Actualitate
Fără arme albe în școli

■ o campania preventivă este implementată în toate unitățile de învățământ din România, imlicați fiind și polițiștii de la birourile de siguranță școlară
Într-un comunicat de presă elaborat de Ministerul Educației și Cercetării, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, se fac precizări referitoare la o campanie de prevenire a faptelor generatoare de risc. E vorba despre portul sau folosirea, fără drept, de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar.
Scopul este de a crește gradul de siguranță a elevilor și a personalului didactic.m Plus prevenirea delincvența juvenilă în incinta și în zona adiacentă a unităților de învățământ preuniversitar. Activitățile din cadrul campaniei se derulează atât în mediul urban, cât și rural, de către structuri de ordine publică, siguranță școlară și prevenirea criminalității, având ca beneficiari elevii, părinții și cadrele didactice.
Activitățile au avut ca direcții de acțiune informarea elevilor pentru conștientizarea consecințelor (fizice, psihologice, juridice, etc.) ale faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase și dezvoltarea parteneriatului cu cadrele didactice, reprezentanții părinților, reprezentanții elevilor și informarea acestora cu privire la importanța și mecanismul sesizării/semnalării faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ.
Pentru organizarea și desfășurarea activităților de implementare a Planului de măsuri, au fost implicate inspectoratele școlare județene, au fost contactate unitățile de învățământ și a fost întocmită agenda activităților comune, inclusiv prin implicarea actorilor instituționali. Au fost realizate activități în 4.859 de școli (1.979 din urban și 2.880 din rural), dintre care 989 de școli primare, 2.862 de școli gimnaziale și în 1.008 licee/colegii/școli profesionale.
Pentru conștientizarea consecințelor (fizice, psihologice, juridice) asociate portului sau folosirii fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ, cu sprijinul partenerilor, au fost organizate și desfășurate 6.348 de activități (2.890 în mediul urban, respectiv 3.458 în mediul rural). Activitățile au avut 163.878 de elevi beneficiari, 79.354 provenind din mediul urban, iar 84.524 din mediul rural.
În cadrul activităților au participat 23.299 de elevi din școli primare (7.590 din urban și 15.709 din rural), 94.573 din școlile gimnaziale (34.485 din urban și 60.088 din rural) și 46.006 de la licee/colegii/școli profesionale (37.279 provenind din urban și 8.727 din rural). Au fost luate măsuri pentru responsabilizarea factorilor implicați, prin accentuarea acțiunilor în ceea ce privește dezvoltarea unei culturi de securitate în școli.
Toate acestea au ca scop formarea de comportamente și atitudini în spiritul respectării normelor de conviețuire socială, atât în școli, cât și în afara acestora. În acest sens, au fost realizate analize ale fenomenului de violență în mediul școlar și au fost stabilite măsuri de prevenire a unor incidente, prin care să fie evitată atât implicarea elevilor, cât și a personalului din unitățile de învățământ.
Din dorința de a purta un dialog real cu elevii, pe teme care îi preocupă și îi afectează, psihologi, specialiști în domeniu și invitați, participanți la diferite acțiuni în școli, au discutat deschis cu elevii despre: violența în mediul școlar, bullying și cyberbullying, portul unor obiecte interzise, consumul de substanțe periculoase, infracțiuni pe internet, trafic de persoane, fake-news, comunitate și voluntariat.
Temele abordate au fost: „Ziua Internațională pentru nonviolență în școli” (30 ianuarie), „112 – Sună responsabil! De ce? Cui? Cum? cer ajutor”, „Abuzul asupra copiilor – ce înseamnă, cum îl recunoaștem”, „Vacanță în siguranță”, și alte teme de interes pentru aceștia. De asemenea, s-au derulat concursuri naționale, interjudețene și județene, care au avut ca tematică prevenirea violenței în rândul tinerilor.
Pe parcursul anului școlar 2022 – 2023, la nivel național, au fost constatate 141 de fapte de port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase săvârșite în incinta și în zona adiacentă a școlilor. Din punct de vedere al mediului în care au fost comise, cele mai multe fapte de port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase au fost săvârșite în mediul urban (121 fapte), în incinta unităților de învățământ fiind comise 137 de infracțiuni.

-
Prima pagină3 zile,
Trebuie să mulţumim celor 9 judecători ai CCR că au reuşit să facă orice ca să stopeze intrarea României într-un mare rahat, dacă se respectă Constituţia
-
Prima paginăo săptămână,
Interlopi din Roman, care șantajau patronii unor săli de „păcănele”, condamnați cu executare
-
Prima pagină2 săptămâni,
Atenție șoferi! E-sigur este funcțional și-n Neamț. Unde vor fi amplasate noile radare
-
Prima pagină2 zile,
A riscat și a pierdut o mică avere. TIR confiscat cu tot cu lemnul transportat
-
Prima pagină2 săptămâni,
Zone mirifice din Neamț, calificate în finala competiției Destinația Anului 2025. Votul tău contează!
-
Actualitate2 săptămâni,
„Trebuie să ne facem cunoscuți!”. Neamțul este prezent la cel mai mare târg de turism din lume
-
Prima pagină4 zile,
Pe urmele voievozilor, lui Creangă și Veronica Micle. Târgu Neamț este în finala Destinației Anului la categoria Orașe care inspiră FOTO
-
Prima pagină2 săptămâni,
Investiție a Guvernului Japoniei și Ministerului Educației. Tehnologii de ultimă generație la Colegiul de Informatică