Contactează-ne

Actualitate

Ferească Dumnezeu să ne apuce durerea de măsele!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în judeţul Neamţ, doar şase cabinete au depus cereri pentru a acorda asistenţă medicală stomatologică de urgenţă ■ din cauza restricţiilor sanitare, nu se pot rezolva mai mult de şase urgenţe, zilnic ■

Una din problemele greu de rezolvat în această perioadă de pandemie SARS-CoV2 este cea legată de urgenţele medicale stomatologice. medicul Ciprian Meriuţă de la Clinica Dent Expert Roman a relatat pentru Monitorul condiţiile în care se asigură urgenţele în acest domeniu în aceste vremuri cu restricţii sanitare severe.

„În judeţul Neamţ, urgenţele medicale stomatologice erau asigurate în urmă cu aproximativ două săptămîni doar de cabinetul stomatologic din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe, de la Spitalul Judeţean. Ulterior s-a revenit şi s-a recomandat şi cabinetelor stomatologice private să acorde asistenţă medicală dentară, de urgenţă.

Cei care doresc să acorde asemenea îngrijiri medicale au depus un dosar la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ în vederea avizării unei asemenea activităţi. Cred că la nivelul judeţului Neamţ există acum şase clinici private care au depus astfel de solicitări, din care două în Roman, respectiv clinica noastră şi cea a doctorului Ştefănescu. Am înţeles, din discuţiile purtate de colegii noştri cu cei de la Casa Judeţeană de Sănătate, că nu există la această dată reglementări pentru decontarea serviciilor medicale de urgenţă stomatologică, dar recomandarea Colegiului Medicilor Dentişti este aceea de a acorda, gratuit, această asistenţă medicală de urgenţă.

Numai că există o diferenţa dintre ceea ce recomadă Colegiul şi realitate, în sensul că apar o serie de cheltuieli, destul de serioase, ce trebuie acoperite. La noi în clinică pacientul care ni se adresează cu o urgenţă trebuie să achite o taxă care să acopere materialele necesare sterilizării aerului, a suprafeţelor din cabinet şi sala de aşteptare, precum şi a materialelor de protecţie a noastră, a asistentelor şi a pacienţilor. Repet, costurile sînt legate strict de aceste cerinţe sanitare şi nu de manopera medicală, în sine, care este gratuită.

Din păcate, o altă realitate este că în clinica noastră nu putem asigura, zilnic, decît şase urgenţe şi asta din cauza faptului că există o reglementare a Colegiului Medicilor ca, după fiecare pacient, să se sterilizeze cabinetul timp de două ore. Ceea ce pot să vă spun e faptul că este foarte aglomerat. În clinica noastră avem şase scaune stomatologice şi lucrăm, simultan, în două cabinete, care sînt amplasate în aşa fel încît pacienţii din sălile de aşteptare să nu intre în contact unii cu alţii“, a precizat medicul Ciprian Meriuţă.

A explicat şi ceea ce Colegiul Medicilor consideră a fi „urgenţe stomatologice“, în care sînt incluse: hemoragiile la nivelul cavităţii bucale şi dureri din cauza diverselor patologii la nivelul cavităţii bucale. „Sperăm ca după 15 mai Colegiul Medicilor să lase la aprecierea fiecărui medic a ceea ce înseamnă urgenţă medicală stomatologică. Trebuie să mai spun că la nivelul clinicii noastre se realizează, telefonic, un triaj al urgenţelor stomatologice.

Ne-au telefonat mulţi pacienţi care ne cer cimentarea diverselor lucrări protetice, care, din păcate, nu sînt apreciate a fi urgenţe, deşi, din punctul meu de vedere, astfel de cimentări ar trebui făcute din cauza faptului că, dacă nu sunt realizate la timp, bonturile de sub astfel de lucrări vor migra şi ar putea genera alte boli ale sistemului digestiv“, a mai declarat doctorul Meriuţă.

Advertisement








Trending