Prima pagină
Facilități fiscale pentru donatorii de sânge
■ a fost promulgat un act normativ în baza căruia se poate acorda, de către consiliile locale, o reducere a impozitelor pe clădiri şi teren pentru persoanele care fac dovada a minimum 3 donări de sânge într-un an ■ reducerea se va aplica pentru o singură clădire şi teren ■ reducerea poate fi cumulată cu bonificaţia de 10% care se acordă celor care-și plătesc integral impozitele până la 31 martie ■
Despre criza acută de sânge din unitățile spitalicești se știe, astfel că decidenții politici au fost puși în situația de a găsi o serie de metode de stimulare a donărilor. Săptămâna trecută a fost promulgat de către președintele Klaus Iohannis decretul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Acest act normativ reglementează instituirea posibilităţii acordării, de către consiliile locale, a unei reduceri procentuale a impozitelor pe clădiri şi pe teren datorate de persoanele fizice care fac dovada a minimum 3 donări de sânge pe parcursul unui an calendaristic, pentru o singură clădire şi teren.
Reducerea poate fi cumulată cu bonificaţia de 10% acordată pentru plata cu anticipaţie, până la data de 31 martie, inclusiv a anului de referinţă, a întregului impozit pe clădiri şi pe teren datorat la nivelul unui an calendaristic. Mai mult chiar, și persoanele cu dizabilităţi pot beneficia de aceeaşi reducere procentuală a impozitului pe clădiri.
Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor, celui în care persoana depune documentele justificative că este donator. Fiecare autoritate deliberativă localã este, însă liberă, să stabilească acordarea acestei reduceri pentru promovarea donării de sânge.
De asemenea, reducerea se poate cumula cu bonificația de 10% stabilită prin hotărârea consiliului local și acordată pentru plata cu anticipație a impozitului pentru întregul an de către contribuabili, pâna la data de 31 martie a anului respectiv, și este distinctă de aceasta. Reducerea se aplică diferenței rezultate în urma scăderii bonificației din impozitul datorat.
Este lăsat la decizia autorităților locale procentul reducerii, precum și documentele justificative necesare dovedirii efectuării numărului minim de 3 donări de sânge într-un an. Aceste facilități se adaugă măsurilor fiscale intrate în vigoare de la 1 ianaurie 2024, prin care valoarea tichetelor de masă pentru donatori a crescut de la 67 lei la 280 lei.
Donatorii primesc de la angajatori o zi liberă plătită, pentru fiecare donare și beneficiază de analize gratuite. Se speră ca prin noile măsuri cuprinse în actul normativ să crească semnificativ numărul doonatorilor. Măsura este văzută ca necesară de inițiatori, pentru că nivelul donării de e cel puțin de două ori mai mic decât necesarul de care au nevoie spitalele.
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Erori considerabile în calcularea pensiilor
-
Actualitate2 săptămâni,
Viitura de pe Dunăre va ajunge în România pe 28-29 septembrie
-
Actualitate7 zile,
Demisie surprinzătoare a primarului Cristian Baciu
-
Prima paginăo săptămână,
Diamantele pământului, captură realizată în parcarea unui centru comercial
-
Actualitate2 săptămâni,
Triton la Clinica Crismed din Piatra Neamț
-
Actualitate2 zile,
21 de milioane de euro pentru pădurea lui Eric Sturza
-
Actualitate2 săptămâni,
Cei 52 de salvatori nemțeni au revenit acasă