Contactează-ne

Actualitate

Federaţia Asociaţiilor Părinţilor tună şi fulgeră

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ preşedintele Iulian Cristache critică decizia Curţii Constituţionale de a nu acorda spor de Covid cadrelor didactice şi vorbeşte de discriminare ■ în schimb, nu e de acord cu sporul de ecran cerut de sindicatele din învăţămînt ■ crede că de acest spor ar trebui să beneficieze şi miile de copii, care-şi strică ochii pe telefoane sau tablete ■

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor şi Părinţilor din România (FAP), Iulian Cristache, ctitică decizia Curţii Constituţionale, care ar fi discriminat corpul profesoral, în ceea ce priveşte acordarea sporului Covid, în timp ce acesta este acordat cadrelor care lucrează în sistemul medical, personal care este şi ştie să se protejeze, fiind dotat cu echipamente corespunzătoare.

„Referitor la sporul de ecran, consider chiar că este întemeiată respingerea de către judecătorii Curţii Constituţionale. Mie mi s-a părut a fi o glumă a sindicatelor cînd au solicitat un asemenea spor. Dacă dumnealor cer acest spor, acum, cînd se învaţă on-line, înseamnă că şi noi va trebui să cerem acest spor pentru miile de copii, care învaţă pe telefoane sau tablete. Este altceva, dacă acest spor se cere – şi ar trebui acordat – în opinia mea de nespecialist, ci de simplu părinte, şi, dacă, repet, va fi acordat doar pentru perioada în care elevii învaţă după scenariul «faţă în faţă». Atunci da, e nevoie de un asemenea spor. De ce el să fie acordat doar celor care lucrează în sistemul medical şi primesc salarii uriaşe, în raport cu salarile modeste primite de un dascăl?“, susţine Iulian Cristache.

Acesta insistă pe ideea că citit în cheia unui comunicat de presă, adresat cetăţeanului de rînd, calitate în care vorbeşte, nu vede de ce un asemenea spor nu poate fi acordat cadrelor didactice, care nu pot preda în echipamente de protecţie, tip cosmonaut, chiar dacă le-ar avea, din simplul motiv că, practic ar fi imposibil acest lucru. „Bineînţeles că sporul Covid trebuie acordat doar în scenariul roşu, al învăţămîntului faţă în faţă, pentru că altfel s-ar impune ca sporul de ecran, injust solicitat de corpul didactic, în condiţiile în care tabletele şi laptopurile au acum ecrane de protecţie, ar trebui acordat şi copiilor, la fel de expuşi la radiaţii “, a mai adăugat Iulian Cristache.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi susţine că va fi alături de sindicate dacă vor face vreun demers legal, pe lîngă vreo instituţie a statului, dar că, de aceste sesizări ar trebui să se ocupe liderii, care sînt plătiţi bine, de membrii lor, tocmai ca să le apere drepturile. Preşedintele FSLI Neamţ, Gabriel Ploscă, întrebat despre subiect, e drept, în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, a refuzat să facă vreun comentariu, susţinînd că nu-şi doreşte politizată o asemenea problemă serioasă şi gravă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Şapte persoane la spital din cauza ciupercilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şapte persoane, dintre care patru copii, au ajuns la Spitalul Târgu-Neamţ, vineri, 14 mai, având diagnosticul intoxicaţie cu ciuperci. Solicitarea către Ambulanţa Neamţ a fost făcută în jurul orei trei dimineaţa  şi la unitatea sanitară au fost transportaţi o fetiţă de cinci ani, un băieţel de şase ani, o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani, dar şi trei tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 29 de ani.

Citește știrea

Actualitate

Nu ieşim din zodia ploilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ informarea de instabilitate atmosferică expiră azi, la ora 21:00 ■ totuşi, nu scăpăm de precipitaţii nici săptămîna viitoare ■ valorile termice diurne vor oscila între 14 şi 22 grade ■

Cea de-a doua jumătate a lunii mai nu aduce timp bun şi foarte aproape de vara calendaristică meteorologii anunţă ploi consistente, iar în cea mai rece zi a săptămînii viitoare nu vor fi mai mult de 14 grade. Singura veste bună este că nopţile vor fi mai calde, iar minimele se vor situa între 9 şi 11 grade.

O informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată expiră azi, 14 mai, la ora 21:00, dar specialiştii spun că vor fi perioade în care va ploua în averse ce vor avea şi caracter torenţial, vor fi descărcari electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului, vijelii şi, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi, pe arii restrînse, 25…35 l/mp.

La acest moment, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca mai sînt 15 centimetri de nea. Astăzi, 14 mai, regimul termic va fi bunişor, 20 de grade ziua şi cam 10 grade vor fi peste noapte. Temperatura se apreciază pe parcursul zilei de sîmbătă, 15 mai, iar la jumătatea lui Florar vor fi 21 de grade, dar nu scăpăm de furtunile care vor fi în special după amiază.

Nu sînt schimbări în regimul termic nocturn şi vor fi vreo 10 grade. Duminică, 16 mai, în prima parte a zilei va fi soare, însă la amiază maxima ajunge cu greu la 20 de grade şi sînt aşteptate ploi în aversă. Noaptea vor fi 10 grade. Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare va fi cea de luni, 17 mai, cînd meteorologii prognozează o maximă îndrăzneaţă de 22 de grade.

Cu toate acestea, nu scăpăm de instabilitate şi sînt anunţate ploi mai după amiază. Minima nocturnă rămîne cantonată la 10 grade. Conform prognozei, de marţi, 18 mai, începe depreciarea regimului termic, astfel că la amiază în zona noastră vor fi 19 grade. Instabilitatea îşi face de cap şi din nou pot veni furtuni. Va fi ceva mai bine după lăsarea întunericului şi minima saltă la 11 grade.

Urmează cea mai rece zi, cea de miercuri, 19 mai, cînd maxima atinge cu greu valoarea de 14 grade. Cerul va fi acoperit şi va ploua mărunt întreaga zi. Precipitaţii sînt anunţate şi după lăsarea întunericului, cînd se vor înregistra cam 10 grade. Joi, 20 mai, se mai încălzeşte niţel, revedem şi soarele şi vor fi vreo 17 grade.

Nu trebuie să uitaţi umbrelele acasă pentru vor fi ceva stropi de ploaie, în aversă. Urmează cea mai rece noapte din întreg intervalul de prognoză, iar minima va fi de 9 grade. Vineri, 21 mai, norii se cantonează în zona noastră şi va ploua mai tot timpul. Termic nu stăm prea bine pentru începutul ultimei decade a lui mai şi vor 17 grade ziua şi vreo 11 grade după lăsarea întunericului.

Sîmbătă, 22 mai, este anunţat cer variabil cu soare, ceva ploi după amiază, 19 grade ziua şi vreo 11 grade vor fi peste noapte. Singura zi fără ploi pare a fi cea de duminică, 23 mai, cînd se vor înregistra 21 de grade.

Citește știrea

Actualitate

E căutat un minor fugar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale de la IPJ Neamţ şi cei ai Poliţiei municipiului Roman fac verificări pentru depistarea unui minor de 17 ani, dar dispărut acum cîteva zile.

„La data de 11 mai 2021, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi cu privire la faptul ca minorul Mereuţă Vlăduţ Ionuţ, în vîrstă de 17 ani, din Roman, a părăsit voluntar Centrul de asistenţă socială în care se afla şi nu a mai revenit“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Adolescentul are o înălţime de circa 1,65 metri, greutate de aproximativ 66 de kilograme, părul brunet, tuns scurt, ochi căprui. Nu se cunosc detalii referitoare la obiectele de îmbrăcaminte pe care acesta le purta la momentul dispariţiei.

Anchetatorii au efectuat verificări pe raza municipiului Roman, precum şi a localităţilor limitrofe, în vederea depistării acestuia, dar fără folos, astfel că cer ajutorul populaţiei. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

De regulă, în astfel de cazuri, copii fugari hoinăresc prin oraş sau merg la rude timp de cîteva zile, după care revin în centrele unde sînt instituţionalizaţi.

Citește știrea

Trending