Contactează-ne

Actualitate

Facturi uriaşe sînt şi la şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ conducerile unităţilor şcolare nu sînt impacientate de valoarea facturilor la utilităţi ■ ultima emisă este pentru luna decembrie, cînd s-au mai făcut economii datorită vacanţei ■ plata facturilor se va face din costurile standard/per elev ■

Principalul furnizor de utilităţi din zona Moldovei, compania E-ON, a început să trimită, din 10 ianuarie şi în instituţiile publice facturile la energie şi gaz metan.

Despre valoarea acestora nu am reuşit să aflăm nimic oficial, obţinînd costurile facturilor pe surse la cîteva unităţi de învăţămînt. Astfel, valoarea la gaz metan este de 75.500 lei la Colegiul Danubiana, de 44.342,73 lei gaz metan, la Colegiul Naţional Roman-Vodă. 13.000 lei are de achitat  Colegiul Vasile Sav tot pentru gaz metan şi 18.000 de lei Colegiul Tehnic Miron Costin.

Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, întrebat fiind despre modalitatea de repartizare a fondurilor pentru acoperirea cheltuielilor cu utilităţile, ne-a precizat că nu are încă din şcoli informaţii privind costurile facturilor, dar crede că nu sînt probleme.

„Nu mi s-a sesizat faptul că ar exista probleme cu valoarea facturilor, pentru că nu s-au primit fizic în şcoli. Banii pentru achitarea acestor facturi ajung în unităţi prin primării şi aceste sume sînt prinse în costul standard per elev, la capitolul «Bunuri şi servicii».

Aceştia sînt bani cu destinaţie specială şi sînt banii şcolilor. La ora la care vorbim sînt aşteptate facturile pentru decembrie. Dacă vor apărea probleme vom discuta cu ministerul. E vorba de sume diferite, de la un judeţ la altul. Neamţul se află în zona IV sau V şi are costuri mai mari decît în alte judeţe. Sumele  sînt diferenţiate pe tip de şcoală şi vor fi aprobate prin hotărîre de guvern“, a precizat Mihai Obreja.

Directorul  Colegiului Danubiana, Leonard Văcaru, susţine că a fost preocupat în mod deosebit de contractul cu E-ON, ţinînd cont că are de acoperit cheltuielile la o unitate şcolară cu 1.147 elevi.

„Nu ne-au ajuns încă în şcoli facturile, dar suma de care ne vorbiţi, de 75.500 lei nu este una care să ne sperie pentru că am avut altădată facturi şi mai mari. Este vorba de factura la gaz metan. Noi, pentru a încălzi toate corpurile de clădire, funcţionăm cu trei centrale mari şi 12 mici.

Cît despre factura la energie electrică şi ea se ridică la 10-20 de mii lei. Este drept că factura la care facem vorbire este pentru luna decembrie, perioadă în care a fost şi vacanţă şi centralele au fost menţinute la temperatură minimă. Pe de altă parte, ca în fiecare an, noi beneficiem în luna ianurie şi de scăderea acccizelor din factură, pe un an, ceea ce mai reduce din costuri. Sînt lucruri pe care le-am negociat cu furnizorul de servicii şi, deocamdată, putem face faţă cheltuielilor. Vom vedea cît este de lungă şi geroasă iarna“, a precizat Leonard Văcaru.

În mediul rural lucrurile sînt şi mai incerte, în sensul că centralizarea datelor nu s-a putut realiza pentru facturile la utilităţi, ţinînd cont de faptul că platforma electronică a ANAF este în lucru.

„Nu ştim încă ce sume ne-au venit pentru că platforma electronică e deocamdată blocată, lucrîndu-se la instalarea ei. Nu am primi nici o factură, nici filă de buget, aşa încît conform Codului fiscal nu putem achita decît o parte din valoarea bugetului de anul trecut. Sîntem la mîna furnizorilor de servicii. Avem datorii, inclusiv la Rossal, pentru salubritate .Trebuie să vedem ce se va întîmpla pentru că 45 de zile de la votarea bugetului aproape au trecut“, a declarat primarul comunei Sagna, George Iacob.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Un colonel veteran, aniversat la 101 ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, şi-a rezervat o parte din ziua de lucru de luni, 17 ianuarie, pentru a face o vizită unui veteran de război, Vasile Găitan, care a ajuns la venerabila vîrstă de 101 ani.

În opinia edilului şef, „adevăratele poveşti de viaţă se creionează prin muncă şi dragoste de ţară! La vîrsta de 101 ani, domnul Găitan Vasile, veteran de război, ne reaminteşte de adevăratele valorile pe care nu trebuie să le ignorăm. I-am trecut pragul casei din municipiul Roman, pentru a ne strînge din nou mîna, aşa cum ne-am promis cu prilejul fiecărei aniversări.

M-a primit cu bucurie şi mi-a transmis fără prea multe cuvinte să ne cinstim tara, jertfa si sacrificiul celor care au cunoscut cele mai devastatoare şi violente încleştări militare din istoria noastră. Am înţeles că nu va uita niciodată preţul greu plătit de Armata Română pentru generaţiile viitoare“, a declarat primarul.

Acesta reaminteşte faptul că Vasile Găitan a fost încorporat în anul 1943 la Regimentul 15 Curtea de Argeş, a urmat cursurile Şcolii de Subofiţeri de Artilerie şi a participat în luptele de pe front, iar după 23 August 1944 a fost trimis să lupte pe frontul de Vest. „Domnule colonel în rezervă, respect şi mulţi ani! Să ne revedem cu bine!“ i-a mai urat edil.

Citește știrea

Actualitate

Necazuri de la vînt

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ rafalele au lăsat fără energie electrică cîteva mii de consumatori ■ din cauza vîntului şi salvamontiştii au avut probleme, o antenă fiind doborîtă ■

Avertizările cod galben şi portocaliu de vînt puternic s-au adeverit, iar rafalele au făcut pagube în seara de 17 ianuarie 2022.

Localităţile Dumbrava, Urecheni, Păstrăveni, Rădeni, Ţibucani, Ţibucanii de jos, Lunca Moldovei, Davideni şi Podoleni au fost afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică.

În jurul orei 22:00 un număr de 4.510 de consumatori nu erau alimentaţi cu energie electrică. Ieri, 18 ianuarie, localitatea Dumbrava era afectată, iar 43 de consumatori nu aveau curent electric, lucrîndu-se pentru remedierea defecţiunilor.

Salvamontiştii nemţeni au avut de lucru în week-end. Necazuri au fost atît din pricina vîntului puternic, care a bătut cu rafale de peste 130 de km/h distrugînd echipamentul de comunicare, dar au fost multe alte intervenţii pe pîrtia de la Durău.

„Sfîrşit de săptămînă extrem de aglomerat şi plin de evenimente în Ceahlău. Salvatorii montani au asigurat permanenţa atît în Baza Dochia unde au avut de înfruntat o furtună a cărei intensitate a depăşit 130 km /h ce a distrus echipamentul de comunicaţii, care asigura derularea operaţiunilor noastre pe o rază de 100 de kilometri în jurul Vîrfului Toaca.

În cursul zilei de 17 ianuarie 2022, o ehipă operativă a reuşit să repoziţioneze echipamentele şi să restabilească legăturile radio“, se arată într-un comunicat al Serviciului Salvamont Neamţ.

Pîrtia de la Durău a fost plină de turişti, care nu au putut rata un sfîrşit de săptămînă la schi sau săniuş. Cei mai mulţi s-au bucurat de zăpadă, însă unii au suferit accidente, fiind nouă la număr.

„Din păcate, unii turişti nu înţeleg că viteza exagerată în coborîre şi faptul că plasele de protecţie nu-ţi garantează o siguranţă totală. Ele sînt instalate, la fel ca parapeţii de pe şosele, în scopul reducerii efectelor unui impact cu mediul exterior pistelor.

Rezultatul a constat în nouă intervenţii din care cinci grave , persoanele în cauză suferind comoţie cerebrală, traumatism cranio-crebral, fractură deschise, fractură cominutivă şi ruptură de ligamente încrucişate. Răniţii au fost predaţi serviciului SMURD şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ“, a mai anunţat Salvamont.

Citește știrea

Actualitate

Hoţi fără Dumnezeu! Au vrut să prade două biserici

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un major şi un minor au intrat să fure în două biserici, în sediul unei firme şi în două locuinţe ■ la ultima dintre case au fost prinşi în flagrant, dar au reuşit să fugă ■ în scurt timp au fost identificaţi şi încătuşaţi ■

Un minor şi un major au făcut un adevărat tur de forţă într-o singură noapte, încercînd, iar în unele cazuri chiar au reuşit, să prade nu mai puţin de cinci obiective între care două biserici, două locuinţe particulare şi un bar.

În una din case au fost prinşi în flagrant de proprietar, însă au reuşit să fugă. Au fost sesizaţi oamenii legii, care la scurt timp au dat de spărgătorii de 15, respectiv 18 ani şi i-au încătuşat. Prada a fost modică, fiind recuperată şi restituită victimelor.

Totul a ieşit la iveală în zorii zilei de luni, 17 ianuarie 2022. În jurul orei 06:30 poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti au fost sesizaţi cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns într-un lăcaş de cult, din localitatea Zăneşti.

„În baza activităţilor investigative realizate în cauză, poliţiştii au reuşit identificarea şi depistarea persoanelor bănuite de comiterea faptei, un minor în vîrstă de 15 ani şi un tînăr, de 18 ani, ambii din localitatea Zăneşti, care în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în interiorul lăcaşului de cult“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

În urma anchetei efectuate a reieşit că, în cursul aceleiaşi nopţi, cei doi ar fi pătruns în incinta unei societăţi comerciale din Zăneşti, de unde ar fi sustras mai multe sticle de băuturi alcoolice şi alte bunuri, fiind creat un prejudiciu de aproximativ 2.000 de lei.

Totodată, în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, persoanele în cauză ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în incinta unui alt lăcaş de cult din localitatea de baştină. De asemenea, prin escaladarea gardului, cei doi ar fi pătruns în curtea a două imobile din aceeaşi localitate şi ulterior în incinta locuinţelor, unde ar fi răvăşit mai multe bunuri, moment în care au fost surprinşi de persoanele vătămate, aceştia părăsind locul faptei.

Bunurile sustrase au fost recuperate de anchetatori, fiind restituite persoanelor vătămate. Pe 17 ianuarie, în baza probatoriului administrat, cei doi spărgători au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind bănuiţi de comiterea infracţiunilor de tentativă de furt calificat şi furt calificat. Ambii urmează a fi prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

Citește știrea

Ultimele articole

Advertisement


Trending