Contactează-ne

Actualitate

Fiecare cu păsărica lui… (Numai eu cu struţul meu)

Știre publicată în urmă cu

în data de

În urmă cu mulţi ani, când la noi nu bântuiau PC-urile şi Internetul, dar nici afurisitul de COVID, băieţelul unor prieteni, o splendoare de copil, era la mare prieteşug şi dragoste cu bunica lui, de la care afla câte-n lună şi-n stele şi de care se dovedea bucuros nevoie mare. Într-o zi, Dănuţ şi-a invitat bunica la vorbă şi din una în alta, a întrebat-o: – Buni…, ce-ai zice matale dacă… dacă… – Băiatule, zi ce ai de zis că n-am timp de taclale… că trebuie să fac mâncare. Mai acuşi vin ai tăi şi… ce le pun pe masă? – Bine, bine, ce-ai zice dacă… ar suna cineva la uşă şi când ai deschide ai vedea un… – Un ce? Hai zi-mi nu mă mai fierbe… – … un… elefant. – Doamne, copile, ce-i cu tine? Eşti bolnav? Ce să caute un elefant aici ? La etaj încă. – Da… ştiu că n-are ce să caute dar… ce-ai zice matale? – Aş zice că te-ai prostit cu totul şi m-aş duce să-mi văd de treabă. Asta aş zice…

… Anii au zburat ca gândul, bunica s-a dus într-o lume poate mai bună ca a noastră, iar Dănuţ a devenit om în toată firea, cu rosturile lui.

Nu la voia întâmplării mi-a amintit de povestea asta năstruşnică. Şi fac şi eu ca Dănuţ cel de altădată: – Ce-aţi zice dacă… v-aţi afla la mare, pe malul lacului Techirghiol… şi aţi vedea venind către voi un… nu… cu elefantul nu mai ţine… nici cu COVID… ci un… tanc. Unul adevărat, sovietic, T54. Cu şenile şi cu tun. Ferchezuit ca la mama acasă. N-aţi suna la 112?

Pe bune, nu e fantezie. Mai acum câteva zile, o namilă de metal făcea una cu pământul niscai corturi de-ale pensionarilor veniţi să-şi tămăduiască reumatismele.

Dar să vedeţi tărăşenie, cine credeţi că era la timonă? (Îmi cer scuze, nu ştiu dacă tancurile au timonă din aceea a fostului preşedinte şi lup de mare, Traian, dar ceva de cârmit tot trebuie să aibă). Ei bine, cine credeţi că mânuia tancul? Vreun american de la Deveselu? Absolutely not! Vreun ostaş sovietic? Niet! Atunci? Era… cine era? Era domnul Gelu Voican Voiculescu, în carne şi oase, revoluţionarul dârz şi implicat (alături de tătucul Iliescu şi Petre Roman în Dosarul revoluţiei), cu vilă în Primăverii (cu chirie neplătită) şi director al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, lesne de recunoscut după barba-i albă ca neaua, ca şi sufletul său (cicatricea rănii din cap, produsă de fraţii revoluţionari din decembrie anul trecut e mai greu de văzut de la distanţă).

Nu ştiu dacă şi când a sosit poliţia, dar cert este că reporterii revistei Sputnik* (mirosea a regie de spectacol) au fost pe fază, ca şi oamenii de pe plajă.

Zău, pe bune, nu are rost să vă faceţi cruce. Mai bine ascultaţi ce-a declarat distinsul tanchist: „Am văzut săptămânile astea atâţia oameni care se plimbau nestingheriţi cu maşinile pe plajele din Corbu, Vadu şi Tuzla, încât am crezut că e vorba de o nouă măsură de distanţare socială permisă pe timp de pandemie de regulamentele tandemului Tătaru – Arafat. Noi nu avem în garaj decât o Lada 1200, un Moskvich 1500 şi bolidul acesta primit cadou, prin Consulat, de la prietenul meu, ambasadorul Kuzmin. Am zis să fiu şi eu o zi la înălţime, măcar la propriu, şi să-i fac o surpriză soţiei mele, Georgiana. Iubesc să văd briza mângâindu-i pletele, mi-aduce aminte de Zoia Kosmodemianskaia şi-ale tinereţii valuri“.

Câtă nostalgie concentrată! Unde eşti tu… marea dragoste cu marele popor de la Răsărit!?

De ce v-aţi mira? Vraja mării acţionează, nămolul emană, nisipul înmulţeşte… Primarul de vodevil de veşnică amintire Radu Mazăre nu a îmbrăcat uniforma de ofiţer nazist? Mai puneţi la socoteală şi COVID-ul care e la modă şi care… mai ia minţile oamenilor… nu numai vieţile.

Unde or fi fost ochii domnului ministru Vela? Să nu fi bătut până acolo? Ori ele sunt tabu, rezervate numai clanurilor…

Pun pariu că va apărea un dosar cu termen de rezolvare treizeci de ani. Nu pot rămâne lucrurile aşa. Ar fi de-a dreptul neconstituţional, nu? Sunt atâtea necunoscute de elucidat: acte de proprietate, provenienţă, impozit pe vehicol, permis de conducere, combustibil, parcare şi atâtea altele.

Cam multe întrebări… Mai bine… s-o dăm pe cântec: Şiraka maia strana radnaia… ori Şapte mere-ntr-o basma?/ Şi-am plecat la Moş…

* Veche revistă sovietică, cu variantă în limba română

Actualitate

Vine primăvara! Cum va fi vremea zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice peste media perioadei ■ ceva mai rece va fi în week-end, cînd sînt aşteptate şi precipitaţii ■ arareori vor mai fi valori termice nocturne negative ■

Vremea e schimbătoare şi după ce vreo două săptămîni ne-a chinuit gerul s-a încălzit nesperat de mult. A reapărut soarele, astfel că cea mai călduroasă zi din ultima perioadă de timp a fost cea de ieri, dar tot aşa vor sta lucrurile şi astăzi.

Va fi o scurtă sincopă în week-end, cînd temperaturile scad cu vreo 10 grade, fiind anunţate şi ploi. Mai apoi, săptămîna viitoare, la început de Mărţişor, se încălzeşte din nou şi sînt anunţate valori termice diurne de pînă la 13 grade. Minimele nocturne vor fi pe la limita îngheţului şi vor fi cuprinse săptămîna viitoare între -1 şi cel mult 3 grade.

Pînă atunci trebuie spus că ziua de ieri, 25 februarie, a fost spectaculoasă din punct de vedere termic, iar la ora 13:00 termometrele indicau 16 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, cu promisiunea unei maxime diurne de 18 grade, în timp ce la Roman erau 15 grade.

Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, unde erau 5 grade. Doar acolo mai este zăpadă, un strat consistent de 54 de centimetri. O vorbă din popor spune că nu vine primăvara decît atunci cînd nu mai este zăpadă pe munte, deci nu e cazul să ne amăgim. Cam la fel va fi vremea şi azi, 26 februarie, cînd se anunţă cer degajat şi o maximă de 18 grade, în timp ce peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 4 grade. Sîmbătă, 27 februarie, se răceşte brusc, cu vreo 10 grade, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 8 grade.

Simultan, se adună norii şi sînt aşteptate ploi. Minima scade la 2 grade. Duminică, 28 februarie, se face şi mai rece şi chiar dacă vedem soarele, nu vor fi mai mult de 6 grade. Peste noapte vor fi temperaturi la limita îngheţului. Prima zi a lui Mărţişor, luni 1 martie, va fi urîtă, cu cer acoperit, ploaie şi cel mult 5 grade. Valorile termice se dublează marţi, 2 martie, cînd reapare soarele şi se vor înregistra 10 grade. Cu toate acestea, urmează cea mai rece noapte cu o minimă negativă, de -1 grad.

Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de miercuri, 3 martie, cînd vor fi 13 grade, iar dacă meteorologii nu dau greş şi joi, 4 martie, va fi bine la o maximă de 12 grade. Minima nocturnă mai creşte niţel şi ajunge la valori pozitive, dar modeste, 2 grade. Cer variabil cu soare este anunţat şi pentru vineri, 5 martie, dar valorile termice intră în declin, astfel că la amiază vor fi numai 10 grade.

Noaptea aduce o minimă de 3 grade, cu plus. Se readună norii pe parcursul zilei de sîmbătă, 6 martie, dar nu vor fi şi precipitaţii. Maxima diurnă va fi de 9 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 1 grad. Fix pe acelaşi model va fi şi ziua de duminică, 7 martie.

Citește știrea

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Actualitate

Dezinfectant pentru mîini, mare atenţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au găsit pe piaţă falsuri grosolane

Firmele care oferă la vînzare dezinfectant pentru mîini vor fi supuse unor controale amănunţite. Măsura a fost luată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor după ce pe piaţă au fost descoperite falsuri grosolane.

Mai exact, la unii comercianţi au fost descoperite sticluţe cu apă de toaletă care, peste eticheta originală, aveau aplicate etichete noi, care atestau în fals că ar fi recipiente cu dezinfectatnt pentru mîini.

„În urma unei acţiuni de supraveghere a pieţei desfăşurata de reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pe raza municipiului Bucureşti, au fost găsite la comercializare produse sub marca «Kolonya – eau de cologne», prezentate drept «dezinfectant de mîini”, conform unui comunicat ANPC. Ca atare, de la mijlocul lunii februarie 2021, ANPC a dispus structurilor teritoriale un control pe această temă. Deja, la nivelul Capitalei, a fost identificată o companie care avea la vînzare produsul „Kolonya – eau de cologne”, care prezenta o etichetă suplimentară suprapusă, care îl înfaţişa publicului drept „dezinfectant de mîini”.

Fapta constatată încalcă prevederile Legii 363/2007 art. 6 alin.1 lit.b, fiind o practică înşelătoare. S-a dispus operatorului economic încetarea practicii neloiale, în conformitate cu art. 13 din Legea 363/2007, precum şi aplicarea unei amenzi contravenţionale în valoare de 10.000 lei.

ANPC anunţă că va reveni cu datele finale ale controlului pe această temă, la nivelul întregii ţări, şi îi asigură încă o dată pe consumatori că supraveghează cu atenţie şi permanent piaţa, astfel încît să împiedice orice posibilă încălcare a drepturilor lor, în timpul actului comercial, de către operatorii economici.

Citește știrea

Trending