Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Fibrex 2000 – 2006: Strategii ratate si dezinformare

Știre publicată în urmă cu

în data de

• ce ar vrea sefii de la FibrexNylon sã credem cã se intentioneazã: „proiect de punere în valoare, care oferã o perspectivã de dezvoltare“ • dupã privatizarea din 2000 s-au dat asigurãri similare • la un an de la privatizare fostul director comercial al societãtii zugrãvea într-un raport un tablou în culori sumbre • productia era în scãdere, iar personalul calificat pãrãsea unitatea • mai erau consemnate erori în strategia privind produsele, neglijarea partenerilor traditionali si prognoze gresite •

Fibrex SA era o societate producãtoare de fire si fibre sintetice. Cu sediul în Sãvinesti, judetul Neamt, avînd o cifrã de afaceri de 1.000 de miliarde de lei si 3.970 de angajati, cu un capital social de 162 miliarde de lei si datorii de 430, 2 miliarde lei la 30.06.1999. Radici Group – Italia detine, începînd de ieri, 88,64% din Fibrex SA Sãvinesti. 50,9% au fost cumpãrate prin metoda licitatiei olandeze de pe piata Rasdaq cu circa 7 milioane de dolari SUA, restul procentelor fiind cumpãrate – chiar ieri – de la al doilea mare actionar, SIF II Moldova, a precizat Erik Steffens, unul dintre oficialii Radici. Pe termen mediu si lung, Fibrex ar trebui sã devinã unitatea de productie integratã a nylon-ului pentru Europa Centralã si de Est prin cresterea si modernizarea capacitãtilor de productie la acid adipic, caprolactamã, fire textile si de mare rezistentã, plecîndu-se de la datele concrete care aratã cã sîntem în urma standardelor internationale. Toate aceste date erau consemnate în cotidianul Monitorul de Neamt, pe 02.02.2000 în urma unei conferinte de presã la Fibrex.

Peste un an Peste un an, în ianuarie 2001, directorul general al FibrexNylon Sãvinesti, dl Guido Castellucio primea un raport de la fostul director comercial al societãtii, rãmas actionar cu 0,1558%. Vasile Gherasim, la momentul respectiv trecut pe post de consultant, fãrã prezentã obligatorie la serviciu, zugrãvea pentru noul director un tablou în culori sumbre: „Cu regret trebuie sã afirm cã în aceastã perioadã imaginea FibrexNylon Sãvinesti s-a deteriorat atît în tarã cît si în fata unor parteneri externi, productia societãtii a scãzut continuu de la o lunã la alta, personalul de cea mai bunã calitate pãrãsind unitatea în procesul de disponibilizãri fortate si fiind partial înlocuit cu personal neinstruit în acest domeniu chiar în posturi de conducere. Dacã la prima întîlnire între noua administratie si personalul de conducere si executiv din Fibrex SA ni s-a prezentat un program de crestere a productiei de caprolactamã, fire tehnice, fire textile, acid adipic, acesta nu s-a dovedit a fi decît PRAF ÎN OCHI (…)“. Raportul identifica cauzele de naturã strategicã care au dus la scãderea productiei, a vînzãrilor si a deteriorãrii imaginii.

Erori în strategia privind produsele Fostul director comercial identificã 4 mari erori de acest tip: 1. Oprirea definitivã a productiei de tetracloretan (…) în schimbul cãruia îsi asigura de la Chimcomplex Borzesti produse chimice si alte operatiuni de barter pe piata externã cu fenol. 2. Oprirea definitivã a instalatiei de fibrã poliamidicã (200t/lunã), produs care asigura utilizarea a trei surse de caprolactamã neutilizabilã în productia de fire nylon. (…) Utilizarea celor trei surse de caprolactamã în productia de granule PA s-a dovedit un esec total, pretul de piatã al granulelor fiiind cu 800-1000 euro/M.M mai mic decît preturile de la Fibrex, iar la o productie de 2200 t/an se poate aprecia o pierdere anualã de 2 milioane de Euro“. 3. Comunicarea oficialã în iulie 2000 de cãtre toti partenerii din tarã a sistãrii definitive a productiei de fire torsionate; fapt ce a creat în rîdul acestora o stare de confuzie si incertitudine. 4. Cresterea excesivã a pretului la unele produse chimice – acid sulfuric si oleum – ceea ce a condus la pierdera partialã a celui mai mare partener pentru Fibrex la acest produs, respectiv Virolite, cu un consum de 500 tone lunar, acesta asigurîndu-si întreaga cantitate din import. Preturile au devenit prohibitive, diminuarea vînzãrilor duce la diminuarea productiei. Ca sã nu amintim de efectele negative ale opririi si pornirii instalatiilor cu influente usor de imaginat asupra costurilor de productie.

Neglijarea partenerilor traditionali Directorul Gherasim opina ca a doua cauzã în diminuarea vînzãrilor: „pozitia actualã a FybrexNylon fatã de clientii printre care as aminti: renuntarea totalã sau partialã la distribuitorii traditionali care cunosteau atît produsele SC Fibrex cît si necesarul consumatorilor din zona unde fãceau distributia; lipsa de comunicare cu partenerii (aproape totalã din partea FybrexNylon). Asa cum v-am adus la cunostintã la timpul respectiv cazul Fibrotex-Bulgaria, care a solicitat ofertã pentru mai multe sortimente de fire nylon în luna iunie 2000, dar care nu primiserã nici un fel de rãspuns (…) si acest fapt nu este singular deoarece foarte multi alti parteneri care mã cunosc îmi solicitã interventia la dvs., ceea ce pentru mine este penibil, cazul semnalat amintit anterior negãsind nici o rezolvare“.

Politica de personal – „extrem de dãunãtoare pentru societate“ Raportul fostului director comercial atinge si problema oamenilor de la Fibrex: „angajarea, inclusiv în posturi de conducere, a unor oameni fãrã nici un fel de cunostinte sau experientã în domeniu, a unor nerezidenti în zonã pentru care Fibrex plãteste cheltuieli de transport, cazare, este dupã pãrerea mea o mare eroare. (…) Dumneavoastrã ati optat pentru aceastã variantã, probabil, pentru cã vã este mai comod sã conduceti cu oameni nepregãtiti profesional în domeniu care nu vi se pot opune în luarea deciziilor cu argumente competente. Aceastã politicã este extrem de dãunãtoare pentru societate în ansamblul ei, oamenii competenti care au lucrat 10-20-30 ani în în Fibrex avînd sefi mult mai slabi pregãtiti profesional, dar cu salarii de 4-5 ori mai mari, încearcã pe diverse cãi sã pãrãseascã societatea sau se retrag mai mult sau mai putin oficial din munca de rãspundere“.

Prognoze catastrofale pe termen scurt si mediu Vasile Gherasim îi aratã domnului Guido cã au existat în anul 2000 – decisiv pentru evolutia societãtii – mai multe prognoze gresite. O scurtã recapitulare a lor este extrem de interesantã: – repornirea instalatiei Lactamã IV, cu costuri de peste 80 de miliarde lei, ea functionînd doar cîteva zile. Banii au fost aruncati pe „Apa Sîmbetei“; – depozitarea pe stoc a caprolactamei s-a dovedit total eronatã, cantitãtile vîndute fiind la preturi cu 15-25 la sutã mai mici decît pretul de productie; – dezmembrarea si valorificarea ca fier vechi a celor 10 masini de etirat ZINSER din relon I-III (cele mai performante de etirat din FibrexNylon evaluate la peste 100.000 euro pe bucatã; – semnarea unor contracte de export la amonium sulfat în perioada iulie-august 2000 cînd pretul era cel mai jos posibil pentru livrãri ce urmeazã a se realiza în ianuarie-martie 2001, cînd preturile sînt la vîrf; – reducerea constantã a productiei de fire textile, punctul forte al SC Fibrex SA Sãvinesti Rugãmintea autorului articolului cãtre directorul general venit din Italia era una de confidentialitate. Rãspunsul îl primeste domnul Gherasim dupã exact 3 luni, dar nu de la domnul Castelluccio. Adresa este semnatã de Liviu Negelschi, director juridic la acea vreme: „Vã comunicãm cã veti primi în cel mai scurt timp posibil un punct de vedere al Administratiei referitor la cele semnalate de dvs. Deoarece punctele atinse de dvs. se referã la mai multe probleme, pentru un rãspuns informat avem nevoie de o mai mare perioadã de timp. (!!!)“ Adresa continuã cu o atentionare clarã si prietenoasã: „Ne permitem sã vã atentionãm, însã, asupra unor insulte mascate prin supozitii proprii, folosire unor documnete interne ale societãtii la care ati avut acces si pe care vã recomandãm sã nu le faceti publice, utilizarea antetului firmei noastre în interes personal, care intrã într-un conflict vizibil cu angajamentul dvs. de confidentialitate încheiat odatã cu contractul dvs. de consultantã începînd cu aprilie 2000“. Cred cã este cazul sã vorbim mai pe întelesul tuturor. Timp de 3 luni nu s-a putut da un rãspuns la niste întrebãri de strategie generalã a firmei. E nevoie de mult mai mult timp. În rest, oamenilor care au avut functii de conducere li s-a închis gura cu angajamente de confidentialitate pe 3 ani, pentru care li se sugera cã nu este obligatoriu sã treacã pe la serviciu! Rãspunsul cel mai documentat a venit, totusi, peste ani si el a generat, probabil, demersul d-lui Gherasim de a face public acest raport. Grupul Radici Fibrex, actionarul majoritar a dat semnale cã este pe punctul de a vinde ce a mai rãmas din FibrexNylon. Semn cã planurile de perspectivã din 2000 au fost sublime si extrem de bine intentionate.

Supãrare mare la Fibrex pe Monitorul Dupã 3 articole apãrute în Monitorul de Neamt privind posibila intentie de vînzare a FibrexNylon, am primit la redactie un drept la replicã supãrat tare. Cicã, dl. Aldo Paracciani dezmite categoric „informatiile false si tendentioase“ apãrute în Monitorul. Evident, nu precizeazã care si în ce mod ar fi ele false si tendentioase. Nu meritã nici presa, nici cititorii un rãspuns clar, modalitatea de a ocoli problemele fiind cunoscutã de noi de pe vremea cînd se discuta cu protestatarii prin cîini antrenati pentru luptã, iar presei i se spunea cã de fapt cîinii erau adusi doar pentru a pãzi stîna de oi. În comunicat ni se vorbeste si despre un „proiect de punere în valoare, care oferã o perspectivã de dezvoltare a FibrexNylon“, etc., samd. Pãi, exact acest lucru spuneam si noi! Si, fãrã nici un fel de tendentiozitate, sperãm ca proiectul acesta sã fie mai bine implementat decît „Green Grass“ (Iarba verde). La vremea lansãrii lui, a plimbat dl. Castelluccio presa prin incinta platformei si vorbea asa de convingãtor, cã aproape a convins pe toatã lumea. Cã românii-s naivi si cred. În alt „proiect de punere în valoare, care oferã o perspectivã de dezvoltare a FibrexNylon“. FOTO: A fost odatã… Fibrex

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Arhivă 2005-2017

Proces şi la Curte în cazul fraudelor de la postliceală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii au atacat sentinţa prin care s-au aplicat pedepse cu suspendare şi achitări ■ 19 din cei 96 de inculpaţi au uzat de calea de atac ■ 26 de lucrări au fost anulate de instanţa de fond ■ unii elevi nici nu treceau pe la şcoală, fiind plecaţi în străinătate ■ erau promovaţi contra unor sume de 1.000 de lei ■ unii profesorii-medici pătaţi completau în locul candidaţilor testele tip grilă ■

Procesul fraudelor de la postliceala sanitară continuă la Curtea de Apel Bacău după ce sentinţa instanţei de fond a fost atacată. Au declarat apel atît procurorii cît şi parte din inculpaţi, 19 din totalul din 96, profesori care şi-au pătat onoarea la corectarea tezelor, dar şi elevi care au cotizat pentru a deveni asistenţi medicali. Reamintim că Tribunalul Neamţ a aplicat pedepse cu suspendare, iar parte dintre cei deferiţi justiţiei au fost exoneraţi de răspundere penală, fiind achitaţi. 26 de lucrări ale elevilor „cotizanţi“ au fost anulate de instanţă, titularii rămînînd fără diploma care le atesta studiile. Acuzele de dare şi luare de mită nu au putut fi dovedite nici din probatoriu, nici din interceptări şi confruntări, astfel încît profesorii şi cei din comisia de examinare au fost inculpaţi numai pentru abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. În ceea ce priveşte alţi acuzaţi, ei au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, iar cursanţii şcolii postliceale fiind inculpaţi pentru cumpărare de influenţă. Cele două părţi vătămate din dosar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Şcoala Posliceală Sanitară Piatra Neamţ, nu s-au constituit părţi civile în procesul penal. Curtea de Apel Bacău va da în cauză o sentinţă definitivă. Conform actelor de urmărire penală, lanţul neregulilor pleca încă de intrarea în şcoală şi se termina la finele studiilor, cu examenul de certificare, unul care era de cele mai multe ori măsluit grosolan. Oamenii legii s-au sesizat despre nereguli în 2013, iar cercetările au durat aproape doi ani. Au ajuns în faţa judecătorilor membrii comisiilor de certificare a studiilor, diriginţii celor trei clase din Piatra Neamţ care au absolvit în 2013, secretarul unei postliceale din Roman, care în anul 2013 a scos ultima promoţie, apoi şi-a închis porţile, precum şi de mulţi din cei care au cumpărat bunăvoinţa profesorilor şi a medicilor şi au cumpărat o diplomă de asistent medical, deşi în unele cazuri chiar cei din comisia de examinare se minunau cît de neinstruiţi erau candidaţii. Acheta a relevat faptul că la postliceala din Roman succesul examenului era asigurat contra sumei de 1.000 de lei de persoană. În mod normal, taxa legal instituită era de 170 de lei, iar diferenţa pînă la 1.000 de lei însemna cumpărarea indulgenţei profesorilor examinatori. De toate demersurile s-a ocupat secretara unităţii, cea care strîngea banii de la cotizanţi, le spunea că această practică este valabilă de ani de zile şi că pentru cei care dau bani, poate rezolva problema examenului la Piatra Neamţ. Tot ea făcea drumurile la „judeţ“, unde era centru de examinare şi rezolva problema. Femeia le-a spus oamenilor legii că această taxă ilegală era de cînd lumea, că iniţial a fost mai modestă, dar că din 2009 rămăsese la pragul de 1.000 de lei. Din cei 34 de elevi înscrişi în promoţia 2010 – 2013, au venit la examenul de certificare numai 24, dar instanţa le-a anulat lucrările. Pentru unii, cursurile din cei trei ani au fost opţionale, nici măcar nu au trecut pe la şcoală fiind plecaţi la muncă în străinătate. Pentru majoritatea candidaţilor secretara le-a făcut rost şi de proiecte pe care le avea de la promoţiile anterioare. La Piatra Neamţ examenul de final costa mai puţin, cam 500 de lei. Ca orice examen şi cel de la postliceala sanitară era monitorizat audio şi video, aşa că anchetatorilor nu le-a trebuit decît niţică răbdare pentru a studia înregistrările. Aşa a ieşit la iveală că acolo unde toată comisia era „cumpărată“, medicii au muncit pe brînci, şi- au scos din poşete mai multe pixuri, au stabilit care este mai aproape de culoarea cu care s-a scris teza şi au trecut la treabă. La testele tip grilă erau întrebări care aveau unul, două sau chiar trei răspunsuri corecte. Corectorii au completat tot ce trebuia pentru note cît mai mari. Totuşi, mediciii care nu s-au lăsat cumpăraţi au rămas uimiţi de neştiinţa candidaţilor, catalogînd promoţia 2013 ca fiind cea mai slabă din istoria şcolii. La examenul din 2013 au fost un număr total de 212 candidaţi care au avut de susţinut proba scrisă şi proiectul. Dacă la cea de-a doua probă toţi au trecut cu brio, la teza scrisă, şapte candidaţi nu au reuşit să obţină minim nota 5. Din cei care au trecut însă, mulţi s-au bucurat de sprijinul comisiei de corectare, în unele cazuri modificările fiind evidente. În aceste condiţii, a fost dispusă o expertiză grafologică în urma căreia a ieşit la iveală că din totalul de 212 de teze, un număr de 113 prezintă modificări ale substanţei cu care s-a scris, dar nu s-a putut stabili dacă au făcut menţiunile pe foaie una, sau două persoane.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Vreme anapoda! Iatã ce-o sã fie de Anul Nou

Știre publicată în urmă cu

în data de

• sfîrsitul de an aduce valori termice pozitive • 2018 debuteazã tot cu vreme excelentã • va fi soare si timp bun cel putin pînã la Boboteazã •

Chiar dacã meteorologii au anuntat din vreme o iarnã de cosmar, cel putin pînã acum previziunile nu s-au adeverit, dar ce-i drept mai este timp. Conform prognozei publicatã pe site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie, în Neamt vremea va fi bunã, ceva mai rece în noaptea dintre ani, însã 2018 debuteazã cu valori termice de aproape 10 grade. Va fi soare, dar regimul termic se mai decepreciazã nitel; în esentã putem sã ne asteptãm la vreme bunã cel putin pînã la Boboteazã. Ceva mai rece va fi în ultimele zile ale lui 2017, iar pe 30 decembrie va fi cer mai mult acoperit si valori termice modeste, cu o maximã care nu trece de 2 grade. Noaptea va fi cea mai rece din întreg intervalul de prognozã si aduce o minimã de -5 grade. Cam la fel va fi vremea si în ultima zi a anului. Duminicã va fi din nou cer acoperit si maxima rãmîne cantonatã la 2 grade. Cine va petrece Revelionul în stradã trebuie sã stie cã nu sînt anuntate precipitatii, în schimb va fi mai cald decît în intervalul precedent, fiind anuntatã o minimã pozitivã, 1 grad. 2018 debuteazã cu „dreptul“ iar luni, 1 ianuarie, va fi cea mai caldã zi din intervalul de prognozã. Soarele îsi face loc de dupã nori si aduce o maximã care ajunge la 9 grade. Din acest motiv si noaptea va fi mai plãcutã, cam 4 grade. Aproximativ la fel de bine va fi si pe parcursul zilei de marti, 2 ianuarie, cînd din nou va fi soare, însã ceva mai rece, pentru cã la amiazã termometrele nu vor indica mai mult de 5 grade. Noaptea rãmînem cu un regim termic bun pentru acest moment al anului, 1 grad. Meteorologii dau asigurãri cã la fel va fi vremea si pe 3 ianuarie, cînd va fi soare, cam 6 grade la amiazã si valori la limita înghetului peste noapte, 0 grade. Începînd de joi, 4 ianuarie, norii se adunã în zona noastrã dar nu aduc precipitatii, însã se mai pierd cîteva grade în termometre. Astfel, la miezul zilei termometrele vor indica numai 3 grade. Dupã lãsarea întunericului norii îsi vãd de drum, cerul se degajeazã motiv pentru care trecem la o minimã negativã, -1 grad. Cel mai probabil, în acest an vor lipsi crucile de gheatã pentru cã în Ajun de Boboteazã se anuntã vreme potrivnicã. Specialistii spun cã vineri, 5 ianuarie, va fi cer variabil cu soare si o maximã care atinge valoarea de 4 grade Celsius. Noaptea regimul termic va fi neschimbat, cu o minimã negativã de -1 grad. Cam la fel sînt conditiile si în ziua de Boboteazã, sîmbãtã 6 ianuarie 2018. Este prognozat cer degajat, soare, si cam 3 grade la amiazã. De soare avem parte si de Sfîntul Ion, iar duminicã 7 ianuarie, ne vom bucura din nou de soare si putin mai cald, 5 grade. Dupã lãsarea întunericului este anuntat cer senin si o minimã de 0 grade.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Jandarmii si politistii sînt la datorie si de Anul Nou

Știre publicată în urmă cu

în data de

• cadrele celor douã instititutii vor fi în stradã pentru prevenirea evenimentelor nedorite

Jandarmeria si Politia Neamt au dispus intensificarea mãsurilor si suplimentarea efectivelor pentru asigurarea unui climat de ordine, sigurantã si liniste publicã, la nivel întregului judet, precum si pentru solutionarea operativã a sesizãrilor care vor veni în mini-vacanta dintre ani. „În perioada 30 decembrie 2017 – 2 ianuarie 2018, jandarmii vor actiona zilnic, la nivelul judetului, pentru ca cetãtenii sã se poatã bucura de mini-vacanta prilejuitã de trecerea dintre ani în conditii de sigurantã si liniste publicã“, a declarat cãpitanul Marius Gãmãnut, purtãtor de cuvînt al Jandarmeriei Neamt. Pentru a preveni orice incidente ce ar putea tulbura ordinea publicã, precum si pentru descurajarea faptelor antisociale, jandarmii vor fi prezenti în stradã si vor patrula pe traseele de deplasare cãtre zonele unde se organizeazã evenimente, în zonele si arterele intens circulate, precum si în zonele aglomerate. De asemenea, ca urmare a afluentei de turisti, în aceastã perioadã Jandarmeria Montanã si-a suplimentat efectivele, fiind pregãtitã sã intervinã în situatii de urgentã, pentru salvarea celor aflati în dificultate. Inspectoratul de Jandarmi desfãsoarã în aceastã perioadã actiuni pentru prevenirea si combaterea fenomenului contraventional si infractional, prin monitorizarea respectãrii legislatiei referitoare la regimul materialelor pirotehnice. Jandarmeria recomandã persoanelor care participã la evenimente sã manifeste rãbdare, sã respecte indicatiile fortelor de ordine si sã evite implicarea în conflicte de orice naturã. În aceastã perioadã, pãrintii sînt rugati sã supravegheze cu atentie sporitã copiii, pentru a preveni eventualele accidente survenite în urma folosirii obiectelor de distractie pe bazã de amestecuri pirotehnice. Cu ocazia trecerii în noul an, Jandarmeria Neamt ureazã tuturor un cãlduros La Multi Ani! În ceea ce priveste Politia, peste 500 de cadre, cu aproape 250 de autospeciale, vor fi la datorie în perioada mentionatã mai sus. Din totalul politistilor angrenati suplimentar, 400 sînt de la Ordine publicã, aproape 100 de la Rutier, iar restul de la Transporturi, Investigatii criminale, Investigarea criminalitãtii economice, luptãtori de la Interventia rapidã si de la Arme, explozivi si substante periculoase. Va fi monitorizat si traficul rutier, pe toate drumurile nationale, judetene si autostrãzi, pentru fluidizarea circulatiei si prevenirea evenimentelor nedorite.

Citește știrea

Trending