Contactează-ne

Actualitate

Festivalul Naţional Garabet Ibrăileanu, un regal literar. Cine au fost laureaţii manifestării

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ aflat la a V-a ediţie, evenimentul de la Roman a reunit scriitori din toată ţara, din Republica Moldova ■ a fost şi o participantă din Canada ■ s-au decernat Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru critică literară ■

Timp de trei zile, pe 20, 21 şi 22 mai, s-a desfăşurat cea de a V-a ediţie a Festivalul Naţional Garabet Ibrăileanu, organizat de Sucursala Roman a Uniunii Armenilor din România, condusă de dr. Emanuel Nazaretian. Deschiderea festivă a manifestării culturale a avut loc vineri, 20 mai, la ora 15.00, la Complexul Mariko Inn

A fost oficiat, de către preotul Cornel Paiu, un Te Deum în memoria oamenilor de cultură romaşcani Mircea Anghelescu (profesor universitar), Alexandru Mihăilă, Eva Lazea, Mircea Bostan, Gheorghe A.M. Ciobanu, Ioan Dobreanu, Puiu Costea, Aspaziei Oţel Petrescu (mărturisitoare a teniţelor comuniste), dar şi a preşedintelui Comunităţii Elene Roman, Boris Cepalis.

La masa rotundă organizată în aceeaşi seară s-a evocat viaţa, personalitatea, activitateta literară a scriitorului Garabet Ibrăileanu, fost elev al Gimnaziului Roman-Vodă, cel care a editat, între 1889-1890, împreună cu Panait Muşoiu şi Eugen Vaian, revista Şcoala Nouă. În ea, Garabet Ibrăileanu publica sub pseudonimul Cezar Vraja.

S-a vorbit şi despre acordarea, în 1933, a Premiului Naţional de Proză pentru romanul „Adela“, acţiunea din volum desfăşurîndu-se în staţiunea Bălţăteşti, în judeţul Neamţ. La 28 octombrie 1948, Garabet Ibrăileanu a fost ales membru post-mortem al Academiei Române. În seara de 20 mai, a avut loc lansarea mai multor volume de poezie şi proză, apărute la Editura Papirus Media şi la alte edituri.

Este vorba despre volumele lui Lucian Strochi- Donatorii de suflete“, Emilian Marcu – „Lumea după sabatul cocorilor“, Culiţă Ioan Uşurelu – „Dialoguri polifonice. 100 interviuri ca scriitori“, Claudia Mitră din Chişinău – „Lumini din camera obscură“, Mircea Bostan – „Vai de capul nostru!“, Monica Isabela Manole, „Prier cu Dali“, Neculai Muscalu- „Ironie şi violenţă în limbajul publicistic“ ( Cluj- 2021); „Scriitori, istorici în limba română – A.D. Xenopol“, „Elemente de limbă, stil şi discurs“ – Tipografia Moldova, Iaşi-2021.

În acelaşi context au fost oferite diplome şi trofee pentru secţiunea Jurnalistul anului acordate „In memoriam Alexandru Mihăilă“. Pentru anul 2021 titlul a fost acordat post-mortem lui Doru Dinu Glavan, precum şi scriitorilor Mircea Bostan şi Alexandru Mihăilă. În 2020 a primit titlul amintit scritorul Lucian Strochi. Pentru 2021 au fost premiaţi jurnaliştii Emilian Marcu şi Neculai Muscalu, de la Iaşi şi Piatra Neamţ.

Sîmbătă dimineaţă s-a desfăşurat Concursul de aforisme Garabet Ibrăileanu 2022, unde un juriu format din Lucian Strochi, Lucian Marcu şi Cornel Paiu au evaluat aforismele înscrise în concurs, premiul I revenind scriitoarei Graţiela Rîpeanu, din Canada, prezentă fizic la manifestare. Varujan Vosganian, preşedintele Uniunii Armenilor din România şi vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România a înmînat Premiile naţionale de critică literară Opera Omnia, care a revenit criticului Dan Cristea, din Bucureşti şi pentru debut Mariei Epatov, din Rădăuţi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Spectacol pe cer. Perseidele, sau ploia de stele, un fenomen astronomic al cărui nume vine de la constelaţia Perseu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ stelele căzătoare ar trebui să se vadă în noaptea de 12 spre 13 august, după miezul nopţii ■ fenomenul coincide cu Luna Plină, astfel că se vor vedea doar stelele căzătoare cele mai luminoase ■

An de an, cei care-s pasionaţi, dar nu numai ei, de fenomenele astronomice aşteaptă finele primei jumătăţi a lunii august pentru a vedea un „spectacol“ pe cer, Perseidele, stelele căzătoare, sau ploaia de stele. De cele mai multe ori s-a întîmplat ca acestea să fie vizibile, cu atît mai mult cu cît nopţile întunecoase favorizau observarea acestui fenomen.

Anul acesta, în noaptea în care fenomenul are cea mai mare intensitate, cea de 12/13 august 2022, mai este şi un alt fenomen astronomic, Luna Plină. Acest lucru va face ca Perseidele să se vadă pe un cer inundat de lumina Lunii Pline, aşa cum a anunţat pe pagina de Facebook Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“.

„Perseidele de anul acesta se vor vedea pe un cer inundat de lumina Lunii Pline. Pasionaţii de stele căzătoare şi spectacole cereşti se pot uita după Perseide în noaptea de 12 spre 13 august, după miezul nopţii pînă dimineaţă. În acea noapte se vor afla pe cer Luna Plină, aflată în preajma planetei Saturn, şi planetele Jupiter, înspre sud, foarte strălucitoare, şi Marte, înspre est, de culoare portocalie“, conform sursei citate.

Chiar dacă noaptea nu va fi întunecată, ci luminată de Luna Plină, Perseidele se vor putea vedea, cele mai strălucitoare, nu înspre Lună, ci în partea de est şi sus, deasupra capului. Specialiştii dau asigurări că stelele căzătoare ar trebui să fie destul de numeroase. Singura condiţie care mai trebuie îndeplinită, cel puţin în zona noastră, este ca cerul să fie degajat, să fie senin pentru a putea vedea cît mai multe stele căzătoare.

„Chiar dacă lumina Lunii va face ca cerul să nu mai fie negru, se vor putea vedea stelele căzătoare cele mai strălucitoare, care ar trebui să fie destul de numeroase. Pentru a le vedea nu priviţi înspre Lună, ci înspre est şi sus, deasupra capului. Încercaţi să observaţi cerul măcar o oră pentru a vedea mai multe stele căzătoare, timp în care puteţi învăţa şi cîteva constelaţii. Cer senin!“, anunţă Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“.

O tradiţie din popor spune că dacă îţi pui o dorinţă atunci cînd vezi o stea căzătoare, ea se va împlini negreşit. Conform Wikipedia, Perseide sînt o prolifică ploaie de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle. Originea numelui acestei „ploi” este datorită punctului de unde par să apară, numit radiant, aflat în constelaţia Perseu. Fenomenul are loc în perioada 23 iulie – 20 august, însă apogeul este în noaptea de 12 spre 13 august, după miezul nopţii.

Citește știrea

Actualitate

Incendiu într-un bloc, de la un scurtcircuit

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un incendiu care a semănat panică printre locatarii unui bloc din municipiul Roman s-a produs, joi, 11 august, din cauza unui scurtcircuit electric.

Două persoane s-au autoevacuat, iar alte cinci au fost evacuate de pompieri. O femeie în vârstă de 33 de ani a fost transportată la Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Roman.

“La ora 13:30, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la un apartament situat pe strada Fundătura Păcii în municipiul Roman.

La locul solicitării s-au deplasat trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Roman și membri ai SVSU Roman.

La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajare mare de fum într-o cameră dintr-un apartament de la al treilea etaj. Din fericire, în interiorul apartamentului nu se afla nicio persoană.

Două persoane s-au autoevacuat, iar alte cinci persoane, patru adulți și un copil, de la etajele 3 și 4 au fost evacuate de către forțele de intervenție. Acestea au fost preluate și evaluate de echipajele medicale, doar o femeie de 33 de ani fiind transportată la CPU Roman.

Concomitent cu evacuarea locatarilor, forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului, dar și pentru evacuarea fumului din interiorul locuinței și de pe casa scării. Au ars elemente de mobilier, articole vestimentare, materiale textile și s-au deteriorat pereții apartamentului și alte bunuri din interiorul apartamentului.

Cauza probabilă de producere a acestui incendiu a fost scurtcircuitul electric”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Accident pe pod. Trei maşini implicate, o victimă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Accident rutier cu trei maşini implicate, pe podul care face legătura între localităţile Horia şi Roman, joi, 11 august. Conform informaţiilor oferite de poliţişti, accidentul s-a soldat cu o victimă, o femeie în vârstă de 52 de ani.

“La data de 11 august a.c., în jurul orei 14.30, polițiștii rutieri din cadrul Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Național 2, în afara localității Roman.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, accidentul s-a produs între 3 autovehicule, care circulau pe același sens de mers, pe podul care face legătura între localitățile Horia și Roman.

Un autoturism condus de o femeie de 46 de ani, din Piatra Neamț, ar fi intrat în coliziune cu un autoturism, condus de o femeie de 52 de ani, din județul Bacău, care ar fi fost proiectat în autoturismul care circula în fața sa, condus de un bărbat de 28 de ani, din județul Bacău.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea femeii de 52 de ani.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea
AdvertisementTrending