Contactează-ne

Actualitate

Fiecare cu păsărica lui… (Numai eu cu struţul meu)

Știre publicată în urmă cu

în data de

În urmă cu mulţi ani, când la noi nu bântuiau PC-urile şi Internetul, dar nici afurisitul de COVID, băieţelul unor prieteni, o splendoare de copil, era la mare prieteşug şi dragoste cu bunica lui, de la care afla câte-n lună şi-n stele şi de care se dovedea bucuros nevoie mare. Într-o zi, Dănuţ şi-a invitat bunica la vorbă şi din una în alta, a întrebat-o: – Buni…, ce-ai zice matale dacă… dacă… – Băiatule, zi ce ai de zis că n-am timp de taclale… că trebuie să fac mâncare. Mai acuşi vin ai tăi şi… ce le pun pe masă? – Bine, bine, ce-ai zice dacă… ar suna cineva la uşă şi când ai deschide ai vedea un… – Un ce? Hai zi-mi nu mă mai fierbe… – … un… elefant. – Doamne, copile, ce-i cu tine? Eşti bolnav? Ce să caute un elefant aici ? La etaj încă. – Da… ştiu că n-are ce să caute dar… ce-ai zice matale? – Aş zice că te-ai prostit cu totul şi m-aş duce să-mi văd de treabă. Asta aş zice…

… Anii au zburat ca gândul, bunica s-a dus într-o lume poate mai bună ca a noastră, iar Dănuţ a devenit om în toată firea, cu rosturile lui.

Nu la voia întâmplării mi-a amintit de povestea asta năstruşnică. Şi fac şi eu ca Dănuţ cel de altădată: – Ce-aţi zice dacă… v-aţi afla la mare, pe malul lacului Techirghiol… şi aţi vedea venind către voi un… nu… cu elefantul nu mai ţine… nici cu COVID… ci un… tanc. Unul adevărat, sovietic, T54. Cu şenile şi cu tun. Ferchezuit ca la mama acasă. N-aţi suna la 112?

Pe bune, nu e fantezie. Mai acum câteva zile, o namilă de metal făcea una cu pământul niscai corturi de-ale pensionarilor veniţi să-şi tămăduiască reumatismele.

Dar să vedeţi tărăşenie, cine credeţi că era la timonă? (Îmi cer scuze, nu ştiu dacă tancurile au timonă din aceea a fostului preşedinte şi lup de mare, Traian, dar ceva de cârmit tot trebuie să aibă). Ei bine, cine credeţi că mânuia tancul? Vreun american de la Deveselu? Absolutely not! Vreun ostaş sovietic? Niet! Atunci? Era… cine era? Era domnul Gelu Voican Voiculescu, în carne şi oase, revoluţionarul dârz şi implicat (alături de tătucul Iliescu şi Petre Roman în Dosarul revoluţiei), cu vilă în Primăverii (cu chirie neplătită) şi director al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, lesne de recunoscut după barba-i albă ca neaua, ca şi sufletul său (cicatricea rănii din cap, produsă de fraţii revoluţionari din decembrie anul trecut e mai greu de văzut de la distanţă).

Nu ştiu dacă şi când a sosit poliţia, dar cert este că reporterii revistei Sputnik* (mirosea a regie de spectacol) au fost pe fază, ca şi oamenii de pe plajă.

Zău, pe bune, nu are rost să vă faceţi cruce. Mai bine ascultaţi ce-a declarat distinsul tanchist: „Am văzut săptămânile astea atâţia oameni care se plimbau nestingheriţi cu maşinile pe plajele din Corbu, Vadu şi Tuzla, încât am crezut că e vorba de o nouă măsură de distanţare socială permisă pe timp de pandemie de regulamentele tandemului Tătaru – Arafat. Noi nu avem în garaj decât o Lada 1200, un Moskvich 1500 şi bolidul acesta primit cadou, prin Consulat, de la prietenul meu, ambasadorul Kuzmin. Am zis să fiu şi eu o zi la înălţime, măcar la propriu, şi să-i fac o surpriză soţiei mele, Georgiana. Iubesc să văd briza mângâindu-i pletele, mi-aduce aminte de Zoia Kosmodemianskaia şi-ale tinereţii valuri“.

Câtă nostalgie concentrată! Unde eşti tu… marea dragoste cu marele popor de la Răsărit!?

De ce v-aţi mira? Vraja mării acţionează, nămolul emană, nisipul înmulţeşte… Primarul de vodevil de veşnică amintire Radu Mazăre nu a îmbrăcat uniforma de ofiţer nazist? Mai puneţi la socoteală şi COVID-ul care e la modă şi care… mai ia minţile oamenilor… nu numai vieţile.

Unde or fi fost ochii domnului ministru Vela? Să nu fi bătut până acolo? Ori ele sunt tabu, rezervate numai clanurilor…

Pun pariu că va apărea un dosar cu termen de rezolvare treizeci de ani. Nu pot rămâne lucrurile aşa. Ar fi de-a dreptul neconstituţional, nu? Sunt atâtea necunoscute de elucidat: acte de proprietate, provenienţă, impozit pe vehicol, permis de conducere, combustibil, parcare şi atâtea altele.

Cam multe întrebări… Mai bine… s-o dăm pe cântec: Şiraka maia strana radnaia… ori Şapte mere-ntr-o basma?/ Şi-am plecat la Moş…

* Veche revistă sovietică, cu variantă în limba română

Actualitate

Florin Zaharia (USR PLUS Neamț): ”Îmi doresc ca Neamțul să aibă o voce puternică în Parlament, care să lupte pentru oameni!”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Florin Zaharia are o lungă experiență de navigator, de comandant de nave comerciale, a lucrat cu  profesioniști veniți din țări și culturi diferite, și a văzut toată lumea – zonele ei cele  mai bogate, ca și cele mai sărace. La alegerile locale din luna septembrie, Florin Zaharia a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț din partea Alianței USR PLUS și acum este unul dintre cei patru consilieri județeni ai Alianței.

 

La alegerile parlamentare de luna viitoare, Florin Zaharia ocupă prima poziție pe lista Alianței USR PLUS pentru Senatul României și spune că vrea să ajungă senator pentru a fi vocea nemțenilor în Parlamentul României.

 

„Vreau să-mi pun experiența dobândită colindând lumea în ultimii 20 de ani în slujba nemțenilor, fiindcă îmi doresc mult ca Neamțul să aibă o voce puternică în Parlament, care să lupte pentru oameni.Iar cu această pandemie și ce va veni după, va fi mare nevoie de vocea asta.

 

N-am făcut politică până de curând. Dar, pentrucă sunt un familist convins, vreau ca fiica mea să crească și să trăiască în România, alături de colegii ei de generație – și, credeți-mă, e foarte greu să găsești argumente, în fața acestei generații, când vine vorbe despre de ce ar rămâne, în loc să plece în Vest.

 

M-am implicat în USRPLUS fiindcă vreau să schimb și percepția cetățenilor despre clasa politică, să nu mai auzim că toți politicienii suntem la fel. Să demonstrăm că se poate face politică cu adevărat pentru cetățenilor, nu lobby pentru grupurile cu mulți bani.

Ca parlamentar, vreau să contribui la o reformă administrativă majoră, care să creeze condiții pentru dezvoltarea locală, la crearea unui mediu curat, fără gropi de gunoi neecologice și fără poluatori, la încurajarea lanțurile scurte de distribuție a produselor alimentare și sprijinirea asocierii micilor fermierilor. A celor care, acum, sunt alungați din piețele acoperite, fără să aibă vreo alternativă să ne dea în continuare mâncare proaspătă, produsă local.

 

Nemțenii ne-au dat votul pe 27 septembrie. Am încredere că o vor face și pe 6 decembrie. Cu mască și distanțare socială la secțiile de vot”, a declarat Florin Zaharia.

 

Pe 6 decembrie, nemțenii votează Alianța USR PLUS pentru o Românie fără hoție!

 

https://fb.watch/1-kBopgnT6/

 

Articol comandat de USR Neamt

Citește știrea

Actualitate

Ger şi zăpadă în masivul Ceahlău

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în vîrf de munte termometrele au indicat -10 grade ■ tot acolo este şi ceva zăpadă ■ Luna Cadourilor debutează cu timp rece, dar spre finele săptămînii ne putem aştepta la o apreciere consistentă a regimului termic ■

Finalul lui Brumar a adus primii fulgi de nea din acest sezon, iar Luna Cadourilor debutează cu un regim termic sub media perioadei. Vestea bună este că pînă la finalul săptămînii regimul termic se apreciază considerabil şi specialiştii spun că în zona noastră se face mai cald decît ar fi normal la acest moment al anului, cu valori termice dirne ce se apropie de 10 grade Celsius.

Regimul termic nocturn are aceeaşi tendinţă şi dacă la începutul intervalului de prognoză vor fi minime de -5 grade, pînă la final se ajunge la temperaturi nocturne de pînă la 6 grade. Pînă atunci trebuie spus că în vîrf de munte, pe Toaca, a fost ger şi tot acolo, la acest moment este strat de nea, ce-i drept nu prea consistent.

Pe 30 noiembrie 2020, la ora 10, termometrele indicau 0 grade în tot judeţul, mai puţin la staţia de la Ceahlău- Toaca unde era ger şi se înregistrau -10 grade. Un pui de vînt făcea ca acolo să se resimtă temperaturi de -12 grade. Tot acolo este singurul loc din judeţ unde este zăpadă în strat ce nu trece de 4 centimetri. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că luna decembrie debutează cu timp rece, şi chiar dacă astăzi este anunţat soare în prima parte a intervalului, maxima nu trece de 0 grade, la limita îngheţului.

Noaptea va fi cea mai rece din ultima perioadă de timp şi mercurul din termometre se opreşte la -5 grade. Jumătatea săptămînii, miercuri 2 decembrie, nu aduce nici un fel de schimbare în registrul termic, valorile termice diurne vor fi de 0 grade, iar peste noapte minima se opreşte la -4 grade. Joi, 3 decembrie, va fi cer variabil cu soare şi se mai îmbunează registrul termic. Asta deoarece ziua trecem la valori termice pozitive, de 1 grad, iar noaptea va fi mai blîndă, cu o minimă de -3 grade.

Pe finele săptămînii se încălzeşte spectaculos faţă de zilele anterioare. Vineri, 4 decembrie, va fi soare dimineaţă, apoi se adună norii şi ar putea veni ceva stropi de ploaie. Maxima dirnă saltă nesperat pînă la valoarea de 7 grade, iar noaptea aduce -1 grad. În prima zi de week-end, sîmbătă 5 decembrie, va fi deosebit de cald. Cerul va fi acoperit, dar nu sînt anunţate precipitaţii, în schimb ne vom bucura de o maximă diurnă de pînă la 8 grade, în timp ce peste noapte vor fi temperaturi pozitive, de 5 grade.

Cea mai caldă zi din luna decembrie pare a fi cea de Moş Nicolae. Duminică, 6 decembrie, rămînem cu cerul acoperit, însă meteorologii anunţă temperaturi diurne care ajung pînă la 9 grade. Şi peste noapte va fi deosebit de cald şi se vor înregistra 6 grade cu plus.

Citește știrea

Actualitate

Dispariţie cu repetiţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Oamenii legii continuă activităţile de căutare în vederea depistării unei tinere de 30 de ani, din Săbăoani, care a plecat de acasă pe 26 noiembrie. Dispariţia a fost anunţată de tatăl femeii, care a reclamat că fiica, Irimia Ana Maria a părăsit în mod voluntar domiciliul şi nu mai este de găsit.

Tînăra are o înălţime de 1,65 m, aproximativ 50 de kilograme, păr castaniu, ondulat, ochi căprui, corpolenţă slabă. La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu o bluză bleumarin, vestă de culoare verde închis, pantaloni tip jeans negri, fiind încălţată cu adidaşi negri. Orice persoană care poate oferi informaţii este rugată să apeleze 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

Citește știrea

Trending