se află într-un mare pericol. Mie îmi trec pragul încă foarte mulți romașcani, mai ales din generația noastră, a celor vârstnici.

La frizerie, cât stă pe scaun, omul își spune gândurile. Din zece persoane, șapte sunt îngrijorate de viitorul țării și rămân alături de unele partide, de acelea care, cu bune cu rele, cu greșelile lor, vor totuși binele țării. E dureros însă că există trei care se lasă manipulați de curentul care l-a propulsat pe Călin Georgescu, un personaj bizar, ca să fiu elegant. În dimineața asta (vineri, 29 noiembrie – n.r) am tuns pe cineva care mi-a mărturisit că a votat cu acest Călin Georgescu pentru că s-a săturat de ceilalți și vrea <<altceva >> .

I-am spus: <<Măi, omule! Tu ai copii. Gândește-te la viitorul lor. Gândește-te cât e de periculos să ne întoarcem la vremurile tulburi de dinainte de Revoluția din 1989. Vrei să revenim la vremurile în care ne conduceau rușii?>> ”, întreabă Gheorghe Sârcu, care strecoară în conversație și o înjurătură, cu trimiteri la origini, pentru care, om cu bun simț, își cere imediat scuze, după care își contiună „filosofia” politică despre traiul în Uniunea Europeană.

„Noi nu suntem vrednici să trăim în Europa dacă ne lăsăm manipulați de asemenea personaje. Să ne gândim la copiii noștri, la copiii lor, la viitorul nepoților și strănepoților. Să ne gândim că odată schimbată direcția acestei țări va fi imposibil să ne mai întorcem la libertatea pe care ne-a dat-o democrația, care ne place la toți”, a adăugat Gheorghe Sârcu. Recunoaște că politicienii, în ultimii ani, au făcut greșeli, că au lăsat țara pe mâna străinilor, că și-au văzut de interesele de partid și personale.

Speră că votul dat de români în 24 noiembrie să-i fi trezit la realitate, să-și fi dat seama cât de greu o duc oamenii simpli, pensionarii care-și drămăluiesc fiecare bănuț, de la o pensie la alta. Este convins că au realizat, în sfârșit, că trebuie să guverneze altfel, cu gândul la țară și la cei dragi de aici și din diaspora.

„Muncesc de 60 de ani și îmi respect clienții care-mi trec pragul micuței mele frizerii. Patriot eu am fost, ca mulți dintre noi, întotdeauna. Patriot nu înseamnă numai acest gest de a vopsi prăvălia în trei culori, înseamnă în primul rând să-ți iubești valorile, să le respecți, să-i iubești pe cei din jur, să-ți iubești familia și să te gândești la cei care vor trăi pe aceste meleaguri în anii următori“.

Asta-i părerea romașcanului care, în interiorul chioșculețului, a vopsit totul în roșu, galben și albastru: picioarele scaunului pe care stau clienții, coada toporului de tăiat lemnele ce ard în godin, fărașul sau lopata pe care o folosește pentru a înlătura zăpada, atunci când există.

Și, ca de fiecare dată când stăm la taifas, bătrânul ”Figaro Romașcanul” încheie discuția cu o doză de optimism: „Îmi place să cred că voi rămâne, atât cât voi mai trăi, același om care-și iubește necondiționat țara, un român care să fie român, nu cutră. Nu sunt nostalgic, dar acum înțeleg mai bine ce însemnă vânzarea de țară, cel mai periculos lucru din aceste zile tulburi”.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending