Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

„Fenomene gen «mãtusa Tamara» sau tot felul de «scamatorii» imobiliare reprezintã doar partea vizibilã a marilor afaceri oneroase pe bani publici“

Știre publicată în urmă cu

în data de

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamt Serban Strãtilã

Reporter: Cum comentati rãzboiul incompatibilitãtilor izbucnit în Neamt? Serban Strãtilã: Este deja o problemã a justitiei. Înteleg cã si Dan Constantin si Valericã Frãtilã se adreseazã instantei si nu cred cã mai e mare lucru de comentat. Mai mult, o prelungire a discutiilor pe aceastã temã ar putea însemna presiuni mediatice fãcute asupra judecãtorilor care vor judeca cele douã cazuri. De aceea i-as îndemna pe toti cei care, într-un fel sau altul, considerã cã mai au ceva de spus în acest sens, sã se abtinã pînã dupã pronuntarea instantei. Eu le inteleg si problema celor doi politicieni declarati incompatibili, înteleg si dorinta lor de a-si pãstra functiile, dar le-as sugera sã astepte o decizie a judecãtorilor. Ei vor stabili dacã au avut sau nu dreptate. Pe de altã parte, cred cã o mediatizare exageratã a acestor incompatibilitãti ar putea duce, paradoxal, chiar la o anumitã cãdere în ridicol a situatiilor respective. Personal cred cã sînt mult mai grave situatiile de conflict de interese sau, în cazul domnului Dan Constantin, neconcordantele din declaratia de avere. Rep.: Care sînt implicatiile politice si nu numai a respingerii de cãtre senatori a transformãrii PNA în DNA? S.S.: Din pãcate, eu cred cã se exagereazã foarte mult în acest caz. Si de aceastã datã, parlamentarii au primit o palmã, poate meritatã, de la opinia publicã. Este adevãrat cã, indiferent de importanta unei legi de pe ordinea de zi, cu totii trebuie sã fim în salã si sã participãm la sedintã,dar în mod cert nu e cazul sã dramatizãm situatia. Ordonanta de urgentã prin care s-a înfiintat DNA functioneazã, chiar dacã PSD a votat împotrivã. Legea se va întoarce în Parlament si va fi votatã cu sigurantã. Este drept cã a fost o lipsã de coordonare a parlamentarilor coalitiei de la guvernare, dar, din pãcate, nici un reprezentant al Ministerului Justitiei nu a participat la întîlnirile prealabile ale acestora pentru a insista asupra mobilizãrii tuturor în scopul sprijinirii initiativei. De altfel, eu nu cred cã prin crearea unor institutii cu denumiri spectaculoase gen PNA sau DNA se rezolvã problema coruptiei în România. Solutia este tocmai o curãtenie în rîndul celor care trebuie sã aplice legea, urmatã de o de-birocratizare si o transparentã sporitã în toate institutiile statului. Coruptia nu este o infractiune prevazutã în mod expres în Codul Penal, ci poate fi asimilatã cu unele fapte ca darea sau luarea de mitã, traficul de influentã etc. Tocmai de aceea trebuie „cãutatã“ acolo unde este cel mai probabil sã aparã, si anume în jurul contractelor cu bani publici. Fenomene gen „mãtusa Tamara“ sau tot felul de „scamatorii“ imobiliare reprezintã doar partea vizibilã a marilor afaceri oneroase pe bani publici si anume plata „bunãvointei“ celor responsabili.

„Important este sã gãsim o variantã care sã impunã o fortã politicã în stare sã asigure o conducere eficientã si în folosul cetãtenilor“ Rep.: Cum se vede fuziunea PNL-PD din teritoriu? S.S.: La nivelul conducerii PNL Neamt a avut loc o discutie pe aceastã temã la care, din pãcate, nu am putut participa, fiind prezent la o altã actiune. Din cîte cunosc, ideea fuziunii nu a fost respinsã de nimeni din cei prezenti. Personal cred cã va trebui sã existe o consultare realã a tuturor membrilor celor douã partide la nivel local, fiindcã o eventualã fuziune nu poate fi decisã decît de un congres extraordinar. Deocamdatã, avem un protocol al Aliantei D.A. pînã în 2008 si avem încã unele aspecte pe care am putea sã le îmbunãtãtim în derularea acestuia. În Senat avem chiar un grup parlamentar comun care cred cã poate reprezenta un exemplu pozitiv de colaborare.Totusi, nu putem ignora diferentele de doctrinã si de afiliere internationalã, care dincolo de unele orgolii personale, chiar înseamnã mult pentru liderii politici si chiar pentru simplii membri de partid. Important este sã gãsim o variantã care sã impunã o fortã politicã în stare sã asigure o conducere eficientã si în folosul cetãtenilor. Rep.: Cum credeti cã sîntem perceputi acum pe plan european dupã ce lideri politici marcanti au fost chemati pe la Parchet? S.S.: Mai bine decît atunci cînd erau adusi la Parchet doar medici, profesori, politisti cu grade inferioare sau, rareori, cîte un demnitar de care nu auzise nimeni. Si, în egalã mãsurã, mai rãu decît în perioada urmãtoare, cînd în fata judecãtorilor vor fi adusi si alti fosti sau actuali demnitari. Si nu doar din zona opozitiei, asa cum se plînge Adrian Nãstase. Veti vedea cã vor mai fi! De altfel, mi-as dori ca justitia, ca si alte institutii, sã nu functioneze într-un fel sau altul doar pentru imaginea dintr-un anumit moment, ci pur si simplu sã aplice legea în mod corect, indiferent despre cine este vorba. Reprezentantii UE sînt sigur cã vor aprecia mult mai mult un comportament profesionist, decis si intransigent, decît participarea la talk-show-uri si conferinte de presã.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending