Contactează-ne

Prima pagină

„Fiecare proiect este o piatră de temelie în edificarea viitorului municipiului“. Anul 2023, unul cu rezultate benefice pentru Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ anul trecut, au fost accesate și implementate, fiind în diverse stadii, un număr de 37 de proiecte în valoare de 51 milioane de euro, cu surse de finanțare europeană ■ edilii au căutat, găsit și surse de finanțare națională, dar și locală pentru investiții de importanță majoră ■ toate proiectele accesate au vizat îmbunătățirea continuă a infrastructurii urbane, promovarea mobilității sustenabile, creșterea eficienței energetice și digitalizarea serviciilor puse la dispoziție de municipalitate locuitorilor ■ anul 2023 a reprezentat, în viziunea edililor romașcani, unul de cotitură în rezolvarea unor probleme ale locuitorilor, din cele mai diverse domenii ■ un accent deosebit s-a pus pentru amelioraea crizei apei la Roman ■ prin Programul „Anghel Saligny” este în curs de reabilitare un rezervor de 5.000 metri cubi ■ s-au finalizat și lucrările de debimetrie -monitorizare electronică a debitului de apă înregistrat la stațiile de repompare 1 și 2 (sistem SCADA) ■ modernizarea clădirii Policlinicii Roman este unul din proiectele de „suflet” ale primarului Leonard Achiriloaiei fiind primul edil care a decis să repare capital o clădire aflată într-o stare precară ■

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a prezentat vineri, 15 martie 2024, un Raport de activitate despre multitudinea de proiecte cu fonduri europene, naționale și locale, care pentru comunitate reprezintă un potențial imens de schimbare în bine a aspectului și vieții concitadinilor noștri. Toate aceste proiecte demonstrează eforturile unei echipe sudate și performante, aflată în continuă căutare de oportunități de dezvoltare a municipiului de la confluența Moldovei cu Siretul, într-o perioadă destul de dificilă din punct de vedere economic și geopolitic, care au necesitat eforturi  privind găsirea de soluții viabile pentru un oraș în plină dezvoltare.

„Anul 2023, a fost anul în care orașul nostru a parcurs etape semnificative în procesul său de transformare și modernizare. Prin dedicarea și eforturile susținute ale echipei din Primăria Municipiului Roman, împreună cu sprijinul dumneavoastră, al comunității, am reușit să continuăm o viziune ambițioasă pentru Roman, axându-ne pe îmbunătățirea infrastructurii urbane, promovarea mobilității sustenabile, creșterea eficienței energetice și digitalizarea serviciilor.

Acești piloni ai dezvoltării noastre urbane nu doar că răspund nevoilor actuale ale cetățenilor, dar pun și bazele solide pentru un viitor mai bun pe care ni-l dorim cu toții. Trebuie să menționez că anul 2023 a marcat un punct de cotitură în evoluția Municipiului Roman, ajungând la un număr de 37 de proiecte finanțate din fonduri externe în valoare de 51 de milioane de euro – proiecte semnate în acest mandat,în diverse stadii, unele au fost finalizate, altele sunt în implementare, iar altele urmează să fie implementate.

Aceste inițiative au vizat reabilitarea și modernizarea infrastructurii  de sănătate, educație, infrastructurii rutiere, de apă și canalizare, precum și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice și rezidențiale, contribuind semnificativ la reducerea emisiilor de carbon și la creșterea calității vieții”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei, în preambulul raportului, subliniind și eforturile deosebite făcute în domeniul mobilității urbane, prin pașii importanți îndreptați către un transport public mai eficient și ecologic, prin semnarea unor contracte de finanțare de autobuze electrice și de dezvoltare a infrastructurii pentru „transportul verde”.

„Investițiile în pistele pentru biciclete și reabilitarea energetică a clădirilor sunt doar câteva dintre proiectele care evidențiază angajamentul asumat la început de mandat pentru un oraș mai sustenabil. Acest raport nu este doar o retrospectivă a realizărilor, ci și o prezentare transparentă a ceea ce a fost asumat și realizat în anul 2023, în direcția dezvoltării municipiului Roman. Cu fiecare proiect finalizat și cu fiecare inovație care va fi implementată ne apropiem din ce în ce mai mult, de a fi un oraș care îmbină, armonios, tradiția cu modernitatea, dezvoltarea sustenabilă cu îmbunătățirea calității vieții.

Vreau să vă prezint, așa cum spuneam, proiectele europene pe care le-am semnat și care au fost coloana vertebrală a acestui proces de dezvoltare în acest an. Fiecare proiect este o piatră de temelie în edificarea viitorului municipiului Roman, demonstrând impactul pozitiv în transformarea orașului nostru într-un loc mai bun pentru toți cetățenii săi”,a explicat primarul Leonard Achiriloaei, care s-a folosit în argumentarea afirmațiilor sale și de o serie de grafice, ce vin cu date concrete referitoare la fiecare proiect în parte.

Astfel, o primă categorie de proiecte se referă la modernizarea Grădiniței Nr.1, cu fonduri de la Agenția Fondului de Mediu (AFM), contract semnat în luna aprilie 2023, cu o valoare totală de 7.689.569 lei, inclusiv TVA. În același proiect, tot în luna aprilie a fost semnat contractul pentru modernizarea Grădiniței Nr.5, tot prin AFM, contractul având o valoare de 7.779.494,47 lei. În luna ianuarie 2023 s-a semnat și un contract de rebilitare a Școli Gimnaziale „Mihai Eminescu”, cu finanțare prin PNRR, în valoare de 10.172.047,32 lei (inclusiv TVA).

În august 2023 a fost semnat proiectul de dotare cu mobilier, materiale didactice și IT, la mai multe unități școlare din Roman și pentru Clubul Copiilor , proiect în valoare totală de 18.439.612,16 lei, inclusiv TVA. Pe total domeniu au fost accesate fonduri în valoare de 44.680.723,68 lei. O a doua categorie de proiecte accesate se referă la domeniul SPORT, în luna mai a anului trecut semnându-se un proiect de modernizare a unei baze sportive tip I, cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNU), în valoare totală de 7.038.136,00 lei, inclusiv TVA.

A treia categorie de proiecte accesate de municipalitate se referă la capitolul „Transport ecologic auto”, care cuprinde Asigurare infrastructură transport verde, contract cu fonduri prin PNRR, semnat la 23 februarie 2023, în valoare de 3096.252,67 lei, inclusiv TVA. Proiectul mai cuprinde și stații încărcare autovehicole electrice, cu fonduri de la Agenția Fondului de Mediu(AFM), în valoare de 903.505, 12 lei, inclusiv TVA. Întregul domeniu a primit o finanțare de 3.999.757,79 lei, inclusiv TVA.

Cea de a IV-a categorie de proiecte accesate vizează Modernizarea Arterei Ocolitoare Roman-Est și este finanțată prin Programul ”Anghel Saligny”, contract semnat în iulie 2023, în valoare de 23.000.000 lei, inclusiv TVA. Edilul șef al Romanului, Leonard Achirilaoei, apreciază că o contribuție deosebită la implementarea proiectelor și-a adus-o Direcția Tehnică și Investiții din Primăria Roman care, a gestionat și gestinează, proiecte esențiale pentru dezvoltarea infrastructurii din municipiul Roman.

Există o preocupare permanentă privind îmbunătățirea condițiilor de viață și accesebilitate pentru locuitori. S-a avut în vedere și s-a acționat ca atare, în ceea ce privește proiectul de reabilitare a clădirii Policlinicii din Roman, proiect care-și propune o îmbunătățire a servicilor medicale oferite se Spitalul Municipal de Urgență Roman. De remarcat faptul că nici un primar, până acum, nu a avut preocupări de modernizare a clădirii în care funcționează Policlinica din Roman.

Un imobil care nu a suferit reparații capitale din anii 1970, de când a fost construit. Efectele neglijării întreținerii imobilului care găzduiește o serie de cabinete medicale ale SMUR dar și al medicilor aflați în contract cu CJAS, s-au văzut în timp, prin faptul că imobilul era, practic, o paragină, atât în interior cât  și în exterior, prezentând urme vizibile de degradare și puternice infiltrații ale apei pluviale.

„Proiecte majore au avut loc și în domeniul aprovizionării cu apă, precum reabilitarea unui rezervor de 5000 mc, finanțat prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny. Lucrările sunt în derulare, promițând îmbunătățiri semnificative în sistemul de alimentare cu apă. Tot la acest capitol s-au finalizat lucrările de debitmetrie – monitorizare electronică a debitului de apă înregistrat la stațiile de Repompare 1 și 2 – sistemul SCADA. Activitățile au inclus și intervenții punctuale precum înlocuirea rețelei de canalizare pe Strada Nouă”, a mai punctat primarul Achiriloaei.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending