Contactează-ne

Actualitate

Faptul divers

Știre publicată în urmă cu

în data de

Vă mai aduceţi aminte de „Faptul divers“, rubrică a „Scânteii“, oficiosul Partidului? Ocupa o coloană întreagă, era inteligent redactată şi, în câteva rânduri, era relatat un eveniment mai deochiat, mai ieşit din comun, petrecut în ţară. Era singura rubrică pe care o citeam, ba uneori, o gustam.

Interesantă în desfăşurare şi inedită în esenţă, mai rupea ceva din monotonia paginilor şi a osanalelor adresate geniilor noastre carpatine. În rest… Operasem un bolnav: apendicită cu peritonită gravă. Omul se prezentase târziu, în stare proastă, încât nu ne-a fost prea uşor să-l aducem la liman. Tată a trei copii, locuind aproape de oraş şi şofer pe deasupra, nu înţelegeam neglijenţa de care dăduse dovadă şi întârzierea cu care venise în spital, punându-şi viaţa în pericol. După ce bolnavul a început a merge spre bine, m-am apropiat mai mult de el, încercând să pătrund motivele unei astfel de delăsări şi să-i fac cuvenita educaţie sanitară, de care era total lipsit.

Tema, bine cunoscută: Prezentaţi-vă la medic de la primele semne de boală! Privind lucrurile mai de aproape, bolnavul şi suferinţa sa aveau o istorie inedită: era angajat al Ministerului Petrolului şi Minelor, lucra pe o autofrigorifică de produse alimentare şi când boala începuse, se afla departe de casă, transportând ouă undeva prin judeţul Dolj; a descărcat marfa, dar a fost încărcat cu peşte pentru Vaslui; dreptu-i, la trecerea prin Bucureşti, a consultat medicul din cabinetul reţelei sanitare a ministerului de resort, care i- a diagnosticat boala şi i-a făcut bilet de internare urgentă pentru operaţie; dar omul… „nu pot doamnă, ce fac cu peştele din maşină?!?“, a plecat la destinaţie, de unde a mai încărcat nişte păsări congelate pentru Suceava, aşa încât când a ajuns acasă, peritonita era în plină desfăşurare şi drumul la spital nu mai putea fi ocolit.

Se puteau spune multe lucruri despre caz dar nu şi despre neglijenţă. Ba pot zice că am fost impresionat de conştiinciozitatea omului, poate şi de nuanţa de eroism pe care o dovedea. Ieftin ! ar zice unii. Da, dar era vorba de datoria faţă de instituţia care-i hrănea, şi pe el şi pe ai săi, şi nu de obişnuita neglijenţă, praştia mă- si!, care tindea să devină atitudine de fiece zi. Şi n-am putut rămâne indiferent.

Omul îşi cunoştea responsabilităţile şi alesese să le respecte, poate că ar fi fost o vorbă prea mult să spun cu preţul vieţii, dar cu preţul suferinţei, da. Pentru că o peritonită nu e o durere de măsele. Avea dureri, vărsa, abia se putea ţine pe picioare şi chiar mi-a relatat episodul unei pene de cauciuc pe care a avut-o şi pe care nu a fost în stare, pur şi simplu, să o repare. A apelat, spre uluirea aceluia, la un şofer oprit în aceeaşi parcare.

Mi-am zis în sinea mea că oamenii de bine n-au dispărut cu totul din ţara asta şi că mai avem încă un viitor. Ce mai Fapt Divers trântesc eu pe tema asta! Zis şi făcut, am prins a descoase omul, mai ales că nu prea pricepeam cum de făcea transporturi alimentare, ca angajat al unui minister care se ocupa de petrol şi gaze.

Omul avea să mă lămurească: cineva, persoană importantă, plecase în străinătate să achiziţioneze ceva echipamente specifice sectorului petrolier, de care economia noastră era, pe drept cuvânt, mândră. Numai că atunci când utilajele au intrat în ţară, ori că partenerii noştri capitalişti ne-au tras în piept, ori că ceva se metamorfozase pe drum, realitatea era una singură: douăzeci de autofrigorifice de mare capacitate (20 de tone) pentru alimente sporeau parcul auto al ministerului petrolului!

Cine ar fi îndrăznit să spună că achizitorul a fost ageamiu!? Şi cum nu putea fi tras la răspundere pentru sarcina de care se achitase în mod strălucit, rezolvarea a fost mai mult decât logică: Ministerul Petrolului şi Minelor făcea, contra cost, servicii de transport pentru mărfurile perisabile ale Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. Splendid! Cine ar fi putut contesta un asemenea grăitor şi ideal exemplu de colaborare şi cooperare interministerială?! Cârcotaş să fii! Aşa că omul m-a avertizat: „Lăsaţi lucrurile cum sunt, dom’ doctor! Cine ştie în ce dandana mai intrăm, de ne pierdem pâinile, şi unul şi altul. Nu îndreptăm noi lumea!“.

I-am dat dreptate şi am renunţat la intenţiile mele reportericeşti. A stat mult în spital, era gata-gata să intre din nou pe masa de operaţie pentru o ocluzie postoperatorie, oricând posibilă dar, în cele din urmă, ne-am bucurat de vindecarea lui şi noi, şi familia care-l aştepta. Dar… mai aveam de tras. Nu peste multă vreme, Ministerul Petrolului fulgera o depeşă către Direcţia Sanitară şi cerea, în termeni drastici, să se cerceteze grava încălcare a recent promulgatelor dispoziţii, care prevedeau ca bolnavii aparţinând ministerelor cu reţea proprie de sănătate să nu primească concedii medicale din partea altor unităţi medicale, chiar dacă acestea i-au îngrijit.

Ele aveau datoria să elibereze adeverinţe, pe baza cărora unităţile proprii acordau concediile medicale. Oricum, treabă grea şi complicată dar care mai ostoia setea birocratică a unora. Se cerea, nimic alta, decât să se comunice vinovaţii şi pedepsele aplicate. Ca să vezi! Am băgat-o pe mânecă dar, din fericire, luând la puricat numita lege, doar-doar om găsi vreo chichiţă prin care să ne spălăm obrazele de gravele vinovăţii în care căzusem, am şi descoperit-o, perfect formulată şi cu documentul potrivit: biletul de trimitere emis de doctoriţa petrolistă din Bucureşti, ceea ce deriva cazul către o excepţie a legii.

Aşa că… abaterea noastră nu mai era chiar abatere, se înscria în litera legii şi… eram salvat. Şi eu, nu numai că le scăpasem omul dar cât îmi dorisem să le introduc printre salariaţi un adevărat erou! Uite aşa, rubrica Faptul Divers a pierdut o tabletă pe cinste, iar şoferul nostru şi cu mine am rămas ce am fost dintotdeauna: nişte anonimi!

La drept vorbind, nu-mi pare rău de dispariţia „Scânteii“, dar de rubrica „Faptul divers“, chiar că da. Mai că aş recomanda-o tuturor gazetelor şi revistelor tipărite ori online. Vă daţi seama de bogăţia fără egal materiale de care dispunem şi cum ar trece ele prin sita ironiei şi a minţii nemaipomenite a românului? Mă şi gândesc la cum arăta un asemenea Fapt Divers dacă ar fi să luăm în seamă accidentul nevinovat în care a fost implicat domnul ministru Bode, asezonat cu luările de poziţie ale tuturor factorilor implicaţi sau martori.

Preşedintele nu crede că ministrul ar trebui să demisioneze (dacă era din PSD sigur da) şi alunecă spre necesitatea dezvoltării infrastructurii. Premierul zice că e băiat la locul lui şi trebuie analizat după ce face ca ministru, nu după autoturismul în care se află. Nici domnul Bode nu e prea limpede: nu se grăbea dar moţăia, că nu se bagă în treaba SPP-ului, că el este capul drumurilor şi şoselelor nu al celor care circulă pe ele şi că are mai bine de un milion de kilometri la activul permisului său. Să-mi spuneţi mie nu ştiu cum dacă toată povestea nu se va sparge în capul motociclistului (sigur unealtă a opoziţiei, alfel ce să caute el pe drumul ministrului?!) care a filmat tot drumul. Să se înveţe minte!

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Autoturism în şanţ, pasager la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Un tânăr în vârstă de 19 ani a ajuns la spital, vineri seara, 22 ianuarie, după ce a fost victima unui accident rutier produs în comuna Gârcina.

“În jurul orei 22:29, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Gârcina. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD.

În urma accidentului rutier produs, în care un autoturism a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un șanț, a rezultat o victimă.

Până la sosirea forțelor de intervenție, cei doi ocupanți ai autoturismului erau ieșiți din autoturism. Pasagerul, un tânăr de 19 ani, a fost preluat de echipajul SMURD și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor autoturismului”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vreme bună pînă la final de lună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice pozitive pînă la început de februarie ■ arareori minimele vor fi negative ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

După ce cîteva zile de ger, vremea s-a încălzit spectaculos, iar din prognoză rezultă că aşa vor fi condiţiile meteo pînă la începutul lunii viitoare. Meteorologii anunţă zile senine, cu valori termice diurne ce se vor încadra între 3 şi cel mult 8 grade Celsius, nefireşti de mari pentru acest moment al anului.

Şi minimele nocturne vor fi preponderent pozitive şi rare vor fi intervalele cînd mercurul din termometre scade sub pragul îngheţului. Precipitaţiile vor fi rare şi nensemnate din punct de vedere cantitativ. Pînă atunci trebuie spus că chiar de ieri, 21 ianuarie, vremea s-a mai îmbunat şi la ora 10:00 termometrele indicau -3 grade la Roman, 1 grad cu plus era la Piatra Neamţ, 2 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca termometrele indicau, la acelaşi moment, -5 grade.

Din cauza vîntului, pe munte indicele de răcire era de -18 grade. Mai este şi ceva zăpadă, în strat de 3 – 5 centimetri în teritoriu şi 37 de centimetri pe munte. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că şi azi, 22 ianuarie, va fi soare şi timp bun, iar la amiază maxima saltă la valoarea de 6 grade. Noaptea aduce valori termice negative, de -1 grad. Cel mai cald va fi în week-end. Sîmbătă şi duminică, în perioada 23 – 24 ianuarie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă meteorologii nu dau greş, în zona noastră se va înregistra o maximă spectaculoasă pentru momentul din an în care ne aflăm, de 8 grade.

Din acest motiv şi peste noapte va fi mai cald şi trecem la minime nocturne pozitive, de 1, respectiv 2 grade. Singura zi în care aşteptăm ceva precipitaţii va fi cea de luni, 25 ianuarie 2021. Cerul va fi acoperit şi va ploua slab la o maximă diurnă în scădere pînă la 5 grade. Cu toate acestea noaptea va fi blîndă cu o minimă de 1 grad. De marţi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi minima rămîne cantonată la 1 grad.

La fel va fi vremea şi miercuri, 27 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare, 3 grade ziua. Noaptea va fi mai rece şi minima va fi negativă, de -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se readună norii, dar nu vor mai fi precipitaţii. Rămînem cu maxima diurnă de 3 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad. Vineri, 29 ianuarie, nu este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Ceva mai bine va fi week-end-ul viitor.

Pe final de lună, sîmbătă, 30 ianuarie, va fi cer acoperit, dar nu vor fi precipitaţii. Maxima diurnă va fi în creştere, pînă la 4 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. În ultima zi a lui ianuarie revedem soarele ce aduce o maximă de 5 grade.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending