Contactează-ne

Prima pagină

Farmaciile nu mai primesc medicamentele expirate, spitalele nu sunt pregătite să le colecteze

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de la 1 ianuarie 2024, Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății a fost modificată în ceea ce privește modul de colectare a medicamentelor expirate aduse de populație ■ în vechea reglementare ele trebuiau predate farmaciilor ■ noul act normativ prevede ca să fie colecate de spitale, în locuri special amenajate ■ în mediul rural, recipientele speciale de colectare trebuie montate lângă cabinetele medicilor de familie ■ legea nu este încă aplicată pentru că Ministerul Sănătății nu a elaborat normele ■

Până anul trecut, legea prevedea ca farmaciile să primească de la populație toate medicamentele al căror termen era depășit. Din 14 octombrie 2023, Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății a fost modificată, fiind promulgată de președinte Legea 269/2023 în care a fost inclusă o prevedere potrivit căreia „medicamentele expirate și neutilizate provenite de la populație vor fi colectate la spitalele publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor.

Costurile pentru desfășurarea operațiunilor vor fi asigurate, prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Metodologia de aplicare a noilor prevederi se stabilește prin ordin al ministrului sănătății”. Deși legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024, ea nu se aplică pentru că spitalele nu au amenajat locurile de preluare a acestora, în recipiente standardizate la nivel național.

Președinta Colegiului Farmaciștilor Neamț, Ana Maria Stejar, a declarat că legea anterioară cuprindea prevederi care afectau bugetele farmaciilor și era nefuncțională. „Se pare că legea nu poate fi încă aplicată pentru că Ministerul Sănătății nu a elaborat, încă, normele de aplicare. Pentru aplicarea ei spitalele trebuie să organizeze spații speciale.

Prin legea veche, farmaciile, care funcționează după principiul societăților comerciale, făceau pe banii lor, o muncă pentru care aveau nevoie de resursă umană. Procedura era destul de complicată și birocratică și îngreuna munca farmaciilor, fiind o prevedere, în opinia noastră, la limita legalității. Colectarea medicamentelor expirate de la populație trebuia înregistrată separat. Și așa farmacile au propriile medicamente expirate pe care le scot din uz și le predau firmelor specializate, pe bază de contract.

Oricum e o întreagă debandadă pe circuitul farmaceutic. La aprovizionarea cu medicamente farmaciștii verifică datele de fabricație și expirare, pe fiecare lot și țin evidența lor scriptică. Atunci când cetățenii aduceau la farmacie medicamentele expirate ele veneau amestecate: sticle cu siropuri, amestecate cu produse farmaceutice ambalate în cutii și munca de sortare a lor era făcută de farmacii, cu personalul lor”, a precizat Ana Maria Stejar.

La Spitalul Roman încă nu a fost amenajat locul de colectare a deșeurilor farmaceutice, care ar trebui amplasat undeva la intrarea în unitate, într-un loc unde populația se poată depune medicamentele într-un loc supravegheat de personalul de pază al unității sanitare. S-ar părea că nici această modalitate nu e prea funcțională, pentră că e greu de crezut că un cetățean dintr-un cartier mărginaș va parcurge kilometri pentru a aduce medicamentele la spital.

După cum spun inițiatorii noii prevederi, circa 50% dintre medicamentele expirate nu sunt colectate la noi în siguranță pentru mediu, peste 1.500 de tone ajungând anual la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare al localităților. Pe 15 martie 2023, laSpitalul Roman au ajuns 14 minori intoxicați cu medicamente homeopate expirate, găsite la containerele de gunoi. Cel a mai mic avea 4 ani, iar cel mai mare 16 ani. Copiii au crezut că medicamentele sunt bomboane.

 

 

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending