Contactează-ne

Actualitate

Fără executare pentru atentat la viaţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul a înjunghiat un consătean şi a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare ■ el este bun de plată cu o sumă consistentă ■

Atentatul la viaţă din localitatea Rediu, comis pe 13 aprilie, cînd un sătean l-a înjunghiat pe un altul, s-a terminat cu o pedeapsă neprivativă de libertate. Cu toate acestea judecătorii au acordat daune consistente pentru victima agresiunii, iar o parte din bani au şi fost plătiţi de agresor.

Recent, Lazăr Culiţă Nicuşor a fost găsit vinovat de săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor, iar magistraţii de la Tribunalul Neamţ au aplicat o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Bărbatul de 47 de ani are de respectat o serie întreagă de obligaţii, altfel suspendarea poate fi revocată, iar individul poate ajunge, din nou, după gratii.

Pe parte civilă, inculpatul a fost obligat la plata unor daune materiale către victima agresiunii de 3.500 de lei, la care se mai adaugă 7.000 de euro, cu titlu de daune morale. Din aceşti din urmă bani agresorul a plătit deja 10.000 de lei, deci mai este dator cu vreo 27.000 de lei. Decizia instanţei de fond nu este definitivă. Conflictul spontan între părţile implicate a avut loc pe parcursul zilei de 13 aprilie 2020, în localitatea Rediu şi era să se termine cu moarte de om.

Din primele cercetări efectuate la faţa locului s-a stabilit că agresorul este un localnic în vîrstă de 47 de ani. Acesta s-ar fi întîlnit cu viitoarea victimă, un tînăr de 25 de ani, iar în urma unor discuţii în contradictoriu s-a ajuns la ceartă. Conflictul dintre cei doi a degenerat şi într-un moment de furie cel mai mare dintre combatanţi, care ar fi trebuit să fie şi ceva mai copt la minte, a scos un cuţit cu care şi-a înjughiat adversarul de mai multe ori în zona toracică.

Pentru că victima sîngera abundent a fost solicitat ajutor prin numărul unic de urgenţă 112. Imediat la faţa locului a venit un echipaj medical care a acordat primul ajutor, ulterior tînărul fiind transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Medicii care au intervenit au diagnosticat victima agresiunii cu plagă înjunghiată abdominală prin agresiune, două plăgi hipocondru stîng şi traumatism toraco-abdominal.

Agresorul a fost reţinut pentru 24 de ore, iar ulterior a ajuns în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă. A fost privat de libertate, iar după o vreme a obţinut o măsură preventivă mai blîndă, arestul la domiciliu.

FOTO: generica

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Vaccinarea, un proces lent, dar care e necesar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Vicepreşedinta Patronatului Medicilor de Familie Neamţ, Angela Bica, a făcut cunoscut modul în care pot fi ajutaţi pacienţii pentru a fi imunizaţi, spunînd că sînt întîmpinate greutăţi, acestea fiind cauzate de lipsa dozelor de vacin anti-Covid, motiv pentru care nu funcţionează toate centrele din judeţ. „Am început să ne ajutăm pacienţii care trebuie să fie imunizaţi în a doua etapă. În judeţul Neamţ sînt disponibile acum doar două centre: cel de la Roman, de la Colegiul Miron Costin, de pe strada Ştefan cel Mare nr. 268 şi Centrul de la Piatra Neamţ.

Deocamdată, după cunoştinţele noastre, acestea sînt funcţionale, din cauza faptului că doar ele au doze de vaccin. Trebuie ţinut cont de faptul că în această perioadă a început şi rapelul pentru cadrele medicale care s-au imunizat. Cei din mediul rural, dacă au posibilitatea, se pot duce să se vaccineze la Centrul de la Roman. În situaţia în care nu pot face acest lucru, trebuie să aştepte să se reglementeze situaţia cu dozele de vaccin şi se vor putea adresa, ulterior, centrului care este pregătit să funcţioneze la Cotu Vameş“, a declarat doctorul Bica.

Medicul de familie mai spune că sînt şi sceptici, care trebuie lămuriţi despre necesitatea imunizării, pentru a-i feri pe ei şi familiile lor de îmbolnăvire. Aceasta recomandă pacienţilor de pe lista sa, peste 2200, ca în cazul în care nu au mijloace de transport şi nu se pot prezenta la vaccinare la centrul din Roman, să aştepte să se reglementeze aprovizionarea cu doze suficiente şi atunci să se adreseze centrului din Cotu-Vameş, care este pregătit a se deschide, atunci cînd vor sosi suficiente doze de vaccin.

Ea îi sfătuieşte pe toţi cei care vor să se vaccineze să ţină legătura cu medicii de familie,care îi ajută să fie planificaţi pe platforma guvernamentală =Rovaccinare.

Citește știrea

Actualitate

A vrut să-i dea foc soţiei, dar şi-a incendiat casa

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un bărbat din Borleşti s-a certat cu nevasta şi a vrut să-i dea foc ■ n-a reuşit, dar şi-a incendiat casa ■ incidentul nu s-a soldat cu victime ■

Un incident violent între doi soţi din localitatea Borleşti, ce a avut loc pe 19 ianuarie 2021, era să se lase cu urmări grave. Bărbatul s- a certat cu consoarta, iar într-un puseu de nervi a vrut să o incendieze. Femeia a scăpat nevătămată, însă individul şi-a aprins locuinţa. Tot incidentul s-a petrecut pe fondul consumului de băuturi alcoolice, însă din fercire nu s-a soldat cu victime, ci doar cu pagube materiale. Pentru stingerea flăcărilor provocate de proprietar, a fost solicitat ajutor la numărul unic de urgenţă 112, apelul fiind înregistrat în dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ în jurul orei 12:23, forţele de intervenţie fiind chemate în Bodeşti.

Au plecat la drum militarii din cadrul Detaşamentului de pompieri Piatra Neamţ cu două autospeciale de stingere, echipajele profesioniste fiind sprijinite de pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov, cu autospeciala din dotare, precum şi pompieri voluntari din cadrul SVSU Borleşti. Cînd salvatorii au ajuns la locul indicat de apelant, incendiul se manifesta generalizat la o terasă din lemn amenajată la intrarea în bucătăria de vară a locuinţei, dar şi în una din camerele casei. Forţele de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite. Pînă la final a ars terasa din lemn şi bunurile materiale aflate acolo, dar şi bunuri din interiorul unei camerei, între care şi aparate electrice şi electrocasnice, obiecte de mobilier, materiale textile etc. Au fost salvate bunurile materiale dintr-o cameră alăturată.

„Cauza probabilă de producere a acestui incendiu a fost stabilită ca fiind acţiunea intenţionată“, conform unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. Avînd în vedere această concluzie, pe fir au intrat şi poliţiştii nemţeni, iar în urma cercetărilor la faţa locului individul s-a ales cu un dosar penal pentru săvîrşirea infracţiunii de distrugere. „În cauză se fac cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere prin incendiere şi ameninţare. După primele audieri, suspectul a fost condus la spital pentru consult medical şi tratament de specialitate”, a declarat Georgiana Moşu, purtător de cuvînt al IPJ Neamţ.

Un alt incendiu a avut loc în zorii zilei de ieri, 20 ianuarie, la o baracă din Taşca, proprietatea Ocolului Silvic Bicaz. Pompierii au fost chemaţi în ajutor în jurul orei 05:30 şi au intervenit militarii din cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ cu o autospecială de stingere, dar şi voluntarii din cadrul SVSU Bicaz cu o autospecială de stingere. Incendiul se manifesta generalizat la nivelul unei bărăci, folosită ca depozit de materiale şi vestiar pentru angajaţi, existînd posibilitatea propagării la altă baracă. Forţele de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite. la final s-a stabilit că totul a fost provocat de jarul sau scînteile căzute din sistemele de încălzire. Pompierii nemţeni au fost alertaţi din nou ieri, în jurul orei 10:20, cînd s-a anunţat foc la o magazie de la un gater din comuna Hangu. Au intervenit militarii de la Garda 2 de Intervenţie Poiana Teiului, cu două autospeciale de stingere, dar şi voluntarii de la SVSU Hangu.

Incendiul se manifesta generalizat la o magazie a unui operator economic, cu posibilitatea propagării la hala gater din imediata apropiere. Focul a făcut scrum magazia din lemn cu o suprafaţă de aproximativ 25 mp., cu bunurile materiale aflate în interior (scule specifice activităţii). Totul a fost generat de scînteile mecanice produse de un aparat de tăiere electric, polizor.

Citește știrea

Actualitate

Scandalul sexual, măsuri radicale

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost demisă directoarea adjunctă de la Colegiul Tehnologic Dimitrie Leonida din Piatra Neamţ ■ s-a constituit o comisie de cercetare disciplinară a profesorului ■ un raport va fi discutat în CA al unităţii şcolare, fiind posibilă desfacerea contractului de muncă ■ o anchetă penală a fost declanşată de Poliţia Piatra Neamţ ■

Scandalul sexual de la Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida din Piatra Neamţ zguduie din nou învăţămîntul românesc, arătîndu-i vulnerabilităţile şi din punct de vedere al resursei de umane. Apariţia unei anchete jurnalistice a scos la lumină şi faţa hidoasă a sistemului, iar odată adus în spaţiul public cazul a „explodat“.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a demis-o pe directoarea adjunctă de la liceu şi a cerut măsuri radicale. Iată deciziile luate de conducerea Inspectoratului şcolar judeţean, sub coordonarea Ministerului Educaţiei. „Este, cu adevărat, o situaţie foarte grea, în contextul dificil prin care trece învăţămîntul românesc. Marţi, 19 ianuarie 2021, eleva a depus la conducerea unităţii şcolare o sesizare, cu toate dovezile.

În cursul aceleaşi dimineţi, am avut o lungă discuţie telefonică, pe acest subiect, mai întîi cu domnul secretar de stat pentru învăţămîntul preuniversitar, Sorin Ion şi apoi, spre după amiază, cu domnul ministru Sorin Cîmpeanu. Am căzut de acord că trebuie să manifestăm toleranţă zero şi că trebuie urmaţi paşii legali, prevăzuţi de Statutul personalului didactic. În cazul cadrului didactic se va merge pînă la desfacerea contractului de muncă.

Acest lucru se va stabili în cadrul Consiliului de Administraţie al Liceului Leonida, în care va fi dezbătut un raport, pe care îl va întocmi, în regim de urgenţă, comisia de cercetare disciplinară de la nivelul unităţii şcolare, care a fost constituită în cadrul Consiliului Profesoral, din ziua de 20 ianuarie, aşa cum cere legea. Aceeaşi comisie va cerceta şi atitudinea directorului adjunct, Mihaela Gabriela Zachman, care ar fi trebuit, imediat, să ne informeze despre ceea ce se întîmplă în liceu. Ea se face vinovată şi că nu a demarat la timp procedura de cercetare disciplinară. Ulterior, decizia CA a unităţii şcolare va trebui pusă în aplicare, printr-un ordin, de către conducerea şcolii, care este angajatorul cadrului didactic“, a precizat Mihai Obreja, inspectorul şcolar general al ISJ Neamţ.

Anchetă pentru hărţuire sexuală

Acesta reproşează fostei directoare atitudinea discriminatorie în raport cu eleva şi apreciază că trebuie respectate prevederile Statutului personalului didactic în caz de desfacere a contractului de muncă, măsură care ar putea fi atacată în instanţă. Inspectorul general a spus că la liceul cu pricina au fost deficienţe manageriale, care a tolerat atitudinea cadrului didactic, unul care nu a înţeles că relaţiile dintre acesta şi elevi, chiar în afara spaţiului şcolar, trebuie să fie unele bazate pe respectarea de principii şi valori.

Profesorul Obreja a dezavuat atît limbajul grobian şi vulgar al profesorului, dar şi atitudinea directoarei adjuncte, Mihaela Gabriela Zachman, care a avut unele reproşuri la adresa elevei. Inspectorul general susţine că aflat de eveniment abia pe 15-16 ianuarie, fiind informat de către noua conducere a liceului. Săptămîna viitoare, în cadrul videoconferinţei cu directorii de şcoli, conducerea Inspectoratului Şcolar Neamţ va reitera prevederile legale privind comportamentul cadrelor didactice în raport cu elevii şi va cere tuturor colectivelor să aibă o atitudine fermă faţă de asemenea comportamente.

În acest caz s-a sesizat din oficiu şi Poliţia Piatra Neamţ. „În urma apariţiei în spaţiul on-line a unor conversaţii dintre o elevă şi un cadru didactic al unei instituţii de învăţămînt, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ s-au sesizat din oficiu şi au demarat cercetări în vederea stabilirii, cu exactitate, a situaţiei de fapt. În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infracţiunii de hărţuire sexuală, cercetările fiind continuate sub supravegherea Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ“, a transmis Poliţia Neamţ.

În ceea ce îl priveşte pe profesorul Cristian Pipirigeanu, cel care predă matematică de la Colegiul Tehnologic Dimitrie Leonida, pînă la finalizarea anchetei administrative el va continua să susţină cursuri. Hărţuirea sexuală este incriminată în articolul 223 din Codul penal, care prevede că pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situaţie umilitoare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Infracţiunea mai este prevăzută şi la articolul 299 – Folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual: Fapta funcţionarului public care, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini, a urgenta ori a întîrzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, pretinde ori obţine favoruri de natură sexuală de la o persoană interesată direct sau indirect de efectele acelui act de serviciu se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia ori activitatea în executarea căreia a săvîrşit fapta.

„Căţea în călduri“, „Handicapată curvă“

Reamintim că ancheta organelor de cercetare penală şi cea administrativă cerută de conducerea Inspectoratului Şcolar Neamţ au început după ce convorbirile dintre o elevă de la liceul pietrean şi profesorul de matematică, care au conotaţie sexuală, au apărut în spaţiul public. Respectivele discuţii de pe o reţea de socializare au avut loc spre sfârşitul anului trecut, dar nu în timpul orelor, eleva de la seral, care are 21 de ani, susţinând că profesorul i-ar fi făcut avansuri sexuale.

„Am aflat despre această neplăcută situaţie şi le- am spus să procedeze conform regulamentului şcolar. Va fi constituită o comisie de cercetare disciplinară, care va putea dispune sancţiuni în acest caz. La rândul meu voi anunţa Ministerul Educaţiei“, susţinea profesorul Mihai Obreja. La un moment dat, exasperată de insistenţele profesorului, eleva a prezentat conducerii unităţii de învăţământ conţinutul convorbirilor din mediul virtual, cel vizat a fost sfătuit să înceteze, dar nu s-a luat nicio măsură, considerându-se că era vorba despre dialoguri între două persoane adulte, care nu s-au petrecut în incinta şcolii şi nici la cursuri. Numai că, după ce respectivului cadru didactic i s-a atras atenţia cu privire la comportamentul său, el s-a dezlănţuit la adresa celei care-l „pârâse“, insultând-o grobian pe Facebook.

Acest caz a fost detaliat într-un articol documentat de jurnaliştii de la Rise Project, care au intrat în posesia convorbirilor dintre profesor şi cea care-i era elevă. „Credeam că trimiţi o poză cu tine goală, că de matematică sunt sătul“, „I-ar înfrumuseţa zilele unui om trecut de 45 de ani“, scria profesorul, care îi sugera tinerei că nu va avea probleme la acel obiect de studiu: „La mate nu am pus niciodată 2 şi 3 la elevele frumoase. Cel puţin nota 6, întotdeauna“. Ziariştii de la Rise Project mai arată că eleva l-a reclamat şi a cerut să fie mutată la alt liceu, dar cel incriminat, după ce a fost chemat să dea explicaţii conducerii unităţii, a trecut la „represalii“, jignind-o, tot pe Facebook: „căţea în călduri“, „handicapată curvă“, „jigodie ordinară“. Ulterior, pentru aceste invective a avut şi o scuză penibilă: „Era o oră târzie şi am tras singur două damigene de vin (…) deci eram în timpul liber când pot agăţa câte curve vreau“, dar a ţinut să precizeze că nu prea poate fi tras la răspundere, pentru că este cineva: „Sunt strănepot de judecător, frate de grefier, iubitul unei persoane din justiţie, frate de poliţistă“.

Înainte ca Inspectoratul Şcolar Neamţ să dispună o anchetă la liceu, conducerea unităţii considera că nu se poate implica pentru că era vorba despre persoane adulte, cerându-le ambilor protagonişti să nu mai discute, de văzut fiind ce se va stabili în urma noilor verificări ale cazului. Eleva, care este căsătorită, a intrat anul trecut în concediu de maternitate după care a decis să reia cursurile liceale întrerupte din cauza unor probleme personale, astfel că s-a înscris la Secţia de mecanică a Liceului „Dimitrie Leonida“.

Citește știrea

Trending