Contactează-ne

Actualitate

Festivalul Plăcintelor, tot mai apreciat la poalele Ceahlăului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ întîlnirea devenită tradiţie de vreo 5 ani a avut loc de Sfîntu Dumitru, la Parohia Izvoru Muntelui ■ gospodinele zonei s- auîntrecut în a prepara celebrele plăcinte poale-n brîu şi nu numai ■ „Festivalul are drept scop reîntoarcerea noastră la tradiţii, lucru care dă personalitate satului aşezat la poale de Ceahlău“, a declarat părintele Daniel Dosoftei ■

Sărbătoarea religioasă Sfîntul Dumitru a constituit sîmbătă, 26 octombrie, văleat 2019, pentru iubitorii de plăcinte poale-n brîu, din Izvoru Muntelui, Bicaz şi nu numai, întîlnirea devenită tradiţie, la Festivalul Plăcintelor, ediţia a V-a, găzduită de către Parohia Izvoru Muntelui prin efortul preotului paroh Daniel Dosoftei, care a adunat lîngă sfinţia-sa şi Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din România Bicaz pe toate gospodinele satului cu plăcintele la purtător. Asta pentru a fi degustate de toţi cei care au făcut cu bucurie drumul pînă în satul de la poalele Ceahlăului, acolo unde credinţa în Dumnezeu şi tradiţia par a fi ceva mai puternice decît în alte locuri. Încă de cu dimineaţă, în curtea bisericii au fost amenajate mesele pentru depunerea ofrandei, astfel încît gospodinele zonei îmbrăcate în frumosul strai popular să-şi aşeze cu smerenie platourile cu plăcinte poale-n brîu, iar după clipele de inchinare în biserică, să revină cu oarece cuminţenie şi să aştepte pînă ce a fost dat semnalul de începere a întîlnirii oaspeţilor cu gustoasele şi frumos rumenitele plăcinte. Asta, după ce părintele Daniel Dosoftei avea să ureze un bun venit lumii şi după prezentarea condiţiilor care au stat la baza manifestării. „În primul rînd vă urez bun venit la Festivalul Plăcintelor, activitate care a ajuns la cea de-a V-a ediţie anul acesta şi care are drept scop reîntoarcerea noastră la tradiţii, lucru care dă personalitate satului aşezat la poale de Ceahlău. De data aceasta ne-au călcat pragul mulţime de oameni, care doresc şi pe care îi invităm să se înfrupte din bunătăţli oferite de către gospodinele noastre. Dar vă rugăm să vă exprimaţi opinia prin acordarea unui vot produselor noastre astfel încît să putem premia pe toţi cei care au realizat plăcinte de excepţie. Pentru asta vă vom înmîna nişte inimioare pe care le veţi dărui celor care credeţi că merită prin calitatea produselor lor“, avea să spună părintele Dosoftei în deschiderea manifestării. De îndată ce deschiderea a fost făcută, oaspeţii au purces pe la mese şi au trecut la degustarea plăcintelor. Pentru îndulcirea acţiunii, tinerii de la ATOR Bicaz au pregătit şi o tombolă, marele premiu însemnînd cîştigarea unui pelerinaj pentru două persoane la locurile sfinte ale Moldovei. De reţinut faptul că la activitate a fost prezent şi primarul oraşului, Nicolae Sălăgean, care, trecînd pe la fiecare persoană care avea expuse plăcinte, a oferit cu generozitate cîte o garoafă, mulţumindu-le doamnelor pentru participare şi talentul de bune gospodine. Finalul acţiunii a însemnat înmînarea de diplome de către preotul Parohiei Izvoru Muntelui, cu mulţumirile şi felicitările de rigoare, completate cu degustarea unor sarmale moldoveneşti, operă gastronomică a aceloraşi gospodine ale locului. Interesant a fost faptul că anul acesta festivalul devenit tradiţie la poale de Ceahlău s-a bucurat de un public numeros, care spre seară a plecat cuminte spre casă, mulţumind gazdelor pentru ospitalitate.

Actualitate

We have… architect. Şef

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamț ■ el a trecut o probă de... limba engleză ■

Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamţ. Aşa ar suna o banală ştire, scrisă după un banal comunicat de presă emis de Primăria Piatra Neamţ pe tema menţionată.

Ce nu mai e banal e că, după cum citim în comunicatul pe care îl vom prezenta integral, noul arhitect şef a avut de trecut o probă de… limba engleză. Bravo lui ca a trecut de ea, despre cei care au gândit o astfel de probă pentru un astfel de post… ne abţinem să comentăm.

Probabil Piatra-Neamţ se va transforma din Perla Moldovei în Perla… Albionului. Noroc că nu s-au gândit noii edili să construiască… zigurate la Piatra-Neamţ că ar fi trebuit săracii candidaţi la postul de arhitect şef să facă declinări şi conjugări în… limba persană. Vă prezentăm în cele ce urmează comunicatul primăriei şi mai precizăm doar că pe 2 martie a fost organizat concursul pe post:În vârstă de 52 de ani, Andrei Ciubotaru este absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și a profesat în mediul privat timp de 25 de ani. Este membru al Registrului Urbaniștilor din România.

„Această mutare reprezintă pentru mine o ieșire din zona de confort, respectiv partea de proiectare în care am profesat 25 de ani și, în același timp, o încercare de a aduce un suflu nou în ceea ce privește relația proiectant – administrație locală, dar și cetățean – primărie.  Pornesc cu foarte mult entuziasm pe acest drum și îmi doresc să eficientizez activitatea Direcției de Urbanism” a declarat arh. Andrei Ciubotaru.

„Am încredere în arhitectul Andrei Ciubotaru pentru că este genul care știe să îmbine arhitectura modernă cu cea clasică. Cred că este omul potrivit să pună pe planșă și în aplicare conceptul de =nouaPiatra. Aici, de cealaltă parte a baricadei, va avea ocazia să vină cu soluții, să le implementeze, alături de provocarea de îmbunățire a colaborării dintre municipalitate și proiectanți. Îl felicit și îi doresc mult succes și multă putere de muncă. Pornește la acest drum cu o mare responsabilitate, în condițiile în care pietrenii au așteptări mari de la noua noastră echipă” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Concursul pentru ocuparea acestei poziții a constat în patru probe, respectiv probă de limba engleză, probă de competențe în aplicații grafice pentru module de arhitectură, proba teoretică și interviul. Andrei Ciubotaru își va începe activitatea la Primăria Piatra-Neamț la sfârșitul lunii martie”.

Understood?

Citește știrea

Actualitate

Prefectul a fost numit… prefect

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ George Lazăr este “noul” prefect de Neamţ ■ subprefecţii sunt de la USR ■ plus sau minus ■

Odată cu transformarea prefecţilor şi subprefecţilor din înalţi funcţionari publici în demnitari, care pot avea culoare politică, era necesară “reconfirmarea” pe post a celor care ocupau aceste “dregătorii”. Sau nu. În funcţie de cromatica politică.

Oricum, la Neamţ reconfirmarea s-a produs în ceea ce priveşte prefectul, căruia îi stă bine în galbenul liberal. Aşa că prefectul George Lazăr a fost numit prefect, începând cu data de 4 martie, printr-o hotărâre de guvern pe care nici nu s-a uscat bine cerneala. Conform noilor modificări la Codul Administrativ, care vin mănuşă, evident întâmplător, după ce alianţa de guvernare “a trebuit” să-şi împartă inclusiv prefecturile, la Neamţ vom avea doi subprefecţi. “Algoritmul” politic a zis că de la USR – PLUS. Sau minus.

Deci e clar că fostul subprefect nu se încadra în nuanţa politică necesară, aşa că noii subprefecţi sunt Florin Zaharia – dacă n-a fost să fie “vice” la CJ, măcar “sub” la Prefectură – şi Ioan Meraru, care n-a fost să fie decât… “sub”. De la colegii din presă am aflat că numirea subprefecţilor a fost anunţată de USR, plus sau minus, printr-un comunicat de presă. În condiţiile în care acest comunicat nu a fost transmis subsemnatului sau pe e-mailul redacţiei Monitorul, l-am citit de la colegi. Comunicatul.

Şi am reţinut că domnul Meraru zice ceva de genul: “Numirile politice, acolo unde avem nevoie de oameni profesionişti, trebuie să înceteze şi să fie înlocuite cu un proces transparent de selecţie a resursei umane”. Mi-au dat lacrimile când am citit această declaraţie venită tocmai din partea unuia numit subprefect după ce a fost modificată legea tocmai pentru ca subprefecţii să poată fi… oameni politici. În rest, am mai reţinut că domnul Meraru vrea să colaboreze bine cu toate organele. Administraţiei publice locale, evident, ceea ce e de bine.

Am sărit apoi la declaraţia domnului Zaharia: “Ca cetăţean…” atât am citit şi m-am oprit înainte de a mai asista complice la vreo altă “violentare” a limbii române. Oricum sunt convins că restul nu era doar o “cacofonie” de declaraţie, ci una plină de bune intenţii.

Şi mi-am amintit că domnul preşedinte Arsene, Ionel, făcea furori la începuturile carierei sale politice cu celebrul său “că când”. Şi a ajuns preşedinte. Dacă îl imită măcar la exprimare şi domnul Zaharia are şanse să iasă din postura de “sub”. Subprefect.

Citește știrea

Actualitate

Arhitectul şef nu mai vrea funcţia, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Iulian Negru renunţă la funcţie, începînd cu data de 8 martie ■ primăriei va organiza concurs de ocupare a postului ■

Una din deciziile care au luat prin surprindere conducerea municipiului de la confluenţa Moldovei cu Siretul este aceea prin care ultimul arhitect şef, Iulian Negru, a anunţat decizia de a pleca din funcţie.

„Începînd cu data de 8 martie încetează contractul de muncă al domnului Iulian Negru, urmare a solicitării dumnealui. E un moment dificil pentru Direcţia de Urbanism, avînd în vedere complexitatea şi multitudinea activităţilor pe acest palier. Am stabilit împreună cu Serviciul de Resurse Umane declanşarea cît mai rapidă a unui concurs, astfel încît să puteam avea cît mai curînd un nou architect şef. Dumnealui este al treilea architect care ocupă această funcţie, după Revoluţie. Înaintea sa au funcţionat pe acest post Ioan Iorga şi Ana Maria Alexe“, a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Arhitectul Iulian Negru a ţinut să precizeze faptul că nu este vorba despre o demisie, în sensul cunoscut al demersului juridic, ci de o decizie luată într-un moment în care îşi doreşte să „să se ocupe de proiecte personale“. „Este vorba de o decizie de plecare pentru a-mi rezolva o serie de probleme pesonale.

Aş putea reveni după o perioadă, dacă îmi voi rezolva problemele. Funcţia de architect şef e una foarte importantă şi eu m-am străduit să schimb mentalităţile despre dezvoltarea comunităţii. Din punctul meu de vedere am contribuit la acest lucru şi oraşul arată bine. Am avut multe satisfacţii şi obiectivul asupra căruia mi-am pus amprenta s-a numit Roman. Sper ca locul meu să fie ocupat de un architect tînăr, dispus să se afirme“, a declarat Iulian Negru.

Acesta susţine că va continua proiectele personale, legate de „Şcoala de arte plastice“ pe care a demarat-o în urmă cu cîţiva ani, sprijinind tinerele talente să se afirme. Iulian Negru este căsătorit şi are trei copiii. Unele surse susţin că plecarea acestuia ar ţine mai degrabă de faptul că nu ar fi „rezonat“ cu o serie de cerinţe, ţinînd cont că a fost numit în funcţie în vremea ex-primarului Lucian Ovidiu Micu.

Pe de altă parte, aceleaşi surse susţin faptul că nu a dorit niciodată să „se lege de glie“, în sensul în care nu a vrut să dea concurs pentru ocuparea funcţiei, aici fiind nevoie să devină funcţionar public cu viza Agenţiei Funcţionarilor Publici. Dacă în primărie pentru această funcţie remuneraţia e de vreo 4.000 de lei, în privat un architect poate cîştiga de cîteva ori mai mult.

Citește știrea

Trending