Contactează-ne

Actualitate

Faptul divers

Știre publicată în urmă cu

în data de

Vă mai aduceţi aminte de „Faptul divers“, rubrică a „Scânteii“,

oficiosul Partidului?

Ocupa o coloană întreagă, era inteligent redactată şi, în puţine rânduri, era relatat un eveniment mai ieşit din comun deocheat. Era singura rubrică pe care o citeam, ba uneori, o gustam. Interesantă în desfăşurare şi inedită în esenţă, mai rupea ceva din monotonia osanalelor adresate geniilor noastre carpatine.

… Operasem un bolnav: apendicită cu peritonită. Omul se prezentase târziu, în stare proastă, încât nu ne-a fost uşor să-l aducem la liman. Tată a trei copii, locuind aproape de oraş şi şofer pe deasupra, nu înţelegeam neglijenţa de care dăduse dovadă şi întârzierea cu care venise în spital, punându-şi viaţa în pericol. După ce bolnavul a început a merge spre bine, m-am apropiat de el, încercând să pătrund motivele delăsării şi să-i fac cuvenita educaţie sanitară (ce bine cădea !). Tema? „Prezentaţi-vă la medic de la primele semne de boală!“

Suferinţa omului avea o istorie inedită: era angajat al Ministerului Petrolului şi Minelor, lucra pe o autofrigorifică de produse alimentare şi când boala începuse, se afla departe de casă, transportând ouă undeva în Dolj; a descărcat marfa, dar a fost încărcat cu peşte pentru Vaslui; dreptu-i, la trecerea prin Bucureşti, a consultat medicul din cabinetul reţelei sanitare a ministerului de resort, care i-a diagnosticat boala şi i-a făcut bilet de internare urgentă pentru operaţie; dar omul… „nu pot doamnă, ce fac cu peştele din maşină?!?“, a plecat la destinaţie, de unde a mai încărcat nişte păsări congelate pentru Suceava, aşa încât când a ajuns acasă, peritonita era în plină desfăşurare şi drumul la spital nu mai putea fi ocolit.

Se puteau spune multe lucruri despre caz dar nu şi despre neglijenţă. Ba am fost impresionat de conştiinciozitatea omului, poate şi de nuanţa de eroism pe care o dovedea. Ieftin! ar zice unii. Da, dar era vorba de datoria faţă de instituţia care-i hrănea, şi pe el şi pe ai săi, şi nu de obişnuita „praştia mă-si!“, care tindea să devină atitudine de fiece zi. Omul îşi cunoştea responsabilităţile şi le respecta, ar fi fost prea mult să spun cu preţul vieţii, dar cu preţul suferinţei, da. O peritonită nu e o durere de măsele. Avea dureri, vărsa, abia se putea ţine pe picioare şi chiar mi-a relatat episodul unei pene de cauciuc pe care nu a fost în stare s-o repare. A apelat, la un alt şofer din parcare.

Mi-am zis în sinea mea că oamenii de bine n-au dispărut cu totul şi că mai avem încă un viitor. Ce mai „Fapt Divers“ trântesc pe tema asta !

Zis şi făcut, am prins a descoase omul, mai ales că nu prea pricepeam cum de făcea transporturi alimentare, ca angajat al unui minister care le avea cu petrolul. Omul m-a limpezit: cineva, persoană importantă, a plecat în străinătate să achiziţioneze ceva echipamente specifice sectorului petrolier, de care economia noastră era mândră. Numai că atunci când utilajele au intrat în ţară, ori că partenerii noştri, capitaliştii dracu’, ne-au tras în piept, ori că ceva se metamorfozase pe drum, realitatea era una singură: douăzeci de autofrigorifice de 20 de tone fiecare, pentru alimente, sporeau parcul auto al ministerului petrolului! Cum achizitorul nu putea fi tras la răspundere pentru sarcina de care se achitase în mod strălucit, rezolvarea a fost logică: Ministerul Petrolului făcea, contra cost, servicii de transport pentru mărfurile Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. Splendid! Ce exemplu de colaborare interministerială?! Cârcotaş să fii!

Aşa că omul m-a avertizat: „Lăsaţi lucrurile cum sunt, dom’doctor! Cine ştie în ce dandana mai intrăm, de ne pierdem pâinile, şi unul şi altul. Nu îndreptăm noi lumea!“

I-am dat dreptate şi am renunţat. Bolnavul a stat mult în spital, era să intre din nou pe masa de operaţie pentru o ocluzie, dar în final, ne-am bucurat de vindecarea lui.

Eram gata-gata s-o scrântim cu concediul medical care trebuia eliberat de unitatea proprie de sănătate, dar până la urmă, biletul eliberat de doctoriţa din Bucureşti ne-a salvat.

Uite-aşa, rubrica „Faptul Divers“ a pierdut o tabletă pe cinste, iar şoferul nostru şi cu mine am rămas ce am fost dintotdeauna: nişte anonimi!

La drept vorbind, nu-mi pare rău de dispariţia „Scânteii“, dar de „Faptul divers“ da. Mai că aş recomanda tuturor gazetelor şi revistelor tipărite ori online s-o reia. Vă daţi seama de bogăţia de fapte şi izvoare de inspiraţie pe care le-ar avea?

Iată nişte mostre a-ntâia. Unii dintre puternicii zilei, despre care se zice că nu au prea comunicat, au pus-o de mămăligă. Pe bune, s-au socotit călare pe cai mari şi au greşit. N-au lăsat alegerile mai spre primăvară, când ne mai slobozea din chingi nenorocitul de COVID, au intrat în gâlceavă cu biserica, ba au tras obloane peste pieţe şi au ţinut-o ca orbul de bâtă cu toxicitatea unora. Uite că oamenii le-au bătut obrazele şi le-au stricat procentele. Nu ştiu cum or s-o scoată la căpătâi. Mă bate gândul că tot omul necăjit o să tragă scurta.

Ce să mai zic de fumătorul de trabuc care ţipa nu de mult că alţii nu iau seama la pandemie şi la nevoile neamului şi dezertează cam mişelnic, dar când s-a poticnit pe mâna proprie, a cotit-o spre uitare şi a lăsat baltă şi COVID-ul, şi vaccinarea şi bugetul, pe vreme de Sahară în economie.

Alţii au dat în patima aurului. Au ştiu unde să umble şi să zgândărească, adică la ce-i este mai drag românului să audă: unirea de pretutindeni, pedepsirea hoţomanilor, fericirea omului de rând şi altele aidoma şi s-au poftit la masa întinsă şi plină de bunătăţi ademenitoare. Unii cu toată familia, şi mai ales cu promisiunea că vor creşte precum laptele pus la fiert.

Un slujbaş de seamă care învârtea (nu pe degeaba) fotoliile unei instituţii de frunte, s-a prezentat, bucuros nevoie mare la chemarea noului general vremelnic înscăunat, cu ciuca gata pregătită. Ce să vezi, minune mare, când a ieşit de acolo, avea în mână certificatul de eliberare. Şi nu oricum, ci la propria voinţă şi semnătură.

Ba unu’, Bolovan parcă, nici n-a apucat să pună mâna ca lumea pe dârlogi, dar a prins cu putere biciul lui Dumnezeu şi i-a gonit pe cei care se călcau pe picioare şi se făceau că trebăluiesc spre binele naţiei. Şi uite că a scăpat nepedepsit, ba e luat în seamă pentru o dregătorie şi mai şi.

Un „pater familias“, grijuliu de cei pe care îi are în grijă, dar eu cred că mai mult de sine, le-a chemat, chiar lunea, la mare sfat, pe ăle mai răsărite şi cu glas puternic dintre cimotii, să vază cam pe unde scot cămeşuica naţională, şifonată de numa’. Dar să vezi tărăşenie, nu i-a pohtit la grămadă să-şi dea cu presupusul, ci pe rând. Ciolac peste pupăză, cât pe ce să-l lase mai spre urmă pe cel mai forţos. Numai că i-a venit pe sub mască un danf de suspendare şi a cotit orarul. Măiculiţă-mamă, nu-mi doresc să mă aflu nici ca pasăre în zbor prin văzduhurile alea, întra-atât de furtunoase şi cu fulgere or să fie. Şi fără pace.

Ba să vezi şi să nu crezi, că doar nu numai noi plecăm cu pluta, unul mai colţos de-ai noştri, a slobozit pe gură, vorba despre un negru. Simplu. Doamne Sfinte, cum au mai explodat toţi ăi de ne făceau ţigani şi ne-au bălăcărit cât pentru un deceniu de-aici înainte.

Multe şi deloc mărunte „Fapte Diverse“ s-ar mai putea cerne prin sita vremii. Dar să le lăsăm şi pe altădată.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Evaluare Naţională cu sesiune specială

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ministerul a modificat calendarul desfăşurării examenului pentru elevii clasei a VIII ■ acesta se va desfăşura în perioada 7 iunie - 4 iulie ■ absolvenţii care nu au putut susţine examenul vor participa la o sesiune specială ■

De la declanşarea pandemiei de coronavirus, factorii de decizie din sistemul de educaţie au fost nevoiţi să ajusteze diverse acte normative, din cauza faptului că a fost afectat grav şi procesul de învăţămînt. La sfîrşitul lunii trecute, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a elaborate Ordinul 3744 din 28 aprilie 2021, publicat în Monitorul Oficial, privind modificarea şi completarea Ordinului nr. 5455/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii de clasa a VIII-a.

Astfel, conform actului normativ amintit a fost fixat Calendarul de desafăşurare a Evaluării Naţionale după cum urmează. Între 7 şi 11 iunie 2021 va avea loc înscrierea pentru examen; 22 iunie – proba scrisă la Limba şi literatura română; 24 iunie – proba scrisă la Matematică; 25 iunie – Limba şi literatura maternă, unde este cazul; 29 iunie – între orele 16 şi 19 şi 30 iunie – între orele 8-12 – depunerea contestaţiilor; 30 iunie – 4 iulie – soluţionarea contestaţiilor, iar pe 4 iulie – afişarea rezultatelor finale.

Ca element de noutate, anul acesta este introducerea unei sesiuni speciale, destinate candidaţilor care, conform unui certificat medical, nu s-au putut prezenta în sesiunea anterioară. Conform actului normativ candidaţii aflaţi în situaţia menţionată vor putea înscrie în perioada 7 şi 11 iunie 2021; 5 iulie – Proba la Limba şi literatura română; 6 iulie – proba scrisă la Matematică; 7 iulie – Limba şi literatura maternă, unde este cazul; 9 iulie – afişare rezultate înainte de contestaţii (pînă la ora 12.00); 9 iulie, între 14 şi 20 – depunere contestaţii; 10-11 iulie – rezolvare contestaţii; 12 iulie – afişare rezultate finale. În judeţul Neamţ sînt aştepaţi la examenul de Evaluare Naţională 3.660 absolvenţi ai clasei a VIII-a.

Citește știrea

Actualitate

Chefuri cu droguri, alte „note de plată“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la cîteva săptămîni de la descinderile procurorilor DIICOT, petrecăreţii au fost amendaţi ■ este vorba de 114 de persoane care au fost depistate la petrecerile ilegale ■ în cauză, 10 persoane, între care şi cei doi patroni, au ajuns după gratii ■

Petrecerile cu droguri din cluburile Jazz City Café şi Chaplin’s Pub nu s-au lăsat numai cu 10 arestări, unele despre care a vuit tîrgul. De la data descinderilor oamenilor legii la chefurile ilegale pe timp de pandemie, în noaptea de 17/18 aprilie 2021, ancheta a continuat, iar între timp au fost identificate toate persoanele care au fost găsite în acea noapte la party.

Fiecare dintre participanţi a fost amendat, iar prime sancţiuni au fost anunţate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ într-un comunicat de pe 6 mai 2021. Atunci s-a anunţat faptul că oamenii legii au aplicat unui număr de 33 de persoane fizice tot atîtea sancţiuni pentru participarea la activităţi în spaţiul public/privat pentru care au fost instituite interdicii sau restricţii, valoarea totală a amenzilor dispuse fiind de 51.000 lei. A doua zi, Poliţia Neamţ a revenit cu un alt comunicat şi a anunţat că a aplicat alte 81 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 60.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor privind protecţia individuală şi a celor privind libera circulaţie/deplasare.

Marea majoritate a acestor sancţiuni au fost pentru petrecăreţii din cele două cluburi, 114 persoane fiind sancţionate cu 110.000 lei. Reamintim că în urma descinderilor oamenilor legii din noaptea de 17/18 aprilie, 10 indivizi au fost arestaţi preventiv. Este vorba de patronii celor două cluburi, Constantin Cuejdianu şi Cristian Valentin Dobrea, precum şi celebrul hoţ Paul Bumberică, zis Orlando, Claudiu Constantin Enea, Mihai Pavel, Ştefan Gabăr, Ciprian Motoi, Florin Nicolae Rusu, Ioan Stan şi Alin Alexandrul Chiuariu. Toţii au contestat cătuşele la Curtea de Apel Bacău, dar nu au găsit înţelegere, astfel că au petrecut sărbătorile Pascale în arestul Poliţie Neamţ.

Conform datelor de anchetă, procurorii începuseră urmărirea penală încă din luna februarie a acestui an, iar pentru dovedirea făptaşilor au fost folosiţi lucrători sub acoperire. Aşa s-a aflat că la petrecerile din spatele uşilor închise se traficau droguri, preţul fiind de 100 de euro gramul de cocaină sau 50 de euro pentru un comprimat de ecstasy. Patronii cluburilor strîngeau comenzile de la clienţi, se pare şi banii pentru stupefiante, apoi chemau dealerii care aduceau ceea ce comandaseră clienţii. Petrecerile la care participau circa 50 de persoane aveau loc de regulă în noapţile de sîmbătă spre duminică şi se spărgeau în zori, în jurul orei 5 dimineaţa, cînd se ridicau restricţiile de circulaţie.

Citește știrea

Actualitate

Lupta doctorilor nu doar cu coronavirusul, ci şi cu ignoranţa

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ medicul de familie Filip Panait face, din nou, un rechizitoriu al societăţi ■ acesta acuză comunicarea dezastruoasă a guvernanţilor pe teme de interes, cum e aceea a campaniilor de vaccinare ■ medicul crede că interesul politic este să ţină populaţia în ignoranţă ■

Filip Panait, medic de familie la Bîra, cunoscut ca unul dintre cei mai vocali oameni ai sistemului, este extrem de nemulţumit de atitudinea unor cetăţeni faţă de oamenii în halate albe, pornită adesea din mediul politic.

Acesta relatează o întîmplare de acest gen, care l-a pus pe gînduri foarte serios, în ceea ce priveşte misiunea medicilor de a se lupta nu numai cu bolile, dar şi cu ignoranţa. „«Doctorii omoară oameni!». Acestea au fost cuvintele unui tătic, cu aburii alcoololului în cap, după ce i-am vaccinat copilul acum un an. Părintele, cu un anumit grad de analfabetism şi sosit de prin Italia, cu doi copii destul de neglijaţi din punct de vedere medical şi nevaccinaţi la timp, a venit la mine la cabinet, împreună cu soţia, să se înscreie pe lista mea de pacienţi.

Le-am vorbit frumos şi le-am spus că unul dintre copii nu are vaccinurile de rutină efectuate. La ceva vreme au venit cu acel copilaş să-l vaccineze, copilul avînd atunci peste un an. După imunizare, aşa cum se mai întîmplă, a făcut o mică reacţie locală, cu durere şi o uşoară tumefacţie, a început să plîngă. M-a sunat tatăl spre seară, supărat şi mînios, că cel mic plînge. «Vă sau în judecată!. Doctorii omoară oameni», m-a ameninţat bărbatul. Am stat, l-am ascultat. Era vizibil că se afla sub influenţa consumului de acool. «Mă duc la spital!».

Am convenit să sune Ambulanţa şi să meargă la spital, deşi şi acolo tot doctorii îi tratau copilul şi nu i s-a făcut decît ceea ce-i recomandasem şi eu să facă. L-am lămurit că asemenea reacţii sînt normale după vaccinare şi i-am spus că, proprii mei copii au făcut reacţii mai severe. Atunci mi-am dat seama că în România la capitolul comunicare se stă extrem de prost, începînd de la secretarul de stat Raed Arafat şi continînd cu miniştrii Sănătăţii, de cele mai multe ori avînd conduita unui contabil bancar, ceea ce explică atitudinea agresivă a oamenilor, cărora le este greu să înţeleagă încrengătura de interese big-farma.

Cu o populaţie slab şcolarizată şi cu politicieni de proastă calitate este explicabil de ce s-a ajuns în acest punct“, este de părere medicul Filip Panait. Acesta este convins şi de faptul că vinile pot fi căutate şi în atitutudinea unor elite româneşti, inclusiv a celor din lumea medicală, politică sau oculte, care au contribuit din plin, la situaţia în care este ţara.

„O doamnă şi un lider de partid sînt cei mai buni vraci ai acestei naţii, care împreună cu şefii galeriiilor de fotbal vor transforma România într-un «paradis terestru»“, a conchis medicul. Acesta a mai precizat că a trecut un an de la întîmplarea cu nemţeanul venit din Italia, care cu întreaga lui familie a rămas pe lista sa de pacienţi, căpătînd încredere în sfaturile medicului lor şi nu în ceea ce auzise sau citise pe internet, cum că „medicii omoară pacienţi“.

Citește știrea

Trending