Contactează-ne

Actualitate

Farcașa în strai mândru de sărbătoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 21-22 octombrie, două zile de sărbătoare și de sfat pentru gospodarii din Farcașa și din zonele montane învecinate ■ turismul agro-montan ca posibilă soluție ■ șapte familii au sărbătorit Nunta de Aur la Balul Gospodarilor ■

Vreme de două zile, 21 și 22 octombrie, satul Frumoasa și comuna Farcașa s-au îmbrăcat în straie de sărbătoare. Au pus în lumină tot ce avea mai bun, au reunit gospodari de pe Valea Muntelui și din întreg județul, autorități locale și naționale, preoți, public venit să se bucure de cea de a doua ediție a Festivalului de Gastronomie Montană Gastrofest II – 2023.

Oamenii muntelui au marcat un moment rar în viața unei comunități: ridicarea unui sfânt dintre rândurile lor. I-au dăruit, post mortem, titlul de cetățean de Onoare părintelui Petroniu Tănase, fost Stareț al Schitului Românesc Podromu din Sfântul Munte Athos. Vom scrie pe larg, separat,  despre omul sfânt care s-a ridicat de pe Valea Muntelui și a ajuns în Athos, unde a devenit unul dintre marii pustinici ai ortodoxiei.

A avut loc o conferință care să găsească soluții pe termen lung pentru locuitorii zonei montane.

S-au prezentat feluri de mâncare tradiționale, un potpuriu de produse naturale, hrană nu doar pentru cei flămânzi ci și pentru ochi, miros, atingere; au organizat o expoziție de animale.

Au avut loc spectacole artistice și foc de tabără. S-a sărbătorit nunta de aur pentru șapte cupluri care au trecut împreună prin viață vreme de 50 de ani.

Întreaga suflare s-a adunat la un bal luminos în care, tineri și bătrâni, au dansat și s-au bucurat de zilele de toamnă senine, de faptul că sunt împreună, de pace.

Primarul de Farcașa, Bogdan Țifui, își dorește ca ampla serie de manifestări organizată sub acest generic să devină tradiție și să stabilească niște repere în an, în jurul cărora oamenii, mai ales tinerii, să se adune.

Suma de evenimente este munca unui colectiv de oameni dedicați, care se străduie să creeze bazele unei zone agro-turistice viabile, în care gospodăriile şi a fermele de familie să valorifice superior materiile prime şi produsele montane, punând laolaltă turism montan și turism gastronomic.

Farcașa și modelul elvețian

Manifestările au debutat cu o conferință, deschisă de  primarul de Farcașa și de Lazăr Latu, președintele Forumului Montan Român, filiala Neamț. Conferința a tratat posibilitățile de valorificare a patrimoniului imaterial alimentar nemțean. Scopurile urmărite sunt de a pune în evidență oportunitățile oferite de turismul gastronomic, de dezvoltarea agroturismului în cadrul gospodăriilor montane tradiționale, ca sursă de venit suplimentar. Nu a lipsit un capitol special, dedicat problemelor întâmpinate de fermierii și de producătorii montani, pentru perioada 2023 – 2027.

Primarul Bogdan Țifui în deschiderea conferinței cu tema ”Valorificarea patrimoniului imaterial alimentar nemțean în contextul dezvoltării durabile montane”

Un model posibil este cel elvețian. Țara cantoanelor promovează cooperativele montane și felurile de mâncare specifice de mulți ani.

Unul dintre felurile prețuite în lume este raclette. Ce înseamnă asta? Brânzeturi din Elveția plus un trio de cartofi, ceapă și castraveți murați. Sună foarte simplu, dar a devenit brand. Balmoșul românesc, gustos și original, merită să stea măcar la egalitate cu faimosul raclette.

Așa cum merită reținut faptul că aproape toți elvețienii își cumpără produsele de la cooperativele proprii, își țin banii la banca cooperativei, etc. Cea mai mare firmă elvețiană care produce hrană pentru animale, cea mai mare companie pentru închirieri de mașini pe termen scurt, părți din media publică elvețiană, sunt organizate în cooperative. Și fac bani buni, temeinic și sigur, de sute de ani. Aargauer Zeitung, ziar de mare circulație, a numit cooperativele “supa primordială a economiei elvețiene”.

”Comuna Farcașa este o comună deosebit de frumoasă și pretabilă turismului. Avem o poziție geografică excelentă, o gastronomie pe măsură, cultură și tradiții deosebite, oameni primitori. Trebuie să valorificăm toate aceste avantaje și să ne dezvoltăm” a precizat Bogdan Țifui.

 Delicii Culinare Montane

Expoziția Deliciilor Culinare Montane, a reunit fermieri/producători din Farcașa dar și din Grupul de Acțiune Locală (GAL) Ținutul Zimbrilor și GAL Drumurile Bistriței, cu peste 30 de reprezentanți.

 

Toți cei prezenți s-au bucurat de cea de-a doua ediție a Târgului ”Tradiții și gastronomie în comuna Farcasa – Gastrofest II”, târg la care fărcășenii au pus tot ce au avut mai bun pe mese și au prezentat tot ce e mai frumos, ca tradiții. Forumul Montan din România, filiala Neamț, și Consiliul Județean Neamț au sprijinit eforturile depuse comunitatea fărcășeană.

Alături de cei din Farcașa s-au aflat și fermieri din zona GAL Ținutul Zimbrilor, GAL Ceahlău și GAL Drumurile Bistriței – respectiv din comunele Borca, Poiana Teiului, Ceahlău, Grințieș, Vânători-Neamt, Agapia, Ghindăoani, Bălțătești și Crăcăoani, întocmind o adunare de oameni vrednici și veseli, putând cu mândrie straiul popular.

Pe scenă, au încântat publicul artiști populari consacrați: Angelica Flutur, Grigore Gherman, Ansamblurile Florile Ceahlăului , Izvoarele Borcutului , Florile și Codrii Stânișoarei, Surorile Seserman de la Suceava, Trupa Bistr-Art.

Șapte Nunți de Aur 

A fost ceas de veselie, așa cum avea să fie și a doua zi, la ediția repetată a Balului Gospodarilor.

Atunci a avut loc un moment special, în care au fost sărbătorite șapte cupluri care au durat 50 de ani, la bine și la greu. Căci adevărat este:” Dacă am darul profeţiei şi înţeleg toate tainele şi am toată cunoaşterea şi dacă am toată credinţa, aşa încât să mute munţii, dar nu am dragoste, nu sunt nimic” (Corintieni 13:2).

Și  s-a veselit întreaga cinstită adunare.

Fotografii și video realizate de Alexandru George Buzdugan

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending