Contactează-ne

Actualitate

Fără ştampilă pe actele de la stat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ măsura a intrat în vigoare din luna octombrie ■ sînt însă şi unele excepţii ■ practic, orice instituţie a statului nu mai are obligaţia de a ştampila documentele folosite în relaţiile cu alte entităţi ale statului român, în relaţia cu cetăţenii sau cu firmele ■

Cu începere de luna trecută, ştampila a fost eliminată din activitatea autorităţilor statului. Asta după ce firmele şi persoanele fizice autorizate au scăpat deja de obligaţia ştampilării documentelor emise în relaţiile dintre ele sau depuse ori încheiate în relaţia cu autorităţile publice. Asta înseamnă că de acum înainte ştampila nu va mai fi folosită de autorităţi, însă ca la fiecare regulă, există şi excepţii, conform Legii nr. 169/2019, care a fost publicată în Monitorul Oficial unde se prevede că noile norme intră în vigoare cu începere de pe 11 octombrie. Practic, orice instituţie a statului nu mai are obligaţia de a ştampila documentele folosite în relaţiile cu alte entităţi ale statului român, în relaţia cu cetăţenii sau cu firmele. „Persoanele juridice de drept public nu au obligaţia de a aplica ştampila pe declaraţii, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituţiile sau autorităţile publice ori emise sau încheiate în relaţia cu instituţiile sau autorităţile publice”, conform Legii 169/2019. În plus, entităţile de stat nu mai sînt obligate să ştampileze actele emise în relaţia lor cu persoanele fizice sau persoanele juridice private. Pe cale de consecinţă, noua lege are ca obiect eliminarea folosirii ştampilei de către toate organele statului din cele trei puteri, legislativ – Camera Deputaţilor şi Senat – organele puterii executive – administraţia publică centrală şi locală – şi organele puterii judecatoreşti – instanţele de judecată. Legea a avut drept scop simplificarea muncii celor care lucrează la stat, dar şi simplificarea birocraţiei. „Potrivit noii legi, instituţiile administraţiei publice nu vor mai fi obligate să utilizeze ştampila în relaţia cu cetăţenii sau cu alte instituţii. În mediul privat, ştampila oricum nu mai era obligatorie. Dar în administraţia publică ea este încă nelipsită. Marele merit al noii legi este ca ea creează premisele digitalizarii şi simplificării birocraţiei. Atîta vreme cît ştampila nu mai este obligatorie, documentele vor putea circula mai uşor, în format digital, nu va mai fi necesar exemplarul original pe hîrtie şi cu ştampilă şi totul va putea fi trimis şi primit online, cu semnatura electronică”, a declarat senatorul Cristian Ghica, conform avocatnet.ro. Sînt şi excepţii şi autorităţile statului vor mai folosi ştampila acolo unde există legi sau ordonanţe care prevăd că aceasta este obligatorie.

Actualitate

ATENȚIE: Restricționări ale circulaţiei rutiere în municipiul Piatra-Neamț în perioada următoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În urma solicitării făcute de SC Drupo Neamț SA pentru a putea desfăşura lucrări pentru dezafectarea rețelei electrice aeriene fir contact troleibuze, se va restricționa circulaţia vehiculelor în perioada 23.10.2020 – 18.12.2020 , în intervalul orar 18:00 – 06:00, alternativ pe tronsoane, pe următoarele străzi: Bd. G-ral. N. Dăscălescu, Bd.Traian, Str. Orhei, Str. Mihai Viteazu, Str.Dărmănești, Str.1 Decembrie 1918, Bd. Decebal, Piața M. Kogălniceanu, Bd. Republicii Str. Petru Movilă, Str. Bistriței, Bd. 9 Mai și Piața Gării.

Asigurarea semnalizării rutiere se va face de SC Drupo Neamț SA, iar urmărirea restricționării circulaţiei se face de Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Piatra-Neamţ şi Poliţia Locală.

Citește știrea

Actualitate

Spitalul de la Leţcani, o “ruină” de peste 13 milioane de euro?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Altă ştire tristă: “Zeci de persoane confirmate cu virusul SARS- COV-2 și internate în spitalul mobil de la Lețcani îndură frigul în interiorul containerelor medicale. În cursul zilei de 20 octombrie 2020, în containere s-a înregistrat o temperatură de numai 13 grade Celsius și bolnavii au tremurat de frig. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a achiziționat un spital din bani publici cu mari probleme: stațiile de oxigen nu funcționează, instalațiile de climatizare scot un zgomot asurzitor, iar echipamentele par a fi la mâna a doua”. Sursa: www.bzi.ro

Aşadar, după amânări şi amânări, după festivisme greţoase şi mincinoase făcute doar pentru voturi, după cheltuirea a 3,3 milioane de euro din banii nemţenilor, cu ce ne-am ales: cu un spital cu multe probleme, în care amărâţii internaţi cu COVID-19 tremură de frig la orice pană de curent.

Cât despre Secţia ATI, aia extrem de importantă, acolo unde s-ar fi putut salva vieţi ale pacienţilor cu forme grave, lucrurile stau aşa din informaţiile apărute în spaţiul public: ni s-au promis şi am plătit pentru peste 100 de paturi, DSP a avizat 48 de paturi, dar s-a ajuns la doar 24 de paturi pentru că nu funcţionează staţiile de oxigen.

De ce nu funcţionează? Pentru că nu s-a ocupat nimeni de întreţinerea lor în stare de funcţionare. Normal, toţi erau ocupaţi să taie panglici, să se pozeze din toate poziţiile şi să se milogească după voturi.

Penibil? Nu. Normal. De ce normal? Pentru că asta merităm. Lipsa noastră de reacţie ce ne caracterizează încă din anii de dinainte de pandemie, lipsa de coloană vertebrală şi lipsa curajului de a lua atitudine, faptul că am ridicat pupatul în fund al şefilor politici la rang de artă naţională ne-au dat şi ne dau clasa politică pe care o merităm: una plină de lepre şi de ciumaţi, de toate culorile, care ne cheltuie banul public pe spitale în care nu merg staţiile de oxigen, instalaţia de climatizare te asurzeşte când merge şi te transformă în stană de piatră când nu merge. Asta am votat, asta avem şi acum putem muri mulţumiţi că e doar din vina noastră.

Ştiţi ce e şi mai ironic? Că tot din banii noştri şi-au plătit politicienii pozele făcute triumfalist în faţa unui spital care a costat milioane de euro, dar se dovedeşte a fi, iată, o ruină. Am plătit tot, de la cap la coadă, şi apoi i-am şi votat.

Pe final, întreb şi eu public pe “ai mei” politicieni din Neamţ: în “frigiderul” de la Leţcani, la ora aceasta, e vreun nemţean internat? Că 3,3 milioane de euro au dat nemţenii.

Citește știrea

Actualitate

COVID -19: Piatra Neamţ a trecut de pragul de 3 la mie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Bicaz rata de incidenţă este de 3,6, la Girov de 3,7 ■ Taşca şi Tarcău, localităţile carantinate, au o rată de 3,24, respectiv 8,10 ■

Piatra Neamţ a trecut de rata de incidenţă de 3 cazuri de îmbolnăviri de COVID 19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, fiind raportată joi, 22 octombrie o rată de 3,14, cu 436 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile, dintre care 80 în spitale şi 356 cazuri comunitare. În localităţile carantinate din Neamţ, Taşca şi Tarcău, rata de incidenţă este de 8,10, respectiv 3,24. Alte localităţi cu rată peste 3 sunt Bicaz, cu 3,6 şi Girov, cu 3,7. Conform reglementărilor în vigoare, în maxim 48 de ore de la raportarea depăşirii indicilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni şi va decide ce noi măsuri trebuie aplicate.

Citește știrea

Trending