Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

EXPLOZIE DE CANCER

Știre publicată în urmă cu

în data de

• în primele nouã luni ale anului, au fost luate în evidentã 1.176 cazuri noi de cancer • cei mai multi dintre pacienti au localizatã tumora la nivelul tubului digestiv • chirurgii pietreni opereazã sãptãmînal doi-trei pacienti cu cancer, de cele mai multe ori în stadiu avansat • medicul Doinita Vararu sustine cã stresul este principalul vinovat de activarea genei cancerului •

Oncologii si chirurgii nemteni sînt îngroziti de numãrul mare de cazuri de cancer pe care le depisteazã si trateazã în ultimul timp, de gravitatea acestora, dar si de neglijarea crasã a propriei sãnãtãti, pe care o manifestã foarte multi nemteni. Evidentele întocmite de cadrele medicale ale Directiei de Sãnãtate Publicã Neamt aratã cã, la sfîrsitul primelor trei semestre ale anului, se aflau în evidentã 9.300 bolnavi. 1.176 dintre acestia figureazã drept cazuri noi, care au fost descoperite si luate în evidentã de la începutul anului pînã la sfîrsitul lunii septembrie, cu 24 mai multe decît în primele nouã luni ale anului trecut. Conform statisticilor medicale de specialitate, în functie de numãrul cazurilor înregistrate anul acesta si de localizarea tumorii, pe primul loc se situeazã cancerul digestiv (colon, rect, stomac) – 224 de cazuri. Urmeazã apoi, ca rãspîndire, cancerul bronhopulmonar – 141 de cazuri, cancerul de sîn – 110 cazuri. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre doctor Doinita Vararu Gavrilescu, sefa sectiei Oncologie a Spitalului Judetean de Urgentã Neamt si coordonatorul problemelor de oncologie pe judet, în ultimul an se observã o recrudescentã a cancerului de colon, atît la nivelul Neamtului, cît si la nivel national. Punînd cap la cap informatiile ce decurg din discutiile cu pacientii, medicii oncologi, chirurgii si internistii nemteni au concluzionat cã unii dintre factorii determinanti ai cancerului de colon ar fi obiceiurile alimentare proaste, noul sistem de procesare al alimentelor care include numerosi aditivi alimentari, parte dintre ei foarte toxici pentru organism, consumul de alcool, fumatul si stresul. Surprinzãtor este faptul cã, la ora actualã, posibilitãtile de investigare a colonului sînt extrem de limitate în Piatra Neamt, unde existã un singur colonoscop, instalat într-un cabinet particular. Tocmai de aceea, unul dintre planurile de viitor al specialistilor si conducerii Spitalului Judetean de Urgentã Neamt vizeazã înfiintarea unui laborator de colonoscopie, cu ajutorul cãruia sã poatã fi demaratã depistarea în rîndul populatiei a acestor tumori.

„În fiecare sãptãmînã operãm doi-trei pacienti cu cancer“ „Foarte grãitor în ceea ce priveste incidenta crescutã a cancerului în judetul nostru este faptul cã în fiecare sãptãmînã operãm doi-trei pacienti cu cancer. Cei mai multi dintre acestia ajung la doctor într-un stadiu foarte avansat al bolii, cînd tumora a dat metastaze multiple si, practic, cazul este inoperabil. În urmã cu cîteva sãptãmîni a ajuns la noi un pacient în vîrstã de 50 de ani, cu cancer de stomac în stadiu IV, a cãrui tumorã era foarte usor de depistat la o simplã palpare, dar din pãcate omul nu s-a adresat medicului. Pentru noi a fost socant sã aflãm de la acest pacient cã desi a slãbit 30 de kilograme în opt luni, fãrã sã îsi doreascã acest lucru si fãrã sã facã nici un sacrificiu în acest sens, nu s-a gîndit nici o clipã cã are o problemã de sãnãtate si cã trebuie sã meargã la medic. În cele din urmã, acestui pacient i s-a extirpat trei sferturi din stomac, o bucatã de pancreas si o bunã parte din intestin. E greu de suportat ideea cã ,în 2005, cînd toatã lumea aude despre boli grave, dar care se pot vindeca dacã sînt depistate în fazã incipientã, oamenii se dovedesc iresponsabili fatã de propria sãnãtate si fatã de viata lor. Lipsa unei minime educatii sanitare, neglijarea totalã a propriei sãnãtãti si totodatã pretentia pacientului cã, orice ar fi, medicul trebuie sã te facã sãnãtos, devin din ce în ce mai deranjante pentru noi. Pacientii trebuie sã stie cã un cancer în stadiu avansat are sanse maxime sã genereze complicatii urîte“, a declarat doctorul Alexandru Juncu, din cadrul sectiei Chirurgie al Spitalului Judetean Neamt. Acelasi medic atrage atentia cã în familiile unde mai multe persoane au fost diagnosticate cu cancer, tinerii trebuie sã fie mai atenti si sã facã investigatii în acest sens. Simptome ale prezentei unei tumori în organism sînt oboseala, lipsa poftei de mîncare, scãderea bruscã în greutate. În functie de segmentul unde este localizatã tumora, simptomele sînt diverse. În cancerul de stomac, pacientul resimte foarte des durere, inapetentã si intolerantã la anumite alimente care altã datã îi erau pe plac. În cazul cancerului de colon apar balonarea, alternanta diareei cu constipatia, pierderea de sînge în scaun.

La Spitalul „Sfîntul Spiridon“ Iasi, lunar, 2-3 tineri cu vîrste de pînã la 30 de ani vin pentru a cere consult, medicii fiind consternati de faptul cã au cancer în stare evoluatã. Aceasta în conditiile în care, în urmã cu peste 10 ani, un astfel de caz era o raritate absolutã. Îngrijorarea medicilor este cu atît mai mare cu cît tinerii care vin la spital prezintã tumori în faze terminale. „Sînt pacienti cu vîrste de pînã în 30 de ani si la care nu poti bãnui mãcar cã ar putea sã mai aibã doar un an, doi de trãit, uneori chiar si mai putin. În fiecare lunã, vin la spital cîte 2-3 astfel de pacienti“, a spus prof. dr. Stefan Georgescu, medic chirurg la Clinica I Chirurgie. Din pãcate, la cei mai multi dintre acesti tineri evolutia bolii este foarte rapidã, de trei-patru ori mai rapidã decît la persoanele de vîrsta a treia care prezintã aceeasi boalã. În plus, nici metodele de tratament nu dau rezultate eficiente. „Este, într-adevãr, o problemã mare aici, pentru cã toate tehnicile noastre de tratament în cazurile de cancer merg mai prost la tineri decît la pacientii cu vîrste mai înaintate. În plus, la ei evolutia bolii este de multe ori explozivã, din cauza procesului de crestere. Iar dacã este diagnosticat si tîrziu, atunci este foarte rãu pentru pacient“, a mai spus medicul Georgescu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending